ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
Şimşek: 'OVP arzulanan sonuçları veriyor'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
HABERLER>BÖLGEDEN
30 Aralık 2019 Pazartesi - 12:15

Doğu’da 2019’a karlı veda

DİLEK BAYRAK - Doğu Anadolu Bölgesi illerinde kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiledi

Doğu’da 2019’a karlı veda

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Kars7ta Sis hava ulaşımını aksatırken, kar kalınlığı İspir Ovit Yaylasında 62, Tunceli Ovacık’ta ise 61 santimetreye ulaştı. Erzurum’da ulaşıma kapalı köy yolu bulunmazken, Kış Turizmi merkezi Palandöken ve Konaklı’da kar kalınlığı yarım metreyi buldu.

ELAZIĞ'DA KAR 62 KÖY YOLUNU KAPATTI, TİPİ ETKİLİ OLDU

Elazığ’ın yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 62 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar ve tipi nedeniyle Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Baba Kayak Merkezine çıkamayan vatandaşlar, yol kenarında karın tadını çıkardı.

Elazığ'ın yüksek rakımlı bölgelerinde kar yağışı etkili oldu. Kar yağışı ve tipi nedeniyle ilçelerden Sivrice'de 20, Karakoçan'da 10, Maden'de 2, Kovancılar ile Palu'da ise 15 'er olmak üzere toplam 62 köy yolu ulaşıma kapandı. Sivrice ilçesinde bulunan kar kalınlığının 50 santime yaklaştığı Hazar Baba Kayak Merkezi'nin bulunduğu bölgede tipinin etkili olması nedeniyle, vatandaşlar bölgeye gidemeyerek geri dönmek zorunda kaldı. Geri dönen vatandaşlar yolda kardan adam yapıp, kar topu oynayarak karın keyfini çıkarmaya çalıştı.

Öte yandan, daha önceden valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekiplerinin tipinin geçmesiyle birlikte köy yollarını açma çalışmasına başladı.

YOL KENARINDA KARIN TADINI ÇIKARDILAR

Hazar Baba Kayak Merkezine çıkmaya çalıştıklarını fakat yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı çıkamadıklarını belirten Gökhan Balık, “Şimdi de iniş yapıyoruz. Merkezde kar yoktu bizde fırsat bularak burayı çıkmayı tercih ettik ama çıkamadık. Buranın doğal manzarası dahi çok iyi geldi. Hazar Baba’ya çıkamadık ama dağlardaki bütün karları görmüş olduk” dedi.

Elazığ’da kar bu kış hiç yağmadığından dolayı Hazar Baba Kayak Tesislerine geldiklerini dile getiren Nurullah Güvercin ise, “Kaymayı istedik ama tipiden dolayı yukarı çıkamadık, görevliler de bugün kapalı olduklarını söyledi" diye konuştu.

Balıkesir'den gelen Mustafa Şahin de, "Kayak Merkezine geldik ama yoğun tipi nedeniyle kayak merkezine çıkamadık. Yarım metre kadar yolda kar var. Biz de eşimle beraber yolda eğlenmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

5 İL İÇİN YAĞIŞ UYARISI SÜRÜYOR

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Bingöl ve Tunceli için yağış uyarısını bugün de sürdürdü. Elazığ Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Bölgemiz genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı yağışlı olarak geçeceği, yağışların yağmur ve karla karışık yağmur, yüksek kesimlerinin ise kar yağışlı olarak geçeceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği, rüzgarların doğu ve güneydoğu yönlerden hafif yer yer orta kuvvette esmesi bekleniyor" denildi.

AMBULANS KARA SAPLANDI, EKİPLER KURTARDI

Bingöl’de hasta almaya giderken kara saplanan ambulans, İl Özel İdaresi ekiplerince kurtarıldı.

Merkeze bağlı Dikme köyündeki bir hastayı almaya giden 112 Acil Komuta Merkezi'ne ait ambulans kara saplandı. Durumun İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bildirilmesi üzerine bölgede çalışma yapan karla mücadele ekipleri olay yerine sevk edildi. Ekipler, halatla bağlanan ambulansı saplandığı yerden çıkardı.

Öte yandan kentim yüksek kesimlerinde etkisini sürdüren kar yağışının devam etmesinin beklendiği belirtilerek, sürücülerin tedbirli olması istendi.

BİTLİS’TE 33 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Bitlis’te günlerdir aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, 33 köy yolunu da ulaşıma kapattı.

Bitlis kent merkezinde kar kalınlığının yaklaşık yarım metre, yüksek kesimlerde ise 45-50 santimetreyi buldu. Kar yağışının aralıklarla devam edeceği kentte 33 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için il özel idaresi tarafından 9 ayrı şantiyede 70 iş makinesi ve 90 personelle karla mücadele çalışması yürütüldüğü belirtildi.

Kar yağışı ile birlikte kent merkezinde belediye ekipleri, ana artellerde ise karayolları ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bugün itibariyle kar yağışı yerini güneşli havaya bırakınca ortaya da kartpostallık görüntüler çıktı.

VAN’DA 18 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan 18 yerleşim yeri yolunun yeniden açılması için çalışmalar devam ediyor.

Van'da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray'da 12, Başkale'de 2 ve Gürpınar ilçesinde 4 olmak üzere toplam 18 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, bölge genelinde havanın çok bulutlu olacağı belirtilerek, “Akşam saatlerinden sonra Hakkari, Bitlis ve Van’ın güney kesimlerinin kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgârın; genellikle doğu ve güneydoğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette, eseceği tahmin ediliyor. İl merkezleri için günün en yüksek sıcaklıklarının ise Van’da 5, Hakkari’de 4, Bitlis’te 1 ve Muş’ta 5 derece olması beklenmektedir” denildi.

ERZİNCAN'DA KAR VE TİPİ DOLAYISIYLA 49 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Erzincan’ın Refahiye ve Kemah ilçelerinde kar ve tipi dolayısıyla 49 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yeterli derecede kar olmaması nedeniyle Erzincan’a 12 kilometre mesafedeki Ergan Dağı'nda bulunan kayak merkezinde Aralık ayının son günlerine gelinmesine rağmen kayak sezonu açılamadı. Ergan Kayak Merkezi yılbaşına karsız girerken, yaşanan mevsimsel kuraklık nedeniyle kent merkezinde de adeta bahardan kalma günler yaşanıyor. Erzincan merkezde gündüz sıcaklığı 7 derece civarında seyrederken, kentin batısına kalan Refahiye ve Kemah ilçelerinin yüksek kesimlerinde kar ve tipi etkili oldu. Kar yağışı nedeniyle Refahiye’de 45 ve Kemah’ta 4 olmak üzere toplam 49 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kapanan köy yollarının yeniden ulaşıma açılabilmesi için Erzincan İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri çalışma başlattı.

Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, Doğu Anadolu Bölgesinde sabah ve akşam saatlerinde buzlanma ve don olayının görüldüğü belirtilerek, Erzincan merkezde yağmur, yüksek kesimlerde karla karışık yağmur beklendiği kaydedildi.

HAKKARİ’DE 11 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Hakkari’de kapanan 11 yerleşim yeri yolunun yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi. Hakkari genelinde kapanan köy ve mezra yolları, il özel idaresi karla mücadele ekibinin geceli gündüzlü çalışmaları sonucunda yeniden ulaşıma açılıyor. Halen kapalı olan 11 yerleşim yeri yolunun açılması için çalışmaların aralıksız olarak devam ettiği belirtildi.

HAVA ULAŞIMINA SİS ENGELİ

Kars'ta önceki gün başlayan kar yağışı, yerini sabah saatlerinde yoğun sise bıraktı. Yoğun sis, uçak seferlerinde de aksamalara neden oldu.

Kentte etkili olan sis, hava ve kara ulaşımını olumsuz etkiliyor. Görüş mesafesinin yaklaşık 10 metreye düştüğü Kars’ta, Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen - Kars seferini yapan PC2590 sefer sayılı uçağının saat 09.15 yerine 11.00’de ve Anadolujet’in İstanbul Sabiha Gökçen - Kars seferini yapan THY7300 sefer sayılı uçağının ise saat 10.50 yerine 11.50'de rötarlı gelmesi bekleniyor.

Öte yandan kent genelinde sis etkisini sürdürüyor.

MUŞ’TA KÖY YOLLARININ ULAŞIMA AÇILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Muş’ta iki günden beri etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan 56 köy yolunun 46’sı İl Özel İdaresi Ekiplerince yeniden ulaşıma açılırken, kapalı olan 10 köy yolunda yol açma çalışmaları sürdürülüyor.

Muş İl Özel İdaresi Ekipleri, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan köy yollarında yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Önceki gün kapanan 56 köy yolundan 46’sı yeniden ulaşıma açılırken, Üçevler Grup Köy yolunda kapalı olan köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmaları devam ediyor. Fırtına ve tipi nedeniyle sürekli kapanan yolu açık tutmaya çalışan İl Özel İdaresi Ekipleri, 7/24 esasına göre çalışarak vatandaşların ulaşımını sağlamaya çalışıyor.

TUNCELİ'DE KAR 139 KÖY YOLUNU KAPATTI, 1 İLÇEDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Tunceli'de etkisin gösteren kar yağışı nedeniyle 139 köy yolu ulaşıma kapandı, bir ilçede ise bugün okullar tatil edildi.

Bir çok ilde olduğu gibi Tunceli'nin de merkezi hariç yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini sürdürüyor. Kar yağışı nedeniyle kent genelinde 139 köy yolu ulaşıma kapandı. Etkili olan kar nedeniyle bazı araçlar yoldan çıkıp kara saplandı. Ovacık ilçesinde ise bugün için eğitime bir günlük ara verildiği belirtildi.İlçelerden Ovacık, Pülümür,Nazımiye ve Hozat'ta kar kalınlığının 30 santime yaklaştığı bildirildi.

Valilik koordinesinde İl Özel İdaresi Genel Sekterliği tarafından oluşturulan karla mücadele ekiplerinin kapalı köy yollarında çalışmasını aralıksız sürdürdüğü aktarıldı.

Öte yandan, kent genelinde yüksek rakımlı bölgelerde kar yağışının devam edeceği öğrenildi.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KARLA MÜCADELE MESAİSİ

Van Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu kentte etkili olan kar yağışının ardından alarma geçti. Kar yağışı sonrası yolu kapanan 216 yerleşim yeri, yapılan çalışmalarla ulaşıma açıldı.

Van’da hafta sonu beklenen kar yağışına karşı alarmda olan büyükşehir belediyesi ekipleri, kent genelinde etkili olan yağışla birlikte vatandaşların herhangi bir olumsuzluk yaşamaması için karla mücadele çalışması başlattı. Geceli gündüzlü devam eden çalışma sonucu ulaşıma kapanan 216 yerleşim yeri yolu ulaşıma açılırken, dün gece etkili olan tipi sonrası tekrar ulaşıma kapanan 1 mahalle ve 17 mezra yolunu açma çalışmaları ise devam ediyor.

Ayrıca, kar yağışı sonrası mahsur kalan vatandaşların da yardımına Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri koştu. Bu kapsamda Bahçesaray ilçesi Veligöl Mahallesi’nde doğum hastası olan bir kadın kurtarılarak 112 ekiplerine teslim edildi. Gürpınar, Muradiye ve Çaldıran ilçelerinde de yolda mahsur kalan vatandaşlar, karla mücadele ekipleri tarafından kurtarıldı.

TUŞBA BELEDİYESİ, KAR MESAİSİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI

Van’ın Tuşba Belediyesinin karla mücadele ekibi, etkili olan kar yağışının ardından hafta sonu aralıksız çalışarak okul ve servis yollarını tekrar ulaşıma açtı.

Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan karla mücadele ekibi, ilçe genelinde kapanan yollarla okul ve halkın ortak kullanım alanları olan cami ve taziye evlerinin bahçelerindeki kar temizleme çalışmalarını tamamladı. Belediye Başkanı Salih Akman’ın talimatıyla kar yağışının etkisini kaybettiği cumartesi sabah saatlerinden itibaren başladığı ve hafta sonu buyunca çalışmalarını aralıksız sürdüren ekipler, ilçe merkezinin yanı sıra kırsal kesimde bulunan ve yolları kapanan 34 mahalle merkezinde karla mücadele çalışmasını mesai saatleri başlamadan tamamladı. Tüm mahalle ve servis yollarını tekrar ulaşıma açan ekipler, ayrıca okul bahçeleriyle halkın ortak kullanım alanları olan cami ve taziye evlerinin bahçelerini de kardan temizledi.

Ekiplerin, ayrıca gece boyunca yaşanan don olayına karşı merkez mahallelerinde tuzlama çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Belediye Başkanı Salih Akman, hafta sonu 15 şoför ve 15 operatör olmak üzere 30 personel ve 9 adet kamyon, 5 adet greyder, 5 adet kazıcı ve yükleyici, 2 adet loder ve 1 adet tuzlama aracı olmak üzere 22 adet araçla karla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Etkili olan kar yağışının ardından vatandaşların yaşam standartlarını bozmadan hayatlarını sürdürebilmeleri için Tuşba Belediyesi karla mücadele ekibinin cumartesi ve pazar günleri görevinin başında olduğunu söyleyen Başkan Akman, gece ve gündüz olmak üzere yeterli sayıda nöbetçi ekiplerin görev yaptığını da ifade etti. Başkan Akman, “Çocuklarımız bugün evlerinden çıkarken kardan temizlenen yollarda yürüyerek okullarına ulaştılar. Yani sabah evinden çıkarak işine giden vatandaşlarımız gibi çocuklarımızda hiçbir kar engeline takılmadan okullarına ulaştılar. Hiç kimsenin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

VAN'DA AÇ KALAN TİLKİ MAHALLEYE İNDİ

Van’ın İpekyolu ilçesindeki yüksek kesimlerde kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken tilkiler mahalleye iniyor.

Kent merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Erek Dağı'nın eteğinde yer alan Kevenli Mahallesi'nin yüksek kesimlerinde kar kalınlığı yer yer yarım metreyi buldu. Kar nedeniyle yiyecek bulamayan aç tilkiler ise gündüz vakti mahalleye indi. Kevenli Mahallesi’nde görüntülenen tilki, insanlardan korkmadan gündüz vakti adeta cirit atıyor.

Kışın yiyecek bulamayan tilkilerin mahalleye indiğini ifade eden Yunus Kuşan isimli vatandaş, tilkilerin insanlardan korkmadığını söyledi. Mahalleye inen tilkilerin tavukları telef ettiğini dile getiren Kuşan, tilkilerin daha önceleri gece geldiğini ancak son zamanlarda gündüz vakti de geldiğini belirtti.

KOYUNLARIN ZORLU KAR YOLCULUĞU

Sivas’ta yüksek kesimlerde kar yağışının etkisini arttırmasıyla çobanlar, zorlu kar yolculuğunu göze alarak sürülerini hayvanların otlayabilecekleri alanlara indirdi.

Gürün ilçesi Yaylacık köyünde hayvancılık yapan Eren Küçük, havanın sertleşmesi ve kar yağışının etkisini arttırmasıyla koyun sürüsünü 20 kilometre mesafedeki ilçe merkezine indirme zorunda kaldı. Kar altındaki 20 kilometrelik göç, sürü içinde bir hayli zor oldu. Yer yer tipinin yaşandığı yolculukta, sürüye eşlik eden siyah renkli bir eşeğin karla beyaza bürünmesi dikkat çekti. Sürüsünü otlayabilecekleri alana indirmeyi başaran Küçük, yolculuk sırasında koyunların bir hayli yorulduklarını belirtti

44 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Sivas'ta kar ve tipi dolayısı ile kapanan 44 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Sivas İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle Zara'da 15, Hafik'te 10, Yıldızeli'nde 5, Suşehri'nde 4, Şarkışla'da 3, İmranlı'da 3, Koyulhisar'da 2 ve Gürün'de 2 olmak üzere bu ilçelere bağlı toplamda 44 köy yolu ulaşıma kapandı.

Karla mücadele ekipleri kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

 
Aydemir: ‘Dadaşın dimağı da gönlü de millidir’
 
Özgül, yok edilen kültürel mirasa dikkat çekti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dölekli’nin önceliği eğitim
Pasinler Belediyesi ilçede eğitim ve öğretimin daha iyi yerlere ulaşması ...
Kars'taki deprem Erzurum'da da hissedildi
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem, Erzurum'un ...
DAP İdaresinden Okuma Kültürüne destek
Merkezi Erzurum’da bulunan DAPİ idaresi Başkanlığı, 15 ilde Okuma Kültürünün ...
 
Şehit Nevzat Kaya’ya vefa
Bayburt İl Jandarma Komutanlığı, 28 Aralık 1993 tarihinde Mardin’in Dağgeçit ...
Orgeneral Çetin, Iğdır Valisi Ünlü'yü ziyaret etti
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Iğdır Valisi Enver Ünlü'yü ziyaret etti.
Şehitlere belgeselle vefa
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 15'incisi düzenlenen Sarıkamış ...
 
Şenkaya Belediyesi’nden örnek hizmet
Şenkaya Belediyesi İlçe merkezinde öğrencileri okullarına, Halkı Hastaneye ücretsiz taşıyor.
İspirli muhtarlar sandığa gitti
Erzurum'un İspir İlçesinde Muhtarlar Dernek Başkanlığına Yaşar Dursun seçildi.
Evlat nöbetindeki aile sayısı 61’e yükseldi
Çocuklarının terör örgütü PKK mensupları tarafından dağa kaçırıldığı iddiasıyla ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva