ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Mayıs 2016 Perşembe - 05:55

Gökler’den restorasyon değerlendirmesi

YAVUZ TOPAL-Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Burak Gökler a konuyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.

Gökler’den restorasyon değerlendirmesi

Erzurum’un simgesi olan Çifte Minareli Medrese’nin restorasyon çalışmalarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Restorasyonun ne zaman biteceğinin belli olmaması otoriteler tarafından eleştiriliyor. Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Muhammet Burak Gökler a konuyla ilgili özel açıklamalarda bulundu.

Medreseye dışarıdan bakıldığında estetik bir görünüme sahip olduğunu söyleyen Gökler, “Ziyarete kapalı olduğundan gezmek için bir fırsat bulamadım fakat dışarıdan bakıldığında güzel bir görüntüsü ve estetik bir duruşu var.” diye konuştu.

TARİHİ DOKUYU BOZDU

Restorasyonda kullanılan bazı malzemelerin yapının tarihi dokusunu bozduğunu ifade eden Gökler konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Sanat tarihçisi olarak bakıldığında ise restorasyonu yapılan medresenin arka tarafında ki estetik açıyı bozan pencerelerin olması, yapının benliğini kaybetmesine neden oldu. Modern dönem özellikleri katılınca tarihi değerini kaybetmesine değerinin azalmasına yol açtı. Dışarıdan bakıldığında tarihi özellik taşıyan Çifte Minareli Medrese’ye modern eklemeler yapılınca bu özelliğini de kaybetmiş oluyor. “

Son yıllarda Türkiye’de sanat tarihine verilen önemin arttığına dikkat çeken Gökler, “Bir iyileşme söz konusu. Fakat henüz istenilen bir seviyede değil.” açıklamasında bulundu.

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Yapılan restorasyon çalışmasının beklentilerin altında kaldığını belirten Arş. Görevlisi Gökler, “Restorasyonu tam manasıyla başarılı bulmadım. Sadece ayakta tutacak bir restorasyon olmuştur ve bunun için de yüzdelik verirsek yüzde altmışlık gibi bir başarı oranı sağlanmıştır. Restorasyonda sanat tarihçisi olarak hocalar ımız da bulunmuştur. Çifte Minareli Medrese restorasyonu için doğru söylemek gerekirse sanat tarihçilerinden bir fikir alındı. Restorasyon süresince başka birinin bulunması tamamen yanlış olurdu.Hamza Gündoğdu hocamızın başında bulunması ayrıca önemlidir. Bir arkeolog olsun bir tarihçi olsun sanat tarihçisinin gözüyle o yapıya bakamaz. Fakat işin ehli olmayan kişi veya kurumları bu alana girince işin uzmanlarının da yapacak pek birşeyi kalmıyor.” dedi.

“RESTORASYONUN UZAMASI TURİZME ZARAR VERİYOR”

Restorasyonun uzun sürmesinin Erzurum turizmine zarar verdiğini dile getiren Gökler şöyle devam etti: “uzmanlığını bozmuş olur . Restorasyonun uzun sürmesi nedeniyle Erzurum, turizm açısından zarar görmüştür. Denildiği tarihte bitirilmesi gerekiyordu. Daha erken bitirilebilirdi uzatılması yapının açık olmaması kültür açısından büyük bir kayıptır Şehrin kalkınmasına da büyük zarar vermiştir.”

EN İHTİŞAMLI MEDRESELERDEN BİRİ

Medresenin mimari özellikleri hakkında da bilgiler veren Gökler, “Mimari özelikleri bakımından incelendiğinde Anadolu’da açık avlulu , 2 katlı, en ihtişamlı medreselerden biridir. Sivas’ta ki medrese ayakta olsaydı 1. ya da 2. örneği olacaktı. Sivas’ta ki medrese ayakta olmadığı için Erzurum Çifte Minareli Medrese’yi en önemli medrese örneğidir diyebiliriz. Özellikle giriş kapısının üstünde yükselen çifte minare Anadolu da bulunan tek örnektir. Bu gibi örnekleri İran’da da görmekteyiz.” İfadelerini kullandı.

ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE ERZURUM’UN SİMGESİ

Medresenin Erzuurm için çok önemli olduğunun altını çizen Gökler şunları söyledi: “Çifte minareli medreseleri diğer medreselerden ayıran özellik çifte minareli olmasıdır. Medrese planlarında minare görülmesi Anadolu’da pek rastlanan bir durum değildir. Diğer bir özelliği ise abidevi bir görünüme sahip olmasıdır. Abidevi büyüklükte olması diğer medreselerden bir adım daha öne çıkarmasını sağlamıştır. Medresenin Erzurum turizmine katkıları yadsınamaz. Gerek yerli turist, gerek yabancı turist Çifte Minareli Medrese’yi görmeye geliyor. Paris için Eyfel Kulesi ne ise Çifte Minareli Medrese Erzurum içinodur. Adeta bir simge haline gelmiştir. Erzurum’u tanıtması açısından önemli bir yere sahiptir. Gelen turistlerin ilgisini çeken medrese vazgeçilmez bir alan oluşturdu.”

.

 
Şenkaya’da operasyon
 
Buğdaycı’dan verimlilik vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ER-VAK Erzurum'u temsil edecek
Ulusal Gençlik Parlamentosu’na üye olan Er-Vak Gençlik ulusal alanda da ...
Ulu Cami’de Mescid-i Aksa gündemi
Dünyada, aslına uygun yapılmış ilk Mescid-i Aksa maketi Erzurum'un simgesi ...
GSF’den "Bir Yaz Gecesi Rüyası"
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi(GSF) Sahne Sanatları Bölümü ...
 
Çomaklı okurlarıyla buluşacak
Çomaklı Kitap Fuarında Öyküler, şiirler ve Erzurum Kadınını anlatan “Beyaz ...
GSF öğrencileri emeklerini sergilediler
Güzel Sanatlar Lisesi 11. sınıf öğrencileri yılsonu resim sergisi açtılar.
Dadaşlara Senegal'i Anlattılar
Y.TOPAL-Erzurum Gençlik Merkezi'nin Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği ...
 
Ziyaretçi sayısı 100 bin eşiğini aştı
Büyükşehir Belediyesi tarafından Havuzbaşı Kent Meydanı’na kurulan Erzurum ...
İspirli Sezai Karakoç’u anlattı
TYB Erzurum Şubesi Başkanı M. Hanefi İspirli "Diriliş Ekseninde Sezai ...
Aydemir'den Erzurumlu tarifi
Aydemir, ‘Kitabı olan bir milletin evlatlarının önceliği tefekkürdür. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva