ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TOBB’dan Karaca’ya başarı plaketi
TOBB’dan Karaca’ya başarı plaketi
Mart ayı bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Mart ayı bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Yücelik ailesi yasta
Yücelik ailesi yasta
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da DEAŞ operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
Erzurum’da Narkoçelik-15 operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
31 Mart 2009 Salı - 05:27

Fetih Camisi kaderine terkedildi

1850’de inşa edilen ve daha sonra dönemin Yakutiye Belediye Başkanı Muhyettin Aksak tarafından camiye çevrilen tarihi bina, işte bu hale geldi. Kilise olarak yaptırılan, daha sonra restore edilerek Fetih Camii ismini alan tarihi binanın bir penceresi kalorifer bacası olarak kullanılırken, çevresi ise otopark hizmeti görüyor.

Fetih Camisi kaderine terkedildi

VİRANE GÖRÜNTÜSÜ
Erzurum’un kültür mirasları arasında gösterilen ve tarihi çok eskilere dayanan Fetih Cami’nin hor kullanıldığını belirten duyarlı vatandaşlar, “Kilisenin camiye çevrilmesinden sonra belki buraya birileri sahip çıkar diye düşündük. Ama gelin görün ki, yetkililer binayı camiye dönüştürdükten sonra sanki üzerlerindeki yükten kurtulmuş gibi oldular. Ve buradaki çirkinliği artık görmüyorlar” şeklinde veryansın ettiler.
SEMT SAKİNLERİ ŞİKAYETÇİ
Demirciler Çarşısı içerisinde bulunan Fetih Cami’nin kaderine terk edildiğini savunan bazı semt sakinleri, ilgili kurumların, tarihi binaya ilgi göstermediğini ileri sürdüler. Tarihi binanın ısınma sistemi için Vakıflar’dan onay istediklerini, ancak yetkililerin kendileriyle ilgilenmediklerini iddia eden vatandaşlar, binayı ısıtabilmek için kalorifer bacasının mecburen tarihi binanın penceresinden dışarı verildiğini dile getirdiler.
BİNA ÇEVRESİNDE GECELERİ ALEM YAPILIYOR
Pencereden dışarı çıkartılan kalorifer bacasının tarihi dokuya zarar verdiğini kaydeden semt sakinleri, akşam saatlerinde cami etrafında içki alemleri yapıldığını ileri sürerek, pencereden çıkartılan bacanın, bu rezaletin yanında bir sorun olarak kabul bile edilemeyeceğini savundular.
AKŞAMCILARA MEKAN OLDU

Tarihi binanın görünümünü bozan kalorifer bacasının dışında daha önemli sorunların var olduğunu ileri süren bazı semt sakinleri, “Burada akşamları alemciler kol geziyor. Tarihi binanın duvar diplerinden sabahları içki şişeleri topluyoruz” diyerek, “Tarihi binayı korumak ve kollamak bir kenara, akşam saatlerinde burası alemcilerin mekanı oluyor. Bir zamanlar kilise olarak kullanılmış olan bu bina, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı için yüreğimiz ağzımıza geliyordu. Batı illerinde bu tür tarihi eserleri korumak için canla başla mücadele ederler. Erzurum’da korumak ve kollamak adına yapıla güzel bir girişim oldu ama sonrası getirilemedi. Bu binadan sorumlu olan kurum ve kuruluşlar, bir tarihi eserin göz göre göre yok olmasına izin vermemelidirler” şeklinde konuştular.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
varol 7 Ocak 2011 Cuma 14:18

bizim camilerimiz kiliseye cevrildi ,ispanyadaki endülis camileri örnektir.cami cemaaitine akla hayale gelmedik işgenceler yapıldı onbinlerce müslüman katledildi bizzat kilisenin engizasyonu tarafından.esrarkeşlerin ,ayyaşların mekanı haline gelmiş cemaati olmayan harabe kilise, camiye çevrilmişse çok görmemek lazım.birçok sahabenin ,imamı azamın mezarının bulunduğu bağdat hunharca bombalandı ,ebu gureyb ayıbı malum.müslümanlara hümanizm dersi vermeye çalışanları insafa davet ediyorum .

Yorumu oyla      6      4  
Selo 31 Mart 2009 Salı 16:56

Akdamar kilisesine 100.000 kişi gidiyor. Bizim popülerci ve kolaycılar burayı cami yaptı (Ben Türküm ve müslümanım şimdi bu nedir diye sorarsınız). Arkadaşlar bizim camilerimizi kilise yapsalar bosnada, başka yerlerde hoşumuza gider mi? Bu da hak dinlerden birinin ibadet yeriymiş zamanında. Peygamberimiz Kabeyi fethinde tüm putları kırdırırken İsa resminin üzerini örtmüş ve saygısızlığa izin vermemiş. Ama Muhyettin Bey kolay reklam diye burayı cami yapmış ve itiraz edenleri Ermeni ilan etmiş. Ne ilgisi var. Burası tarihi bir eserdir. Şİmdi Ermeniler ileride biz Erzurumda çok sayıdaydık deseler bu kilise ile Ulu camiyi gösterip kim çokmuş diye ispat edersiniz. Ama böyle yaparsanız olayları efsaneleştirir ve alyehimize çeviririz. Biraz ufuk lütfen...

Yorumu oyla      7      4  
İBRAHİM TOHUMCU 31 Mart 2009 Salı 15:50

ERZURUMA ZİYARET GELDİĞİMDE CAMİ YAPILMIŞ DİYE GİDİP NAMAZ KILDIM VE ÇOK HOŞUMA GİTTİ İŞ ERZURUM BU DEMİŞTİM AMA NEYAZIKKI ALEMCİLERİN MEKANI OLMUŞ CAMİİ YETKİLİLERE KÜSMEKTENSE ORDA BU İŞİ İCRA EDENLERİ ESEFLE KINYORUM

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ADD’den Sanatsal Atılım
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erzurum Şubesi Başkanı Kenan Öztürk, “Atatürkçü ...
Güneş Vakfı'ndan Kültürel Atak
Güneş Vakfı tarafından, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan ...
Turizm Haftası Başlıyor
GHA/Turizm Haftası 15 – 22 Nisan tarihleri arasında, Erzurum’da çeşitli ...
 
Kütüphaneler Haftası Başlıyor
GHA/45. Kütüphane Haftası, Erzurum’da hazırlanan program çerçevesinde kutlanacak.
Türk Tarihi’ni Anıtlaştırdılar
GHA/Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü, çok sayıda ulusal ve uluslararası ...
Oltu’da Kurtuluş Coşkusu
Erzurum’un Oltu ilçesi düşman işgalinden kurtarılışının 91. yıldönümünü coşkulu törenlerle kutladı.
 
Haşimov Türk Kültürü'nü Anlattı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünün düzenlemiş ...
“Çalsın Son Ziller, Açılsın Perdeler...''
Tiyatro sahnesinin, perdenin, ışığın, oyun ve oyuncuların günü, 27 Martta ...
“Türk İnancı, Nevruz’un Güzelliğidir”
Özbekistan Şark Filolojisi ve Dış Ülkeler Tarihi Fakültesi Dekanı Doç. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva