ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>EKONOMİ
28 Ağustos 2014 Perşembe - 11:55

Esnafın seçeneği yok

MUHAMMED COŞKUN-Erzurum esnafı üniversite öğrencisini bekliyor. Kentte üniversite öğrencisine endeksli olan ticaret sektörü, 2014-2014 eğitim dönemi öncesi vizyona ‘eğitimi taşıyor. Giyimden ikinci el eşya sektörüne kadar esnaf, öğrenciler gibi yeni eğitim dönemine hazırlanıyor.

Esnafın seçeneği yok

Erzurum esnafı üniversite öğrencisini bekliyor. Kentte üniversite öğrencisine endeksli olan ticaret sektörü, 2014-2014 eğitim dönemi öncesi vizyona ‘eğitim’i taşıyor. Giyimden ikinci el eşya sektörüne kadar esnaf, öğrenciler gibi yeni eğitim dönemine hazırlanıyor.

Tarım sektörünün öncelikli, turizm sektörünün ise ikincil ağırlıkta olduğu Erzurum ekonomisinde, ticaret sektörünün can damarı öğrenci. Atatürk ve Erzurum Teknik üniversitesi öğrencileriyle ayakta kalan ticaret sektörü, yeni bir alternatif oluşmadığı sürece, öğrenciye endeksli konumunu sürdürecek.

Erzurum ticaret sektörü, alternatif Pazar oluşmaması sebebiyle, öğrenci odaklı Pazar sürecine mecbur bir durum sergiliyor. Göç olgusunun olumsuz etkilediği sektörün tek dayanağı Üniversite öğrenci ve akademisyenleri. Tarım sektörünün ticarete yansımadığı ilde öğrenciye bağlı ticaret döngüsü, esnafın da şikayet konusu.

Sonbahar döneminde 40 ikindiler olarak adlandırılan geleneksel ticaret anlayışı, kırsal kesimde tarımsal üretimin daralması, bu kesimde göç hızının artması sebebiyle tarihe karıştı. Ticaret ile uğraşan esnafın tek alternatifi öğrenciler oldu.

110 BİN ÖĞRENCİ

Ortalama 110 Bin üniversite öğrencisiyle büyük bir ekonomik potansiyele sahip Erzurum’da esnaf, yaz tatilinin girmesiyle büyük bir sıkıntıya giriyor. Esnaf yaz tatili döneminde üniversitenin açılışını iple çekiyor. Esnaf, öğrencinin dönüşü için büyük çalışma başlattı. Öğrenciye özel kampanyalara start veren esnaf, ‘Evlatlarımızı bekliyoruz’ diyor.

ÖĞRENCİYE ÖZEL İNDİRİM

Giyim sektöründen Hasan Seçer, “Öğrencinin ele geçen para bellidir, karşılığında verebileceği para bellidir. Biz esnaf olarak, öğrencimize sahip çıkmazsak en başta biz zarar görürüz. Öğrenciler bizim evlatlarımızmış gibi görmeliyiz. Onlara ona göre davranmalıyız. Giyim sektöründe öğrenciye yönelik birçok indirim yaptık. Öğrencilerimiz geldiğinde, ihtiyaçları olan ürünlerin karşılığında ödeyebilecekleri indirimler hazırladık. Büyük firmaların yaptığı gibi herkese eşit olamayız. Öğrenci diğerleri gibi değil. İndirimlerde yüzde 50’ya varan ürünler var. Yaptığımız indirimler üzerinden ekstra olarak da, öğrencinin durumuna göre, ödeyebileceği paraya göre de indirimler yapacağız. Öğrenciler bizim nurumuzdur. Onlar mutlu oldukça bizde mutlu oluruz. Onlar kazandıkça biz de kazanırız. Tüm esnafa da şunu söylemek istiyorum, öğrenci evlatlarımıza sahip çıkalım.” dedi.

‘KIZ EVLATLARIMIZA EKSTRA KAMPANYA’

Kız öğrencilerin daha çok sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Seçer, “Kız öğrencileri daha önemli. Biz öz kız evlatlarımızı okumaya başka illere gönderirken içimizin rahat olması için ne gerekiyorsa, buradaki evlatlarımıza da onları sunmalıyız, empati yapmalıyız. Bu doğrultuda da kız öğrencilere yönelik ekstra kampanyalar yapmayı düşünüyoruz. Alacağı ürünlerin yanın da hediyeler vereceğiz. Ama bu hediye kampanyası kız öğrencilerimize özeldir.” diye konuştu.

İKİNCİ EL DE ÖĞRENCİ SIKINTI YAŞAMAYACAK

Özellikle yeni Erzurum’a öğrenci olarak gelen ve yeni eşyaya ihtiyaçları olanlar için ikinci el eşyaların hazır olduğunu belirten Halil Keteci, “Öğrencilerimizi çok özlediğimizi belirtmek istiyorum. Özellikle bu yıl ürün stokumuzu doldurduk. Öğrencinin her türlü ihtiyacını karşılamak için hazırız. Her öğrenci bütçesine uygun ürünleri ayarladık. Ekstra indirimlerimizde olacak. Normalde her yıl ikinci el fiyatlarında küçükte olsa zam olurdu. Ama bu yıl zamda yapmadık. Üstelik yeni bir kampanya da hazırladık, belli bir miktarda alış- veriş yapan öğrencilerimizin eşyalarını evlerine kadar bırakacağız ve belli ücrette yüklü bir miktar değil.” dedi.

‘YEMEKLERİMİZ SICAK, ÖĞRENCİMİZİ BEKLİYORUZ’

Her türlü çalışmaların tamamlanarak öğrenciyi sabırsızlıkla beklemeye başlandığını söyleyen lokanta işletmecisi Latif Yıldız, “Can damarımız olan öğrencilerimizin gelmesi yaklaştı. Esnaf olarak, evlatlarımızın yolunu bekliyoruz. Öğrenciye yönelik çalışmalarımız bitti. Öğrenci için küçükte olsa kendi çapımızda indirimleri ayarladık. İndirimlerin yanında kampanyalarda yapmayı planlıyoruz. İş yerimizi daha güzel ve rahat bir ortam haline getirdik. Yemeklerimiz sıcak, öğrenci evlatlarımızı bekliyoruz.”

 
Minibüslerde yeni uygulama
 
Erzurum’da köy manzarası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum KOBİ’lerine küresel yaklaşım
2013 yılı Şubat ayında uygulanmaya başlayan, KOBİ Çalışan ve İşverenlerinin ...
Sertifikalı buğday yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri tarafından ...
İşte Erzurum’un inşaat performansı
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Yapı İzin İstatistikleri Ocak-Haziran 2014 sonuçları ...
 
İMO'dan yapılaşma uyarısı
M.COŞKUN-İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı İlhan Tohumcu, ...
6 ay sonunda kadrolu olacaklar
Dumlu Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda oluşturulan çiftlikte bulunan 21 at, ...
Altay’dan taksicilere ‘Taxim Projesi’ müjdesi
Taksi sürücülerine indirimler ve avantajlar sunan online taksi yönetim ...
 
Tarımda süt denetimi seferberliği
M.COŞKUN-Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, 1 Ocak 2014 ...
Konutta düşündürücü gelişme
MAHMUT AKDAĞ-TÜİK 2014 aylık ve altı aylık konut satış istatistiklerini ...
Erzurum’un tasarımda rakibi yok
DİLEK BAYRAK-Erzurum’dan temmuz ayında 1 dosya 2 tasarım olmak üzere 3, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva