ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
Jandarmadan kaçakçılık operasyonu
HABERLER>BÖLGEDEN
8 Aralık 2011 Perşembe - 00:44

Anı Harebeleri Dünya Kültür Mirası

Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Anı Harabeleri, UNESCO dünya kültür mirası listesine girmeye aday gösteriliyor. Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, yaptığı açıklamada, Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Anı Ören Yerinde Firigler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların yaşadığını söyledi.

Anı Harebeleri Dünya Kültür Mirası

YAŞAR YILMAZ (İHA) - Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Anı Harabeleri, UNESCO dünya kültür mirası listesine girmeye aday gösteriliyor. Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, yaptığı açıklamada, Kars'a 42 kilometre uzaklıktaki Anı Ören Yerinde Firigler, Urartular, Anadolu Selçukluları ve Osmanlıların yaşadığını söyledi. Anı şehrinin eskiden bir ticaret merkezi olduğunu anlatan Doğanay, Anı'da ipek yolunun en canlı olduğu dönemde nüfusunun İstanbul ile aynı olduğunu belirterek, ''Anı Anadolu'dan Kafkaslara geçişte son noktadır. Anı şehri önemini en son Ermenistan depreminden sonra zarar görerek yitirmiştir. İpek Yolu da önemini kaybetmeye başlayınca Anı önemini yitirmeye başlamıştır'' dedi.
ANI’NIN ÖNEMİ
 Anı şehrinin eski canlı dönemine kavuşması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmalarını planlı ve programlı şekilde sürdürerek bugüne kadar birçok restorasyon çalışması yapıldığını anlatan Doğanay, şunları kaydetti: ''Bunların içerisinde en önemlisi 1072 yılında temeli atılan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebul Menucehr'dir. Anı'da bulunan ve Hristiyanlar için önemli bir ibadet yeri sayılan Tigran Honents Kilisesi'ni koruma amaçlı restorasyonu yapılarak turizme açıldı. Anı'daki 4.5 kilometre uzunluğundaki surların bir kısmının da restorasyonu yapıldı. Anı'da yaptığımız en verimli ve gecikmiş çalışma ise Anı'nın haritasının yapılmasıdır. Türkiye'de ilk defa bir ören yerinin hali hazır haritası yapılıyor. Haritanın yapılması demek bundan sonra yapılacak olan çalışmaların o haritanın güdümünde sistemli bir şekilde yapılacak olması demektir.''
Anı Harabelerinin 15 bin 747 metrekare alan içerisinde Türkiye'deki en büyük ören yerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Doğanay, harabelerdeki ayakta duran 21 eserin tamamının gezilmesinin 5 saat sürdüğünü ifade etti.
''ANI'YA GELEN TURİST SAYISINDA YÜZDE 27'LİK BİR ARTIŞ VAR''
Anı'da bulunan Polatoğlu Kilisesi'nin restorasyonu yapılarak yeniden turizme kazandırılması için ihalesinin yapıldığını vurgulayan Doğanay, Anı'yı eski önemine tekrar kavuşturabilmek için İpek Yolu güzergahında bulunan 24 ülkenin katılımıyla yapılan toplantılara Kars'ı temsilen kendisinin katıldığını belirtti. Berlin fuarında Kars'ı, İpek Yolu'nun Kafkaslara açılan kapısı Anı'yi anlattıklarını anımsatan Doğanay, şöyle konuştu:
''Bugün Anı'ya gelen turist sayısında yüzde 27'lik bir artış var. Bu artışı biz buna bağlıyoruz. Anı'nın Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için bakanlığın yaptığı çalışma önemlidir. Dünya Kültür Mirası listesine girmenin şartları vardır. Öncelikle turist güzergahında olacak, konaklaması ve yolları hazır olacak. Bunları tamamladıktan sonra Anı alan başkanı atanacak. Başkan atandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Kültür Mirası Daire Başkanlığı şuanda bu konuyla
ilgileniyor. Anı'yı adaylığa koydular ama henüz listeye girmedi. En kısa zamanda Dünya Kültür Mirası listesine girerse bundan sonra Anı Dünya Turizm Örgütü'nün tanıtım filmlerinin tamamında yer alacak. Bu da Kars'ın turizmini çok olumlu etkileyecektir.''
Anı Harabelerinin bir dünya şehri olduğunun altını çizen Doğanay, ''Anı'nin en büyük önemi dinler şehri olmasıdır. Anı'de 500 metre aralıklarla 3 dini mabedi görmek mümkündür. Cami, kilise ve katedral görmek mümkün. Onun için Anı'ye bin bir kiliseler şehri ve zenginler şehri de denilmiştir'' şeklinde konuştu.
Anı'yi ilk 6 ay içerisinde 23 bin biletli kişinin gezdiğini belirten Doğanay, harabelere en çok Fransızlar, Japonlar ve İngilizlerin ilgi gösterdiğini vurguladı.

 
Gör, Palandöken’in gururu oldu
 
Diyanet Aile” Dergisi 2012’de yayında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraktepe’ye ekipman desteği
Türkiye Kayak Federasyonu tarafından Kars'ın Sarıkamış İlçesindeki kayak ...
Varto’da HES tepkisi
Muş'un Varto ilçesi'nde Goşkar Deresi üzerine yapılacak olan hidroelektrik ...
Ergan Kış Turizmine hazırlanıyor
Erzincan’ı kış turizminde bölgenin lideri konumuna getirecek olan Ergan ...
 
Oltu Çayı buz’a büründü
Oltu ilçe merkezinden geçen Oltu Çayı'nda yer yer oluşan buzlar, ortaya güzel manzaralar çıkardı.
Doğu Anadolu’da hayat dondu
Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 22 dereceyle ...
Emniyetten KCK operasyonu
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde birçok ev ile BDP Doğubayazıt İlçe Başkanlığı, ...
 
Terör operasyonunda 5 tutuklama
Bingöl'de Jandarma komutanlığının yapmış olduğu çalışmalar sonucu, 2 terörist ...
Vali Tekmen'den işadamlarına çağrı
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Yönetim Kurulu Başkanı Ardahan Valisi Mustafa ...
Başbakan’ın talimatı yerine getirilecek
Van'da 23 Ekim'de meydana gelen 7,2'lik depremin ardından kapatılıp Başbakan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva