ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
‘Uzay Yolculuğu Çadırı’ ilgi odağı oldu
Polat’tan tezhib sergisi
Polat’tan tezhib sergisi
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Erzurum - Artvin yolunda dua alan yatırım
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Hukuk Fakültesinde uzay hukuku gündemi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
Ayatay sahada Ormancılık yatırımlarını denetledi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Ekim 2009 Salı - 02:23

Erzurum’dan Gürcistan’a.. (1)

Erzurum’un değerlerinden, araştırmacı yazar Temel Vural’ın Gürcistan gezisi notlarını sunuyoruz Erzurum Gazetesi okurlarına. Erzurum’dan Gürcistan’a bir gönül köprüsü bu yazı dizisi. Tarihi, coğrafyası ve doğasıyla Gürcistan’ın berceste ifadelerle aktarıldığı gezi yazısını sunuyor, Vural’a çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Erzurum’dan Gürcistan’a.. (1)

YAZ TATİLİNDE GÜRCİSTAN’A KISA BİR YOLCULUK
            Bu yaz Ağustos ayında Erzurum’dan başlayıp, Trabzon ve Karadeniz sahil yolu üzerinden Artvin, Gürcistan ve daha sonra tekrar sahil yolu güzergâhından devam edip yine Erzurum’da nihayetlenen bir seyahatten bazı gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim. Bu seyahat esnasında, özellikle Kuzeydoğu komşumuz Gürcistan’da dikkatimizi çeken bazı hususların sizlerin de ilgisini çekeceğini tahmin ediyorum.
KARADENİZ’İN ANTALYA’SI BATUM
Gürcistan’ın en önemli liman şehirlerinden ve yakın tarihe kadar bir vilayetimiz olan Batum Çoruh Nehri’nin yüzyıllar boyunca taşıdığı alüvyonlarla oluşmuş geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş eski bir kent. Tarihi kaynaklarda, Batum’un eski Yunan kolonisi olarak Batis adıyla kurulduğu bilgisine yer verilir. Kentin tarihi, 3 bin yıl öncesine dayanıyor. Yerel kaynaklarda ise 1.8 milyon yıl önce bu topraklardan göç eden kavimlerin Avrupalıların ataları olduğu rivayet ediliyor.
 BATUM
Şehir, Ortaçağ’a kadar Gürcü krallıklarının ve prensliklerinin yönetimlerinde kaldı. 16. Yüzyılda 1564'te Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlılar tarafından fethedildi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Çarlık Rusya’nın eline geçti. Ayastefanos ve Berlin antlaşmalarıyla Rusya’ya bırakıldı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Rusya’nın bölgeden çekilmesiyle şehir Brest-Litovsk Antlaşması uyarınca Osmanlı Devleti’ne geri verildi ve bağımsız bir sancak merkezi oldu. Mondros Mütarekesi ile de önce İngilizlere, sonra Gürcülere bırakılan şehir 1918 yılında kurulan Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kaldı. Batum halen 1991 yılında Rusya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Gürcistan sınırları içinde yer almaktadır.
BATUM MÜSLÜMANLARI
Batum şehri, Gürcü, Ermeni, Rus, Azeri, Acar, Osetyalı, Abhaza ve diğer etnik grupların oluşturduğu 4.5 milyon nüfuslu bir kültür mozaiği olan Gürcistan’ın üç özerk bölgesinden Acara’nın da başkenti. 150 bin nüfuslu kentte, Müslümanlar nüfusun neredeyse yarısını oluşturuyor. Sovyetler Birliği döneminde Rusya’nın Antalya’sı sayılan Batum bu özelliğini günümüzde de koruyor. Şehrin nüfusunun yazın 400 bine kadar çıktığı söyleniyor. Tarih boyunca Roma, Bizans, Arap, Rus, Türk, Ermeni, Azeri ve Kafkas halklarının kültürleriyle yoğrulan Batum, Sovyet Rusya döneminin önemli siyaset ve edebiyat adamlarını yetiştirmiş.
TÜRKİYE-GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ
Türkiye ile geliştirilen iyi ilişkiler, sınır geçişlerini kolaylaştırmış. Batum’da yılda 565 bin yolcuya hizmet vermesi planlanan Uluslararası Batum Havalimanı 2007 yılında açılmış. İnşaatını bir Türk firmasının üstlenmesi, iki ülke arasındaki dostluk     ilişkilerinin ne kadar sıkı olduğunun da bir göstergesi... THY 2008 yılından itibaren İstanbul-Batum uçuşlarını başlatmıştır. Türkiye vatandaşları pasaport ve vize aranmaksızın Batum Havaalanı'na inerek oradan Hopa ilçesine gelebilmektedirler.
Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a açılan karayolu Batum kentinden geçer. Ayrıca Trabzon'dan ve Karadenizi’in pek çok vilayetinden her gün Batum'a karayoluyla otobüs seferleri düzenlemektedir.
BATUM’UN BÜYÜLEYİCİ GÜZELLİĞİ
Kafkasların ve Orta Asya’nın Dünyaya Açılan Kapısı Batum’dayız
İlk defa 2005 yılında 25 kişilik bir arkadaş grubuyla gittiğimiz Gürcistan’a bu yıl özellikle Batum’u gezip görmek için gittik. Hopa'dan 15 dakikalık bir yolculuktan sonra Sarp Sınır Kapısı'na ulaştık. Saat 12’ye yaklaşıyordu. O gün Cuma olduğundan namazı sınır kapısındaki camide kılıp namazı müteakip 15-20 dakikalık pasaport işlemlerinden sonra özel arazcımızla Gürcistan'a giriş yaptık. Türk tarafından çıkışta kişi başına 15 TL ücret alınıyor. Gürcistan ise herhangi bir ücret talep etmiyor. Sadece araçlarla giriş yapanların araçlarına 30 TL değerinde bir trafik sigortası yapıyorlar.
UZUN TIR KUYRUKLARI
Gürcistan’a ait gümrük binalarının hemen arkasındaki meydan, taksi ve dolmuşlarla müşteri bekleyen bir açık hava terminali gibi. Bir tarafta da Türkiye’ye giriş yapmak için bekleyen uzun tır kuyruklarını görebilirsiniz. Buradan kalkan dolmuş ve taksiler yaklaşık 20-30 dakikada Batum’a ulaşıyor. Türkçe bilen şoförlerle fiyatta anlaşarak, güzel ve kapsamlı bir şehir turu yapmak da mümkün. Üstelik yol boyu ücretsiz rehberlik hizmeti bedavadan. Gümrük kapılarını geçip buraya varınca artık üç asır boyunca Osmanlı kültürüyle yoğrulan Kafkas ülkelerinin giriş kapısı Batum, tüm sürprizleriyle sizi bekliyor olacak…
ŞOGÖRLERİN NEREDEYSE TAMAMI TÜRKÇE BİLİYOR
Bizim kendi aracımız olduğu için buradaki dolmuşlara ihtiyaç duymadık. Ancak burada çoğu Türkçe bilen şoförlerden, Batum ve Gürcistan hakkında bildiklerimizi pekiştirecek ve kafamızdaki bazı soru işaretlerini giderecek epey bir bilgi aldıktan sonra Kafkas Dağları’nın görkemli kıvrımları ile Karadeniz’in engin maviliği arasında Batum’a uzanan asfalt yolda, kilometrelerce uzanan Tır kuyruklarını geride bırakarak Batum’a doğru ilerlemeye başladık.
BATUM’DA BİR TÜRK MAĞAZASI
Batum’a yaklaştığımızda gidiş istikametimize göre sağımızda kalan, halı, kilim ve çeşitli ev eşyaları satan bir Türk mağazasının önünde durduk. Bu mağazaya uğrayıp bazı şeyler sormak istiyorduk. Bizi Gürcüce konuşan bir genç karşıladı. Türk olduğumuzu anlayınca mağazanın arka kısmına “Ehmed” diye bağırdı. Az sonra içeriden 35-40 yaşlarında olduğunu tahmin etiğim, saçları önden biraz dökülmüş, uzun boylu esmer, ince yapılı güler yüzlü birisi geldi. Hoş geldiniz, faslından sonra, adı Ahmet olan hemşerimizin buraya Trabzon’dan geldiğini ve uzun zamandır Batum’da ticaretle meşgul olduğunu öğrendik. İşlerini sorduk. “Allah’a şükür iyidir.” dedi. Durumdan gayet memnun görünüyordu. Bir müddet havadan sudan konuştuk. Bize gideceğimiz istikamet, konaklama yerleri, gezilip görülecek mekânlar hakkında  çok önemli bilgiler verip benzin alabileceğimiz en yakın akaryakıt istasyonunu da tarif etti.
BATUM’DA BİR NUMARA: TÜRKÇE
Kim Demiş İngilizce Dünya Dili Diye… Batum’da Bir Numara Türkçe!
Bundan birkaç yıl önce Almanya’dan gelen bir hemşerimize Almanya hakkında sorup sual ederken, Berlin’de durumlar nasıl? diye sorduğumda ”Berlin iyi iyi de Almanlar biraz fazla” diyerek kinayeli bir biçimde oradaki Türk nüfusun sayısına vurgu yapmıştı. Gürcistan’a girdiğimizde Gümrük kapısından itibaren Türkçe konuşan insanların çokluğunu görünce hemşerimizin bu esprisini hatırladım.
TÜRKÇE DÜNYA DİLİ
Öteden beri İngilizcenin dünya dili olduğu anlatılıp durulur. Gürcistan’da, Türkçe karşısında bu görüşün fazla bir geçerliliği yok. Kim demiş İngilizce dünya dili diye. Orada, Türkçe dışında, ne İngilizce, ne Fransızca, ne de Almanca gibi Avrupa dilleri fazla bir işe yaramıyor. Hadi benim İngilizcem iyi değil. Ama çocuklar en azından meramlarını anlatacak kadar İngilizce konuştukları halde bir faydasını göremedik. Bir ara Fransızcayı ve Almancayı denediler o da olmadı. Vallahi ne varsa Türkçede var. İmanım Türkçe! İngilizce veya Fransızca bir şeyler anlatmaya çalışınca insanlar yüzünüze bön bön bakıyor. Ama Türkçe bir iki kelam etmeye kalktınız mı bütün kapılar ardına kadar açılıyor. Çünkü buralar üç asırdan fazla Osmanlı hakimiyetinde, Türk kültürüyle yoğrulmuş. Bir de sınır kapıları açıldıktan sonra Türkiye’den giden hemşerilerimiz orada boş durmamışlar. Yediden yetmiş yediye herkese Türkçeyi belletmişler maşallah!...
TÜRKÇE’YE GÜRCİSTANLA ANLAŞMAK
İşte bu sebeple Batum’da insanlara irtibat kurup anlaşmak hiç de zor değil. Aynı durumu daha önce gittiğimiz Tiflis’te de görmüştük. Siz anlatmak istediğinizi Türkçe olarak sorun. Karşınızdaki Türkçe bilmiyorsa bile sağınızda, solunuzda, yakınınızda konuşmalarınıza kulak misafiri olup size Türkçe cevap verecek birileri mutlaka olacaktır. Nitekim Batum’a girdiğimizde Batum’daki Türk Lisesine gitmek istediğimizi söylediğimiz zaman bize yol tarif eden pek çok kişiyle karşılaştık. Onun için şehrin en güzel ve merkezi konumdaki bir yerinde bulunan Türk okulunu bulmamız zor olmadı.
Okul yetkililerinin ifadesine göre, bu okula girmek için insanlar adeta birbiriyle yarışıyor. Okul Batum halkıyla kurduğu sıcak diyaloglar sebebiyle bir kültür elçisi gibi. Yetkililer, Türk okuluna talebin çok fazla olduğunu, ama bu talebin ancak yarısını karşılayabildiklerini aktarıyor. Batum’un ileri gelen ailelerinin, tercihlerini Türk okulundan yana kullandıklarını söyleyen okul yetkilileri ile sıcak ve samimi bir sohbetten sonra oradan ayrıldık.
ORTA CAMİİ VE BATUM’DA UNUTTUĞUMUZ KARDEŞLERİMİZ!
Batum limanı yakınında bulunan uzaklardan bakıldığında bile minaresini rahatlıkla görebileceğiniz Batum Orta Camii bu şehrin görülebilecek önemli birkaç tarihi mekânından biri. Cami, Batum’un adeta sembolü gibi. Daha önceki gelişimizde ziyaret ettiğimiz ecdat yadigârı bu camiyi tekrar görmek ve vakti girmiş olan ikindi namazını kılmak için geldiğimiz camide bizi bir sürpriz bekliyordu. Başında takkesi, üzerindeki elbisesi ve özellikle aksanıyla, telaffuzuyla Yusufeli ilçemizden bir amca oturuyordu caminin önünde. Daha doğrusu Türkçe konuşan bu yaşlı amcanın aksanından biz öyle zannettik. Ama kendisiyle biraz konuşunca Gürcü olduğunu öğrendik. Müslümanlığı birçok Gürcü gibi ta eskilerden geliyor. Kendi ifadesiyle atadan, dededen Müslüman.
 
DEVAM EDECEK

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atıf Dedebey 16 Ekim 2011 Pazar 22:02

Batum Bir Türk şehridir. Her şeye rağmen bir Türk şehridir. Bir oldu bitti ile millî hudutlarımız dışında kalmıştır. Elviye-i Selase hakkında bilgisi olmayan türkiye aydınları Batum'u ne bilsin. Benim dedelerim sürülerini Gökdere yalalarından Batum'a götürür, gemi ile İstanbul'a, Osmanlı sarayına satarlarmış. Dedemden Batum'u az dinlemedim. Merhum Prof. Dr. Fahreddin kırzıoğlu da da Acara ve Batum Türklüğünü az anlatmadı ama varak-ı mihr-i vefayı okuyup anlayanı koydunsa bul begim. Ah Batum Ah!...

Yorumu oyla      7      4  
İrfan Kılıç 28 Ekim 2009 Çarşamba 11:00

Doğrusunu söylemem gerekirse bu yazıyı okuduktun sonra Gürcistanla ilgili bazı önyargılarım değişti.İnanıyorum ki benim gibi pekçok kişininde daha objektif düşünmesine vsile olmuştur.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir Mâneviyat Sultanı (2)
Azîz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri'nin Sultan I. Ahmed ile münâsebet halkasının ...
Bir Mâneviyat Sultanı (1)
Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Asıl adı Mahmûd'dur. ...
Erzurumlu Kadı Mustafa Darîr
Siyer, sözlükte “tavır, hareket, hayat tarzı, vaziyet, hâl, ahlâk” anlamlarına ...
 
Müezzinlik ve Ezan
Din hizmeti, gerçekten çok kapsamlı ve özellikli bir hizmettir. Onu, dar ...
Türk islam Sanatı
“İslam sanatında rastlanan büyük süsleme dehasına hiçbir halkın sınaî ...
Erzurum’un Sanat Değerleri
Altan Erbulak 11 Kasım 1929da Erzurum’da doğdu.Annesi, dini bütün bir ...
 
Atatürk ve TDK
TDK’nin kurucu ve koruyucu (hami) başkanı Yüce Atatürk, 12 Temmuz ...
İsmâil Dede Efendi
Kalıbı ile Osmanlı tahtında oturan Üçüncü Sultan Selim, gönlü ile Mevlevi ...
Akif’e Saygı
"Akif'e saldıranlar, onun İstiklal Marşı'nı dinleyerek bayrağı selamladılar: ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva