ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Mart 2009 Cuma - 01:45

Doğu Anadolu’da Milli Coşku

G.İSPİRLİ/İstiklal Marşının TBMM’de kabul edilişinin 88.inci yıldönümü Doğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilen törenlerde kutlandı. İstiklal Marşı Yazarı Mehmet Akif Ersoy Rahmet ve minnetle anıldı.

Doğu Anadolu’da Milli Coşku

ERZURUM’DAKİ TÖRENE BAKAN AKDAĞ KATILDI
İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü Erzurum'da Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımıyla Erzurum Lisesi salonunda düzenlenen programla kutlandı.
Erzurum Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından İstiklal Marşının kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.
Programa Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Vali Sami Bulut, AK Parti Milletvekilleri Muzaffer Gülyurt ve Fazilet Dağlı Çığlık'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Ana sınıfı öğrencilerinin İstiklal Marşı'nı okuması katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.
ÖĞRENCİLERE HEDİYE
Bakan Akdağ, programda yaptığı konuşmada geçen yıl TBMM'de alınan karar doğrultusunda bugünün resmi olarak kutlanmaya başlandığını söyledi. Bakan Akdağ, daha sonra programa katılan öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Bu sırada 6 yaşındaki Aycan Çakmakçı isimli öğrenci Bakan Akdağ'a Türk Bayrağı hediye etti.
MALATYA’DA MİLLİ COŞKU
 İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü dolayısıyla Malatya'da bir tören düzenlendi.
Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, 2. Ordu Komutanlığı İdari Kurmay Yar Başkanı Kıdemli Albay Nejdet Tuna, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ceyhun Ceylan ve İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut'un yanı sıra askeri erkan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile öğrenciler katıldı.
RESİM VE ŞİİR SERGİSİ
Törende ilk olarak Milli Mücadeleyi anlatan resim ve şiirlerden oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Bir süre sergiyi gezen Vali Halil İbrahim Daşöz ve 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, sergi hakkında bilgiler aldı.
Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo sunumunun ardından şiir dinletisi gerçekleştirildi.
"İSTİKLAL MARŞI VE KABULÜ" KONFERANSI
Törende daha sonra Malatya İnönü Üniversitesi İnkılap Tarihi Okutmanı Süheyl Alemdar, "İstiklal Marşı ve Kabulü" konulu seminer verdi. Alemdar, "İstiklal Marşı, milletin acılı ve buhranlı anlarında Mehmet Akif Ersoy gibi büyük bir şairin milletin ruhuna tercüman olarak yazdığı bir ümit, iman, istiklal, var oluş, azim ve kararlılığın ifadesidir. Ne yazık ki, Akif'i anlamadığımız ve anlatamadığımız ve de milli ruhtan mahrum ettiğimiz insanlarımızdan bazıları 1979 yılında bir üniversitenin açılış törenin de
İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmamış, ayağa kalkan insanları da çekerek, oturtmaya çalışmışlardır. Daha sonra Enternasyonal Marşımızı, İstiklal Marşımızın yerine asmışlardır. Maalesef diğer bir grup, İstiklal Marşı okunurken, Ezan isteriz diyerek, oturma eylemi yapmışlardır. Muhterem misafirler, maalesef bugün de ruhuna yabancılaştıkları İstiklal Marşımızı, toplantılarında okumaktan imtina edenler ve İstiklal Marşımızı gerici bulanlar ortaya çıkmaktadır" dedi.
AKİF’E MİNNETTARIZ
İstiklal Marşı'nın kabulünün 88'nci yıldönümü Van'da da düzenlenen törenle kutlandı.
Van Atatürk Lisesi salonunda gerçekleştirilen ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan etkinlikte, İstiklal Marşı'nın yazarı Şair Mehmet Akif Ersoy da anıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların öğretmenler tarafından yapılması ile devam etti. Ardından Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı konulu sinevizyon gösteriminin izlenmesinin akabinde ilköğretim ve ortaöğretim okulları arasında düzenlenen İstiklal Marşı'nı güzel okuma
yarışmasında dereceye giren birincilerin isimleri açıklandı. İlköğretim okullarında Reyhan Altın ve ortaöğretimde Özgür Ersayar'a ödülleri Van Vali Yardımcısı Mehmet Nuri Başaran tarafından verilmesinin ardından, program öğrencilerin hazırlamış oldukları etkinliklerle devam etti.
BİTLİS’TE MİLLİ HEYECAN
Bitlis'in Güroymak ilçesinde düzenlenen bir programla İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü kutlandı.Güroymak M. Akif İlköğretim Okulu Müdürlüğü'nce düzenlenen kutlama programı Güroymak Kaymakamlık Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan M. Akif İlköğretim Okulu Müdürü Yücel Dinç, İstiklal Marşı'nı anlamak ve anlatmak için onu hangi şartlarda yazıldığını bilinmesi ve bu çerçevede değerlendirmesi gerektiğini anlattı. İstiklal Savaşı'nın elemli ve buhranlı günlerinde yazılan İstiklal Marşı'nın 'Korkma' seslenişi ile başladığını anlatan Dinç "Buradaki korku ifadesi sıradan
bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanlarıyla yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin büyük bir şairin kalbinde hissedilmesidir" şeklinde konuştu.
Daha sonra, Mehmet Akif İlköğretim Okulu tarafından organize edilen açık oturum düzenlendi. İstiklal Marşı'nın değerlendirildiği oturuma, Güroymak Kaymakam'ı Rıfat Altan, Güroymak Garnizon Komutan yardımcısı Ahmet Teyvik Altuner, Güroymak Emniyet Müdürü Mehmet Bulut, Milli Eğitim Şube Müdürü Tahsin Müjdeci, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Müdürü Hikmet Arslan katıldı.
- “İSTİKLAL MARŞI, MISRALARLA ÖRÜLMÜŞ BİR AL BAYRAKTIR”
Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılığıyla yayımlanan mesajında, Türk Milletinin, bağımsızlığına yönelen saldırılara kararlılıkla karşı koyarak içinde bulunduğu imkânsızlıklara ve güç şartlara rağmen büyük zaferler kazandığını ifade eden Vali Demir “Kurtuluş savaşı, tüm Milletin genci ve yaşlısı, kadını ve erkeği ile kenetlenerek, omuz omuza yazdığı büyük bir kahramanlık destanı olarak tarihimizdeki saygın yerini almıştır. Yüce Atatürk önderliğinde yazılan bu destan, tarihin akışını değiştirmiş, Türk Milleti için esaretin bir yazgı olmayacağını dünyaya göstermiştir.” dedi.
TÜRK MİLLETİ İÇİN GURUR KAYNAĞI
Vali Demir, şair Mehmet Akif Ersoy’un bağımsızlık savaşını, Türk Milleti için gurur kaynağı olan özlü dizelerle ölümsüzleştirdiğini dile getirdiği mesajında şu ifadelere yer verdi; “Büyük Türk Milletinin Vatan ve Millet sevgisini, hürriyet ve istiklal tutkusunu, başarma azim ve iradesini vurgulayan bu kutlu eser, mısralarla örülmüş bir al bayrak gibi gönüllerde dalgalanmaktadır. Henüz, milli mücadelenin devam ettiği bir tarihte kaleme alınan bu mısralar, bir taraftan inancımızı yükselterek zaferi müjdelemiştir. Milletimiz tarihindeki en zorlu döneminde birliğini pekiştiren, bağımsız Türk devletinin kurulması yolunda atılan önemli bir adım olan İstiklal Marşı, Türk Milletine yaşattığı ortak duygu ve coşkularla, imkânsızlıklara karşı dayanma gücünü arttırmıştır. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile ulusumuzun yüce kişilik özelliklerini, kendisini farklı ve soylu yapan duygu ve düşüncelerini en güzel biçimde anlatmıştır. İstiklal Marşı Türk Milletinin, yurt ve bayrak sevgisinden, özgür ve bağımsız yaşama duygusundan ödün vermeden, haksızlıklara karşı dimdik ayakta durarak yeniden var oluşunun, milli birlik ve bütünlüğünün simgesi olmuştur.”
AHLAT'TA İSTİKLAL MARŞI'NIN 88. YILDÖNÜMÜ
Bitlis'in Ahlat ilçesinde İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Selçuklu İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen program Yunus Ensari İlköğretim Okulu konferans salonunda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programa, Ahlat Kaymakamı Bilal Şentürk, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Hakan Sayılan, Belediye Başkanı Mevlüt Gülmez, kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ve şiirlerin okunmasının ardında program, öğrenciler 'İstiklal Marşı' birlikte okumasıyla son buldu.
KARS VALİSİ ERDEN, MESAJ YAYIMLADI
Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma" programı açıklamasında, milli marşların ulusların bağımsızlığını sembolize ettiğini vurguladı.
Vali Erden, "Bağımsızlık mücadelemizi destanlaştıran İstiklal Marşımızın kabulünün 88. yılıdır. Milli marşlar ulusların bağımsızlığını sembolize eder. İstiklal Marşı, Türk Ulusu'nun bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk Milletini ortak düşünce ve değerler düzleminde buluşturan eşsiz bir yapıttır. İstiklal Marşı'nın yazılmasına sebep olan Kurtuluş Savaşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin var olma mücadelesinin adıdır. Çanakkale'de binlerce vatan evladını şehit veren aziz vatanımız bu acısınıbağrına gömerek Kurtuluş mücadelesine girişmiştir. Kurtuluş Savaşı ise yokluklar içinde var olma savaşıdır. İstiklal Marşı'nın ifade ettiği manayı anlamak için vatanın o günkü halini bilmek ve vicdanlarda hissedilmelidir. İstiklal Marşı'nı anlamak için, 1921 yılının Aralık ayında o birden bire, bastıran kar nedeniyle ıslanmasın diye yorganını, cepheye götürerek top mermilerini örttüğü için donarak şehit olan, vatan için kendisini feda eden Türk anasını, Türk kadınını çok iyi tanımak gerekir. Bu milli
diriliş ve şahlanış, aynı zamanda azmin, inancın ve gücün farkında olmaktır. Bu yüce karakterli millet bağrından bir Mustafa Kemal çıkarmış ve onun önderliğinde tarihin en şanlı istiklal mücadelelerinden birini gerçekleştirmiştir. 'Ya istiklal Ya Ölüm' parolası ile yola çıkan milletimiz vatan sevgisini tüm değerlerin üzerinde tutmuştur" dedi.
Birlik, beraberlik ve dayanışmanın eşsiz örneğinin sergilendiği o günlerde İstiklal Marşı yazılması için açılan yarışmaya 725 şiirin katıldığını hatırlatan Erden, " Yarışma sonunda birinci seçilen şiir zamanın Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde defalarca okunmuş, başta Atatürk olmak üzere tüm Milletvekilleri ayakta dinlemişler ve coşkulu bir şekilde alkışlamışlardır. Bu yüce karakterli millet bağrından bir Mustafa Kemal çıkarmış ve onun önderliğinde
tarihin en şanlı istiklal mücadelelerinden birini gerçekleştirmiştir. İstiklal Marşı için 500 lira ödül konulan bu yarışmaya para ödüllü diye katılmak istemeyen Mehmet Akif i ölümünden kısa bir süre önce ziyarete giden gazetecilerle konuşma esnasında söz İstiklal Marşı'na gelince hasta bakıcının yardımıyla doğrulan Mehmet Akif; 'İstiklal Marşı, O şiir, Milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri
yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletimin malıdır. Benim millete karşı en büyük hediyem budur' demiştir. Mehmet Akif, o karanlık günlerde ışığın neredeyse hiç görünmediği zamanlarda dahi ümidini yitirmemiş ve milletine inanan bir kişiydi.
İstiklal Marşı toprakların vatan olma serüvenini anlatır. O günlerdeki birlik ve beraberliğe, bugün de aynı ruh ve heyecana ihtiyacımız vardır. Aziz vatanımızın her karış toprağı şehit kanları ile sulanmıştır. Onların emanetini, bu aziz vatanı en iyi şekilde koruduğumuz, kolladığımız; onların uğrunda öldükleri değer ve idealleri yeni nesillere anlattığımız ve benimsettiğimiz sürece Aziz Milletimiz sonsuza kadar yaşayacaktır Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, kahraman silah
arkadaşlarını, bayrağımız gibi, özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın simgesi olan İstiklal Marş'ımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha minnet, şükran ve rahmetle anıyorum" diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum, “İlkler Şehri”
GHA/Atatürk Üniversitesi Öğrenci Konseyi ile Sosyal Daire Başkanlığı tarafından; ...
Halk Eğitim’den Kurtuluş Şenliği
Yakutiye İlçe Halk Eğitim Merkezi, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun ...
‘İnsanlık Anıtı’ Durduruldu
Kars Belediyesi'nce Kars Kalesi'nin simetriğinde Üçler Mahallesi'ndeki ...
 
Akif’i Rahmetle Anıyoruz
GHA/ Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde ...
ERVAK’tan Anlamlı Kutlama
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK), Erzurum Halkoyunları Derneği ve Erzurum ...
GSD’den Tango Kursu
Hak oyunları, opera ve bale derken, Erzurum’da şimdi de de ‘salsa’ ve ‘tango’lu günler başladı.
 
İl Halk Kütüphanesi’nde Bir İlk
Erzurum İl Halk Kütüphanesi, kültür hizmetlerinde bir ilke imza atmaya ...
Tarih Kulübünden Atılım
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan Tarih Kulübü, ...
Alaca, Şehitleri Anıldı
AA/ Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Alaca köyünde 10 Nisan 1918 yılında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva