ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2015 Pazar - 11:14

Erzurumlu seracıdan ilginç yöntem

Erzurum'da seracılık yapan Necati Yıldızer, yaz mevsiminde yetiştirdiği havuç, turp, yer alması gibi ürünleri 'derin dondurucu' diye nitelendirdiği toprağın altında saklayarak taze kalmasını sağlıyor.

Erzurumlu seracıdan ilginç yöntem

Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Dadaşköy yolu üzerinde seracılık yapan Necati Yıldızer, toprağı adeta derin dondurucu olarak kullanıyor. Yıldızer, yaz mevsiminde ürettiği ürünleri soğuklardan korumak için toprağın altına gömerek ürünlerin kış ayına kadar taze kalmasını sağlıyor. Eskiden aile büyüklerinin bu yöntemi kullandığını belirten Necati Yıldızer, kendisinin de 10 senedir toprağı derin dondurucu gibi kullandığını ve bu şekilde üründeki su kaybını önlediğini söyledi.

ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİ SOĞUKTAN KORUMAK İÇİN TOPRAĞA GÖMÜYOR

Şiddetli soğukların yaşandığı Erzurum'da ürünleri en iyi saklama yerinin toprak olduğunu ifade eden Yıldızer sözlerini şöyle sürdürdü. Yaz mevsiminde kendi seramızda ürettiğimiz havuç, turp ve yer elması gibi ürünleri toprağa gömüyoruz ve kışın topraktan çıkartıp ilk günkü gibi taze bir şekilde yiyoruz. Eskiden büyüklerimiz böyle yapardı şimdi seralarda olunca bu bizim için artı bir avantaj oldu. Yazın ürettiğimiz ürünleri toprağa gömüyoruz kış mevsiminde de taze taze toprağın altından çıkartıp evimize götürüyoruz. Bunu yapmamdaki amaç şimdi yazın ürettiğimiz bir ürünü kışa kadar saklamak mümkün değil. Buzdolabına koysak bu ürünü bozulur ama toprağa gömdüğümüz zaman üretilen sebzenin orjinalliği bozulmadan, bitkinin soğuğu çekilmeden daha lezzetli bir hal alıyor. Toprağı derin dondurucu veya ambar niteliğinde kullanıyorum. Toprağın kuru olması şartıyla toprağın 20 santimetre altına bu ürünleri gömüyorum. Eğer toprak nemli olursa ürünlere don işleyebilir ve bunun sonucunda da sebzeler çürür. Biz kendi ürünlerimize alıştık. Damak tadı dolayısıyla ürünlerimizi tüketmeyi tercih ediyoruz. Yazın ürettiğimiz ürünleri toprak yardımıyla kış mevsimine kadar saklayıp tüketiyoruz“.

 
Altınbulaklı Karadaş 2’inci oldu
 
Off-Road yarışları nefes kesti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA proje yazma eğitimleri başladı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Erzurum, Erzincan, Bayburt ...
Erzurum ekonomisi 5 kat büyüdü
M.AKDAĞ-Erzurum ekonomisi 2004 yılına göre 2014 yıl sonunda 5 kat büyüme ...
TOBB şirket verileri açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’da aralık ayı içinde 6 şirket, 3 gerçek kişi ticari işletmesi ...
 
Erzurum'un payı yüzde 54'te kaldı
M.AKDAĞ-Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yer aldığı KUDAKA İstatistik ...
23 şirket kuruldu, 12 şirket kapandı
M.AKDAĞ-Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi’nde Aralık 2014 döneminde ...
Doğu şirketleşiyor..
M.AKDAĞ-Doğu Anadolu Bölgesi’nde 2014 yılının son ayında 107 şirket, 2 ...
 
Erzurum esnafına 61 milyon kredi
M.COŞKUN-Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Erzurum ...
KUDAKA 2015 Mali Destek Programı başladı
Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden proje başvurularının alımına başlandı.
Erzurum Ülkede 44, bölgede 10’uncu
MAHMUT AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 2014 yılı Vergi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva