ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
Ortaokullar ‘bilgi’de yarıştı
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
10 ilde BTÖ’ye yönelik 'Bozdoğan-36' operasyonu
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Biyolojik kaçakçılara rekor ceza
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
Jandarma ekipleri ters lale nöbeti tutuyor
MEB’den tarihi duruş
MEB’den tarihi duruş
HABERLER>GUNCEL
25 Aralık 2009 Cuma - 04:34

Erzurum, Kabe’deki mirasını istiyor

İHA/Suudi Arabistan’ın Osmanlı’nın Kabe çevresine yaptırdığı revakları yıkacağını açıklaması Erzurum’da bazı sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Kutsal mekandaki Osmanlı eserlerinin talip olan örgütler, Kâbe’deki mukaddes atmosferin Erzurum’da yaşatılmasını amaçlıyor.

Erzurum, Kabe’deki mirasını istiyor

Suudi Arabistan’ın Osmanlı’nın Kabe çevresine yaptırdığı revakları (kubbe) yıkacağını açıklaması Erzurum’da bazı sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Kutsal mekandaki Osmanlı eserlerinin talip olan örgütler, Kâbe’deki mukaddes atmosferin Erzurum’da yaşatılmasını amaçlıyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde tavaf alanına yaptırılan ve Kâbe'ye saygıdan alçak tutulan revaklar, Suudi Arabistan Krallığı tarafından hazırlanan proje kapsamında yıkılacak. 2010 yılının Ocak ayında revakların yıkılmasıyla Kâbe çevresindeki son Osmanlı eseri de tarihe karışacak.
Proje tamamlandığında Kâbe'nin dört bir yanı, yükseklikleri 55 katı bulan onlarca binayla çevrelenmiş olacak. Osmanlı İmparatorluğu, tavaf alanında yaptırdığı revak adı verilen 500 küçük kubbeyi Kabe'den alçakta tutarak tarihe geçen bir nezakete imza atmıştı.
//ECYAD KALESİ’Nİ DE YIKMIŞLARDI
Daha önce de Osmanlı Kalesi olarak bilinen Ecyad Kalesi ve Osmanlı kışlası da yıkılarak yerlerine gökdelenler dikilmişti. Türkiye’nin girişimlerine rağmen engellenemeyen yıkım büyük tepki görmüş, ancak Kalesi Ecyad Kalesi tarihe karışmıştı. Yıkılması planlanan revakların kurtarılabilmesi için hükümetin konuya el atması beklenirken, Erzurum’da bazı sivil toplum kuruluşları Osmanlı’nın Kâbe’deki son mirasına talip oldu. Türkiye’nin Ecyad Kalesi gibi tarihi bir eseri koruyamadığını söyleyen sivil toplum kuruluşları, "Ecyad Kalesi’nin yerinde oteller yükseldi. Şimdi revaklar elden gidecek. Osmanlı, Kâbe'ye Mizab- ur Rahmet (rahmet oluğu) dediğimiz yağmur oluklarını altından yapacak kadar önem vermiştir. Sürre alaylarıyla her yıl Kâbe'ye değerli hediyeler ve nakit para gönderiliyordu. Şimdi bunların yaşanıyor olması ise çok üzücü” dediler.
//“ERZURUM’A GETİRİLSİN”
Kâbe çevresindeki revakların çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken yetkililer, taş kemerlerin Ecyad Kalesi gibi yerle bir edilmesi yerine, sökülerek çıkarılmasını istediler. Revakların Erzurum’a getirilmesi için bir takım girişimlerde bulunan yetkililer, “Revakları Erzurum’a getirebilirsek, Kâbe’deki o mukaddes atmosferi burada yaşatabiliriz. Böylelikle Osmanlı’nın Kabe’deki son mirasına da sahip çıkmış oluruz. Bu konuda kamuoyunun da büyük bir destek vereceğine inanıyoruz” dediler.
//“OSMANLI’YLA SORUNLARI VAR”
Bu arada Revakların yıkılacak olması tüm birçok ülkede de tepkiyle karşılanıyor. Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Akgündüz de projeyi değerlendirirken, "İslam aleminde Türkiye'ye karşı halkının değil, ancak idari kesimlerin problemi olan iki ülke var. Biri Suudi Arabistan diğeri Mısır. Kâbe gibi tarihi ve otantik olması gereken bir tarihi mabette, Osmanlı revakları hem tarihi andırıyor hem de mimari süs teşkil ediyor. Bu revaklar aynı zamanda tarihi sanat eseri... Bunun Kâbe'nin genişlemesinde bir engel olduğunu aklı başında hiç kimse söyleyemez. Üzülerek, bu ülkenin idarecilerinin Osmanlı'yla problemi olduğu ve 'Mekke'deki her şeyde Suud damgası olsun' anlayışı taşıdıklarını düşünüyorum. Türk Dışişleri'nin engellemek için girişimde bulunacağına eminim ancak ne kadar etkili olur bilemiyorum" dedi.
// PLANLARI MİMAR SİNAN'DAN
Mescid-i Haram'ın ortasındaki Kâbe'nin yüksekliğini aşmayan revakların planlarını Mimar Sinan hazırlamıştı. Hicretin on yedinci ve yirmi altıncı yıllarında etraftaki evler yıktırılarak Kâbe'nin avlusu genişletildi. Avlunun etrafı da duvarla çevrilip, duvarın iç kısmına da ağaç direklerin üstüne damlı revaklar yapıldı. Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Sinan'ın hazırladığı planlar, 1590'da Mimar Mehmed Ağa tarafından uygulanabildi. Avlusu genişletilmiş revaklardaki sütunlar yenilendi, yenileri eklendi. Tahta kemerler taş ve tuğlaya çevrilerek üzerlerine Türk üslubunda beş yüz küçük kubbe yapıldı.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat Can 25 Aralık 2009 Cuma 20:28

EVET Cok guzel bir fikir ecdadın emanetine sahip cıkmak gerekir. fakat şunu da unutmamak gerekiyor taş yerinde ağırdır. o emanetler orada guzeldiler. o revakları mukaddes yapan kabenın bizzat kendısıdır. ama yine de sahip cıkılması buraya getılırmesi sevındırıcı bir durumdur. umarım şehrimiz bu konuda ülkemize önculuk eder. saygılarla

Yorumu oyla      6      4  
bilge 25 Aralık 2009 Cuma 18:25

Bu konuyu gazetenize taşıdığınız için Allah razı olsun. gündemde tutmak için daha neler yapılabilir? Siyasilerinizin tam da hareke geçeceği bir zaman. haberi takip edeceğiz.

Yorumu oyla      6      4  
çifte minareli 25 Aralık 2009 Cuma 18:04

Vahabi Sudi Krallığı, bu muazzam Osmanlı miraslarını neden yıkar,neden saygı duymaz? Bu muazzam eserler onlara fazla mı gelir,yok sa bunlar, onların yerini dar mı ederler? Keşke getirebilsek,o muazzam ecdad yadigârla rı ancak ve ancak Erzurum'a yakışır.Biz,de o revaklarda her zaman 'Lebbeyk' seslerini işitir,onlarla biz gurur duyar,biz mutlu olu ruz.Zaten Mekke ile Erzurum aynı paraleldedir o muazzam acdad yadigârları da bu paralelde durarak rahat eder,biz de onlarla gururlanı rız.Onun için değil midir ki Erzurum,İslam'ı kabul ettiğinden beri,bu ülkede tek şehir olarak,ezanın peşine salat ü selamları okur, kendisinden 3 dakika sonra vakti dolan Mekke ile aynı anda namaza durmak için.Fırat'ın bir Cennet Irmağı olduğu ve Peygamberimizin zım nen övgüsüne layık olan bu şehir,onun içindir ki MUTLU VE KUTLU BİR ŞEHİR OLMA MUTLULUĞU İÇİNDEDİR. NE MUTLU, BU KUTLU ŞEHİRDE OLUP ONDA YAŞAYAN,ONUNLA ÖVÜNENLERE. HOŞÇA KALIN,ALLAH'a EMANET OLUN.KUTLU ŞEHRİN DADAŞLARI.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevinelim mi, üzülelim mi?
İHA/Acun Ilıcalı'nın hazırlayıp sunduğu "Yetenek Sizsiniz Türkiye" yarışmasının ...
Avşar hayranlarıyla buluştu
İHA/ Erzurumlu televizyon programı sunucusu Acun Ilıcalı'nın hazırlayıp ...
Kaya üzerindeki aslan figürü şaşırttı
COŞKUN MENEK (İHA) – Erzurum-Erzincan Karayolu’nda Fırat Nehri kenarında ...
 
Yakutiye, taşınıyor
GHA/Yakutiye Kaymakamlığı’nın, kapatılan Kazım Karabekir Belediyesi’ne ...
“İslam Kardeşliği en üst değer”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca mutat olarak düzenlenen İl Müftüleri Semineri ...
Yokluk ve varlık iç içe
Erzurum’da araç artış hızı beş yılda yüzde 31, bir yılda ise yüzde 6.5’e ...
 
Akdağ, iddiaları cevaplandırdı
İHA/Sağlık Bakanı Akdağ, Türkiye'nin Avrupa'daki ülkeler arasında aşıya ...
Erzurum durdu, VATSO vurdu:
5084 sayılı Yatırım ve istihdamı Teşvik yasası uygulama süresinin 2010 ...
Yetenek Sizsiniz Türkiye’, Erzurum'da
İHA/"Yetenek Sizsiniz Türkiye" yarışmasının 26 Aralık'ta yayınlanacak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva