ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Muş yolunda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
Sözleşmeli öğretmen başvuruları 20 Mayıs'ta
AK Parti Kamp tarihi değişti
AK Parti Kamp tarihi değişti
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzincan yolunda trafik kazası: 2 yaralı
Erzurum şehidini uğurladı
Erzurum şehidini uğurladı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Aralık 2011 Pazar - 00:11

Kış ekonomisine ENER Yaklaşımı

ENER Başkanı Aksu, 25. Üniversite Kış Oyunları nedeniyle Erzurum'da yaptırılan spor tesislerinin amacına uygun şekilde kullanımı ve 2011 sonrası şehrin turizm politikalarıyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Kış ekonomisine ENER Yaklaşımı

ERZURUM (İHA) - Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, bütünsel bir ‘Kış Ekonomisi’ anlayışıyla ‘Kış Turizmi’ne yaklaşılması gerektiğini belirterek, “Kongre Turizmi, Kültür Turizmi, Termal Turizm gibi alanlara yönelerek turizm çeşitliliğini sağlamak gerekiyor. Erzurum gibi büyük bir şehrin kalkınma atağı, sadece sınırlı ve klasik bir kış turizmi anlayışıyla sağlanamaz” diye konuştu.
AKSU AÇIKLAMA YAPTI
Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, 25. Üniversite Kış Oyunları nedeniyle Erzurum'da yaptırılan spor tesislerinin amacına uygun şekilde kullanımı ve 2011 sonrası şehrin turizm politikalarıyla ilgili görüşlerini açıkladı.
Aksu, kış turizmiyle ilgili projelerin, diğer temel alanlardaki projelerle eş zamanlı olarak yürütülmesi gerektiğini savunarak “Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık tarafından daha önce açıklanan ve Başbakan Erdoğan tarafından desteklenen ‘Davos Erzurum’ projesinin bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.
BÜTÜNSEL BAKIŞ
ENER Başkanı Aksu, bütünsel bir ‘Kış Ekonomisi’ anlayışıyla ‘Kış Turizmi’ne yaklaşılması gerektiğini belirterek, ‘Kongre Turizmi, Kültür Turizmi, Termal Turizm gibi alanlara yönelerek turizm çeşitliliğini sağlamak gerekiyor. Erzurum gibi büyük bir şehrin kalkınma atağı, sadece sınırlı ve klasik bir kış turizmi anlayışıyla sağlanamaz’ diye konuştu.
25. Üniversite Kış Oyunları öncesinde şehre hâkim olan ‘hemşehrilik enerjisinin’ giderek azaldığına dikkat çeken Aksu, “Erzurum, geleceğe emin adımlarla yürüme iddiasından hiçbir şekilde vazgeçmemeli, şehirle ilgili kalkınma heyecanı, belli organizasyonlarla sınırlı kalan, süreklilik arz etmeyen bir geçici heves olmamalı. Bir şehir için en tehlikeli tavır, şehrin geleceği konusunda umut ve heyecanını yitirmesidir’ şeklinde konuştu.
KIŞ TURİZMİNİ DE İÇEREN ‘KIŞ EKONOMİSİ’
Şehrin sadece turizmde değil, tüm temel ekonomik alanlarda sıçrama potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Aksu, şunları söyledi:
“Erzurum, tüm alanlarda geleceğin en parlak şehirleri arasında yer almaya adaydır, bunu kesinlikle başaracaktır. Ancak bunun için şehrin kollektif dehasını harekete geçirmek gerekiyor, kolektif dehayı harekete geçirecek en önemli ateşleyici de kolektif inanç ve ortak akıldır. Ortak gönüldür. 2011 öncesinde en yüksek düzeye ulaşan hemşehrilik enerjisinde bir azalma gözlenmesi üzücüdür. O enerjinin daha da motive edilerek büyük hedeflere yönlendirilmesinde daha titiz davranılabilirdi. Geç kalınmış değildir. Yerel yöneticilerin hemşehrilerin atılım potansiyelini yönlendirici, şehrin yaratıcı girişimci sınıfına kılavuzluk edici rolünü eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle kendilerinin büyük hedeflerinin olması lazım. Şehrin geleceğe yönelik büyük hedeflerini tespit ederken, meseleye sektörel değil, bütünsel bir anlayışla bakmak gerekiyor. Ana sektörler arasında belli öncelikler olması doğaldır, ancak bir sektörde yoğunlaşırken diğer ana alanları ihmal etmek, kalkınma enerjisinin yanlış kullanımı anlamına gelir. Söz gelimi tüm ağırlığın sırf kış turizmine değil de kış turizminin de içinde olduğu, hatta öncü sektör olduğu bir KIŞ ekonomisi anlayışı geliştirilmelidir. Ancak bu şekilde Erzurum ‘kardan ekmek yiyecek’ hale gelebilir.
Kış şartlarının ağır ve uzun geçtiği kentlere özgü kalkınma stratejileri geliştirilebilir mi? Bu sorunun cevabı ‘evet’tir. Tarih boyunca toplumlar, coğrafi şartlarına uygun ekonomik modeller geliştirmişlerdir. Erzurum'un hayvancılık ağırlıklı ekonomik bir geçmişe sahip oluşu tesadüf değildir. Şehrin ‘ekonomik genetiği’ böyle şekillenmiştir.
Bu nedenle halkın alışık olduğu ana ekonomik alanları çağdaş yaklaşımlarla zenginleştirmek suretiyle "kalkınma odağı " olarak kabul edip, bu alanlarda reformlar yapmak gerekiyor.
KIŞ EKONOMİSİNİN TEMEL DAYANAKLARI
Hayvancılıkta ırk ıslahı, sektörle ilişkili teknolojik düzeyi yüksek küçük sanayinin geliştirilmesi, süt ve süt ürünleri işleme, et ve et ürünleri işleme alanlarında tesisleşme, gıda üretiminin sanayileşmesi kış ekonomisinin temel unsurları olarak düşünülmelidir.
Palandöken Kayak Merkezleri’nin daha da geliştirilmesi,
Mevcut tesislerin rantbl şekilde çalıştırılması,
Erzurum’un küresel tüm kış sporları organizasyonlarında iddialı bir merkez olması yolundaki engeller ortadan kaldırılmalıdır.
• Konaklı hızla devreye sokulmalıdır.”
DAVOS PROJESİNE AĞIRLIK VERİLMELİ…
ENER Başkanı Aksu, Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık’ın daha önce açıkladığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan nezdinde de destek gören “Davos Erzurum” projesinin süratle hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Aksu, sözlerine şöyle devam etti: “Termal Turizmin dünya çapında tesislerle devreye sokulmalı, Kongre Turizmi gerçekleştirilmeli, Erzurum’un Müzeler kenti haline getirilmesi çalışmalarına hız verilmeli, Büyük Kültür Komplekslerinin inşası gibi Turizm çeşitliliği alanındaki çalışmalara yoğunluk kazandırılmalıdır.
HIZLANDIRILMIŞ KALKINMA…
Erzurum gibi gelişmekte olan iller için sürdürülebilir kalkınma, "hızlandırılmış kalkınma" olarak anlaşılmalıdır. Sözgelimi ülke kalkınma hızı yüzde 5 ise, şehrin ki yüzde 7 olmalı ki, makas kapatılabilsin. Daha yavaş büyüme oranları Erzurum'un gelecek nesillerini istihdam, refah ve çağdaş ihtiyaçları karşılama bakımından daha da geriye düşürecektir.
Gelişmekte olan bir il sıfatıyla Erzurum, uzun ve çetin kış aylarının kendisine kader yaptığı zorlukları aşmada ‘pozitif ayrımcılığı’ hak ediyor. Kış külfetini nimete çevirme hedefini kış turizmi olarak tanımlamak, sektörel ve sınırlı düşünce şeklidir.
ŞEHİR YÖNETİCİLERİNE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Bu nedenle, bundan sonraki kalkınma hedefleri KIŞ EKONOMİSİ ana kavaramı içinde düşünülmeli, iklim ve coğrafya zorluklarından etkilenmeyen ya da asgari şekilde etkilenen gelişme modelleri üzerinde daha çok durulmalıdır. Yüksek maliyetler gerektirmeyen, uygulanması mümkün ve kazançlı projeler üzerinde ciddiyetle çalışılmalıdır. Küresel ve ulusal ölçekte iklimi ve kalkınmışlık düzeyi bize benzeyen gelişmiş illerin bunu nasıl başardığı, özellikle kış turizminde öncü dünya merkezleri, kış turizmini bütüncül bir kış ekonomisine nasıl dönüştürdüğü araştırılıp, Erzurum’a özgü bir ‘Kış Ekonomisi Acil Eylem Planı’ üzerinde çalışılmalıdır. Yerel yöneticilerin önderliğinde, planlama kuruluşlarının bu konuda yoğunlaşmalarına ihtiyaç var.
İklimsel ve coğrafi dezavantajlar Erzurum'un, mesela ‘Çağrı Merkezleri Odağı olmasına engel olmadı. Çünkü çağrı merkezleri gibi hizmet sektörlerinin gelişimi kış ekonomisi için elverişlidir. Tıpkı bunun gibi Erzurum, kış ekonomisine elverişli, kalıcı ve sürdürülebilir diğer sektörlerin de ‘Odak Şehri’ olabilir…
YÜKSEK TEKNOLOJİ İHMALE GELMEZ
Yüksek Teknolojiyi öncelemeyen KIŞ EKONOMİSİ ve kalkınma düşünülemez. Yüksek Teknoloji Üretimi, Bilgi Ekonomisi’ne dayalı üretim biçimleri, iklim engellerini aşabilecek alanlardır. Teknik Üniversite ve Ata Teknokent’in bu hedeflere göre ciddiyetle yapılandırılması gerekmektedir.
Teknokentin araştırmacı, yazılımcı, AR-GE personeli ve akademik personel için cazip hale getirilmesi şehrin geleceği açısından hayati önem taşıyor. Ülkemizin 2023 yılına yönelik olarak bilim, teknoloji ve yenilik atılımının zeminini oluşturan Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları Uygulama Planı çerçevesinden, yerel çapta yapılması gerekenler ihmal edilmemelidir. Ulusal Teknoloji Geliştirme hedefleri arasında yer alan ‘AR-GE ve yenilik işbirliği kültürünün yaygınlaştırılması, sektörel ve yerel AR-GE ve yenilik dinamiklerinde derinleşme, KOBİ’lerin yenilik sisteminde daha güçlü bir aktör olmalarının teşvik edilmesi’ hedefleri Erzurum’un da öncelikli hedefleri arasından yer almalıdır. Şehrin klasikleşen ‘Sağlıkta, eğitimde, turizmde, hayvancılıkta’ ileri bir merkez olma hedefi, kış ekonomisinin de temel ayaklarını teşkil ediyor. ‘Erzurum'un yeni yaratıcı girişimci sınıfının’ bu yeni kalkınma paradigmasına göre yönlendirilmesi görevi elbette yerel yönetimlerin ilk görevi olmalıdır. Tüm yerel yöneticilerin, ‘Erzurum’a bu yüksek pencereden ve bu yeni vizyon çerçevesinden’ bakması ve çağdaş vizyona uygun ‘yeni şeyler söylemesi’ gerekiyor.”

 
'Kayıtsız kalamayız'
 
Hızlı tren Erzurum yolunda
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DADAŞ VİCDANI 4 Aralık 2011 Pazar 22:04

Erzurum düşünmekten kaçanların şehri. tarifi af buyurun, ama öyle. biri yapacak erzurumlu konacak. beyin jimnastiği yok, fikir fırtınası yok. varsa yoksa eleştirmek dedikodu etmek. siz bu ezberi bozma yolunda ilk ve ciddi adımsınız. erzurumu en azından düşünmeye yönlendiriyorsunuz. tebrik eder başarılar dilerim

Yorumu oyla      6      4  
bana göre.. 3 Aralık 2011 Cumartesi 16:58

birakin turizmi, davosu mavosu, kis turizm, spor falan filan ....diger bütün vazgecilmez ihtiyaclari azami tutarak halkin(tarim, servis, yönetim hizmetleri vb.) tüm imkanlar, halkin potansiyeli seri üretim ve teknoloji icin harcanmali... bunlar olunca digerleri kendiliginden gelir...hemde nasil gelir..yoksa hamalliga devam diyorum ...

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Cüssen yetmez'
Brüksel'de 67. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısına ...
Kış sporlarında Palandöken farkı
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, en çok turist çeken ülkeler arasında ...
Helal konusu, bir ahlak konusudur
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen, Din İşleri Yüksek Kurulu ...
 
'Kadınlar, Allah(CC)’ın emanetidir'
Diyanet İşleri Başkanlığı son zamanlarda toplumsal bir probleme dönüşen ...
Bir ayda 5 bin deprem
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 23 Ekim'de ...
Edebiyatın nabzı Doğu’da atacak
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarihi ve kültürel etkinliklerine ara vermeden ...
 
Rusya'daki Karapapak Türkleri’nden tarihi adım
Rusya'nın çeşitli bölgelerinde yaşayan Karapapak Türkleri, başkent Moskova'da ...
II. Afrika Müslüman Dini Liderler Zirvesi başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ''Aslında Afrika kıtasının ...
Doğu illerine pozitif ayrımcılık
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Gazze’den Doğu Türkistan’a Dinmeyen Ağıt: Akif’in Uyarısı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva