ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Nisan 2015 Perşembe - 05:58

Erzurum’a büyük ölçekli dönüşüm

Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi’nin büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri içinde yer aldığı açıklandı. Kentsel dönüşüm süreci 2018 yılında tamamlanacak.

Erzurum’a büyük ölçekli dönüşüm

Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi’nin büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri içinde yer aldığı açıklandı. Kentsel dönüşüm süreci 2018 yılında tamamlanacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’da  "Kentsel Dönüşüm Aileleri"nin katılımıyla düzenlenen "Dönüşüm Devam Ediyor" programına katıldı.

EN ZOR PAYLAŞILAN ŞEY

Bakan Güllüce programda yaptığı konuşmada dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu dile getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kayıpları telafi etmek için belediye başkanlarının, bakanlıkların, hükümetin koşması gerektiğini belirterek, "Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin" dedi.

TÜRKİYE ÇOK BÜYÜK HIZLA KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDİYOR

Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Bakan Güllüce, "Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor" diye konuştu.

Bakan Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı.

TÜRKİYE DEPREM KUŞAĞINDA

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Bakan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Nasıl dünyanın en büyük havaalanını başlattık ve bitireceksek, nasıl hızlı treni yaptıysak, nasıl dünyanın sağlıkta en hızlı yükselen ülkesi konumuna geldiysek, sahra çadırı gibi koğuşların olduğu ve her koğuşta 20-40 kişinin yattığı hastanelerde 1-2 kişinin yattığı odalara döndürmeyi başarabildiysek, biz kentsel dönüşümü de başarabileceğimizi düşünüyoruz.

3-4 katlı metroların yapıldığı Batı ülkelerinin yanında biz daha 2 sene sonra İstanbul'da 500 kilometrelik metroya ulaşacağız. Hükümetin ve çok başarılı belediye başkanlarımızın el ele vermesiyle başarıyı elde etmiş olacağız. Oysa bunu dışarıdaki ülkeler çok önceleri halletmişler. Bu kayıpları telafi etmek için hem belediye başkanlarımızın hem bakanlıklarımızın, hükümetimizin koşması lazım. Bakan olduğum gün brifing almaya başladığımda arkadaşlarıma 'Türkiye'de en hızlı iş görülen bakanlık olmaya çalışacağız, siz de buna uyacaksınız' dedim. Belediye başkanlarımızın böyle bir bakanlıkla muhatap olduklarını bilmelerini isterim. Onlar da aynı hızla koşturmaya çalışsınlar. Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin."

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kentsel dönüşümün gelişmiş ülkelerde bile uzun bir zamanda yapıldığını belirterek, "Hangi partiden olursa olsun kentsel dönüşüme cesaret eden, bunu yapmaya çalışan belediye başkanlarını alkışlamak lazım. Türkiye'de beklenenden, en azından benim beklediğimden daha hızla ilerliyor. Birçok alanda şu an çatır çatır kentsel dönüşüm ilan ediliyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm bittiğinde 3 milyar liralık enerji tasarrufu sağlanacağını kaydeden Güllüce, kentsel dönüşümde deprem riskinin azaltıldığını, çağdaş Türkiye'ye uygun şehir yaratıldığını anlattı.

KORDON TARTIŞMALARI

Bakan Güllüce, İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmalarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi:

"Yönetmelikte bina yüksekliği değil, kat yükseklikleri arttırıldı, yani 3 metre yerine 3,5 metre. Ama binanın yüksekliği imar planında belli zaten, 18 metre. Belediye Başkanı oranın imar planını 10 kat, 20 kat yapıyorsa, onun yaptığı doğrudur ya da değildir. O kendi bileceği iştir. Bunun yönetmeliğe bağlanması, teknik bir tartışmayı bakanlığa iletmesi çok doğru olmayan bir iştir. Kurnazlık yapmaktır. Kurnazlıkla da devlet yönetilmez, milletin karşısına çıkılmaz. Teknik bir şeyi farklı anlatarak, kendilerinin yaptığı yanlışı başkalarının üzerine atmanın doğru olmadığını söyledim. Bu kurnazlıkla hep iktidar olacağını sandığı için 60 senedir iktidar olamadılar. Olamayacaklar da. 600 senede de olamazlar. Bu millet kurnazlığı değil, iş yapanı alkışlıyor. Doğruyu alkışlıyor."

KENTSEL DÖNÜŞÜM VERİLERİ

Toplantıda verilen bilgiye göre,  2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak.

Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak.

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013'ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı.

500 BİNDEN FAZLA YAPI YENİLENDİ

Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanırken, gerek alan bazında gerekse bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6,5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri şöyle:"İstanbul Yenişehir Projesi, İstanbul Finans Merkezi, Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması, Ankara Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması, İzmir Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ kentsel dönüşüm projeleri, Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri, Adana Seyhan ve Ceyhan İlçeleri kentsel dönüşüm projeleri, Çorum Osmancık Kentsel Dönüşüm Projesi, Edirne Menzilahir Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa Yıldırım İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi."

 
Davutoğlu: ‘Ovit: Barış Tüneli’
 
‘Sevgili Erzurum’a selam söyle’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayırseverlerden ‘Pamuk Eller Kalbe’ projesi
Erzurum’da bir grup yardımsever gönüllünün başlattığı “Pamuk Eller Kalbe” ...
Genç TEMA , Erzurum’un çevreciliğini sorguladı
Genç TEMA ekibinin desteklediği Yakutiye Belediyesi Çevre Çalışma Grubu, ...
İletişimciler Kış Turizmi’ni sorguladı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü Truva ...
 
Madde bağımlılığıyla örnek mücadele
Gençlik ve Spor Bakanlığı Madde Bağımlılığı ile mücadele konusunda paydaşlarıyla ...
Polis saatlerce dil döktü
Erzurum’da barındığı yurda geri dönmek istemeyen kız çocuğu, ağzına jilet ...
Toplu ulaşıma çağdaş yaklaşım
Erzurum’un yıllardır kangren haline gelen ulaşım sorununu tamamen ortadan ...
 
Taşlıköy tarih oldu
Olur ilçesinde yapılan Ayvalı Barajının Ocak ayında su tutmaya başlamasıyla ...
Nisan ayında kar yolları kesti
Erzurum’da kar ve tipi nedeniyle yolda mahsur kalan 8 kişilik ekip iş ...
Kar yağdı, şemsiye piyasası açıldı
Erzurum’da üç gündür devam eden karla karışık yağmur, etkili olurken dışarı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva