ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>EKONOMİ
9 Mart 2015 Pazartesi - 00:36

Erzurum Bölgesi Tarımsal İstihdamda 12’inci

Erzurum, Erzincan, Bayburt’tan oluşan KUDAKA istatistik Bölgesi, 175 bin kişilik istihdam hacmi ile tarımda istihdamda 12’inci sırada yer aldı.

Erzurum Bölgesi Tarımsal İstihdamda 12’inci

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda istihdamda Manisa bölgesinin yine birinci olduğunu bildirerek, “2013 yılında 482 bin kişilik tarımda istihdamla birinci olan Manisa merkezli bölge, 2014 yılında 449 bin kişilik istihdamla yine ilk sırayı aldı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımda istihdamın 2014 yılında 5 milyon 470 bine indiğini, 26 istatistiki bölgeden 18’inde tarımsal istihdamda azalma olurken, 8’inde artış görüldüğünü belirtti.
TARIMSAL İSTİHDAMDA MANİSA BÖLGESİ BİRİNCİ, ANKARA, İSTANBUL SONUNCU
Tarımda istihdamda 449 bin kişiyle Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerinden oluşan TR33 bölgesinin ilk sırayı aldığını bildiren Bayraktar, istihdamda bu bölgeyi 437 bin kişilik istihdamda Trabzon merkezli Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane’den oluşan TR90 bölgesinin izlediğini söyledi. Buna göre, 385 bin kişiyle Samsun merkezli Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya’dan oluşan TR83, 328 bin kişiyle Aydın merkezli Aydın, Denizli, Muğla’dan oluşan TR32 bölgesi, 311 bin kişiyle Antalya merkezli Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan TR61 bölgesi izliyor.
Bayraktar, bu bölgeleri Şanlıurfa merkezli Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan oluşan TRC2 bölgesinin 285 bin kişilik tarımsal istihdamla takip ettiğini belirterek şunları kaydetti:
“Tarımda istihdamda Adana, Mersin’den oluşan TR62 bölgesi 263 bin, Van, Muş, Bitlis, Hakkari’den oluşan TRB2 bölgesi 258 bin, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’dan oluşan TR42 bölgesi 238 bin, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan’dan oluşan TRA2 bölgesi 232 bin, Kayseri, Sivas ve Yozgat’tan oluşan TR72 bölgesi 199 bin, Konya, Karaman’dan oluşan TR52 bölgesi 198 bin, Balıkesir ve Çanakkale’den oluşan TR22 bölgesi 186 bin, Erzurum, Erzincan, Bayburt’tan oluşan TRA1 bölgesi 175 bin, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli’den oluşan TRB1 bölgesi 171 bin, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’den oluşan TR71 bölgesi 170 bin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye’den oluşan TR63 bölgesi 168 bin, TR31 bölgesi olan İzmir 158 bin, Zonguldak, Karabük, Bartın’dan oluşan TR81 bölgesi 152 bin, Bursa, Eskişehir, Bilecik’ten oluşan TR41 143 bin, Kastamonu, Çankırı ve Sinop’tan oluşan TR82 bölgesi 136 bin, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’den oluşan TR21 bölgesi 129 bin, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’ten oluşan TRC1 bölgesi 128 bin, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’ten oluşan TRC3 bölgesi 89 bin, TR51 bölgesi olan Ankara 54 bin, TR10 bölgesi olan İstanbul 28 bin kişiyle sıralanıyor.”
TARIMSAL İSTİHDAM ARTIŞINDA MARDİN BÖLGESİ BİRİNCİ
Tarımsal istihdamda oransal olarak en yüksek artışın yüzde 93,5 ile Mardin merkezli bölgede olurken, bu bölgeyi yüzde 33,8 ile Şanlıurfa, yüzde 29 ile Van, yüzde 27,1 ile Kastamonu, yüzde 25,9 ile Erzurum, yüzde 11,5 ile Ağrı, yüzde 9,3 ile Tekirdağ merkezli bölgeler takip ettiğini belirten Bayraktar, “İstanbul’da tarımsal istihdam 2014 yılında 2013 yılına göre bin kişi artışla 27 binden 28 bine yükseldi. Yüzde 3,7 artışla tarımda istihdamın arttığı bölgeler içinde yer aldı” dedi.

TARIMSAL İSTİHDAMDA ORANSAL OLARAK EN FAZLA DÜŞÜŞ MALATYA BÖLGESİNDE
Tarımsal istihdamda oransal olarak en fazla düşüşün yüzde 37,8 ile Malatya bölgesinde görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Aydın merkezli bölgede yüzde 31,4, Ankara’da yüzde 29,9, Bursa merkezli bölgede yüzde 29,2, Hatay merkezli bölgede yüzde 27,6, Kayseri merkezli bölgede yüzde 25,5, Gaziantep merkezli bölgede yüzde 24,3, Konya merkezli bölgede yüzde 20,2, Kocaeli merkezli bölgede yüzde 19,6, İzmir’de yüzde 15,5, Antalya merkezli bölgede yüzde 13,1, Balıkesir merkezli bölgede yüzde 12,7, Kırıkkale merkezli bölgede yüzde 10,1, Adana merkezli bölgede yüzde 7,7, Manisa merkezli bölgede yüzde 6,8, Trabzon merkezli bölgede yüzde 3,1, Samsun merkezli bölgede yüzde 3, Zonguldak merkezli bölgede yüzde 1,9 tarımsal istihdamda azalma oldu.”
TARIM İSTİHDAMI TÜRKİYE’DE YÜZDE 21,1, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YÜZDE 1-2-
Azalmaya rağmen hâla tarımda 5,5 milyona yakın bir istihdam olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de yüzde 21,1 olan tarımdaki istihdamın toplam istihdamdaki oranının, ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 1-2 seviyelerine gerilediğini vurguladı. Manisa, Trabzon merkezli bölgelerde 400 bin kişiden fazla, ülke çapında 5,5 milyonluk bir nüfusun tarımda istihdam edildiğine dikkati çeken Bayraktar, “Bugün Almanya tarım dahil hemen her alanda gelişmiş bir ülkedir. 82 milyon nüfusa sahip ülkede tarımsal istihdam yüzde 1,6’ya indi. 44,2 milyonluk istihdamda tarım istihdamı 700 binlere kadar geriledi” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE TARIMDAN KOPACAK NÜFUS
Ekonomik gelişmeyle birlikte tarımda istihdamın hızla ineceğini bildiren Bayraktar, tarımdan kopacak nüfusu kırsalda tutacak önlemlerin bir an önce alınması, kırsala yatırımların artırılması gerektiğini belirtti. Bayraktar, aksi takdirde önümüzdeki süreçte, çok değil 15-20 yıl içinde tarımdan kopacak milyonlarca kişinin tabii olarak şehirlerde varoşları dolduracağını, iş, aş, elektrik, su, okul, hastane isteyeceğini altyapının bunu hemen karşılayamayacağını, sosyal sorunlara yol açacağını kaydetti.

 
Sebahattin Bulut hatıra ve eserleriyle anıldı
 
Türetken’den Kadınlar Günü jesti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir, Şehircilik Fuarı’na katılacak
Sekmen, TBB ile Akdeniz Belediyeler Birliği işbirliği ile gerçekleştirecek ...
Kadınlar Gününe güllü kutlama
Koop-İş sendikası Erzurum şube başkanı Tarık Toğrul, 8 Mart Dünya Kadınlar ...
En kredili 5’inci il çıktık
M.AKDAĞ-Erzurum’da 2014 yılı bazında kişi başına düşen nakdi kredi tutarı ...
 
İhracatta Azerbaycan yine ilk sırada
M.AKDAĞ-Erzurum’dan bu yılın ocak-şubat ayları döneminde 22 ülkeye ihracat ...
DAP’ta proje süreci
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2015 yılı içerisinde ...
Girişimciler için ATA Teknokent TEB İş Birliği
ATA Teknokent genel müdür yardımcısı Kazım Yasin Özbey ile bir araya gelen ...
 
Sektörlerin 2015 performansı açıklandı
M.AKDAĞ-Erzurum’da Ocak-Şubat 2015 döneminde 15 sektörde ihracat kaydedildi. ...
Erzurum’da yatırım gündemi
Erzurum’da yatırımcı sorunları değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda ...
Kamu çok, Özel yok
MAHMUT AKDAĞ-BDDK Fin-Türk 2015 ocak dönemi verileri, Erzurum ve Doğu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva