ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
3 Ekim 2011 Pazartesi - 00:52

‘Camiler Milli kültürümüzün kaynağı’

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfullah Cebeci bazı şeyleri haftalara tahsis etmenin, Müslümanlara has bir şey olmadığını aktardı.Batılıların annelerine bir yıl bakmadıkları için Anneler Günü'nü düzenlediğini savunan Prof. Dr. Cebeci, bunun gibi çok şey olduğunu belirtti.

‘Camiler Milli kültürümüzün kaynağı’

ERZURUM
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, camilerin birer kültür ve eğitim yuvası olduğunu söyledi. Hacımüftüoğlu, camilerin her yaştan insanın eğitimine büyük katkı sağladığını kaydetti.
 AĞRI MÜFTÜLÜĞÜ ETKİNLİĞİ
Ağrı Müftülüğü Cami ve Din Görevlileri Haftası kapsamında 'Cami ve Eğitim' konulu bir panel düzenledi. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen panele, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ve Öğretim üyeleri Prof. Dr. Lütfullah Cebeci ve Prof. Dr. Şehmus Demir ile İl Müftü Vekili Abdullah Eroğlu konuşmacı olarak katıldı. Paneli kurum amirlerinin yanı sıra ilçe müftüleri ve çok sayıda vatandaş ilgiyle takip etti.
 Panelin açılışında konuşan Ağrı Müftü Vekili Abdullah Eroğlu, içinde bulunulan haftanın her yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlandığını belirtti. Hafta nedeniyle yurt için yurt dışı temsilciliklerde Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülüklerce cami ve din görevlilerinin toplumdaki fonksiyonu ve etkinliği konusunda bir dizi etkinlikler düzenlendiğini ifade etti.
 Camilerin toplumda önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Eroğlu, vatandaşların istedikleri her zaman camilere giderek, ibadetlerini rahatlıkla yapabileceğini dile getirdi.
 HACIMÜFTÜOĞLU KONFERANS VERDİ
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise Almanya, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerinde toplumların tamamen kaybolduğunu savundu. Özellikle Danimarka'da yapılan analizlerde aile kurma oranının yüzde 15'lerde olduğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Hacımüftüoğlu, toplumun geri kalanının adeta sokakta yaşadığını söyledi.
 Avrupa'da birçok kilisenin kapalı olduğunu ve görevlisi dahi bulunmadığını aktaran Hacımüftüoğlu, Türkiye'de ise tam aksine camilerin 24 saat açık, günde 5 vakit ezan okunduğunu ve insanların camileri doldurduğunu vurguladı.
 Camilerin Cuma ve Bayram günlerinde daha büyük bir cemaati bir araya getirdiğine vurgu yapan Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti: "İnsanlar, şartlar müsait olduğunda da Hac görevini yerine getiriyor. Tamamen sosyal olan dinimiz, günde 5 vakit namazı farz kılmıştır. Dinimiz, tüm insanların bir araya gelerek ortak bir medeniyet etrafında kümeleşmelerini emretmek suretiyle mükemmel bir medeniyet oluşturmuştur. Medeniyet budur. İnsan gibi yaşamaktır. İnsanı insan gibi yaşatma gayreti göstermektir."
 "CAMİLER KÜLTÜR YUVASIDIR"
Camilerin birer kültür yuvası olduğunu dile getiren Hacımüftüoğlu, "Çocuklarımız ve erginlerimiz ve yaşlılarımız burada eğitilir. Beşikten mezara kadar tüm eğitim burada sürdürülür. Camilerimiz 24 saat açık, girenlere kimlik sorulmaz, dini sorulmaz. Kim gelirse gelsin cami açıktır. Camilerimiz bizim kimliğimizi gösteriyor. Lütfen kimliğimizi kaybetmeyelim ve sahip çıkalım." şeklinde konuştu.
 CEBECİ’NİN SUNUMU
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfullah Cebeci ise bazı şeyleri haftalara tahsis etmenin, Müslümanlara has bir şey olmadığını aktardı.
 Batılıların annelerine bir yıl bakmadıkları için Anneler Günü'nü düzenlediğini savunan Prof. Dr. Cebeci, bunun gibi çok şey olduğunu belirtti.
 Müslümanlarda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan Cebeci, "Bizimkisi tabi ki buna benzemez. Camiler Haftası, camileri bu hafta anlayalım, biraz daha yoğunlaşarak bir kere daha hatırlayalım diye düşünülmüş. Bu millet üç kıtaya nasıl hakim oldu? Cami kültürü ile yetişerek hakim oldu." ifadelerini kullandı.
 DEMİR CAMİLERİN İŞLEVİNİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şehmus Demir de camilerin, ibadeti sembolize eden bir mekan olduğunu ifade etti.
İnsanın görevinin sadece ibadet etmek olduğunu vurgulayan Demir, ibadetin, sadece belli zamanda yapılması emredilen namaz, oruç, zekat gibi şeyler olmadığını, hayatın tümünü kapsayan bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.
 
 

 
Ve perde…
 
Miraç’ın yüzü artık gülecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve perde…
Erzurum Devlet Tiyatroları (DT) perdelerini "Kuvay-i Milliye" adlı Oyunla açtı.
Bayraktutan ilgi odağı
Televizyonlarda geçen yıl yayınlanan 'Anadolu Sigorta' reklamlarında Atatürk'ün ...
Urartu kazısı 2011 etabı tamamlandı
Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat ...
 
Akif’in Torunu milli ruhu anlattı
İstiklal Marşı'nın yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma ...
GSF, Çin’le Erzurum’u buluşturdu
Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen "Su ve Mürekkep" adlı ...
‘Erzurum turizmde çekim merkezi’
Çelebi Hava Servisi Hizmetleri A. Ş. Genel Müdürü Talha Göksel, Büyükşehir ...
 
Kutsal topraklara yolculuk başladı
Kutsal topraklara gidecek hacı adaylarından oluşan ilk kafile dün sabah ...
Mooney, Erzurum’a gelecek
Bu yıl 22'ncisi düzenlenen Efes Pilsen Blues Festival kapsamında Kayseri'de ...
Çomaklı Ailesinin mutllu günü
Gazetemiz yazarlarından Zekiye Çomaklı yeğenini evlendirdi. Zekiye Çomaklı’nın ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva