ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Çayının debisi yükseldi
Oltu Çayının debisi yükseldi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
 ETSO’da, ‘Dijitalleşme ile Ticaretin Geleceği’ gündemi
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Meteorolojiden kar ve yağmur uyarısı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
Erzurumlu masterler Bakü’de yarıştı
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
MİT’ten sınır ötesinde nokta operasyon
HABERLER>EKONOMİ
24 Eylül 2011 Cumartesi - 08:11

Erzurum’da PUİS zirvesi

Türkiye Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, akaryakıt ürünlerinin ağır vergi yükü nedeniyle yüksek fiyatlara satılmasının sürücüleri 10 numara yağa yönelttiğini belirterek, Kayseri'de cezaevi aracında 5 mahkumun yanmasının da yüzde 95 kaçak akaryakıttan kaynaklandığını söyledi.

Erzurum’da PUİS zirvesi

AHMET AKBUĞA (İHA) - Türkiye Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PUİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan, akaryakıt ürünlerinin ağır vergi yükü nedeniyle yüksek fiyatlara satılmasının sürücüleri 10 numara yağa yönelttiğini belirterek, Kayseri'de cezaevi aracında 5 mahkumun yanmasının da yüzde 95 kaçak akaryakıttan kaynaklandığını söyledi.
ALKAN AKARYAKIT BAYİLERİYLE BİRARAYA GELDİ
Erzurum'da akaryakıt bayileri ile birlikte Palan Otel'de basın toplantısı düzenleyen PUİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, özellikle sanayicilerin çeşitli iş kollarında kullanmak gerekçesiyle 10 numara yağı ithal ettiklerini ve etanol benzin kullanarak 10 numara yağı inceltip sattıklarını belirtti. Alkan, "99,6 kuruşa rafineriden çıkan motorin 3 liraya vatandaşa satılırsa olacağı budur. Dağıtıcı ve bayi sadece 35 kuruş kar etmektedir. Geri kalanı ise devlete vergi olarak gitmektedir" diye konuştu.
Çevreye, ülke ekonomisine ağır zararlar veren 10 numara yağ kullanımının önüne geçilemediğini ifade eden Alkan, 10 numara yağın tercih edilmesinde akaryakıttaki ağır vergilerin önemli rolü olduğunu söyledi. 10 numara yağ kullanımının özellikle son yıllarda büyük oranlarda arttığına dikkat çeken Alkan, bu artışta petrol ürünlerinden alınan ağır vergilerin en büyük etken olduğunu vurguladı. Yurda kaçak yollarla giren 10 numara yağın kullanımının her geçen gün arttığını ve bunun hem petrolcüler hem de devlet için büyük bir kayba neden olduğunu söyleyen Alkan, "Artık kamyonla şehirlerarası nakliyat yapanlar ve şehirlerarası otobüs firmaları adına 10 numara yağ denilen kaçak yakıtı kullanıyor. Sadece doğuda değil Türkiye'nin dört bir yanında yaygın olarak kullanılan bu yağ, devlete tahmin edilenlerden çok daha büyük zararlara neden oluyor" dedi.
PÜİS Genel Başkanı Muhsin Alkan, Giresun'un Görele yakınlarında bir yolcu otobüsünün devrilerek alev almasında, Kayseri'de mahkum taşıyan cezaevi aracının yanmasında oluşan genel kanaatin kaçak akaryakıt olduğuna işaret etti. Alkan, "EPDK'yı göreve çağırıyorum. EPDK, kaçak yakıtların peşine düşmüyorsa, maalesef ve maalesef Türkiye'de bu gibi vahim olaylar olacaktır" ifadelerini kullandı.
Alkan, Kayseri'de cezaevi aracının alev alması sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bilirkişi raporu henüz yayınlanmamış olsa da bölgede yapılan araştırmalar sonucu oluşan genel kanaat, bu feci kazanın 10 numara yağ kullanımından kaynaklandığı yönündedir. Çünkü 10 numara yağ amacına uygun kullanılmıyor. Solvent türü bazı maddelerle incelterek bunu satıyorlar" dedi.
Akaryakıt fiyatlarının pahalılığı sonucunda akaryakıt yerine 10 numara yağ gibi çeşitli isimler altında bazı yağların piyasaya sürüldüğünü söyleyen Alkan, bunun sonucunda piyasada haksız rekabetin, çevre kirliliğinin arttığını, Hazine'nin zarar ettiğini ve bunun can kaybına neden olabildiğini kaydetti. Akaryakıt tüketicilerinin bu tür yağları fiyatlarının daha ucuz olması dolayısı ile kullandığına işaret eden Alkan, bu durumu önlemenin iki yolu olduğunu, bunlardan birinin haksız rekabete neden olan 10 numara yağ satışının engellenmesi, diğerinin ise bu yağda vergilerin artırılarak cazip olmaktan çıkarılması olduğunu savundu.
Maliye Bakanlığı'ndan 10 numara yağı adı altında satılan maddelerin ÖTV'sinin akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ile eşitlenmesi talebinde bulunduklarını, Maliye Bakanlığı'nın bu öneriye "10 numara yağın sanayide kullanılması" tavsiyesiyle karşılık verdiğini belirten Alkan, "Biz de o zaman sanayiciye vergi iadesi uygulayın dedik" dedi. Alkan, bu tür yağlara vergi eşitleme taleplerinin halen devam ettiğini kaydetti.

 
PFDK'dan B.Belediyespor'a ceza
 
TDP’den eğitim açılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOBİ’lere, bilişim desteği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ve bilişim devi Microsoft, KOBİ’lerin, ...
Yıldırım’dan bir proje, bir müjde
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Erzurum-Erzincan Karayolu üzerinde bulunan ...
KUDAKA’dan Moskova çıkarması
110 ülkeden binden fazla turizm şirketini ve dünyanın önde gelen tur operatörlerini ...
 
Silaj tekniği yaygınlaştırılıyor
Erzurum Ovası'nda Silaj Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, ...
SERKA’dan teknik destek açılımı
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) 2011 yılı Teknik Destek ve Küçük Ölçekli ...
‘Erzurum imkanlarını fırsata çevirmeli’
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ...
 
Maden var, işletmeci yok..
Erzurum’un Narman ilçesindeki Zengin Civa, Altın, Krom, Bor Ve Mermer ...
İllerin bütçe performansı açıklandı
Bütçenin 2.1 milyar TL fazla verdiği 2011 yılının 8 ayında, 70 milyar ...
İstikrarın belgesi….
Erzurum’da protestolu senet sayısı ve tutarındaki rekor düşüş seyri Ağustos ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva