ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum’un araç varlığı 150 bin eşiğinde
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
Erzurum Mart ayı 2. El Taşıt verileri açıklandı
TCMB faizi sabit tuttu
TCMB faizi sabit tuttu
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 305’e yükseldi
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
‘Kadına şiddeti normalleştirmeyeceğiz’
HABERLER>SPOR
8 Ağustos 2014 Cuma - 17:20

Erzurum’dan Brezilya’ya başarı öyküsü

Hakem Çakır’In başarısına değinen ve Brezilya’da büyük bir gurur yaşadığını ifade eden Erzik, “Ben Brezilya'da büyük bir gurur yaşadım. Çok iyi hazırlanarak geldiklerini biliyorum. Oraya gitmeden önce Erzurum'da kamp yaptıklarını biliyorum.”dedi

Erzurum’dan Brezilya’ya başarı öyküsü

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından düzenlenen MHK Yaz Semineri’nin açılışında konuşan TFF Onursal Başkanı ve UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, “Ben Brezilya’da herkesten daha fazla gururlandım” dedi.

 Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bulunan bir otelde 2014-2015 Sezonu MHK Yaz Semineri düzenlendi. Törene TFF Onursal Başkanı ve UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, TFF yönetim kurulu üyeleri Cengiz Zülfikaroğlu, Taylan Üner ve Ali Düşmez, MHK Başkanı Zekeriya Alp, Kültür ve Turizm Bakan'ı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve hakemler katıldı.

SERVET YARDIMCI: "TFF OLARAK HER TÜRLÜ FEDAKARLIĞI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

 Programın açılış konuşmasını yapan TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, sözlerine Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda görev yapan Türk hakem Cüneyt Çakır ve ekibine teşekkür ederek başladı. Çakır ve ekibinin Dünya Kupası'ndaki başarıları ile Türk milletini onurlandırdığını belirten Yardımcı, “Türkiye Futbol Federasyonu olarak her zaman ve her şekilde hakemlerimizin yanınızdayız. Her türlü imkanı sizlere sağlamak için uğraşıyoruz. Başarılarınız için her türlü fedakarlığı yapmaya devam edeceğiz. Türkiye Futbol Federasyonu yönetimi, Merkez Hakem Kurulu ve UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg arasında mükemmel bir uyum var. Bu uyumun meyvelerini topluyoruz. Spor Toto Süper Lig, Avrupa'nın önde gelen ligleri arasındadır. Hepinizin bunun bilincinde olduğunuzu biliyorum. Futbol hayat gibidir. Hatalar olacaktır. Bu hatalar hep tartışılır. Biz yolumuza devam edeceğiz ve yanınızda olacağız. Önemli olan gece yattığımızda vicdanen rahat olmaktır. Hakem ücretleri konusunda çalışmalarımız tamamlandı. Ücretler günün şartlarına uygun hale getirilecek. Yönetim kurulu toplantımızın ardından sezon başlamadan bu artışı sizlere duyuracağız. Hedef uzun vadede profesyonel hakemliğe geçmektir. Tüm çalışmalarımız bu yönde yapılmaktadır” dedi.

 ZEKERİYA ALP: "ALTI HAKEM UYGULAMASINI AVRUPA'DA UYGULAYAN İKİNCİ FEDERASYON OLDUK"

 Geçmiş yıllardan farklı, daha kritik bir sezona girildiğinin altını çizerek konuşmasına başlayan Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp ise, “Geçmiş yıllardan farklı kritik bir sezona girdiğimizi zannediyorum. Öncelikle bazı kulüplerimizin basındaki demeç savaşları, biz hakem camiasını son derece tedirgin etmektedir. Ümit ve temenni ederiz ki barış ve dostluğun ön planda olduğu bu sezonu hakemlerimizin başarılı yönetimleriyle hep birlikte yaşayalım. Göreve geldiğimiz günden bu yana geçen iki buçuk yıl içinde eğitimin ne denli önemli olduğunu hakemlerimizin gerek yurt içi gerekse yurt dışında yönettikleri maçlarda gördük. Bu gelişmeler her geçen gün daha da artarak devam edecektir. Eğitmenlerin eğitimine, hakem eğitiminden daha fazla önem veren ilk Merkez Hakem Kurulu'yuz. Mentörler, gözlemciler ve kendimiz dahil olmak üzere hakemin eğitimi üzerinde etkisi olan herkesi en yeni uygulamalardan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak haberdar ettik. Maç sonrası raporlarının önemi itibariyle gözlemcileri bilgisayar sınavı yapılmak suretiyle kendilerini teknolojiyi kullanmaya teşvik ettik. Bu konudaki ciddiyetimizi her seminerde vurguladık ve vurgulamaya devam edeceğiz. Tüm eğitim programlarımızı UEFA'nın eğitim programları ile paralel hale getirdik. En yeni uygulamaları ülkemize getiriyoruz. Hakem gelişim kampları, altı hakemli sistem, kaybolan sprey hep bu vizyonun sonucudur. UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg'e burada ayrı bir paragraf açmamız gerekiyor. Kendisi Türkiye'de hakemliğin gelişimi için bizimle aynı hedefleri paylaşıyor ve UEFA ile aramızdaki bilgi akışının sağlanmasında önemli ölçüde yardımcı oluyor. Bu açıdan elde edilen başarıda kendisinin küçümsenmeyecek ölçüde bir payı bulunmaktadır. Altı hakem uygulamasını Avrupa'da uygulayan ikinci federasyon olduk. Bu uygulama çerçevesinde geçtiğimiz sezon ilave yardımcı hakemlerin kritik kararlarında yüzde 75 oranında bir başarı yakalanmıştır. Bu sezon da uygulamaya devam edeceğiz, sistemin gereksinimlerini daha çok çalışarak, daha başarılı olacağız. Sistem geçiş dönemlerinde zorlu süreçlerle karşılaşmak çok doğal bir durum. Geçtiğimiz yıl da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. 2014-15 sezonu hakemlerimizin bu sistemi daha iyi uygulayacağına güvenimiz tam” diye konuştu.

 "TÜRKİYE HAKEMLİK AÇISINDAN AVRUPA'NIN EN İYİ BEŞ ÜLKESİ ARASINDADIR"

 Türk hakem ve gözlemcilerin Avrupa’da aldıkları görevlere de değinen Alp, “UEFA ve FIFA tarafından organize edilen 99 müsabakada görevlendirilen hakem ve gözlemcilerimiz başarıyla görev yapmışlardır. Geçen sezonki 57 olan müsabaka sayısı göz önüne alındığında bu gelişim çok olumlu olarak değerlendirilmelidir. Bu da bizim açımızdan çok sevindirici bir gelişme. Geçen sezonda belki de son 40 yılın hakemlik açısından en önemli gelişmesi ise Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun'un FIFA Dünya Kupası'nda yer almalarıdır. Birbirinden önemli üç maça çıkan hakemlerimiz, mükemmel seviyedeki yönetimleriyle tüm ülkenin gururu olmuştur. Kendilerini bu büyük başarı için kutluyor, kendilerinin bu güne gelene kadar ki gelişimlerine katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Ancak bir kez daha vurgulamak istiyorum, bu başarı projelerimizin ve ekip çalışmasının oluşturduğu buz dağının görünen kısmıdır. Türkiye bugün hakemlik açısından Avrupa'nın en iyi beş ülkesi arasındadır. Bunu biz değil, bizi denetlemeye gelen UEFA Hakem Konvansiyonu sorumluları söylüyor. Projelerimizi ve TFF desteğini gördüklerinde şimdiye kadar böyle bir toplantıyı hiçbir Avrupa ülkesinde yapmadıklarını dahi ifade ettiler. Hakemlerimize verilen görevler, başarılı yönetimleri, eğitim çalışmalarımızın hangi seviyede olduğunun göstergesidir. Futbol duygusal bir oyun. Tüm hakemlerimiz bunu çok iyi biliyorlar ve belirli bir noktaya kadar gelen tepkilere reaksiyon göstermiyorlar. Fakat belirli bir limit var ve herhangi bir futbolcu veya teknik adam bu sınırı geçtiği takdirde hakem tarafından cezalandırılıyor. Bu limit aşıldığı zaman gösterilen tepkiler maalesef seyircileri de etkiliyor, ekran başındaki futbolseverleri de. Buna bir de günü kurtarmak amaçlı yapılan yönetici açıklamalarını da eklerseniz, futbol idealinden çok daha uzak bir hale geliyor. Bu noktada herkesin sağduyulu davranmasını bekliyoruz. Zira futbolu gündelik kavgalardan çıkartıp geleceğe emin adımlarla yürüyen bir spor haline getireceksek, bu sadece hakemlerle sağlanacak bir hedef değildir. Ancak hakemlerimizin bu ortamı sağlamak için her şeyi yapmaya hazır olduklarını özellikle vurgulamak isterim” ifadelerini kullandı.

ŞENES ERZİK: "SAHADA EN ÇOK KOŞMASI GEREKEN KİŞİ HAKEMDİR"

 Sözlerine bir dünya kupası organizasyonunun ardından böyle bir toplantıya katıldığı için mutlu olduğunu belirterek başlayan TFF Onursal Başkanı ve UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik ise, “Gerek UEFA kupası 1. Başkan Vekili, gerek FIFA İcra Kurulu üyesi aynı zamanda da FIFA Dünya Kupası organizasyon komitesi üyesi olarak Brezilya’da bulundum. 1992 yılından beri tüm dünya kupalarına gittim. Bu dünya kupasında sizlerle paylaşmak istediğim istatistikler var. Dünya Kupası Organizasyon Komitesi’ne her kupadan sonra enteresan istatistikler verilir. Bunlardan bir kaçını paylaşmak istiyorum. Çünkü inanıyorum ki bu istatistikler sizleri futbolun güzelliklerine götürecek. İlk olarak son final maçı hariç, 3 milyon 287 bin 101 biletli seyirci dünya kupası maçlarını seyretmiş. Ortalama avaraj seyirci sayısı 53 bin. Futbolun özünün stat olduğunu orada anlıyorsunuz. Hatalarda da doğru kararlarda da seyirciden direk kararınızı hissediyorsunuz. Final maçını ise 163 bin taraftar izlemiş. Dünya çapında bir rekordur bu. Bunun hakemlik tarafından yorumunu yapmak ise bambaşka bir şey. En fazla gol atan takım zaten şampiyon Almanya. En az gol atan takımlar Kamerun, Honduras ve İran birer golde kalmışlar. Kendi kalesine gol atma rekoru 11 gol ile ev sahibi Brezilya'da. Çok ilginç bir rekor ise yedekler tarafından dünya kupası boyunca 31 gol atılmış. En çok maç kazanan takımlar beşer maç ile Almanya ve Arjantin. Bu bana en fazla hak eden 2 takımın finale geldiğini ifade ediyor. Dünya kupasında 172 sarı kart var. Maç başına 2.72 ortalama yapıyor. 10 tane kırmızı kart var bunlardan 3'ü ikinci sarıdan. En az sarı kart gören takım 3 kartla Portekiz iken, maalesef sarı kartı en çok gören takım 11 kartla Brezilya. En yaşlı futbolcu eski Galatasaray kalecisi 43 yaşındaki Mondragon oldu. Bugüne kadar ki dünya kupalarının en yaşlı futbolcusu rekorunu kırdı. Dünya kupalarında en çok maç yöneten hakem ise 9 maçla Özbekistanlı Ravşan İrmatov oldu. Sahada en çok koşması gereken kişi hakemdir. Tüm oyuncular ilk 11'de çıkanlar sonradan girenler hepsi oraya hazır geliyor. Ama sizin fit olmanız ve koşmanız gerekiyor. Eski dünya kupalarından beri süregelen bir ‘Kıtalararası fark var’ lafı var. Bu farkın olmaması imkansız. 6 ülkenin, Okyanusya adalarının kendi sistemiyle yetiştirdiği hakemler ile 54 ülkenin, UEFA'nın yetiştirdiği hakemlerin aynı olması beklenemez. Dolayısıyla bu açıdan Yeni Zelanda'dan gelen bir hakem ile Fransa'dan gelen bir hakemin denk olması beklenemez” şeklinde konuştu.

 "BEN BREZİLYA'DA BÜYÜK BİR GURUR YAŞADIM"

 Brezilya’da büyük bir gurur yaşadığını ifade eden Erzik, “Ben Brezilya'da büyük bir gurur yaşadım. Herkesten fazla yaşadım çünkü ben oradaydım. Gittiğim andan itibaren arkadaşlarımızı mesajlarla da olsa, otellerine giderek de olsa ziyaret etmekte sanıyorum büyük fedakarlıklar yaptık. Bunu onlar anlatmazlar ama ben onları övmek için anlatıyorum. Çok iyi hazırlanarak geldiklerini biliyorum. Oraya gitmeden önce Erzurum'da kamp yaptıklarını biliyorum. Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun bu işin takım oyunu olduğunu ispat ediyorlar. 5 yıldır birbirlerini ailelerinden daha çok görüyorlar. Bir sakatlık olmadığı sürece de en doğrusu bu aslında. Bu noktada benim size vereceğim tavsiye, mutlaka birilerini yetiştireceksiniz. Onlar size gelmeyecek, siz onları bulacaksınız. Bu durum olacaksa sizde mentörlük durumunu şimdiden yapmış olursunuz. İlle de hakemliği bırakmayı beklemenize gerek yok. Benim sizden beklentim budur” açıklamasında bulundu.

 Konuşmaların ardından TFF Onursal Başkanı ve UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF 1. Başkanvekili Servet Yardımcı ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı tarafından, Brezilya’da düzenlenen dünya kupasında görev alan Türk hakemler Cüneyt Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a plaket takdim edildi. Düzenlenen plaket töreninin ardından UEFA Hakem Kurulu üyesi Jaap Uilenberg, seminere katılan hakemlere yaklaşık 1 saat süren bir seminer verdi.

 
Anadolu’da tarihi dönemecin 950’inci gurur yılı
 
Sekmen Hınıs ve Karaçoban’daydı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum 2019 EYOF’a aday olacak mı?..
Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilek Okuyucu Türkiye ...
Erzurum’a yazık ettiler…!
Erzurum ilk kez bu sezon BAL liginde temsil edilemeyecek.
Aziziye GHSİM ilçe Müdürlüğünden yüksek performans
Buz Sporlarında Yaz Kurslarına devam eden Aziziye Gençlik Hizmetleri ve ...
 
Erzurum Üst Kurul’da yok…!
TFF Yeni sezonda görev yapacak temsilcileri açıkladı.
Hüseyin Daş Manavgatspor’la anlaştı
Manavgatspor Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un forvet oyuncusu Fatih ...
Buz pateni Senkronize Eğitim Semineri başladı
Türkiye Buz Pateni Federasyonu tarafından düzenlenen senkronize eğitim semineri başladı.
 
2 bin 500 karateci Erzurum’da buluşacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 11. Uluslararası Palandöken ...
Samsunspor Erzurum kampından memnun
Samsunspor'un Erzurum Palandöken kampı tüm hızıyla sürerken, kırmızı-beyazlı ...
Otcu milli takıma çağrıldı
Palandöken Belediyesi Spor Kulübü sporcularından 50 kiloda Ahmet Otcu, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva