ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Aralık 2011 Perşembe - 01:28

Doğu Anadolu’da Muharrem Bütünleşmesi

Erzurum'un Şenkaya ilçesinde Muharrem ayı dolayısıyla Şenkaya Kız Kuran Kursu öğrencileri tarafından aşure dağıtımı yapıldı. Şenkaya İlçe Müftüsü Ahmet Özdemir, burada yaptığı konuşmada, Muharrem ayının 10. gününün İslam kültüründe ayrı bir yerinin olduğunu ifade etti.

Doğu Anadolu’da Muharrem Bütünleşmesi

BAHATTİN GÖZÜTOK(İHA) - Erzurum'un Şenkaya ilçesinde Muharrem ayı dolayısıyla Şenkaya Kız Kuran Kursu öğrencileri tarafından aşure dağıtımı yapıldı. Şenkaya İlçe Müftüsü Ahmet Özdemir, burada yaptığı konuşmada, Muharrem ayının 10. gününün İslam kültüründe ayrı bir yerinin olduğunu ifade etti.
Şenkaya İlçe Müftülüğüne bağlı Şenkaya Merkez Kız Kur’an Kursu öğrencileri tarafından hazırlanan aşure Şenkaya merkezde bulunan camilerde halka dağıtıldı.Halkın yoğun ilgi ve beğenisinin görüldüğü aşure dağıtımında ilçe müftüsü ve personeli de hazır bulundu.
MUHARREM AYININ ÖNEMİ
İlçe müftüsü Ahmet Özdemir, Muharrem ayının 10. Gününün İslam kültüründe ayrı bir yerinin olduğunu, bu nedenle de böyle bir etkinliği yapmaya karar verdiklerini söyledi.
Özdemir, Muharrem ayının 10. Günü olan aşure gününde Allah Teala (cc)’nın on peygambere on ikramda bulunmasının bu günün ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğunu söyleyerek on ikramı şöyle sıraladı:“Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşure gününde demirlemiştir.Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşure günü kurtulmuştur.Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşure günü kabul edilmiştir.Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşure Günü çıkarılmıştır.Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.Hz. Yakub (a.s.)’un, oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.”
AHLAT'TA 3 BİN KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI
Bitlis'in Ahlat İlçe Müftülüğü tarafından muharrem ayı dolayısıyla 3 bin kişiye aşure ikram edildi.
Yukarı Çarşı ve Aşağı Çarşı Ulu Camii önünde kurulan stantlarda yapılan aşure dağıtımına, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Ahlat Müftüsü Zahit Demirel, muharrem ayının ilahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin bollaştığı bir ay olduğunu belirterek, "İslam dinine göre farklı biri yeri olan muharrem ayı içerisinde bulunmaktayız. Bu ayda Müslümanların diğer aylardan farklı olarak biraz daha ibadete yönelmeleri gerekiyor. Muharrem ayına özel bir tatlı ve ikram olarak aşure dağıtımı yapılır. Aşure, tarihten günümüze kadar gelen bir adet haline gelmiş. Ahlat'ta Aşağı ve Yukarı Çarşı olmak üzere iki yerde kurulan stantlarda vatandaşlara aşure dağıtımı yaptık. Geçen yıl Müftülük olarak ilkini başlattığımız aşure dağıtımını bu yıl da gerçekleştirdik. İnşallah önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen ilçe esnafına teşekkür ediyorum" dedi.
Yaklaşık 3 bin kişiye aşure ikramı yapıldığını söyleyen Demirel, "Aşure birlikteliği, beraberliği temsil eden bir tatlıdır. Aşurenin içine baktığımız zaman onlarca hububat vardır. Ama bu hububatların hiçbiri kendi özel ismi ile anılmaz. Mesela fasulye, nohut, üzüm, incir diye hepsine bir bütün olarak aşure denir. Bizlerde Hz. Peygamber'in ümmeti olarak hiçbirimiz ırkımız ile, dinimiz ile, rengimiz ile ve kabilemiz ile anılmayız. Müslümanlık ile anılmak için aslında aşure bir temsildir. Onun için Hz.
Peygamber Efendimiz'in de hadisi şeriflerinde buyurdukları gibi 'İnsanlar tek bir vücut gibidirler'. Bu hadiste buyrulduğu gibi insanlara birlik ve beraberlik mesajı verilmiştir" diye konuştu.
Müftü Demirel, örf, adet ve gelenekleri sürdürmek gerektiğini belirterek, bu ikramdan nasibini alan herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
30 BİN KİŞİYE AŞURE İKRAMI
Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi tarafından30 bin kişiye aşure dağıtıldı.
Muharrem Ayı dolayısıyla Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi tarafından Esenlik Market önünde aşure dağıtıldı. Dağıtıma İl Genel Meclisi Başkanı Naci Şavata, Belediye Başkan Yardımcıları Ertan Mumcu ve Abuzer Kabakaş, Müftü Hacı Yusuf Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman,
Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Esenlik Şirketi Genel Müdürü Hulusu Boyraz ve genel müdür yardımcıları ile kalabalık vatandaş topluluğu katıldı. Esenlik Şirketi Genel Müdürü Hulusu Boyraz Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman'ın Gölbaşı ilçelerindeki tüm Esenlik marketlerde toplam 30 bin porsiyon aşure dağıtımının yapılacağını dile getirerek, Cuma günü de Malatya Cezaevi'nde aşure ikramı gerçekleştireceklerini ifade etti. Boyraz, Esenlik olarak sosyal sorumluluk alanlarında da üzerlerine düşeni yaptıklarını söyledi.
Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli ise, Muharrem Ayı'nın öneminden söz ederek, bu ayın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Müftü Hacı Yusuf Gül'ün yaptığı duanın ardından aşure dağıtımına geçildi.
DAMAL’DA MUHARREM İFTARI
Ardahan'ın Damal ilçesi Merkez Cemevi'nde, Muharrem ayı dolayısıyla Damal Kaymakamlığı tarafından iftar yemeği verildi. Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, burada yaptığı konuşmada birlik, beraberlik ve kardeşliğin önemine değindi.
Tekmen, acıların bir daha tekrarlanmamasını isteyerek, Kerbela olaylarının tarihte önemli bir yer edindiğini söyledi. Etkinliklere, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yıldız, Damal Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, kamu kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
EGİAD’DAN AŞURE BULUŞMASI
Erzincan Genç İşadamları Derneği(EGİAD) tarafından Muharrem ayı sebebiyle düzenlenen aşure programında davetliler söylenen mersiye ve ilahiler ile gözyaşlarına hakim olamadı. Program çıkışında ise yüzlerce kişiye kazanlar dolusu aşure dağıtıldı.
EGİAD tarafından Müftülük Konferans Salonu'nda organize edilen aşure programına Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, İl Müftüsü Burhan İşliyen, EGİAD Başkanı Güner Ersoy, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Sadık Düzgün, CHP İl Başkanı Çağdaş Baydaş, Alevi ve Sünni vatandaşlar katıldı.
HATİM DUASI
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Muharrem ayı içerisinde okunan 72 hatmin duası alındı. Programa katılan davetlileri selamlayan EGİAD Başkanı Güner Ersoy, Muharrem ayının önemine değindi. Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı ve Erzincan Merkez Cemevi Dedesi Sadık Düzgün, konuşmasında, cemevleri hakkında bilgi vererek, "Alevi dinsel törenlerimize cem denilmektedir. Cemevleri kul, köle, efendi, bey farkının olmadığı eşitlik mekanıdır. İman verme yeridir. Cemevi Allah'a sığınma ve tövbe etme yeridir." dedi. Muharrem ayının önemine değinen Sadık Düzgün, Kerbala'da yaşanan olayları davetlilere anlattı.
Erzincan Müftüsü Burhan İşliyen ise yaptığı konuşmada, Muharrem ayının Allah'ın ayı olduğunu ifade ederek, "Aşure gününde tutulan orucun geçmiş günahlara kefaret oluşu müjdesini, hem de maalesef kaderin bir cilvesi olarak Aşure Gününde, Muharrem'in 10'unda Peygamberimizin (sas) biricik torunu Hz. Hüseyin'in (Rh.anh) Kerbala'da şehit edilmesinin yıl dönümünü yaşıyoruz. Muharrem ayı; Müslümanlar için bütün İslam dünyası için Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit olmasından önce de mübarek bir aydı. Peygamberimiz (sas) bu ayda oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Aşure gününün Muharrem orucu, Ramazan'ın farz oluşunu ortadan kaldırmaz. Ramazan, tartışmasız ve kesin olarak farzdır. Müslümanlar; aşure gününün Muharremin orucunu tuttukları gibi Ramazan'ın orucunu ondan daha ehem, daha önemli mutlaka tutmak zorundadırlar." açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından, Erzincan Merkez Cemevi Dedesi Sadık Düzgün ve ekibi tarafından mersiyeler okundu. Mersiyeler okunurken salonda bulunan çok sayıda Alevi vatandaş gözyaşlarına hakim olamadı. Erzincan Eğitim Gönüllüleri Vakfı 'Neycan' Tasavvuf Topluluğu tarafından ilahiler okundu. Programın sonunda, EGİAD tarafından hazırlanan iki kazan dolusu aşure, yüzlerce vatandaşa ikram edildi.

 
Erzurum kış, Oltu baharı yaşıyor
 
Yaralı şahin korumaya alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ARÜ’ye Güzel Sanatlar Fakültesi Müjdesi
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, güzel sanatlar ...
Anı Harebeleri Dünya Kültür Mirası
Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Anı Harabeleri, UNESCO dünya kültür ...
Bayraktepe’ye ekipman desteği
Türkiye Kayak Federasyonu tarafından Kars'ın Sarıkamış İlçesindeki kayak ...
 
Varto’da HES tepkisi
Muş'un Varto ilçesi'nde Goşkar Deresi üzerine yapılacak olan hidroelektrik ...
Ergan Kış Turizmine hazırlanıyor
Erzincan’ı kış turizminde bölgenin lideri konumuna getirecek olan Ergan ...
Oltu Çayı buz’a büründü
Oltu ilçe merkezinden geçen Oltu Çayı'nda yer yer oluşan buzlar, ortaya güzel manzaralar çıkardı.
 
Doğu Anadolu’da hayat dondu
Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 22 dereceyle ...
Emniyetten KCK operasyonu
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde birçok ev ile BDP Doğubayazıt İlçe Başkanlığı, ...
Terör operasyonunda 5 tutuklama
Bingöl'de Jandarma komutanlığının yapmış olduğu çalışmalar sonucu, 2 terörist ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva