ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Şubat 2013 Pazartesi - 09:22

Dayı Ardahan Tarihi’ni anlattı

Ardahan Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda, "Ardahan Kongresi ve İşgalden Kurtuluş" konulu panelde, Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ), Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sinever Esin Dayı başkanlık etti.

Dayı Ardahan Tarihi’ni anlattı

OLGUN YILDIZ
ARDAHAN (İHA) - Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Ardahan’ın İşgalden Kurtuluşu-Ana Vatana Katılma süreci ve Ardahan kongreleri konulu panel düzenlendi.
Ardahan Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda, "Ardahan Kongresi ve İşgalden Kurtuluş" konulu panelde, Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ), Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sinever Esin Dayı başkanlık etti. Panelde vatandaşlarında Ardahan’ın il olması ve illiğinin tekrar geri alınması gibi konularda sorular sordular.
ARDAHAN DENİLDİĞİ ZAMAN…
Prof. Dr. Sinever Esin Dayı, yaptığı konuşmada, “Ardahan denildiği zaman, Ardahan-Kars-Batum olarak üçünü birlikte anmanın gerektiğine dikkat çekerek, "Elviye-i Selase, yani üç sac ayağı gibi. Zaten üç sancak anlamına geliyor. Mondros Mütarekesi imzalandığı zaman Osmanlı İmparatorluğu yenilmedi. Yenik sayıldı. Müttefiklerimiz olanlar, toprakları işgal edilmişti, ihtilaf devletleri tarafından. Bizim de tek başımıza savaşmamız mümkün değil" dedi.
Dayı, 1828'de Osmanlı'nın kaybettiği topraklarının geri alındığını anımsatarak şunları kaydetti:
“Dolayısıyla böyle bir özelliğe sahip devlet, yenilmesi mümkün değil. Ama yenik sayıldı. Cenub-i Garb-i Kafkas hükümeti mecburiyetten kurulmuştur. Ana vatandan ayrılma değil. Merkezi hükümet koruyamadığı için kurulmuştur. 18-19 Ocak 1919 tarihinde üçüncü büyük Kars Kongresi neticesinde oluşturulmuştur. Buraya sürekli İngilizlerin baskısı vardır. Ermeniler'i getirip yerleştirmek için. Ellerindeki erzakı Ermenilere verilmesini sağlama baskısı vardır. Kars'a sürekli Ermeni'leri getirip yerleştirmeleri baskısı vardır."
DAYI’NIN KONFERANSI
Dayı, "Canub-i Garb-i Kafkas Hükümeti Anadolu'da kurulan ilk Türk Cumhuriyetidir" diyerek, şöyle devam etti:"Kendi hükümeti, hükümet üyeleri vardır. Meclisi, meclis başkanı vardır. Anayasası, bayrağı vardır. Ama anayasasında bir madde vardır mi 'İlk özgürlüklerine kavuştukları anda ana vatanda, Osmanlı devleti ile birleşme' kararı vardır. Bu karar anayasasında da yer almaktadır."
Bölgede Ermeniler tarafından çok katliamların yapıldığına dikkat çeken Dayı, "Bu bölgede asıl, Ermeniler katliam, soy kırım yapmıştır. Bölgede onlar yapmışlardır katliam. Fakat haklı olmak her zaman haklılığımızı ispat için yeterli değil. Çünkü bu mücadelede biz maalesef çok gerilerde kaldık" dedi.
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ise, Ardahan'ın, vatan coğrafyası içinde kahraman insanların kahramanlıkların yaşadığı çok müstesna ve mübarek bir belde olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
"Bu nedenle sizleri ayrıca en derin saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 'Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana' diyenlerin torunları kahraman Ardahanlılar bilmeliler ki, bu vatan kan dökülerek, can verilerek kazanılan topraklardır. Bu topraklar ilelebet vatanımızın en mümtaz ve en güzel beldesi olarak kıyamete kadar bizlerle beraber yaşayacaktır."
Ardahan'dan herkese seslenmek istediğini ifade eden Azizoğlu, "Bir zamanlar bizimle beraber yaşayıp daha sonra ülkemizin zor zamanlarında, milletimizin zor günlerinde bizi belki arkadan hançerleyen, arkadan vuranlar, belki nankörlük edenler olabilmiştir, olmuştur. Ama biz öyle bir milletiz ki, onlara karşı bilakis düşmanlık beslemiyoruz. Biz çevremizdeki herkesle dost ve samimi komşuluk ilişkileri içinde yaşamayı düşünüyoruz ve istiyoruz" dedi.
Panel sonrası, Ak Parti Ardahan Milletvekili Prof.Dr. Orhan Atalay, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve panelistlere teşekkür ederek çiçek takdim edildi.
 

 
Dadaş Karateciler kuşak sınavı verdi
 
Tarihi fotoğraflaştırdılar..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dayı Ardahan Kongresi’ni anlattı
Prof. Dr. Sinever Esin Dayı, Ardahan Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı ...
Oltu’da Gönül Elçileri tanıtımı
Ülke genelinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde ...
Tekman’da 10 Hafta 10 Etkinlik
Erzurum’un Tekman Kaymakamlığı ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesiyle ...
 
Ulucami’de Cuma Sabah Namazı buluşması
Pasinler İlçe Müftülüğü, sabah namazlarında cemaat sayısının artması için ...
‘Erzurum’u tanıdıkça seveceksiniz’
Gençlik Bir Yaşam biçimidir Projesi kapsamında Erzurum’a gelen öğrencileri ...
KUDAKA Erzurum’u tanıttı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Türk Hava Yollarının da desteğiyle 18-21 ...
 
‘Töre’ ayakta alkışlandı
Töre isimli oyunda, 1900’lü yılların başında Erzurum’da, Karagiller ve ...
Osmanlı Ocakları Genel Kurul yapacak
Emin Canpolat, 24 Şubat 2013 tarihinde Ankara’da yapılacak olan Osmanlı ...
PMYO’da Gönül Elçileri tanıtımı
Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulunda (PMYO) Gönül Elçileri Projesi kapsamında ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva