ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Aralık 2011 Salı - 03:29

Doğu’da Kerbela Hüznü

AZMEDER Başkanı Yakup İşcan, Muharrem ayının İslam tarihinde önemli yere sahip olduğunu ifade etti. İşcan, Muharrem ayında Hz. Peygamber (sav)'in torunu Hz. Hüseyin'in (Rh.anh) Kerbela'da şehit edildiğini söyledi. İşcan, Kerbala'da Hz. Hüseyin (Rh.anh) ve arkadaşlarının şehadetinin üzüntüsünün bütün islam coğrafyasında ilk gün gibi derinden hissedildiğini kaydetti.

Doğu’da Kerbela Hüznü

ERZURUM
Erzurum Özel Aziziye Lisesi Mezunları Derneği (AZMEDER), Muharrem ayı nedeniyle Cumhuriyet Caddesi'nde 3 bin kişiye aşure ikram etti.
Muharrem ayı nedeniyle meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları aşude dağıtmaya başladı. AZMEDER, Cumhuriyet Caddesi'nde açtığı stantta 3 bin kişiye aşure ile günün öneminin yer aldığı 3 bin adet bilgi kartı dağıttı. Aşure dağıtımı esnasında zaman zaman izdiham yaşandı.
İŞCAN’IN AÇIKLAMASI
AZMEDER Başkanı Yakup İşcan, Muharrem ayının İslam tarihinde önemli yere sahip olduğunu ifade etti. İşcan, Muharrem ayında Hz. Peygamber (sav)'in torunu Hz. Hüseyin'in (Rh.anh) Kerbela'da şehit edildiğini söyledi. İşcan, Kerbala'da Hz. Hüseyin (Rh.anh) ve arkadaşlarının şehadetinin üzüntüsünün bütün islam coğrafyasında ilk gün gibi derinden hissedildiğini kaydetti.
Muharrem ayında, Kerbela ile birlikte İslam tarihi açısından diğer önemli olayların da cereyan ettiğine dikkat çeken İşcan, "Muharrem ayında Cennet gençlerinin efendisi Hz. Hüseyin (Rh.anh) şehit edildi. Yine bu mübarek günde Hz. Âdem'in tövbesi kabul edildi, Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'na oturup içindekilerin selamete çıkması gibi önemli ve müjdeli olayların yaşandığı zaman dilimidir Muharrem ayı. AZMEDER olarak, geleneksel olarak Muharrem ayında aşure dağıtıyoruz. Bugün de 3 bin kişiye aşure dağıttık." dedi.
TATVAN'DA 3 BİN KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI
Bitlis'in Tatvan Kaymakamlığı ile Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Aşure Günü dolayısıyla organize edilen etkinlikle, 3 bin kişiye aşure dağıtıldı.Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezi önünde kurulan stantta dağıtılan aşureye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Pişirilip kazanlarla getirilen aşureler, kaplarla vatandaşlara dağıtıldı. Geçen yıl ilkini başlatmış oldukları Aşure Günü etkinliğinin ikincisini yaptıklarını belirten Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz "Bu konuda halkımızın büyük teveccühünü kazandık. Bu, toplumsal birleşmenin ve toplumsal barışın devamı için yaptığımız bir uygulamadır. Dini vecibe yönü de var. Ayrıca depremden dolayı hayatını yitirmişinsanlara Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabır diliyorum. Bu vesile ile insanların deprem psikolojisinden çıkmalarını da arzu ettik. Gördüğünüz gibi burada bir şenlik havası oluşmuş ve bu mübarek günün kutlanması da insanlarımızın manevi yönünü güçlendirecektir. Emeği geçen Tatvan Ticaret ve Sanayi Odasına, emniyet teşkilatımıza ve katılım gösteren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederim" dedi.
Tatvan Kaymakamlığı ile birlikte Muharrem ayı nedeniyle aşure dağıtımı yaptıklarını belirten Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Rahime Yılmaz Acet ise, 3 bin kişilik aşure hazırlayıp dağıttıklarını, geçen yıl yoğun ilgi gören Aşure Günü etkinliğinin, bu yıl daha da büyük ilgi gördüğünü söyledi.
IĞDIR'DA AŞURE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ
Iğdır'da, Muharrem ayı nedeniyle Caferi mezhebine mensup olan vatandaşlar, Aşure Günü etkinlikleri kapsamında asri mezarlığına akın etti. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesinin 1372. yıldönümü dolayısıyla Iğdırlı binlerce vatandaş, Zübeyde Hanım Bulvarı'ndan kortej halinde başlattıkları yürüyüşlerle, sinesine vurarak, zincirlerle dövünüp ve tekbir getirip mersiyeler okuyarak aşure merasiminin gerçekleştirileceği Iğdır Asri Mezarlığı'nda toplandı.
Gözyaşlarının sel olduğu programda; bazı vatandaşlar Kızılay'ın kurduğu çadırda kan bağışında bulunurken, başka bir gurup kılıçlarla başlarını yararak kanlarını akıttı.
Programda, en çok dikkat çeken gençlerin kılıçlarla başlarını yararak yas tutmaları görülürken, ismi öğrenilemeyen gencin aynı şekilde başını yardırması nedeniyle baygınlık geçirdiği gözlendi.
Öte yandan, gün sebebiyle çok sayıda Caferi ve Sünni vatandaşın işyerlerini açmadığı görüldü.
IĞDIR'DA CAFERİLER 'TASUA GECESİ'NDE BİR ARAYA GELDİ
Iğdır'da Caferiler, 'Tasua Günü' kapsamında Zübeyde Hanım Bulvarı'nda bir araya geldi.
Hz. Hüseyin'in Kerbela Çölü'nde şehit edilmesinin 1372. yıldönümü dolayısıyla yarın düzenlenecek 'Aşura' merasimi öncesi gerçekleştirilen 'Tasua Günü' töreninde, ellerinde meşalelerle Zübey Hanım Bulvarı'nda kurulan 'Aşura Çadırı' önüne gelen grup, sine vurdu ve zincirle dövündü. Caferiler burada, Hz. Hüseyin'in yasını tutarak ağıtlar yaktı.
Programda, Hz. Ali'nin temsili dev kılıcının ateşle aydınlatarak taşınması dikkat çekti.
KARS'TA KERBELA ŞEHİTLERİ ANILDI
- Kars'ta Hazreti Peygamber'in torunu Hazreti Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1372. yılı nedeniyle anma töreni düzenlendi.
Kars'ta eksi 20 dercede sabahın erken saatlerinde başlayan anma törenlerine binlerce vatandaş katıldı. Sinelerin dövüldüğü, zincirlerin vurulduğu, ağıtların yakıldığı törende soğuk havanın şiddeti nefeslere yansıdı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na da Caferi açılımı nedeniyle teşekkür edildi. Sabah saat 06.30'da Hz. Ali Çarşı Camisi önünde toplanarak, önde Türk bayrağı ve Hz. Ali ve Atatürk posteri taşıyan binlerce kişi, sine ve zincir vurarak Faikbey Caddesi'nden Merkez Ehlibeyt Işıklı Camisi'ne daha sonrada Garnizon Şehitliği'ne yürüdü. Soğuk nedeniyle üşüyen katılımcılara yol kenarlarında sıcak çay ve şerbet ikram edildi. Şerbet ve çayla ısınmaya çalışanlar ise ikramda bulunanları dua etti.
Kortej Garnizon Şehitliği'ne geldi. Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören ise şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Işıklı Cami İmamı Seyid Ahmet Edem, 1372 yıl önce yaşanmış bir faciayı, üzerinden bunca süre geçmişken, insanlar böylesine büyük bir üzüntüyle yüreğinde hissederek, kar kış demeden nasıl oluyor da yaşamaya devam ettiklerini söyledi.
İSLAM TARİHİNİN YÜREĞİNDEKİ YARA
Kars Valisi Ahmet Kara da, bu yaranın İslam tarihinin kalbinde bir yara olduğunu ifade etti. Kara, "Bugün bu acımızı paylaşmak için buradayız Hazreti Peygamberin bizzat kendisi adını koyduğu, güzel anlamına gelen güzel insan, güzel imam Hazreti Hüseyin'in Kerbela'da şehit oluşunu burada anıyor ve bir daha Kerbelaların tekrar İslam dünyasında yaşanmamasını diliyorum. Hazreti Hüseyin tıpkı Hazreti Hasan gibi beraberce Hazreti Peygamberin tercihiyle yetişmiş ve güzel insan büyük halife Hazreti Ali'nin, Hazreti Fatmatül Zehra'nın dizinin dibinde yaşamışlar ve İslam dünyasına kararlılığı, bağlılığı, kadere boyun eğmenin ne demek olduğunu, fakat aynı zamanda cesareti, metaneti, insanlığa ve bütün Müslümanlara öğretmişlerdir. Ama kader böyle tecelli etmiştir. O gün şahadet şerbeti içilmiştir. Bize düşen ehlibeyt sevgisini, peygamber sevgisini, Allah sevgisini devamlı yaşatmaktır ve kalbimizde tutmaktır" dedi.
İl Müftüsü İlyas Gümüş'ün de konuşmasından sonra dualar edildi, fatihalar okundu. Duaların ardından kalabalık, mersiyeler eşliğinde sine ve zincir vurarak, Yeni Mahalle Asri Mezarlığı'na geldi. Aile mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar, Kuran-ı Kerim okuyarak, dualar etti. Anma törenine; Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, İl Müftüsü İlyas Gümüş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları, siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve vatandaşlar katıldı.
VAN ÖĞRETMENLER DERNEĞİ AŞURE DAĞITTI
Van'ın Muradiye ilçesinde, Eğitimciler Derneği Muradiye Şubesi üyeleri, vatandaşlara aşure ikram etti.
İlçede faaliyet gösteren ve başarılı öğrencilere parasız eğitim desteği sağlayan Van Öğretmenler Derneği (VÖDER) Eğitimciler Derneği Muradiye Şubesi'nin ilçede aşure dağıtımı vatandaşlar arasında memnuniyetle karşılandı. Etkinliği düzenleyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni İbrahim Kaya, "Muharrem ayı dolayısıyla sevap işlemek için ilçe ve köylerden gelen vatandaşlara aşure dağıtmayı uygun gördük. Her yıl gelenek haline getirdiğimiz ve ilçede yaptığımız bu hizmeti kendi ellerimizle dağıtmak da ayrıbir mutluluk oldu" dedi.
İlçe ve köylerden gelen vatandaşlar ise, Van Öğretmenler Derneği Muradiye Şubesi eğitimcileri tarafından ikram edilen aşureyi yedikten sonra ikramda bulunanlara teşekkür ettiler.
Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, "Alevi kardeşlerimizi Hazreti Ali gibi dini anlamaya, Hazreti Hüseyin gibi de dini yaşamaya davet ediyorum." dedi.
BAYBURT’TA AŞURE ETKİNLİĞİ
Muharrem ayı ve Aşure Günü, Bayburt'ta bir dizi programla düzenleniyor. Bayburt Merkez Camii'nde öğle namazını müteakip aşure dağıtım töreni düzenlendi. Namaz çıkışı cemaate ve çevreden gelen yaklaşık 2 bin kişiye aşure ikram edildi. Uzun kuyrukların oluştuğu dağıtım töreninde, aşure gününün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
 
Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, aşure gününün önemi ve hikmetlerine değindi. Potal, "Aşure gününde Cenabı-ı Hakk 10 peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunmuş. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir; Hz. Musa'ya (as) aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. Hz. Âdem'in (as) tövbesi aşure günü kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (as) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. Hz. Nuh (as) gemisini Cûdi Dağı'nın üzerine yine bugün demirlemiştir." dedi.
Türkiye'de yaşayan Alevilerin durumlarını da değerlendiren Polat, şöyle konuştu: "Benim adım da Ali. Alevi kardeşlerimiz Hazreti Ali'yi referans, Hazreti Hüseyin'i kendilerine rehber olarak görüyorlar. Ben de onları Hazreti Ali gibi dini anlamaya, Hazreti Hüseyin gibi dini yaşamaya davet ediyorum. Bir tespitimiz var; Alevilik bugün ateizmin bir Oyununa gelmiştir. İnancımızı hep birlikte sorgulamak zorundayız. Herkes inancını sorgulamak zorundadır. Allah katında din sadece islamdır bunu dışında başka bir dinin kabul edilmesi söz konusu değildir. Hazreti Ali nasıl inandı Allah'a, Kur'an'a, Allah'ın Resulü'ne (sas) nasıl inandı, nasıl teslim oldu? Hazreti Hüseyin (ra) peygamber torunu olmanın gereğini nasıl yerine getirdi ve bunun bedelini nasıl ödedi? Hazreti Hüseyin (ra), vesayetçi sistem ve zulme karşı şahadete kavuştu, ben bütün şehitlere gıpta ile bakıyorum. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyor, aşure gününüzü tebrik ediyorum."
 

 
‘Erzurum’u doğru okumalıyız’
 
Terörist inleri bir bir yok ediliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadın istismarına ortak tepki
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından ‘Kadın ...
Kış ekonomisine ENER Yaklaşımı
ENER Başkanı Aksu, 25. Üniversite Kış Oyunları nedeniyle Erzurum'da yaptırılan ...
'Cüssen yetmez'
Brüksel'de 67. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısına ...
 
Kış sporlarında Palandöken farkı
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, en çok turist çeken ülkeler arasında ...
Helal konusu, bir ahlak konusudur
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen, Din İşleri Yüksek Kurulu ...
'Kadınlar, Allah(CC)’ın emanetidir'
Diyanet İşleri Başkanlığı son zamanlarda toplumsal bir probleme dönüşen ...
 
Bir ayda 5 bin deprem
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 23 Ekim'de ...
Edebiyatın nabzı Doğu’da atacak
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarihi ve kültürel etkinliklerine ara vermeden ...
Rusya'daki Karapapak Türkleri’nden tarihi adım
Rusya'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan Karapapak Türkleri, başkent Moskova'da ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva