ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Eylül 2012 Pazartesi - 13:33

Göçerler dönüş yolunda

Munzur Dağları üzerinde yaylacılık yapan sürü sahibi göçerler, eylül ayı ile birlikte dönüşe geçti. Sürü sahipleri, yaylaya güvenlik nedeniyle bir ay geç çıkmalarının bedelinin koyun başına 11 kilo peynir ve kuzularda kilo kaybı olduğunu söyledi.

Göçerler dönüş yolunda

HAYDAR YAVUZAK
TUNCELİ (İHA) - Munzur Dağları üzerinde yaylacılık yapan sürü sahibi göçerler, eylül ayı ile birlikte dönüşe geçti. Sürü sahipleri, yaylaya güvenlik nedeniyle bir ay geç çıkmalarının bedelinin koyun başına 11 kilo peynir ve kuzularda kilo kaybı olduğunu söyledi.
Tunceli’de göçer aileler yaylalardan dönüşe geçti. Çemişgezek ilçesi Payamdüzü köyünden Hasan Demir 300 sağımlık koyunu ve Yemişdere köyünden Cemal Gündoğdu 600 koyunuyla bir aylık gecikmenin ardından gidebildikleri Pülümür’ün Hel Dağı Güneli Yaylası’nda ürünlerinin para etmediğinden yakındı. Hasan Demir, devletin güvenlik kaygılarıyla ilkbaharda yaylaya çıkmalarını bir ay engellediğini dile getirerek, “Nisan ayı sonunda yaylaya çıkmamız gerekirken Haziran’ın 5’inde ancak çıkabiliyoruz. Devlet bizi bırakmıyor. Bir aylık gecikme bize koyun başına 11 kilogram peynir kaybına, kuzularda ise kilo kaybına neden oluyor. Erken geldiğimiz dönemlerde bir koyun bize 32 kilogram peynir verirdi. Ancak şimdi 21 kilogram peynir verebiliyor. Bir ay önce çıktığımızda kuzular bu aylarda 90-100 kilogram geldiği halde şimdi 60 kilogram geliyorlar. Devlet orada terör var diyor, ancak terör dünyanın her tarafında var. Mera komisyonu bizden mera kullanımı karşılığında para alıyorlar. Bu paranın mera ıslahında kullanması gerekirken, bu yaylalara yol yok. Yaylada çeşme, elektrik ve tuvalet yok. Sütlerin işlenmesi için bu saydıklarımın olması lazım” dedi.
Kendilerinin Munzur Dağları üzerinde ürettikleri peynirleri aracıların gelip toptan aldıklarını ve ambalajlayarak Erzincan peyniri diyerek sattıklarını ve Türkiye’de Erzincan peyniri olarak ün yaptıklarını dile getiren Demir, “Ürün bizim ama isim başkalarının” dedi.
Yaz tatilinde 3 ay boyunca ailesine yardım eden Muğla Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 3. sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Duygu Demir ise, 9 aylık okul hayatının ardından yaylaya gelerek ailesine yardım ettiğini belirterek, “Önceleri yaylalarda 5 ay kalıyordum. Ancak son iki yıldan beri 3 ay kalabiliyorum. Sabah erkenden kalkıyorum, çadırda günlük temizlik ve kahvaltı, ardından koyunlar geliyor. Koyunları sağıyoruz. Sütleri eve getirip süzdükten sonra peynir yapıyoruz. Zor oluyor ama ben hayatımdan memnunum. Yaylada elektrik yok, televizyon izlemiyoruz. Ben vakit buldukça gündüzleri kitap okuyorum. Göçer aileler zor durumda, devlet göçerlere nakit ve yem yardımı yapmalı. Yayla yollarında ıslah çalışmaları yapmalı” diye konuştu.
Anne Hatun Demir de, yaylada her şeyin zorluğunu çekmelerine rağmen ürettiklerinden tatmin edici gelir elde edemediklerini, bu parayla da 4 öğrenci okutmanın çok zor olduğunu kaydetti.
Toptancıya 5 lira 50 kuruşa peynir sattıklarını ancak peynirin perakende satış fiyatının 15 lira olduğunu söyleyen Cemal Gündoğdu ise, “Yaylalara geç bırakılmamız dışında toplu olarak kaldığımız yerlerde tuvalet, banyo ve içme suyumuz yok. Hayvanlarımız ve süt ürünleri son iki yıldır para getirmiyor. Benim iki çobanım var, çoban 3 bin lira maaş alıyor, bin 200 lira kamyona taşıma parası veriyoruz. 5 araba yüklediğimde 6 bin lira para ediyor. Devlete mera icarı için 8 bin lira para veriyoruz. Biz ise 5 lira 50 kuruşa bir kilo peynir satıyoruz. Saman ve arpa ise pahalı, giderlerimizi karşılayamıyoruz. Bu yıl yaklaşık olarak 9 ton peynir ürettik, bu da giderlerimizi karşılayamadı” dedi.
Diyarbakır’dan gelerek çobanlık yapan evli ve iki çocuk babası Azizi Öner ise, gece gündüz çalıştığını söyleyerek, “3 bin lira maaş alıyorum. Koyunları güdüyorum, süt sağıyorum. Yaz boyunca evimi, eşimi ve çocuklarımı göremiyorum. Aldığım maaşı hak ettiğimi düşünüyorum. Çünkü bu dağlarda çok zorluk çekiyorum. Sürü sahibi de, ben de çok zorluk çekiyoruz” dedi.
Pülümür Kırkmeşe Köyü Muhtarı Hıdır Eren, bölgenin 13 yıldan beri mera komisyonu tarafından ihaleyle kiraya verildiğini, her ihalenin 300 bin liraya ulaştığını, bu paranın ise meraların ıslahıyla ilgili olarak kullanılmadığını iddia ederek, “Alınan bu paralarla hayvanların su içebilecekleri yerler, konaklama yerleri ve yollarının yapılması gerekirken yaylacıların hiçbir ihtiyacı karşılanmadı” diyerek kaymakam ve valiye bu sorunlara el atmaları çağrısında bulundu.

 
Ağrı yolunda kaza, 1 yaralı
 
‘Yeni bir üsluba ihtiyacımız var’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kutsal yolculuğa eğitimli hazırlık
Erzurum’dan kutsal topraklara gidecek 880 hacı adayına yönelik eğitim seminerleri başladı.
Tarih vefa bekliyor
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür ...
Hem sanat, hem ticaret
Erzurum’da ikinci el eşya alımı satımı yapan Talat Aktaş, insanların gözden ...
 
Sinema Tır'ı Doğu turunda
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği ve 38 ilde 61 noktada ...
Selçuklu mezarlığında restorasyon
Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ...
Erzurum’un ‘hava’sı var…
Erzurum hava ulaşımında bölgede marka iller arasında yer alıyor. İl hava ...
 
Valilik’ten Esat Paşa hassasiyeti
ERZURUM Gazetesi’nin 27 Ağustos’ta gündeme getirdiği ‘Tarihi Esat Paşa ...
Balcı’dan İHL değerlendirmesi
Erzurum’dan ayrıldıktan sonra İstanbul’da eğitim ve yayın çalışmalarıyla ...
Nevra ve Emre’ye sanat desteği
Erzurum'da 3 yıl önce geçirdiği trafik kazasında sakat kalan 22 yaşındaki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva