ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Kop Geçidi beyaza büründü
Kop Geçidi beyaza büründü
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
HABERLER>EKONOMİ
8 Nisan 2013 Pazartesi - 17:24

Dadaşlar göçü sorguladı

Ankara’da yaşayan Dadaşlar Nisan Sohbetleri kapsamında Erzurum'un Sosyal Kültürel yapısı ve Göç Olgusu’nu tartıştı. Erzurum’un sosyo ekonomik potansiyel ve değerleriyle göçe etki eden faktörlerin ele alındığı sohbet toplantısı ilgi gördü.

Dadaşlar göçü sorguladı

Süleyman GÜRAKSIN
Ankara’da yaşayan Dadaşlar Nisan Sohbetleri kapsamında Erzurum'un Sosyal Kültürel yapısı ve Göç Olgusu’nu tartıştı. Erzurum’un sosyo ekonomik potansiyel ve değerleriyle göçe etki eden faktörlerin ele alındığı sohbet toplantısı ilgi gördü.
NİSAN SOHBETLERİ
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma (ESAV) Vakfı, Nisan ayı sohbet programında,  Tapu ve Kadastro genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire başkanı ve aynı zamanda ESAV Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Deligöz  Erzurum'un Sosyal Kültürel yapısı ve Göç olgusunu değerlendirdi.
ERZURUM SEVDASI
ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur, sohbet öncesi yaptığı sunumda Erzurum'un örf ve adetlerinin yaşatılmasında ciddi gayretler sarf ettiklerini, birikim sahibi Erzurumluların, birikimlerini ESAV da verdikleri konferanslarla Dadaşlara aktardıklarını ifade etti. Büyükşehirlerde toplanmanın ve biraraya gelmenin zorluklarına işaret eden Aksungur, bu zorluklara rağmen Ankara'daki Erzurumluların Erzurum sevdasıyla buluştuğuna işaret etti.
SOHBET KONUSU
Erzurum'un tarihi hakkında özet bilgi vererek sunumuna başlayan Orhan Deligöz; Erzurum'un Asya ve Avrupa arasındaki geçiş noktalarından biri olduğunu, tarihi, askeri, siyasi ve ekonomik olaylardan anında etkilendiğini kaydetti. Erzurum’un Avrupa ve asya arasında bir serhat köprüsü olduğuna işaret eden  Deligöz, 1948 yılında Erzurum'u ziyaret eden İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Sir Kelly, izlenimlerini, "Erzurum'da hakikaten Türk kudretinin timsali olan bir mıntıkada bulunduğumu hissettim. Sokaklarda gezenlerin çehrelerinden mutlu insanlar olduklarını anladım. Milli oyunlarını seyrettim. Bu oyunları oynayan erkekleri dikkatle takip ettim. Bana heyecanlı bir kuvvet ve kudret tesiri verdiler. Bu kültür şehrinde hakikaten çok cesur ve kuvvetli bir zümrenin yaşadığı hissedilmektedir." ifadeleriyle aktardı.
17. yüzyıl ortalarında Erzurum'da Gümrük katipliği yaptığı anlaşılan Evliya Çelebi'nin, İstanbul ve İzmir gümrüğünden sonra en işlek gümrüğün Erzurum gümrüğü olduğunu belirttiğini söyleyen Deligöz, Erzurum'un İpek Yolu’nun merkezi şehirlerinden biri olduğunu kaydetti.
Erzurum’un geçmişte olduğu gibi bugünde bir Eğitim şehri olduğunu, Atatürk Üniversitesinin bölgede ufuk oluşturduğunu anlatan Deligöz, ETÜ’nün de ile yeni bir vizyon kattığını aktardı. Sohbetinde Erzurum’un kış turizmi imkan ve potansiyelinin dünya vizyonuna çıktığını hatırlatan Deligöz, ilin göçe rağmen bölgesinde ve ülkede özellikli bir şehir konumunda bulunduğunu söyledi.
DADAŞ TARİFLERİ
Evliya Çelebi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Prof.Dr. Orhan Okay'ın Dadaş tariflerini aktaran Deligöz,A.Hamdi Tanpınar'a ait olan " felaketler karşısında direncini kaybetmeyen, mücadeleci, nüktedan, hicivci bir yapıya sahip kişi" tarifine atıfta bulundu ve dadaş özelliklerini şöyle sıraladı,  Mert, Vatansever, karakter timsali Erzurumlu,Özgürlüğün, bağımsızlığın ve demokrasinin en güçlü bekçisi,  Ülke bütünlüğünü bozanlara, politik ve ideolojik ayrım yapanlara karşı büyük engel, Haksızlığa, yolsuzluğa, bencilliğe, çıkarcılığa karşı duran.
Erzurum'un dış ve iç göç'ü bir arada yaşadığını, batı illerine yapılan göçlerin daha çok beyin Göçü ve dolayısıyla kalifiye bir göçün olduğunu vurgulayan Deligöz, göç eden Erzurumlu’nun yerini daha doğu ve güneydoğudan gelenlerin aldığını belirtti.
Göçün sebeplerine değinen Deligöz, Kırsal alanlardan şehirlere hızlı nüfus akışı;Tarımda makineleşmenin artması, insan gücünün atıl kalması, Tarım alanlarının küçüklüğü, Hayvan yetiştiriciliğinin zorlaşması ve bakım maliyetlerinin artması,Artan genç nüfus için iş imkanlarının yetersizliği, Kış şartlarının ağırlığı, yakacak ve giyecek maliyetlerinin yüksekliği,
gibi nedenleri sıraladı.
Toplantıya katılan Bayındırlık eski Bakanlarından Selahattin Babüroğlu, Erzurum'da iyi şeylerin de olduğunu, merkez ve merkeze bağlı tüm yerlere hizmetler verildiğini, altyapı ve sağlık başta olmak üzere Erzurum'un Metropol bir şehir konumunda bulunduğunu kaydetti.
 

 
Karateciler polisler için yarıştı
 
‘Mehmet Akif Kadar Türk'üm’
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
can 10 Nisan 2013 Çarşamba 12:40

Bu tür faaliyetler memleket hasreti çeken bütün hemşehrilerimizin özünü unutmaması ve kendilerini yanlız hissetmemeleri açısından faydalı,emeğe teşekkürler.

Yorumu oyla      7      5  
Göç eden bir dadaş 9 Nisan 2013 Salı 10:41

Gurbetteki bir insan böyle haberleri okuyunca çok derinden etkileniyor. Bende bir dadaş olarak Ferdi Tayfur'un dediği gibi hadi gelin ERZURUM'umuza geri dönelim. Böyle toplantıları gerçekleştiren vakıf ve dernek üyelerine ve bu haberi tüm Erzurum'lularla paylaşan gardaşıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hepinizi Allaha emanet ediyorum.

Yorumu oyla      8      6  
TBOYDAS 8 Nisan 2013 Pazartesi 22:19

GURBETTE ERZURUM HASRETİNİ GİDERMEYE ÇALIŞAN DERNEKLERE DESTEK VERENLERE, YAŞATANLARA SESİMİZİ DUYURAN MEDYA KURULUŞLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Yorumu oyla      9      7  
Vefa 8 Nisan 2013 Pazartesi 21:58

İlgisizliğin ve sahipsizliğin nedenidir göç. Şu an Türkiye genelinde yürütülen Okul sütü projesinde Erzurum varmı? Hayvancılık,süt nereden temin ediliyor? Siyasilerimizin seçilme endişeleri olmadığı için Erzurum'u ilgilendiren hususlarda direnç yok. İnşaat sektörü, batıda 12 ay inşaat Erzurum'da? Dadaş'ı Erzurum'da tutmak gerekir. Devlet sübvanse ağırlığını buraya kaydırmalı. İlgi ve sahip olma duygusu gelişmeli.

Yorumu oyla      11      5  
Sevim 8 Nisan 2013 Pazartesi 21:34

Erzurum denınce ılk akla gelen ağır kış şartlarıdır. Bizler Erzurum'dan yıllar once göç etmiş dadaşlarız. Sebebi ne olursa olsun ne bız Erzurum'dan vazgecebılırız ne de Erzurum bizden. Yılda bir defa mutlaka memleketımızı zıyaret edıyoruz. Bu haberde emegı geçen hemşehrilerimize tesekkur edıyoruz.

Yorumu oyla      9      6  
Erdal TOYGUN 8 Nisan 2013 Pazartesi 21:15

Göç olgusunu genç yaşımda tatmış bir Erzurumlu (dadaş) olarak, bu haber karşısında ki duygularımı dile getirmekte hayli zorlandığımı ifade etmek isterim. GÖÇ=HÜZÜN. Terazinin iki kefesi gibi… Hüznün ağır bastığı yerdeyiz. Göçün her iki yüzü de gizem doludur. Göç edenler ve göç edilen yerler. Ben göç eden taraftayım, tam 40 yıldır. Adına GURBET deniliyor. Genel düşünce de, göç sebepleri tartışılır. Ağırlık ‘’geçim sıkıntısı’’ denilir. Gelecek. Yani istikbal. İçgüdüsel baskı olmalı. Cismimiz görünüşte göç etmiş olsa da, her daim yüreğimiz Erzurum ile iç içe olduğu bilinmelidir. Bu sohbetlerin oluşumuna destek veren ESAV Vakfı yöneticilerine ve sohbete katılan tüm dadaşlara sonsuz teşekkürler. Haberi bizlere ulaştıran kardeşim Süleyman Güraksın’a da gönülden teşekkür ederim.

Yorumu oyla      10      6  
lale 8 Nisan 2013 Pazartesi 21:03

okul ve gecım nedenıyle aılemız Erzurum'dan ayrılmıs,agır kıs sartları,genclerın ıs bulmadakı zorlukları gocu arttırmaktadır. Istıhdam ortamı gelıstıkce ekonomık sevıyeler arttıkca goc'un azalacagı bır gercektır. Bu konuda sanırsam sıyasetcılerımıze buyuk gorevler dusmektedır.

Yorumu oyla      8      4  
mustafa bayık 8 Nisan 2013 Pazartesi 20:48

büyük Atatürk ün Erzurum kogresi tesadüf değildir.Kongrenin Erzurum da yapılmasında dadaşlık vasıflarının gözönünde bulundurulduğuda muhakkaktır.Yazı nostalji içeren güzel bir kompozisyon.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
63 yıllık işletme iftira kurbanı
Erzurum’un Tebrizkapı semtinde 1950 yılından bu yana hizmet veren Emirşeyh ...
DASİDEF Eylem Planını paylaştı
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Erzurum’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet ...
Havada dış açılım
Erzurum’da yılın üç ayında Havalimanına yapılan dış hat seferleri, dış ...
 
Özmen’den kalkınma programı
KUDAKA Genel sekreteri Talha Bekir Özmen, her yıl değişik sektörlere destek ...
OSB’de Ergüney dönemi
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Zafer Ergüney seçildi.
İspir Belediyesi’nde toplu sözleşme sevinci
İspir Belediyesi ve Hizmet İş Erzurum Şubesi arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri sonuçlandı.
 
Doğu Azerbaycanla Ticaret Köprüsü
İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti Ekonomik İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı ...
TKDK’dan tarım sektörüne destek
Kurulduğu günden bu yana özellikle tarıma dayalı projeleri ile hem istihdama ...
Öztürk'ten tahsis müjdesi
Vali Öztürk, katıldığı ERGİAD yönetim kurulu toplantısında, "Nisan ayının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva