ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Haziran 2015 Cuma - 03:17

Erzurum Ramazan’da bir başka güzel

M.COŞKUN-ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’da Ramazan ayının bir başka güzel olduğunu, çeşmesinin dahi Ramazan ayı maneviyatı içerisinde aktığını vurguladı.

Erzurum Ramazan’da bir başka güzel

11 ayın sultanı Ramazan ayı Erzurum’un sokaklarında bir başka güzel yaşanır. Çocuğundan, yaşlısına, sokağından caddesine, sofrasından tatlısına kadar Ramazan Ayı’nda bambaşka olan Erzurum, Türkiye’nin gözdesi. Erzurum Ramazanları üzerine bir değerlendirmede bulunan ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Gerçek manada Ramazan ayını maneviyatıyla yaşamak isteyenlere Erzurum’u adres gösterdi.

 ÇEŞMESİNDEN SOKAĞINA KADAR ORUÇLU ERZURUM

Erzurum’da Ramazan’ı anlatan Güzel, “Erzurum’un maddi ve manevi havası Ramazan ayında tam yerindedir. Erzurum İslam Coğrafyası içersinde Ramazanın bütün detaylarıyla yaşandığı hissedildiği bir şehirdir. Tabiri yerindeyse, Erzurum’da çeşmeler bile oruç tutar. Caddelerimiz, sokaklarımız dâhil oruç tutar. Erzurum’daki insanlar belki fark etmezler ama Ramazan ayında Erzurum’a gelenler bu havayı ziyadesiyle hissedebilirler. Dünyanın hiç birinde yoktur ki, hangi kuralı koyarsanız koyun, hangi sıkıyönetimi ilan ederseniz edin belirli bir saat öncesi ve sonrasında insanların bir anda içeriye girmesini ya da çıkmaları görülür bir şey değildir. Erzurum’da iftardan 5 dakika önce caddede kimse kalmaz, iftardan 10 dakika sonra da cadde ağzına kadar dolar. Bu durumu dünyanın hiçbir coğrafyasında göremezsiniz. Erzurum’a ait güzel bir özelliktir.” dedi.

KÜÇÜK YAŞTA BAŞLATILAN İBADET KÜLTÜRÜ

Erzurum’da insanların Küçük yaşlarda Ramazan’ın manevi bilincine vardığını belirten Güzel, “Erzurum’da ramazan her bir köşesinde hissedilir. Özellikle Erzurum’da çocuklar daha küçük yaşlarda oruç ibadetine alıştırılırlar. Bu çocukları alıştırmak için çocuklara tutturulan bu oruç günü belli saatlerinde tutturulur. Bu gelenek başka hiçbir yerde yoktur. Tabi şimdi herkes bilmiyor.” diye konuştu.

İBADETTE ERZURUM FARKI

İbadet hayatının da Erzurum’da bir başka olduğunu anlatan Güzel, “Hatimle teravih namazı kılma geleneği Erzurum’da çok uzun yıllardan beri vardır. Eski Müftülerimizden Sakıp Danışman Hoca tarafından İbrahim Paşa camisinde başlamıştır. Daha sonra da Ayaş Paşa Camisine bu uygulama nakledilmiştir. 48 yıl boyunca da Sakıp Danışman Hoca teravih namazını hatimle kıldırmıştır. Bu gün ise Erzurum’un çoğu Camisi’nde artarak devam etmektedir. İslam Coğrafyasından Erzurum’u ayıran bir diğer özellik ise teravih namazından sonra işfellena’nın okunmasıdır. Bu gün Anadolu Coğrafyasında olsun, başka İslam ülkelerinde olsun teravih namazından sonra işfellena’yı duyamazsınız.” şeklinde konuştu.

RAMAZAN’IN GÖZDESİ ERZURUM

Güzel, “Bu açıdan Erzurum’da Ramazan bereketli geçer, güzel geçer. Hatta ben şunu da biliyorum, Erzurumlu olmayıp da Erzurum’a gelerek Ramazan’ı idrak eden çok vatandaş tanırız. Onlar bu ulvi havayı yakalasınlar diye Erzurum’a gelirler. Erzurum bu konuda hassastır. Yemeği, mukabelesi, hatmi, yardımlaşma geleneği, ibadetlerde daha fazla huşu daha fazla idrak içersinde olmanın avantajını yaşamamak için insanların daha bir gayret içersin olmasını Ramazan ayında biz Erzurum’da görebiliyoruz.”

ŞİDDETE DADAŞTAN TEPKİ

Oruç tutmayanlara karşı gösterilen tepkilere de karşı çıkan Güzel, “Ancak oruç tutmayanlarda tutanlara karşı saygılı olmalıdır” dedi. Güzel, “Geçen gün Ramazan ayı içersinde bir kadına sigara içmesi nedeniyle şiddet uygulanmıştır. Bu yanlış bir algıdır. Böyle bir davranışa onay vermemiz mümkün değildir. Çünkü bizim dinimiz buna müsaade etmez. Şöyle bir örnek vermemiz gerekirse, Peygamber Efendimizi böyle bir durum ile karşı karşıya gelseydi nasıl bir tepki verirdi. Bunu düşünmemiz gerekiyor. Bu ibadet özgürlüğüdür. Kimse kimsenin ibadetine karışamaz. Ama Erzurum’da genel bir hava vardır, herkes oruçludur, buna da bir saygı göstermek lazım. Bizimde oruç tutmayanlara karşı böyle çirkin davranışlarda bulunmamamız gerekli. Önceki zamana göre bu algı biraz daha düzelmiştir. Önceden bu sorunlar daha fazla olmaktaydı. Erzurum artık bilinçleniyor.” şeklinde konuştu.

 
Müftü Yazıcı’dan fitre uyarısı
 
Sigortacılıkta yeni süreç
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmam Hatipler Hutbe’de yarıştı
Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen en güzel hutbe ...
Olurlular Sokak İftarında buluştu
Büyükşehir Belediyesi ilçelerde ve mahallelerde düzenlediği ‘Sokak İftarıyla ...
Öğrenciler yerli kitapları tercih ediyor
Yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin, öğretmenlerinin yönlendirmesi ...
 
Doğu’da Ramazan akşamları bir başka güzel
Erzincan Belediyesi tarafından düzenlenen ve Ramazan ayı boyunca devam ...
81 İlde İyilik Sofrası kuruluyor
Diyanet İşleri Başkanlığı, ramazan ayında bir ilki gerçekleştirerek 81 ...
Geçmiş zaman olur ki..
Geçmişte yapılan ve on bir ayın sultanı Ramazan’a ayrı bir güzellik katan ...
 
Uzundereliler Sokak İftarında buluştu
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ilçelerde ‘Sokak İftarı’ düzenlemeye başladı.
Erzurum’da iftar sonrası semaver çayı keyfi
Çay üretilmediği halde en çok çay tüketilen Erzurum’da vatandaşlar, iftardan ...
Ramazan onların el emeğiyle bereketleniyor
Erzurumlu kadınlar Ramazan ayında mahalle aralarında toplanarak imece ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva