Gıda işletmelerine portör muayenesi uyarısı
Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, gıda sektöründe çalışan kişilere belirli periyotlarla, portör muayenesi yaptıklarını belirterek, gıda üretim ve satışı yapan işletmelerin portör muayenesine önem vermesinin halk sağlığı açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Hıfzısıhha Bölge Müdürü Erhan Dudu, kurumlarında yapılan portör çalışmalarıyla gıda sektörü üretimi ve satışında çalışan kişilerin muayene edildiğini ifade etti.
Gıda üretimi ve satışında çalışanlarının enfeksiyon bulaştığını belirten Dudu, “ İlgili kanun gereği insan sağılını yakından ilgilendiren gıdaya bağlı işlemlerin çerçevesi belirlenmiş ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına devredilmiştir. Gıda üretime ve satışla doğrudan ilişkisi bulunan tüm görevlilerin belirli alıklarla yani 3 ayda bir portör muayeneleri yapılmalıdır” dedi.
PORTÖR MUAYENELERİ KONUSUNDA İŞLETMELERE UYARI
Gıda üretimi ve satışında önemli bir ere sahip olan portör muayeneleri hakkında açıklamalarda bulunan Dudu, “Portörün kelime anlamı taşıyıcı olup, bir hastalığın etkenin barındıran ve insan için kaynak olarak rol oynayan enfekte birey anlamında kullanılmaktadır. Portör muayenelerinde eskiden sadece dışkı kültür incelenirken, günümüzde boğaz kültürü, burun kültürü, dışkıda parazit incelemeleri yapılmaktadır. Erzurum’da bu portör incelemeleri Erzurum Hıfzısıhha Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır” dedi