ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
8 Haziran 2010 Salı - 07:29

Erzurum’dan Kocaeli’ne kültür desteği

Kocaeli kültürüne kazandırdığı eserlerle kent bilincini artıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kültür Yayınları'ndan çıkardığı 4 yeni kitapla kent kültür hazinesine katkı sunmaya devam ediyor. Kocaeli'nin İlk Osmanlı Yöneticisi olan Süleyman Paşa kitabında Bithynlerden başlanarak tarihi süreç Süleyman Paşa'ya kadar anlatılıyor. İzmit'in Osmanlılar tarafından fethedilmesi, Süleyman Paşa'nın Yöneticiliği, İbn Batuta, Süleyman Paşa'nın vefatı ve özellikleri, İzmit Tanımları, Namık Kemal gibi ünlü isimlerin İzmit hakkında söyledikleri kitapta yer alan bölümlerden bazıları. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu tarafından hazırlandı.

Erzurum’dan Kocaeli’ne kültür desteği

//YENİ ÇIKAN ESERLER
Yeni çıkarılan kitaplarla Kocaeli kültürünü anlatan kitap sayısı 17 ulaşmış oldu.
Kocaeli'yi konu alan 13 kitabı daha önce kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 4 yeni kitabı daha çıkardı. Böylelikle Kültür Yayınları'yla basılan kitapların sayısı 17'ye ulaşmış oldu. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın hazırladığı kitaplardan üçü kent tarihini biri de spor kültürünü anlatıyor. Eserler kentle ilgili birçok bilinmeyeni de gün yüzüne çıkarıyor. Kocaelililer, Karamürsel'in Beyleri'ni ya da Tanzimat'tan Cumhuriyet'e İzmit Kenti'ni veyahut daha eskiye gitmek gerekirse Kocaeli'nin ilk Osmanlı yöneticisini biliyor mu? Tüm bu sorulara verilen cevaplar "Hayır"sa, artık evet diyebilmenin zamanı geldi. Karamürsel'in Kurtuluş Hikâyesi'nin anlatıldığı 'Karşı Yakanın Beyleri' adlı kitapta Karamürsel'in milli mücadele dönemde Marmara Bölgesi'nin en önemli limanlarından biri olduğu vurgulanıyor. Erdoğan Özdemir tarafından hazırlanan kitap, Yunan ve İngiliz gemilerinin sık sık ateş altında tuttuğu Karamürsel'de beylerin ve eşrafın milli mücadele kuvvetlerine nasıl silah ulaştırdıkları anlatılıyor. Kısıtlı imkânlarla ve büyük özveriyle verilen mücadelede kahraman Karamürsellilerin göz yaşartan duruşu ve direnişi ele anlıyor.
//TANZİMAT'TAN CUMHURİYET'E İZMİT KENTİ
Kocaeli'nin İlk Osmanlı Yöneticisi olan Süleyman Paşa kitabında ise Bithynlerden başlanarak tarihi süreç Süleyman Paşa'ya kadar anlatılıyor. İzmit'in Osmanlılar tarafından fethedilmesi, Süleyman Paşa'nın Yöneticiliği, İbn Batuta, Süleyman Paşa'nın vefatı ve özellikleri, İzmit Tanımları, Namık Kemal gibi ünlü isimlerin İzmit hakkında söyledikleri kitapta yer alan bölümlerden bazıları. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu tarafından hazırlanan kitap, Osmanlı tarihi ve Kocaeli açısından önemli bir kaynak olarak dikkat çekiyor.
Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. YavuzTaşkıran imzasını taşıyan Spor Kültürü ise birçok spor dalında verdiği bilgilerle en önemli spor kaynaklarından biri olarak yerini aldı. Ailede spordan amatör sporlara, endüstri oyunlarından futbol endüstrisine, Kocaeli'de su sporlarından üniversitede spora kadar çok sayıda konuya değinen Taşkıran, bunun yanında spor yaparken karşılaşılan sorunlara da değiniyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları'ndan çıkan bir diğer kitap ise Şennur Kaya tarafından kaleme alınan Tanzimat'tan Cumhuriyet'e İzmit Kenti adlı kitap. İzmit'in 1839 ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yılı olan 1938'e kadarki dönemi anlatan kitap İzmit'i 7 bölümde ele alıyor. Giriş bölümünün ardından kentin coğrafi ve tarihi çevresi anlatılıyor. Kuruluşundan 19. Yüzyıla Kadar İzmit'in Kentsel Gelişimi ve daha sonra da Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Kentsel ve Mimari Değişim'e değinen kitap, beşinci bölümde Tanzimat'tan Cumhuriyet'e İzmit Kentinde Şehircilik ve Mimari ele alıyor. Değerlendirme ve sonuç bölümlerini takiben çizim, plan ve haritalar, fotoğraflar ve belgeler de bir döneme ışık tutuyor. Genel olarak kentin mimarisi ve ulaşımının anlatıldığı kitapta demografik yapıya da değiniliyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençlik Merkezi şölene hazırlanıyor
OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum Gençlik Merkezi Müdürlüğü tarafından “Gençlik Şöleni” düzenlenecek.
Aydın’da Erzurum Türküleri ziyafeti
MEHMET BARLAS(İHA) - Aydın Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu tarafından ...
Çiçek, Salihli’de göreve başladı
EMRE SAÇLI(İHA) - Manisa’nın Salihli ilçesinde Halk Kütüphanesi’ne atanan ...
 
Kursiyerler el emeklerini sergiledi
ERZURUM(GHA)- Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yakutiye Halk ...
Türkçenin çocuklarına övgü
Türkçe Olimpiyatlarına katılan öğrenciler Vali Öztürk’ü ziyaret etti. ...
“Türkçe Yunus’un sevgisidir”
Türkçe Olimpiyatları için Türkiye’ye gelen ve Erzurum’da gösteri yapacak ...
 
Koçak: “Türkçe gururumuzdur”
8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda yarışan ve dereceye giren öğrencilerden ...
“Türkçe dünya dili”
Türkçe olimpiyatına katılan öğrenciler MHP ve CHP il başkanlarını ziyaret ...
Kutlu heyecan dorukta..
Erzurum’dan bu yıl hacca gidecek olan 716 hacı adayı için kesin kayıtlar ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva