ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nafiz Kotan’a vefa
Nafiz Kotan’a vefa
Ilıcalı Ailesi yasta
Ilıcalı Ailesi yasta
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
HABERLER>TÜRKİYE
11 Ocak 2024 Perşembe - 01:26

Fidan Türk Dünyasındaki gelişmeleri paylaştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Mart ayında Tacikistan ve Kırgızistan aralarındaki sınır anlaşmazlığını resmi olarak sona erdirecekler" dedi.

Fidan Türk Dünyasındaki gelişmeleri paylaştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Mart ayında Tacikistan ve Kırgızistan aralarındaki sınır anlaşmazlığını resmi olarak sona erdirecekler" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kırgızistan'daki temaslarının ardından Tacikistan'a geçti. Bakan Fidan, ilk olarak başkent Duşanbe'deki Dusti Meydanı'nda bulunan İsmail Somon anıtını ziyaret etti. Bakan Fidan daha sonra Tacik mevkidaşı Sirojiddin Muhriddin ile bir araya geldi. Fidan, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayında Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi. Fidan, Duşanbe'deki temasları kapsamında Tacikistan Temsilciler Grubu Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda ile de görüştü. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından basın açıklaması yaptı.

Türkiye ve Tacikistan'ın uzun yıllara dayanan güçlü, sarsılmaz bağlara sahip ilişki zeminine sahip olduğunu kaydeden Bakan Fidan, iki ülke ilişkilerinin her alanda ilerletilmesi konusunda kararlılık mevcut olduğunu dile getirdi. Bakan Fidan, görüşmelerde ticaretin yanı sıra Türk iş adamlarının Tacikistan’da daha fazla nasıl faaliyet gösterebileceği konusunda görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Fidan, "Finansman konuları, yatırım konuları ve bir takım projeleri ele alma imkanımız oldu. Ticaretin ve yatırım önündeki engellerin kaldırılması yönünde görüş teatisinde bulunduk. İş adamlarımızın daha fazla yatırım yapması konusunda ne türden tedbirler alınabilir bununla ilgili görüşmelerimizi yaptık. Yakın zamanda bir Karma Ekonomik Toplantısı yapılması bu çerçevede planlanmakta" ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan teknik yardım faaliyetlerinin devam ettiğini sözlerine ekleyerek, "TİKA faaliyetleri Tacikistan’da çok büyük takdir toplamakta. Sayın Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da ifade ettiler. Bu bizim için gurur kaynağıdır" dedi.

Eğitim alanındaki iş birliğinin nasıl ilerletileceğine değinildiğini kaydeden Bakan Fidan, "Daha fazla Tacik öğrencinin Türkiye’de eğitim alması konusu gündemimizde var, Tacik tarafından bu konuda ciddi talep var. Özellikle belli konularda öğrencilerin eğitim alması ve dolayısıyla kapasite artırımı için daha fazla planlı çalışmalar yapılması konusunda bir mutabakatımız oldu. Diğer taraftan biz de Türkiye Maarif Vakfı’mızın Tacikistan’da yaygın bir faaliyet göstermesi yönündeki taleplerimizi kendilerine ilettik" açıklamasını yaptı.

"İstikrarın sağlanması konusunda Türkiye olarak bölge ülkeleriyle iş birliğimiz yakından devam etmekte"

Bakan Fidan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: " Kırgızistan’da yaptığım basın toplantısında ifade etmiştim. Kırgız tarafından Tacikistan’la olan sınır sorunlarının çözülmesi konusunda bir mutabakata varıldığı yönünde iyi haberi almıştık, Mart ayında bir anlaşma imzalanması bekleniyordu. Bugün burada da Sayın Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede aynı iyi haberi teyit etme imkanım oldu. Bu bizim bölgeyle ilgilenen Orta Asya’daki güvenliğin ve istikrarın sağlanmasında büyük bir adım olacak barış anlaşmasına verdiğimiz önem. İnşallah Mart ayında Tacikistan ve Kırgızistan aralarındaki sınır anlaşmazlığını resmi olarak sona erdirecekler. Bölgeye güvenlik ve istikrar açısından önemli bir adım kazandıracaklar. Tacikistan’ın Afganistan ile ilgili duruşunu, görüşünü ve değerlendirmelerini alma imkanımız da oldu. Afganistan konusuna Türkiye olarak yakından ilgi göstermekteyiz, burayla ilgili çeşitli çalışmalarımız var. Burada özellikle istikrarın sağlanması konusunda Türkiye olarak bölge ülkeleriyle iş birliğimiz yakından devam etmekte. Onlar da Afganistan’daki istikrara fevkalade önem atfetmekteler özellikle etnik konuların büyük bir siyasi olgunlukla çözülmesi meselesinde büyük beklentileri var. Özellikle Tacikistan’ın terör eylemine maruz kalmaması konusunda büyük hassasiyetleri var. özellikle sınır güvenliği konusunda neler yapabiliriz, bu konuları da görüşme imkanımız oldu. Radikal örgütlerin Tacik vatandaşlarını angaje etmeleri neticesinde bazı ülkelerde eylemlerde kullanmaları konusunda neler yapılabilir ilgili servislerimiz görüş alışverişlerinde bulunacaklar."

Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Tacikistan'a ziyaret planladığını sözlerine ekledi.

 
‘Şehitlerimizin hesabını misli ile soruyoruz, soracağız’
 
Göktaş’tan engelli ataması müjdesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Şehitlerimizin hesabını misli ile soruyoruz, soracağız’
Şehitlerin kanının yerde kalmadığını vurgulayan Erdoğan her türlü terör ...
Yılmaz'dan 21 yıllık dönüşüm süreci değerlendirmesi
Yılmaz, "Son 21 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başardığımız en ...
Şehirler daha erişilebilir olacak
Uraloğlu, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 21 yılda ...
 
‘Alnımızın aklığı, kâfire kâbus olur’
Erdoğan, Ömer Karaoğlu'nun seslendirdiği "La ilahe illallah" isimli eserde ...
Yerel Seçim Genelgesi yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Mahallî İdareler Genel Seçimleri ...
Erdoğan'dan değerler vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 bin 992 polisin göreve başlaması ve bin 573 yeni ...
 
'Uzay misyonu gelecek nesillere ilham verecek'
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Ülkemizin 100. yılında icra etmek, ...
İlk uzay yolculuğunun saati açıklandı
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağlayan ...
'Türkiye Yüzyılı için güçlerimizi birleştireceğiz'
İlk ve öncelikli kriterlerinin Türkiye’ye ve mensubu olmaktan iftihar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva