ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Erdoğan’dan Emek ve Dayanışma Günü mesajı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
‘Patentle Türkiye’ başvuruları başladı
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
Fiyatı en fazla artan ürün kuru soğan oldu
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
JASAT Mercek-6 operasyonu: 58 gözaltı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
Ayı saldırısına uğrayan 1 kişi yaralandı
HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2010 Salı - 00:01

DATAE tarıma ışık tutuyor

Erzurum'da "3. Uluslararası Havza ve Mera yönetimi" semineri düzenlendi. Vali Öztürk, "Erzurum mera bakımından Türkiye'nin yüzölçümü olarak en büyük illerinden bir tanesi, il yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 65'i çayır ve meralardan oluşmaktadır. Hem güzellik, hem bitki çeşitliliğinin muhafazası bakımından hem de hayvancılığın desteklenmesi bakımından çayır ve meralar bu ülkenin tarımı için önemlidir" dedi.

DATAE tarıma ışık tutuyor

OKTAY FANİ (İHA) - Erzurum'da "3. Uluslararası Havza ve Mera yönetimi" semineri düzenlendi. Palandöken Polat Otel'de düzenlenen programa Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Tarımsal Üretim ve Geliştirme (TÜGEM) Genel Müdürü Ali Karaca, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Temsilcisi Mahmut Çelik, Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Bakanlık temsilcileri, Üniversite görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı.
//ÇAKAL SUNUM YAPTI
Açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, "Doğal bitki örtüleri olan meraların biyoçeşitlilik, çevre koruma, doğal denge ve hayvanlar aleminin büyük bir kısmına yem sağlama gibi çok çeşitli işlevleri bulunmaktadır. Bu nedenle, meralar, çok iyi değerlendirilmesi ve korunması gereken çok önemli milli servetlerimizdir. Meraların en iyi şekilde değerlendirilebilmesi şüphesiz belirli bir bilgi birikimi ve tecrübeyi gerekli kılmaktadır. Konu ile ilgili yerleşik
ve gelenekselleşmiş uygulamaların ve alışkanlıklarımızın bilinmesi, önceki hatalı uygulamalardan ders çıkarılması gerekmektedir. Seminer programları, bilgi birikimi ve tecrübelerin, mevcut uygulama ve alışkanlıkların paylaşıldığı fırsatlardır.
Doğu Anadolu Bölgesi sahip olduğu doğal çayır ve mera bakımından Türkiye'de bölgeler arasında ilk sırada gelmektedir. Bu yönüyle bu seminer programının, bölgemizde ve bölgemizin en önemli ili olan Erzurum'da tertiplenmiş olması son derece isabetlidir.”
//MERA EĞİTİM SÜRECİ
Mera Eğitim seminerleri sürecine değinen Çakal şunları kaydetti, “ Bilindiği üzere, uluslararası mera eğitim seminerimizin birincisi 2006'da ve ikincisi ise 2008'de düzenlenmiştir. Bu yıl 5-9 Temmuz 2010 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleştirilmekte olan seminere TİKA'nın faaliyet alanına giren Kosova,
Karadağ, Makedonya, Bosna-Hersek, Ukrayna-Kırım, Gürcistan, Azerbaycan,Tacikistan, Kırgızistan ve Afganistan'dan katılımcılarımız iştirak etmektedir. Ayrıca, konuyla ilgili çalışmalar yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü , Eskişehir Anadolu Araştırma Enstitüsü, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü,Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü,Güneydoğu Tarımsal Enstitüsü, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Atatürk Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Ordu Üniversitesi İçel, Eskişehir, Sivas, Erzurum, Diyarbakır, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Ordu, Malatya, Iğdır, Şanlıurfa Tarım il Müdürleri, çok değerli hocalarımızın, yöneticilerimiz,araştırmacılarımız ve meslektaşlarımız yer almaktadır" dedi.
//KARACA MERA EĞİTİMİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Programda konuşan TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, "İlki 2006 yılında başlatılan ve projelendirildikten sonra üçüncüsünü düzenlediğimiz toplantıda Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Ukrayna-Kırım, Azerbaycan, Tacikistan ve Kırgızistan Bakanlık temsilcileri üniversite görevlileri ve konu uzmanlarının da katılım sağladığını görüyorum ve bu konuda göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı da memnuniyetimi belirtmek istiyorum. Dünyada ve ülkemizde artan nüfus, değişen tüketim alışkanlıkları ve
daralan tabii kaynaklar tarımın önemini giderek artırmaktadır. Bu nedenle her ülke tarıma ve doğal kaynaklara ayrı bir önem vermekte, korumakta ve güçlendirmeye çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
TİKA Koordinatörü Doktor Mahmut Çevik ise 5 gün boyunca devam edecek seminerin açılış konuşmasını yapan TİKA Koordinatörü Doktor Mahmut Çevik de yakın bir zamana kadar Türkiye'nin parayla, gelişmiş ülkelerde uzmanlarını eğitmek istemesine rağmen, bu eğitimi vermek istemeyen ülkeler olduğunu söyledi.
//MERALARIMIZI YENİDEN KAZANMAYA BAŞLADIK"
Çevik, Türkiye'nin sosyo-ekonomik kalkınmasını istemeyen ve bu nedenle bilgisini paylaşmak istemeyen ülkelere inat, Türk mühendislerinin kendilerini yetiştirme başarısı gösterdiklerini ifade etti. Artık Türk bilim adamlarının, mühendislerinin kendilerini yetiştirip uluslararası alanda söz sahibi olduğuna dikkat çeken Çevik, "Gelişmiş bir çok ülkede uzmanlarını eğitmek isteyen Türkiye parasıyla dahi bu eğitimleri vermeyen ülkelerle karşı karşıyaydı. Bilgisini paylaşmak istemeyen ülkelere inat Türk gençleri tırnaklarıyla bu eğitimlerini aldılar, kendilerini yetiştirdiler." diye konuştu.
//"OECD ÜLKELERİ ARASINDA BİRİNCİ OLDUK"
TİKA Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, ayrıca, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında, en fazla resmi kalkınma yardımı yapan ülkenin Türkiye olduğunu da kaydetti.
Çevik, bölgesel ve küresel kalkınma amaçlı en fazla yardım amaçlı yatırım yapan ülkeler arasında Türkiye'nin yer aldığına vurgu yaparak, şunları ifade etti: "Kalkınma amaçlı olarak yaptığımız yardımlarla OECD ülkeleri arasında önemli bir yere sahibiz. Yoksulluktan kaynaklanan pek çok sorunu azaltmak ve yardım yaptığımız ülkelerin istikrarına katkı sağlamaktayız."
//KÜÇÜKLER’DEN TEŞEKKÜR
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Tarım ve hayvancılığa ekonomisi dayalı olan ve en fazla ülkemizde büyükbaş hayvanın yetiştirildiği şehrimizde böyle mera konusunda uluslararası seminer bu şehirde yapıldığı için duyduğum memnuniyeti belirtiyorum. Özellikle iktisat da en önemli kural kaynakların sınırlı ve ihtiyaçların sınırsız olduğunu düşünerek tarım ve hayvancılığa dayalı olan şehrimizde, bölgelerimizde aslında ülkemizin ve dünyanın her yerinde önemli olan meraların ıslah edilmeleri,
daha verimli hale getirilebilmeleri ve bu konuda tüm ülkelerin birbirlerine destek vermeleri gerekir" diye konuştu.
//ÖZTÜRK’ÜN EĞİTİM VURGUSU
Vali Sebahattin Öztürk ise, "Erzurum mera bakımından Türkiye'nin yüzölçümü olarak en büyük illerinden bir tanesi, il yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 65'i çayır ve meralardan oluşmaktadır. Hem güzellik, hem bitki çeşitliliğinin muhafazası bakımından hem de hayvancılığın desteklenmesi bakımından çayır ve meralar bu ülkenin tarımı için önemlidir" şeklinde konuştu
ÖZTÜRK: “BIRÇOK MERALAR ISLAH EDILEREK, HAYVANCILIĞA KATKI SAĞLANABILIR”
Öztürk ülkemizde özellikle eğimli arazilerdeki çayır ve meraların bir kısmının ıslah edilmesinin oldukça zor olduğunu, ancak büyük çoğunluğunun ise ıslah edilebileceğini söyledi. Meraların ıslah edilmesi için kardeş ülkelerden gelen temsilcilerle ve üniversite enstitülerinden gelen öğretim üyeleri arasında bilgi alışverişinde bulunmasının önemli olduğunu belirten Öztürk, ''Birçok meralar ıslah edilerek, hayvancılığa katkı sağlanabilir. Mera Kanunu var ve bununla ilgili ciddi bir yönetime sahibiz. Meralarla ilgili çok düzenli bir çalışma yapılacaktır. Bugüne kadar gelen bir takım eksikler de giderilecektir'' diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göçerlere şap ithamı
Şap hastalığı yüzünden Erzurum’a hayvan giriş çıkışlarına yasak getirilmesi, ...
Arıcılar’ın ilginç “oğul mücadelesi”
DURSUN MURAT AYDIN (İHA) - Erzurum'un Olur İlçesinde arılar, ağaçta oğul verdi.
Doğu Anadolu’da 4’üncü Teknokent adımı
Erzurum Atatürk üniversitesi, Malatya İnönü, Elazığ Fırat üniversitesinden ...
 
Kırsal Kalkınma’da eğitim süreci başlatıldı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ...
Demiryollarına çağdaş vizyon
ERZURUM(GHA) – Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, yol bakım ve onarım ...
Erzurum yine geride kaldı
AB Genel Sekreterliği Merkezi İhale ve Finans Birimi, AB hibe fonlarından ...
 
Tarım’da sigorta süreci sağlıklı işliyor
OKTAY FANİ(İHA) - Erzurum’da Tarsim tarafından don, dolu, fırtına, yangın, ...
TMO ürün çeşidini artırdı
ERZURUM (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), satış bürosunda çeşitler arttı.
Erzurum esnafına iletişim desteği
AHMET AKBUĞA/İHA - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından hazırlanan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva