ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
Erzurum genç yetenekleri ağırlayacak
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
OBM’den Ormanları koruma seferberliği
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Sekmen Büyükşehir tarım yaklaşımını açıkladı
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Uzundere Yedi Göller turizmde gündem oluşturdu
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
Emniyet Oltuluları bilgilendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Aralık 2011 Pazar - 19:22

Geç de olsa gerçek farkedildi

Gazeteniz ERZURUM’un on beş yıldır gündemde tuttuğu ‘Erzurum Sokağı’ konsepti nihayet hayata geçiriliyor. On beş yıldan bu güne çok sayıda tarihi Erzurum evinin yok olmasına, tarihi pek çok mahallenin bu yıkımlarla ruhunu yitirmesine rağmen, geç kalınmış olsa da böyle bir projenin başlatılması kazanç olarak değerlendiriliyor. Narmanlı, Demirciler, Karaköse, Lalapaşa, Caferiye, Sultan Melik, Emirşeyh, Mirza Mehmet, Esatpaşa, Mumcu, Muratpaşa, Vaniefendi gibi Erzurum doku ve ruhunu yansıtan onlarca ev son on beş yılda birer birer yıkılarak yok oldu. Tarihi Dere Mahallesi ise maziye gömüldü. Ancak başlatılan yeni çalışma elde kalanların kurtarılması noktasında yine de önemli..

Geç de olsa gerçek farkedildi

(İHA) - Yapı sanatı ve yöresel mimarisiyle şehrin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan Erzurum Evleri için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, tescilli taşınmazları tek tek satın almaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Şehrimizin kendini tarif edebilmesi ve zengin tarihi dokusu ve kültürel geçmişini tüm ihtişamıyla sergileyebilmesinin yolu Erzurum Evleri’nden geçiyor” dedi.
TESCİLLİ EVLER SATIN ALINACAK
Büyükşehir Belediyesi, kentin kültürünü, sosyokültürel yaşam biçimini ve Dadaşlık ruhunu sembolize eden Erzurum Evleri için oldukça önemli bir adım atıyor. Şehrin dört bir yanında bulunan ve yıkılmaya yüz tutan Erzurum Evleri’ni dünya vizyonuna çıkarmak için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, tescilli evleri önce satın alacak, ardından gerekli restorasyonu yaparak söz konusu taşınmaz kültür varlıklarını turizmin hizmetine sunacak.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, sahip olduğu tarihi yapılarıyla adeta açık hava müzesini andıran Erzurum’un, kültürel dokusuyla da ayrıcalık taşıdığını söyledi. Gerek yapı sanatı, gerekse yöresel mimarisiyle kentin kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan Erzurum Evleri’nin, bu ayrıcalığın oluşmasındaki en büyük faktör olduğunu vurgulayan Başkan Küçükler, “Erzurum’un kendini, ruhunu ve kimliğini tarif edebilmesinin yolu kuşkusuz tarihi geçmişine ait izleri korumasından geçiyor. Bu izlerden bize göre en önemlisi de, Erzurum Evleri’dir” dedi.
KÜÇÜKLER’İN AÇIKLAMASI
Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrin tarihi dokusunu korumak amacıyla oldukça değerli bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Küçükler, “Erzurum’daki tescilli taşınmaz kültür varlıklarını birer birer satın alacak, tarihi dokuyu yansıtan bu motiflerimizi diri ve canlı tutacağız. Tarihi ve kültürel mirasımız olan Erzurum Evleri’ni, modern yapılaşma ve betonlaşmaya kurban etmeyeceğiz. Çünkü bu mirasımız, Erzurum’un ve Erzurumlunun kimliğini temsil etmesi açısından çok ayrı bir yere ve öneme sahiptir” diye konuştu.
ERZURUM SOKAĞI
Sürdürülen proje çerçevesinde şu ana kadar çok sayıda Erzurum Evi’nin satın alındığı bilgisini veren Küçükler, Yeğenağa Mahallesi’nde ise, restore edilmiş Erzurum Evleri ile özel bir ‘Erzurum Sokağı’ oluşturulacağını dile getirdi. Küçükler, “Erzurum’un birçok semtinde Erzurum Evleri ile bezeli sokaklarımız mevcut. Bunların içerisinde Yeğenağa Mahallesi var ki, sıra sıra dizili Erzurum Evleri ile adeta göz kamaştırıyor. Projemiz dahilinde bu mahallemizde özel bir ‘Erzurum Sokağı’ oluşturarak, kültürümüzü ve tarihi dokumuzu layıkıyla teşhir edeceğiz” diye konuştu.
Küçükler, çoğu metruk haldeki söz konusu tescilli yapıların sahiplerine çağrıda bulunarak, bu kültür hizmetine katkıda bulunmaları için Büyükşehir Belediyesi ile mutlaka irtibata geçmelerini istedi.

 
Palandöken Alplerin önünde
 
DAP Başkanlığı 2012’de kuruluyor
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmetkaraoğlu 19 Aralık 2011 Pazartesi 21:29

Başkan Bey;Erzurum sokaklarından haberdar olmadığınız belli oluyor.Sokaklara giremiyorsanız 112 hava helikopteriyle havadan bir tur atınız.Canım Erzurum ne kadar ilgisiz,ne kadar bakımsız,ne kadar sahipsiz oluşunu bu hava turu ile fotoğraflaya bilirsiniz.Ankara Beypazarı maliyetsiz restorasyonu ile başlayan turizm gelişmesini duydunuz.Örnek çoğaltılabilir.Kış olimpiyatları turizmine sığınan sayın yetkililer,seçilme veya atanma dönemini yaldızlı beyanatları veya pano reklamları ile hizmet sunumu gibi göz doldurmak istemektedirler. Sayın Başbakanın,Sayın Bakanın,kısacası hükümetin bütün desteklerine rağmen Erzurum Tarihi fırsatını bu dönemde kaçırmıştır. Alt belediyelerin projeleri veya hizmet sınırları çatışması oldu.Hani tarihi çekirdek şehirin kentsel dönüşümü.Şidiye kadar yapılmayanlar bundan sonramı yapılacak. Caddelerden on metre içerinin görüntüsünü neden yöresel televizyoncular ele alıp ta ekranlara taşımıyor.Yapılan iyi hizmete canım kurban. Üzüntümü sundum.saygılarımla.

Yorumu oyla      6      4  
19 Aralık 2011 Pazartesi 09:13

2 yıl önce erzurumda çığlık diye bir sergi açılmıştı.o sergi geldi şimdi gözlerimin önüne.2 gecikmelide olsa çığlık duyuldu sanırım.kimin katkısı olursa allah ondan razı olsun.

Yorumu oyla      6      4  
Dadaş irfanı 18 Aralık 2011 Pazar 19:33

Tav tav olmuş, sav sav olmuş, evler yıkılmış, belediye yeni uyanmış..Hangi ev kalmışki bakasın, alıpta kurtaracaklar..erzurumun ruhu gitti ruhu

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güneş Vakfı Belediyelerin nabzını tuttu
Güneş Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, yerel yönetimlere çeşitli ...
Kar üzerinde fasıl geçtiler
Erzurum'da yeni kurulan "Doğunun sesi Erzurum'un Fasıl" ekibi, eksi 16 ...
Tohumoğlu Köprüsü onarım bekliyor
Gümüşhane'nin Yeniyol köyü sakinleri, yıkılmaya yüz tutan Anadolu Selçukluları ...
 
Maden Köprü’de Mağara turizmi atılımı
İspir ilçesi Maden Köprübaşı Beldesinde bulunan Elmalı Mağaraları keşfedilmeyi ...
‘Erzurum’un başı sağ olsun’
AK Parti Milletvekili Adnan Yılmaz, Türkü Paşa olarak anılan Raci Alkır’ın ...
Aksu: ‘Bir efsaneyi yitirdik’
ENER Düşünce ve Strateji Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Vahdet Nafiz ...
 
Bin bir Hatim manevi şifremiz..
Erzurum'da yüzyıllardır devam eden Binbir Hatim geleneği, bu yıl Pir Ali ...
Şehir Tiyatrosu “Ele Avuca Sığmaz”
Erzurum Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından hazırlanan “Ele Avuca ...
‘Mevlana hoşgörünün temsilcisidir’
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva