ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Dadaşlar 19 Mayıs coşkusunu paylaştı
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Allahuekber Dağı eteklerinde milli coşku
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Çomaklı’dan 19 Mayıs mesajı
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
Doğu Anadolu’da Milli Coşku zirvede
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
ESKİ 2024 bütçesi onaylandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Şubat 2014 Perşembe - 03:24

Erzurumlu ‘Birlik Oturma’yı terk etti..!

TÜİK Hane Halkı sayısı verileri, Erzurum’da ataerkil aile yapısının yerini küçük aile oluşumlarına terk ettiğini ortaya koydu. Hane halkı büyüklüğünün 4.3 kişi olarak açıklandığı Erzurum’da, halk arasında ‘birlik oturma’ olarak adlandırılan aile yapısının terk edildiği de ortaya çıktı.

Erzurumlu ‘Birlik Oturma’yı terk etti..!

TÜİK Hane Halkı sayısı verileri, Erzurum’da ataerkil aile yapısının yerini küçük aile oluşumlarına terk ettiğini ortaya koydu. Hane halkı büyüklüğünün 4.3 kişi olarak açıklandığı Erzurum’da, halk arasında ‘birlik oturma’ olarak adlandırılan aile yapısının terk edildiği de ortaya çıktı. Bu durum dikey yapılaşmanın bir sonucu olarak değerlendirilse de, yeni evlenenlerin ailelerinden ayrı yuva kurma isteği gerçeği daha ağır basıyor.

 SERVAN ALACABEY

 DİYARBAKIR (İHA) - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan şehirlerde ortalama hane halkı büyüklüğü, Türkiye ortalamasını neredeyse ikiye katladı. Hane halkı ortalaması yüksek olan iller Şırnak, Hakkari ve Muş olurken, en düşük olan iller ise Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir oldu.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü M.Salih Uras, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 sonuçlarına göre illerin ortalama hane halkı büyüklüklerini açıkladı. Uras’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü 3,6 olarak hesaplanırken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki şehirler, Türkiye ortalamasını neredeyse ikiye katladı.

EN KALABALIK HANELER ŞIRNAK'TA

 Uras, iller sıralamasında bölgelerine bağlı Şanlıurfa’nın 6,18 ile altıncı, Diyarbakır’ın ise 5,68 ile on birinci sırada yer aldığını belirtti. Şırnak’ın 7,66 ortalama hane halkı büyüklüğü ile Türkiye’nin en kalabalık hanelerine sahip olduğunu belirten Uras, Şırnak’ı 6,79 ile Hakkari, 6,23 ile Muş ve 6,21 ile Batman ve Siirt’in takip ettiğini söyledi.

İLLERİN HANE HALKI ORTALAMALARI

Şırnak 7,66 ile birinci, Hakkari 6,79 ile ikinci, Muş 6,23 ile üçüncü, Batman 6,21 ile dördüncü, Siirt 6,21 ile beşinci, Şanlıurfa 6,18 ile altıncı, Ağrı 6,11 ile yedinci, Mardin 6,08 ile sekizinci, Van 6,04 ile dokuzuncu, Bitlis 5,82 ile onuncu, Diyarbakır 5,68 ile on birinci, Iğdır 4,77 ile on ikinci, Adıyaman 4,73 ile on üçüncü, Kars 4,57 ile on dördüncü, Bingöl 4,57 ile on beşinci, Gaziantep 4,50 ile on altıncı, Erzurum 4,37 ile on yedinci, Kahramanmaraş 4,24 ile on sekizinci, Hatay 4,11 ile on dokuzuncu, Osmaniye 4,04 ile yirminci, Kilis 4,01 ile yirmi birinci, Ardahan 3,94 ile yirmi ikinci, Adana 3,92 ile yirmi üçüncü, Aksaray 3,91 ile yirmi dördüncü, Malatya 3,89 ile yirmi beşinci, Elazığ 3,88 ile yirmi altıncı, Bayburt 3,77 ile yirmi yedinci, Sakarya 3,73 ile yirmi sekizinci, Kayseri 3,70 ile yirmi dokuzuncu, Samsun 3,66 ile otuzuncu, Afyonkarahisar 3,63 ile otuz birinci, Düzce 3,63 ile otuz ikinci, Konya 3,63 ile otuz üçüncü, Sivas 3,61 ile otuz dördüncü, Kocaeli 3,61 ile otuz beşinci, Niğde 3,57 ile otuz altıncı, Yozgat 3,57 ile otuz yedinci, Tokat 3,56 ile otuz sekizinci, Mersin 3,55 ile otuz dokuzuncu, İstanbul 3,53 ile kırkıncı, Rize 3,49 ile kırk birinci, Trabzon 3,45 ile kırk ikinci, Bursa 3,43 ile kırk üçüncü, Nevşehir 3,42 ile kırk dördüncü, Gümüşhane 3,37 ile kırk beşinci, Amasya 3,34 ile kırk altıncı, Ordu 3,34 ile kırık yedinci, Karaman 3,33 ile kırk sekizinci, Zonguldak 3,32 ile kırk dokuzuncu, Bartın 3,32 ile ellinci, Erzincan 3,31 ile elli birinci, Tekirdağ 3,28 ile elli ikinci, Kırşehir 3,27 ile elli üçüncü, Antalya 3,26 ile elli dördüncü, Çorum 3,26 ile elli beşinci, Bolu 3,25 ile elli altıncı, Kırıkkale 3,24 ile elli yedinci, Artvin 3,24 ile elli sekizinci, Manisa 3,23 ile elli dokuzuncu, Ankara 3,21 ile altmışıncı, Kastamonu 3,20 ile altmış birinci, Uşak 3,19 ile altmış ikinci, Yalova 3,17 ile altmış üçüncü, Kütahya 3,15 ile altmış dördüncü, Denizli 3,14 ile altmış beşinci, Çankırı 3,14 ile altmış altıncı, Giresun 3,13 ile altmış yedinci, İzmir 3,12 ile altmış sekizinci, Karabük 3,11 ile altmış dokuzuncu, Bilecik 3,10 ile yetmişinci, Isparta 3,09 ile yetmiş birinci, Aydın 3,08 ile yetmiş ikinci, Tunceli 3,06 ile yetmiş üçüncü, Sinop 3,04 ile yetmiş dördüncü, Kırklareli 3,01 ile yetmiş beşinci, Edirne 2,97 ile yetmiş altıncı, Muğla 2,97 ile yetmiş yedinci, Burdur 2,95 ile yetmiş sekizinci, Balıkesir 2,85 ile yetmiş dokuzuncu, Eskişehir 2,85 ile sekseninci, Çanakkale 2,73 ile seksen birinci sırada yer aldı.

 
Sekmen Büyükşehir Yasası'nı anlattı
 
Bölgesel Kalkınma Enstitüsü kuruluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şenkaya’da 5 ahır ve 2 deprem konutu yandı
Şenkaya'ya bağlı Çardaklı mahallesinde meydana gelen yangında A.A., A.A., ...
Annesinin sesini 4 yıl sonra duydu
Doğuştan işitme engelli olarak dünyaya gelen 4 yaşındaki minik Selvi, ...
Ambulans takla attı: 1 ölü, 2 yaralı
Eleşkirt ilçesinde hasta almaya giden ambulansın takla atması sonucu 1 ...
 
Şükür kavuşturana…
Sıra dışı bir şubat ayı yaşayan, kara hasret kalan Erzurum yeniden karla ...
‘Sağlıklı Beslenme ve Hareket Yılı” etkinlikleri sürüyor
“Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” kapsamında Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ...
Çat ilçe merkezine kurt indi
Erzurum’un Çat ilçesinde aç kalan kurt ilçe merkezine indi. İlçe Gıda ...
 
Çaresiz baba, yardım bekliyor
Türkiye eski şampiyonlarından Milli Güreşçi Serdar Akgül, kalp hastası ...
Tortum Doruklu Köyü yasta
Tortum ilçesinde elektrik akımına kapılan köy muhtarı, hayatını kaybetti.
8 yaşındaki Arda’nın çaresiz bekleyişi
Anne karnındayken uygulanan yanlış tedavi nedeniyle bedensel engelli olarak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva