ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>EKONOMİ
5 Mart 2017 Pazar - 12:01

Erzurum Şubat TÜFE’si açıklandı

MAHMUT AKDAĞ-TÜİK Şubat ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı

Erzurum Şubat TÜFE’si açıklandı

TÜİK Şubat ayı Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE’sini paylaştı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Ocak ayına göre yüzde 1,00 oranında artış gösterdi. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 10,73 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2016 aralık ayına göre de yüzde 3,24 oranında arttı, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,69 olarak açıklandı.

ŞUBAT 2017 DÖNEMİ TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

 TÜFE Şubat 2016 dönemi verileri bazında, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, Türkiye ortalamasına göre,  aylık bazda yüzde 0.19 oranında değişiklik gösterdi.  Bölgede, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı yüzde 0,19 oranında düşük çıkarken, yıllıkta ise yüzde 0.60 oranında yüksek olarak belirlendi.

AĞRI BÖLGESİ ŞUBAT AYI TÜFE’Sİ

 TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1,20 oranında artış kaydetti.  Bu bölgede fiyatlar aralık 2016’YA göre yüzde 4,32 oranında artarken, bölgenin yıllık enflasyon oranı yüzde 11,33 olarak açıklandı. Ağrı bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 8,35 oldu.

MALATYA BÖLGESİ ŞUBAT AYI TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar Ocak ayına göre yüzde 0,51 oranında yükseliş kaydetti. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde yıllık bazda yüzde 10,43 oranında fiyat artışı tespit edildi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,22 olarak kaydedildi, 2016 aralık ayına göre fiyatlar yüzde 2.73’lük artış kaydetti.

VAN BÖLGESİ ŞUBAT AYI TÜFESİ

Şubat 2017 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,89 oranında artış gösterdi. Van bölgesinde yıllık enflasyon yüzde  10,08 ölçeğinde belirlendi. TÜİK verilerinde,Van Bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı ise yüzde 7,46, aralık ayına göre fiyat değişim oranı ise yüzde 3.83 düzeyinde kaydedildi.

ŞUBAT AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ

 DOSİAD analizlerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Şubat 2017 dönemi bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1,20 ile Ağrı Bölgesi, 2016 yılı aralık ayına göre fiyat artışında yüzde 4,32 ile Ağrı bölgesi, Yıllıkta yüzde 11,33 ile Ağrı Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8,35 ile Ağrı bölgesi olarak kaydedildi.

TÜFE’NİN EN DÜŞÜK ÇIKTIĞI İSTATİSTİK  BÖLGELER

 Bölgedeki 4 istatistik alan içinde şubat bazlı aylık TÜFE’sinin en düşük olduğu Bölge yüzde 0,51’lik yükseliş oranı  ile Malatya Bölgesi, yıllık TÜFE’nin en düşük olduğu istatistik bölge yüzde 10,08 ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge yüzde 7,46 ile Van Bölgesi oldu, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranının en düşük olduğu bölge de yüzde 2.73’le Malatya Bölgesi olarak açıklandı.

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ, ŞUBAT 2017

AYLIK DEĞİŞİM

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,81 arttı. TÜFE’de (2003=100) 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,13 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,88 artış gerçekleşti.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ

Aylık en yüksek artış yüzde 2,82 ile ulaştırma grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Şubat ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde 2,17, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,38, konutta yüzde 1,18 ve eğlence ve kültürde yüzde 0,89 artış gerçekleşti.

AYLIK EN FAZLA DÜŞÜŞ

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3,35 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2017 yılı Şubat ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,67 ile ev eşyası oldu.

YILLIK DEĞİŞİM

Yıllık en fazla artış yüzde 21,72 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 17,96, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 12,82, sağlık yüzde 12,53, eğitim yüzde 9,33 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

BÖLGESEL SONUÇLAR

Aylık en yüksek artış yüzde 1,34 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane)’de oldu. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 4,44 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 12,24 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,44 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşti.

Şubat 2017’de endekste kapsanan 414 maddeden; 40 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 270 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 104 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

 

 
Aydemir: 'Ölçümüz Sayın Cumhurbaşkanımızdır'
 
2 kişiyi dolandırdılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ağbal'a yeniden yapılandırma teşekkürü
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye Bakanlığı Defterdarlar Toplantısı Programı için Erzurum'a geldi.
Aydemir: 'Muhasebeciler her türlü takdiri hak ediyor'
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir Muhasebeciler Günü dolayısıyla ...
Valilikte istihdam gündemi
Erzurum Valiliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat 2017’de ...
 
Kaşarda Erzurum Kars rekabeti
M.COŞKUN-Erzurum kaşar peyniri son 10 yıldır piyasada önemli bir yer edinmeyi ...
Erzurum çiftçisi sicil affından umutlu
M.COŞKUN-Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, sicil affına çiftçinin ...
Besicilere sağlıklı destek
NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. ...
 
Marangoz ve mobilyacılarda indirim sevinci
M.COŞKUN-Marangoz, Mobilya ve Duvarcılar Odası Başkanı Murat Nohutçu, ...
Emlak sektörü referanduma odaklandı
M.COŞKUN-Emlakçi Mikail Akbulut, Gayrimenkulün referandum sonucunu beklediğini ...
Erzurum’a 129 yatırım başvurusu
M.AKDAĞ-Cazibe Merkezleri Uygulaması kapsamında Erzurum’a 129 yatırım ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva