ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Haziran 2012 Pazartesi - 14:59

Görmez'den kürtaj yorumu

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, “Anne karnındaki ceninin hayat hakkı vardır. Kürtaj, insan yaşamına son vermek demektir” dedi.

Görmez den kürtaj yorumu

SAFA POLAT - RAMİZ KAAN OKTAR/SAKARYA
Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki Güral Otel’de düzenlenen İl Müftüleri Toplantısına, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun da katıldığı toplantıda 81 ilin müftüsüne seslenen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 4 gün sürecek toplantının son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Görmez, kürtaj konusuna değinerek şöyle konuştu: “Birkaç gündür yüzlerce vatandaşımız, 'Diyanet bu konuda neden bir açıklama yapmıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu neden kararlarını toplumla paylaşmıyor' diye serzenişte bulunurken, bazı köşe yazarlarımız da 'Zinhar Diyanet bu konuda konuşmasın, konuşması doğru olmaz. Bu Diyanet’in işi değildir' mealinde yazılar yazıyor. Bu arada ‘Aydınlat bizi Diyanet!’ tarzı istihfaf ve istihza taşıyan manşetlerin de gözlerden kaçmadığını ifade etmek isterim."
Her şeyden önce bu konunun sadece Diyanet’in konusu olmadığını bildiklerini anlatan Görmez, şöyle konuştu:"Kürtaj konusu insanın, hayatın, dinin, bilimin, ahlâkın, hukukun, vicdanın kesiştiği ender konulardan biridir. Binaenaleyh bu önemli konuyu çağın bize dayattığı ideolojik bir zeminde değil, insan, bilim, ahlak ve hukuk zemininde müspet bir diyalog kurarak konuşmamız gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının, Din İşleri Yüksek Kurulumuzun bu konuda söyleyeceği çok önemli hakikatler vardır. Kaldı ki Diyanet bu konuda ilk defa konuşmuyor. Kurulduğu günden beri vatandaşlarımızın bu meyandaki sorularına aynı ilkeler, aynı prensipler ışığında cevap veregelemiştir. Konunun kısa tarihçesini sizlerle paylaşmak istiyorum."
DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU KARARI
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konuda ilk aldığı kararın 1956 yılında olduğunu anlatan Görmez, şunları söyledi:"Karar metni aynen şöyledir: 'Gerek insan suretini alıp kendisine ruh verildikten sonra ve gerek bu şekilden önce telafi nefs gibi veya tabib-i hazik’in lüzumlu gördüğü mazeretlerden başka herhangi bir ilaç kullanmak veya başka bir muamele yapmak suretiyle gebe kadınların rahimlerindeki nutfe veya çocuğu kasten düşürmeleri, İslam müçtehitleri tarafından Kur’an-ı Kerim ve hadis-i Nebeviyenin delaletlerinden içtihat edilen hükümlere göre bir insanı öldürmek gibi cinayet olduğunun ve kendilerine bu dünyada kısas lazım gelmez ise de; diyet ve kefaret ile beraber varis olmamak gibi hükümler terettüp edeceğinin ve böyle bir günahı irtikapları sebebiyle ayrıca cezaya da müstahak olacaklarının bildirilmesi uygun olacağı mütalaa edilmiştir.”
BOSNA OLAYI
1993 yılında Bosna Savaşında Sırp askerleri tarafından zorla tecavüz edilerek hamile bırakılan kadınların kürtaj yapıp yapılamayacağı Din İşleri Yüksek Kuruluna sorulduğunu hatırlatan Görmez, şunları söyledi: “ Kurul 14 Ocak 1993 tarihinde bir üyenin muhalefet şerhiyle birlikte şu kararı vermiştir; 'Bütün dünyaca bilindiği üzere, savaş hali devam eden Bosna-Hersek’te on binlerce Müslüman kadın ve kız Sırplar tarafından zorla tecavüz edilerek hamile bırakılmış; bir taraftan kundaktaki çocuklar hunharca katledilirken diğer taraftan tecavüz edilen bu kadın ve kızların düşük yapma süresi geçinceye kadar esir kamplarında tutulmak suretiyle bu çocukları doğurmalarının sağlanmasına çalışılmıştır. Bu iğrenç muamele, Müslümanların aile yuvalarını yıkmak, nesillerini bozmak, maneviyatlarını çökerterek savaşma güçlerini yok etmek ve doğacak bu çocuklarla Müslüman toplumda huzursuzluğu devam ettirerek onları yurtlarından göçe zorlamak, böylece Bosna-Hersek’te Müslüman unsuru ortadan kaldırmak üzere bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Nitekim tecavüze uğrayan Müslüman kadın ve kızlardan düşmanın alçakça tecavüzünün mahsulünü rahminde taşımak gibi bir zillete katlanamadıkları için canlarına kıyanlar olmuştur. Bu şekilde zorla hamile bırakılmış olan Müslüman kadın ve kızların, dıştan bir müdahale ile rahimlerinin tahliyesinin dinen caiz olup olmadığı hususu, Kurulumuzca İslam fakihlerinin konu ile ilgi görüşleri de dikkate alınarak incelenmiştir. Bu itibarla, her ne şekilde olursa olsun ana rahminde meydana gelen bir canlının kesin ve meşru bir mazeret olmadıkça dıştan bir müdahale ile (düşürme, aldırma, kürtaj gibi yolla) yaşam imkanının yok edilmesi cinayet sayılmıştır' Ancak söz konusu olaya, İslam’ın izzeti ve İslam toplumunun bu bölgede varlığını devam ettirmesi veya yok olması açısından da bakılması gerekmektedir. Olayı bu yönü ile değerlendiren Kurulumuz, annenin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokmamak şartı ile zorla tecavüz sonucu gebe bırakılan Müslüman kadın ve kızların, kendi iradelerine bağlı olarak ilaç veya tıbbi müdahale yolu ile rahimlerinin tahliyesine cevaz verilebileceği kanaatine varılmıştır.”
2 BİN 500 SORU
Görmez, sadece 2007-2012 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonuna kürtajla ilgili 2 bin 500’ü aşkın soru sorulduğunu ve hepsinde aynı ilkeler, aynı prensipler, aynı hassasiyet çerçevesinde müspet bilimin verileri de dikkate alınarak cevaplar verildiğini söyledi
Kürtaj sorununun bilimin ortaya koyduğu gerçekliği kabul edip etmeme meselesi olduğunu da kaydeden Görmez, şöyle konuştu: “Sorun, bilimsel gerçeklerle yüzleşip yüzleşmeme meselesidir. Bilimsel gerçeklerle yüzleşmek istemediği içindir ki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hâla yaşamın ne zaman başladığının belirsiz olduğunun arkasına sığınarak bu konudaki davaları bekletmeye devam etmektedir. İnsanın hayat hakkı bedeni üzerindeki hakkı bir mülkiyet hakkı değildir. Dinimizce de tabii hukuk kurallarınca da bu böyledir. Bedenimiz ve hayatımız bize mülkiyet olarak değil emanet olarak verilmiştir. Onu yaşamak ve yaşatmak en iyi şekilde muhafaza etmek görevimizdir. Hukuk diliyle hayat hakkı devredilebilen, vazgeçilebilen bir hak değildir. Anne karnındaki ceninin bebeğin de kendisine ait hayat hakkı vardır. Ne annesinin ne de babasının onun üzerinde mülkiyet hakkı olmadığı gibi onun hayatı üzerinde vazgeçme, sonlandırma yetkisi de yoktur. Bu yüzden gebe olan anne beden benim değil mi, ben onu istediğim gibi kullanırım, bebek de yaparım, istersem onu da atarım deme hak ve yetkisine sahip değildir. Çünkü karnındaki bebeğin gerçek anlamda sahibi maliki değildir. Keyfi olarak terkedemez, öldüremez. Ona bakmak, korumak ve yaşatmakla görevli bir emanetçidir. Annenin hayatını korumak, tecavüz gibi cinsel saldırıların sonuçlarını ortadan kaldırmak ve anne rahminde ceninde ortaya çıkan ağır hastalıklar gibi konularda genelleme yaparak konuşmak, genel hükümler belirtmek yerine her bir özel durum için özel hüküm gerekebileceğini ve söz konusu özel hükmün din bilginleri, psikolog, psikiyatrist, ruh hekimi, adli tabip gibi farklı ihtisas sahiplerinin ahlâk ve hukuk çerçevesinde verebileceklerini ifade etmek isterim"
HATAYA İŞARET
Yaşanan tartışmalarda herkesin içine düştüğü bir hataya işaret eden Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürtaj meselesinin sadece bir kadın meselesi olarak ele alınması büyük bir haksızlık olur. Zira tarih boyunca bu meselenin en büyük sorumlusu, en büyük müsebbibi erkekler olmuştur. Bunun en büyük ıstırabını çekenler, mazlum ve mağdur olanlar da hep kadınlar olmuştur. Son olarak tarihi tecrübe göstermiştir ki, bu konu sadece yasalar ve yasaklarla çözülememiştir. Bu hususta insan sevgisi, Allah korkusu, ahiret bilinci ve yaşam hakkına saygıyı içine alan yüksek bir merhamet eğitimi seferberliğine ihtiyaç vardır”
Görmez, son olarak yaşanan terör olaylarına değinerek şunları söyledi: “Ülkemiz başta terör olmak üzere birçok sorunla karşı karşıyadır. Ülkenin doğusunda başlayan ve her geçen gün hemen her hanedeki feryadı figanı artıran bir kargaşayla karşı karşıyayız. Kimi durumlarda Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetlerini devlet gerekliliklerinin bir parçası olarak lanse eden ve bu minvaldeki çalışmalarımızı küçümseyen, hatta bu yöndeki ilgi ve gayretimizi zayıflatmak için görevlilerimize saldırmayı göze alan bir kumpası da burada açıkça tartışmak isterim. Ülkemizin hemen her yanında büyük bir sabır ve heyecanla sürdürmekte azimli olduğumuz hizmetler, yerel ve bölgesel dinamikleri göz ardı eden bir savruklukla devam edemez. Kimi noktalarda kusurlu bir şekilde ilerleyen alışkanlıklardan vazgeçmek ve Caferi vatandaşlarımız başta olmak üzere Alevi, Bektaşi ve Nusayri vatandaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerine dikkat etmek zorundayız. Hiç kuşkusuz İslam herhangi bir etnik ya da kültürel grubun inhisarında ve tekelinde değildir. İslam’ın mesajını hemen her hanede canlandırıp güçlendirmek bizim nihai hedefimizdir. Böyle bir düstur içinde İslam’ın yüce rahmetinden Roman vatandaşlarımızı, Kürt vatandaşlarımızı, Çerkez vatandaşlarımızı mahrum bırakma hak ve salahiyetine sahip değiliz. Diyanet İşleri Başkanlığı, siyasi, mezhebi ya da kültürel düzeyde ayrışmış da olsa tüm Müslümanlara, onlar kendilerini İslam başlığı altında tanımlamakta ısrarlı oldukları sürece hizmet vermek zorundadır. Hatta bu ilgilerimizin sınırları azınlık mensubu vatandaşlarımızı bile kapsayıcı bir genişlik içermektedir. Bugün azınlık mensubu bir vatandaşımızın kendi inançları konusunda maruz kaldığı bir mahrumiyeti İslam ilim ve irfanı eşliğinde hiç birimiz açıklama kudretine sahip değiliz”
 

 
Tanrıverdi doğu turunda
 
5 uyuşturucu satıcısı tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ'dan 'kürtaj' açıklaması
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Eğer kürtaj sadece annenin ya da bebeğin sağlığı ...
‘Gelecek, hepimiz için büyük bir endişe kaynağı’
Dördüncüsü düzenlenen Dini Liderler Kongresi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da ...
Akdağ, Alo 182’yi test etti
Bakan Akdağ, gazeteciler ile sohbeti esnasında “182 Hastane Randevu Merkezi” ...
 
Memur zammı açıklandı
Hakem heyeti memur zammı ile ilgili rakamları açıkladı.
‘Kişi başına sağlık harcaması 600 dolar'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de kişi başı yıllık sağlık harcamasının ...
ENER’den ‘Nano Çağrı’
Erzurum’un ilk ve tek düşünce kuruluşu olan Erzurum Düşünce ve Strateji ...
 
Türkiyat, Kaybolan Sesler’i araştıracak
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, düzenleyeceği ...
Şehit tıbbiyeliler rahmetle anıldı
Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen 253 bin asker arasında yer alan ...
Erzurum için müjde gibi haber
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye'de Diyarbakır, Erzurum ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva