ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
12 Aralık 2014 Cuma - 06:50

Erzurum’da organik bilinci güçleniyor

M.COŞKUN-Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Erzurum’da organik tarıma yönelik yapılan çalışmaların sonuç verdiğini ve organik üretimde ve tüketimde artış olduğunu belirtti.

Erzurum’da organik bilinci güçleniyor

ORGANİK TARIM BİLİNCİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Palandöken Dağı’ndaki bir otelde ‘Organik Tarım Kullanımını Bilinçlendirme ve Geliştirilmesi’ semineri düzenledi. Seminere, Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Erzurum İl Koordinatör Vekili Dr. Atilla Özlü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları katıldı. Yaklaşık 100 kişiyi verilen seminerde konuşan Akar, Erzurum’da organik tarıma yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

AKAR’IN SUNUMU

Akar, “Aratan nüfusun beslenme ihtiyacının karşılanması zorunluluğu, insanoğlu için tarımı vazgeçilmez bir uğraş haline getirmiş ve birim alandan daha fazla ürün almaya yönelmiştir. Bu da sentetik kimyasal gübrelerin, ilaçların ve suyun bilinçsizce ve aşırı kullanılmasına, böylelikle ekolojik dengenin bozulması, gıdaların doğal aromaların değişmesi ve hastalıklar gibi önemli sorunların doğmasına sebep olmuştur. Bu da üreticileri, tüketicileri ve doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle üretilen, toprağın yapısını bozmayan bir anlayışla verimliliği artıran, sağlıklı ve besin kalitesi yüksek olarak elde edilen ürünlere yöneltmektedir. Bu amaçla bilinçli üretim tarzında şekillenmiş, tohumdan toprağa, girdiden işlemeye kadar belirli kurallar dâhilin de denetim ve belgelendirmeyi gerektiren sertifikalı bir üretim ortaya çıkarmıştır. Bu yeni üretim tarzı, toprak verimliliğini ve gıda güvenliğini esas alan biyolojik, ekolojik yada organik tarım olarak adlandırılır. Organik tarımın artan önemi göz önüne alınarak, üretimi, tüketimi ve denetiminin düzenlenmesi ve geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda hazırlanan Organik Tarım Kanunu, yürürlüğe girmiştir. 2013–2016 yıllarını kapsayan Organik Tarım Ulusal Eylem Planı çerçevesinde, organik ürün bilincinin geliştirilmesi, organik ürüne olan talebi artırmak, kontrol ve denetime yönelik hizmetleri etkinleştirmek, toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için sektöre katkı sağlayan paydaşları bilgilendirmek amacı ile bir dizi eğitim programları yürütülüyor. Bu kapsamda yapılan projelerin uygulanmasına yönelik il müdürlüğümüzce organik tarım konusunda 5 Bin 471 çiftçiye eğitim verilmiş olup konuyla ilgili toplantı, çalıştay ve sempozyumlar düzenlenmektedir. Prekende sarış yerleri, bitkisel üretim arıcılık ve hayvansal üretim işletmeleri olarak toplamda Bin 691 denetleme yapılmıştır. İlimizde 2013 yılında bitkisel üretimde 4 Bin 534 üretici, hayvansal üretimde 372 üretici ve arıcılıkta 41 üretici olmak üzere toplamda 4 Bin 947 üretici organik tarım yapmaya başladı. 2005 yılında bitkisel üretimde 25 Bin226 ton ürün elde edilmiş iken 2013 verilerine göre bu rakam 55 Bin 708 ha alanda 233 Bin 408 tona yükselmiştir. Hayvansal üretimde ise 2013 yılında 19 Bin 280 adet hayvandan 88 ton et, 2 Bin 538 ton sütü ve 8 Bin 165 kovanda 32 ton bal elde edilmiştir. 2013 yılında ilimizde organik tarıma verilen destek 3 Milyon 367 Bin 707 TL’dir. Amacımız organik tarımı daha da yaygınlaştırmak ve daha kaliteli ürün elde etmek için tüm üreticilerimizi sertifikalı organik üretim yapmalarını, tüketicilerinde sağlıklı bir nesil için organik ürünleri tercih etmelerini sağlamaktır.” diye konuştu.

 
Görmez Avrasya’ya seslendi
 
300 Uygur Türkü için imza kampanyası başlatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Siz isteyin, biz destek olalım’
Özlü; İl Koordinatörlüğü olarak hedeflerinin Erzurum’un her ilçesinden ...
Erzurumlu sebze üreticileri istişare etti
Erzurum Sebze Üreticileri Derneği İstişare Toplantısı Erzurum’da yapıldı. ...
17. Anadolu Odaları Platformu toplandı
Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası’nın ev sahipliğinde ...
 
Kişi başına 5.8 bin lira kredi kullandık
M.AKDAĞ-Erzurum’da kişi başına düşen kredi miktarı kamu bankaları bazında ...
Maliye Bakanlığı açıkladı
MAHMUT AKDAĞ-Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) 2014 Kasım ...
İlk tanıtımı Erzurum’da yaptılar
Üretici ülkeler arasında en az zeytinyağı tüketen ülkelerden biri olan ...
 
Kaymakam Eren esnafın mutluluğunu paylaştı
Erzurum’un Narman İlçesinde Erdem Akkurt ve Bekir Subaşı adlı iki girişimci ...
Türkiye İnovasyon Haftasında Erzurum Temsil Edildi
ATA Teknokent firmalarından Şimşek Yazılım Medikal Ltd.Şti. nin geliştirdiği ...
Erzurum'dan Afrika'ya ticaret köprüsü
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin “Bölgemizin Hedef Pazarı Konumundaki ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva