ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
TÜBİTAK’tan ATAUNİ projelerine destek
TÜBİTAK’tan ATAUNİ projelerine destek
Sürat pateninde madalyalar sahiplerini buldu
Sürat pateninde madalyalar sahiplerini buldu
Oltu’da zeytin üretimine destek
Oltu’da zeytin üretimine destek
Aktaş ailesi yasta
Aktaş ailesi yasta
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
HABERLER>SİYASET
12 Ağustos 2014 Salı - 09:47

Erzurum için ilgi çekici yorum

Türkiye’de 10 Ağustos'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren El Cezire, Erzurum’daki oy değişimine dikkat çekti. Yapılan yorumda, ‘Erzurum'da 30 Mart'ta seçmenin yüzde 28'i MHP'ye oy verdi. İhsanoğlu ise bu şehirden yüzde 18 oy alabildi.’denildi.

Erzurum için ilgi çekici yorum

Ekmeleddin İhsanoğlu ve onu destekleyen partiler; 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yaklaşık 20 milyon seçmenin oyunu almıştı. Bu da seçmenin yüzde 46'sına denk geliyor. Ancak bu blok, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaklaşık 5 milyon oy kaybetti; yüzde 6'lık bir kayıp yaşadı.

Seçimi kazanan Recep Tayyip Erdoğan ise 30 Mart'ta, partisi Ak Parti'nin aldığı 20 milyon oyu korudu. 30 Mart'taki yüzde 90'lık katılım oranı yaklaşık yüzde 73'e indiği için; Erdoğan, partisinin oy oranını yüzde 6 artırmış oldu.

Rakamlara bakarak, çatının kaybetme nedenini 3 temel başlık altında toplamak mümkün.

İHSANOĞLU'NA OY VERMEYEN MHP SEÇMENİ

MHP'nin Türkiye ortalamasının üstünde oy aldığı Manisa, Erzurum, Elazığ ve Yozgat gibi illerde İhsanoğlu'nun oy oranı 30 Mart'ın gerisinde kaldı.

MHP seçmeninin bir kısmı Erdoğan'a oy verdi ya da oy kullanma oranının düştüğü bu şehirlerde bir kısım MHP seçmeni sandığa gitmedi.

Milliyetçi Hareket Partisi, 30 Mart'ta Manisa'da tek başına yüzde 40 oy aldı. CHP ile birlikte oy toplamı ise yüzde 58 oldu. Bu seçimde burada İhsanoğlu'nun aldığı oy oranı ise yüzde 48'de kaldı.

MHP 30 Mart'ta Yozgat'ta tek başına yüzde 38 oy almıştı. Partinin desteklediği İhsanoğlu ise bu şehirde sadece yüzde 33 oy aldı.

Erzurum'da 30 Mart'ta seçmenin yüzde 28'i MHP'ye oy verdi. İhsanoğlu ise bu şehirden yüzde 18 oy alabildi.

MHP 30 Mart'ta Elazığ'da yüzde 29 oy oranına sahipti. 10 Ağustos'ta ise İhsanoğlu'nun oy oranı yaklaşık yüzde 18 oldu.

İHSANOĞLU'NA OY VERMEYEN CHP SEÇMENİ

İhsanoğlu isminin CHP'nin desteklediği aday olarak açıklanması, bu partiye oy veren kitledeki ulusalcı ve sol seçmende bazı tepkilere yol açmıştı. Sebep; İhsanoğlu'nun muhafazakâr sağ görüşten gelen bir isim olmasıydı.

Sandığa gitmeyen seçmenin ne kadarının CHP seçmeni olduğu bilinmemekle birlikte, CHP'nin güçlü olduğu şehirlerdeki oy kullanma oranlarının daha çok düştüğü göz önüne alındığında, bu partinin seçmeninde sandığa gitme oranının daha düşük olduğu görülüyor.

İzmir'de katılım oranı yüzde 90'dan yüzde 78'e düştü. Eskişehir'de katılım yüzde 90'dan yüzde 79'a, Tekirdağ'da yüzde 90'dan yüzde 78'e düştü. Ak Parti seçmeninin ağırlıklı olduğu şehirlerdeki oy kullanma oranı daha fazlaydı.

Ancak asıl düşüş İstanbul'da gerçekleşti. Erdoğan 30 Mart seçimlerine göre bu şehirde yaklaşık 500 bin oy kaybederken İhsanoğlu, onu destekleyen partilerin oylarından yaklaşık 1 milyon daha az oy aldı. Oy kullanım oranının yüzde 90'dan yüzde 72'ye düştüğü İstanbul'da CHP seçmeninin Ak Parti seçmenine göre daha az oranda sandığa gittiği görülüyor.

İHSANOĞLU'NUN İKNA EDEMEDİĞİ AK PARTİ SEÇMENİ

İhsanoğlu sağ seçmenden oy alabilmek adına aday gösterildi ancak seçim kampanyası boyunca enerjisinin çoğunu CHP'nin özellikle ulusalcı ve sol kesimine CHP'nin değerlerine aykırı bir isim olmadığını kanıtlamak için harcadı.

Bu durum Erdoğan'a kampanyasında milliyetçi, muhafazakar temalara ağırlık vererek çatı bloğundaki sağ oyları hedeflemesi için fırsat yarattı ve bu konuda Erdoğan, İhsanoğlu'na göre daha başarılı oldu.

Örneğin Bursa'da Ak Parti önceki seçimde il genel meclisi sonuçlarına göre yüzde 45 alırken, 10 Ağustos'ta Erdoğan'ın oy oranı yüzde 55 oldu.

 Ankara'da yüzde 42 olan Ak Parti oylarına karşılık cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan yüzde 51'in üstünde oy aldı.

Yani kendi ifadesiyle tüm partilere aynı yakınlıkta olduğunu söyleyen Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP ve MHP seçmenini kendisine oy vermeye ikna edememenin yanında, Ak Parti'den oy alma hedefini de gerçekleştiremedi.KAYNAK:HABERLER.COM

 
76 Bin kişi gün sayıyor
 
YSK, geçici sonuçları açıkladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 12 Ağustos 2014 Salı 12:51

ekmeleddin bey düzgün bir adam dil sürçmesi olabilir neticede meydanlarda nutuk atmış biri değil ama cumhurbaşkanı olarak diplomasiyi bilen vatansever muhafazakar namuslu biri olarak hayırlı olacaktı.millet bağırmaya ağzına geleni söylemeye alıştı ya bir kez dilini tutan biri kesmez.

Yorumu oyla      7      5  
HDP Propagandası 12 Ağustos 2014 Salı 11:36

MHP'nin oyunun düştüğü yok, sadece oy kullanma oranı yüzde 30 a inmiş. Ancak HDP Türkiyede oyu arttı diye yanlı, yanlış ve maksatlı propaganda yapıyor. MHP ve CHP seçmeni sandığa gitmemiş, ülkede oy kullanma oranı yüzde 70e inmiş, elbette oy kullananlar içinde matematiksel oran yükselmesi olacak. Seçime gitmeyen 13 milyondan bir milyonu sandığa gitseydi yüzde 9.6 diye verilen HDP oyu yüzde 8'e inecekti, iki milyon gitseydi dahada düşecekti. Kürtçülük propagandası yaparak toplum mühendisliği yapıyorlar. Akıllarınca milleti kandıracaklar. NTV gibi tvlerde buna çanak tutuyor. Rakamlar ortada, herkes hesabını yapsın. ikincisi 850 bin kişi sandığa gitseydi, yani MHP ve CHP cenahından seçim sonuçları böyle olmazdı ikinci tura kalırdı. Ancak elbette Sayın erdoğanı tebrik etmek, başarısını kutlamak erdemini herkes göstermelidir.

Yorumu oyla      8      6  
ejder tepesi 12 Ağustos 2014 Salı 10:54

MHP ne yapsın bir kere başa geçti.Mecbur çektiler.İstiklâl Marşı'nı bilmeyen,Fuzuli' nin edebiyatımızda meşhur olan "Su Kasidesi"ni,"Su Sesi",Yahya Kemal'in, "Süleymaniye'de Bir Bayram Sabahı" şiirini,"Bir Bayram Namazı" şeklinde telaffuz eden, Türk kültür ve medeniyetine tamamen yabancı olan, Türkiye'yi hiç tanımayan, konuşamayan, dünyadan ve Türkiye'den habersiz olan bu adamı niye desteklesinler ki? MHP oy vermeye gitmiyor ama,genel başkanlarını da hiç mi hiç sorgulamıyor. MHP,CHP'yi klavuz olarak seçtiği için bütün bunlar başına geliyor.MHP en kısa zamanda bir genel başkan seçimi yapıp bunu değiştirmelidir.Yoksa çok çeker.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekmen: ‘Teşekkürler Erzurum’
Sekmen, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de milletin iradesinin bir kez daha ...
Sertoğlu: ‘Milletimiz için hayırlı olsun’
Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla ...
Demir seçim sonuçlarını değerlendirdi
AK Parti Oltu İlçe Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.
 
Oltu AK Parti’de halaylı kutlama
10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Başbakan Recep Tayyip ...
Bulutlar: ‘Kazanan Yeni Türkiye olmuştur’
Türkiye Cumhuriyeti’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep ...
Korkut, ‘Yeni Türkiye'nin mimarını seçtik"
Korkut, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ülke için bir milat olduğunu ifade ...
 
Pazaryolu ‘yüzde 90 Erdoğan’ dedi
Erzurum’un 20 ilçesi içinde Recep Tayyip Erdoğan’a en yüksek oranda oy ...
‘Bugün 77 milyon kazanmıştır’
Resmi olmayan sonuçlara göre Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan ...
Erzurum’da ‘Erdoğan’ coşkusu
Kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak Başbakan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva