ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
13 Ağustos 2014 Çarşamba - 13:06

Doğu’da Tepeli pelikanlar uydudan izlenecek

Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan'da son iki yıl içerisinde 5 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı.

Doğu’da Tepeli pelikanlar uydudan izlenecek

Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan'da son iki yıl içerisinde 5 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı.

Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa, nesli tükenen kuşların izlenmesi için Ardahan'da 5 tepeli pelikan yavrusuna uydu vericisi takıldı. Vericiden elde edilen veriler her gün kaydediliyor.

 Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz tepeli pelikana 1 adet verici taktık, geçen yılda 4 adet verici takmıştık. Şu an tepeli pelikanları biz uydu üzerinden bulundukları yerin koordinatı, yerden yüksekliği, uçuş hızı ve bulunduğu yerin sıcaklığı gibi biyolojik verilerin hepsini uydu üzerinden almaya başladık" dedi.

 Tepeli pelikanların nesli küresel ölçekte tehlike altında olan bir tür olduğunu belirten Onmuş, "Dünyada yok olma sınırında olan bir tür. Bir aslan, kaplan, çıta gördüğünüzde doğa koruma açısından ne kadar önemi varsa tepeli pelikan da bu derece önemli bir tür. Ülkemizde 4 alanda ürüyor, Gediz deltası, büyük Menderes deltası ve Manyas gölü Türkiye'nin batısında ki alanlar. Türkiye'nin doğusunda ise Aktaş gölü var. Aktaş gölü son derece önemli bir popülâsyona sahip, neredeyse Türkiye popülâsyon'unun yüzde 35’i Aktaş gölünde. Bu hem Türkiye için hem de dünya için çok önemli ve siz tepeli pelikan ile Ardahan'ı, Aktaş’ı ve Çıldır'ın adını dünyaya duyurabilme şansına sahipsiniz. Bunu kullanmak ve bu alanı korumak hem yerelde insanların ekonomik gelir elde etmesine hem de Ardahan'ın tanınırlığının artmasına önemli katkı sağlar" diye konuştu.

 Türkiye de üreyen Ak pelikanların yüzde 80’inin Aktaş gölünde ürediğini belirten Onmuş, "Yaptığımız proje kapsamında burada 3 yıldır çalışıyoruz. Aktaş gölünde aynı zamanda ak pelikan da ürüyor ve ülkemizde ak pelikan sadece iki alanda üremektedir. Türkiye de üreyen Ak pelikanların yüzde 80’i Aktaş gölünde üremektedir. Çok çok önemli bir sayı bu. Bunun haricinde Türkiye de tepeli ve ak pelikanın birlikte ürediği tek alan yine Aktaş gölüdür" dedi.

 Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim görevlisi Dr Oktay Onuç ise "Tepeli pelikanlar, dünyada soyu azalmakta olan bir kuş türüdür. Dolaysıyla biz insanoğlu olarak bu kuşu gelecek nesillere aktarılması için neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. Öncelik le bu çalışmamız TÜBİTAK tarafın dan destekleniyor ve orman su işleri bakanlığı tarafın dan doğa koruma parklar müdürlüğünden alınan izin kapsamında yapılmaktadır. Ardahan da çalışmalarımızı 3 yılda gerçekleştirdik. Bu sene raporları kendilerine sunacağız” dedi.

 Tepeli pelikan yavrularının Aktaş Gölünde halkalanması ve 5 yavruya uydu vericisi takılması çalışmasının TÜBİTAK'ın desteklediği proje kapsamında; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığından alınan izin ve Ardahan Valiliği Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü'nün bilgisi dahilinde gerçekleştiğini dile getiren Dr Oktay Onuç, "Uydu vericisi takılan 5 tepeli pelikan yavrusundan alınan sinyaller ile elde edilecek bilgiler doğrultusunda tepeli pelikanların korunması için uluslararası işbirliği çalışmaları başlatılmış olacak" diye konuştu.

 Ardahan Belediye Başkan Faruk Köksoy ise konuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Değerli hocalarım, Aktaş göl’ünde tepeli pelikanlarla ilgili üç yıllık çalışma yapmışlar ve bunun için buradadırlar. Bizi de meslek mensubu olarak ziyaret ettiler kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ardahan’ın yaban hayatının, çevre değerlerinin zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Tepeli pelikanların yuva yaptığı-üreme yaptığı önemli noktalardan biri de Aktaş gölüdür. Yaban kazları, Macar ördekleri gibi birçok yaban kuşları da var. Önemli bir sulak alan kuş gözlemciliği anlamında merkez Türkiye Gürcistan ortak hududun da yer alıyor. Değerli hocalarımız da bu anlamda çok faydalı bir işe imza atıyorlar bu hayvanların takibi ve koruması anlamında yaptığı çalışmaları üç yıldır devam ediyor kendilerine bu anlamda çok teşekkür ediyorum” dedi.

 
Altıparmak’tan kamu denetimi
 
Okullar ne zaman açılacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaştan toplu ulaşımda kart değerlendirmesi
M.COŞKUN-Özel Halk Otobüslerinin uygulamaya başlayacağı, kartlı biniş ...
Oltulu inşaatçının buluşu herkesi şaşırttı
Oltulu Beycan Onat, motosikletine yaptığı aparatla binlerce tuğlayı tek ...
Erzurum KOBİ’lerine yetenek artırma eğitimi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından, ildeki KOBİ’lerin çalışan ...
 
Enerji sorununa Karasungur çözümü
ihsan Kumru-Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde ilkokul mezunu olan ve 33 yıllık ...
Yazıcıoğlu’nun şehadetiyle ilgili çarpıcı açıklama
Balıkesir’in Ayvalık ilçesindeki yazlığında tatil yapan Büyük Birlik Partisi ...
Mahallebaşı'na bilimsel yaklaşım
M.COŞKUN-Mahallebaşı ve Çevresi Sosyo-Ekonomik Gelişimi Projesi kapsamında ...
 
Çin’e Doğu Türkistan tepkisi
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, ...
Rafael’den büyük hedef
Çin Curling takımı ile Dünya şampiyonluğu ve Universiade şampiyonluğu ...
ATAÜNİ Bilim Adamları uyardı
Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr Turgay Şişman ve Su ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva