ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
20 Haziran 2013 Perşembe - 04:58

Bu zenginlik nerede var?

ÖZEL-Tarihi, Beşeri sermayesiyle Önasya’da medeniyetlerin beşiği olan Erzurum, doğasıyla da özellikli illerin başında geliyor. Atatürk üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim Üyesi Yrd.Dç.Dr. Cemal Sevindi, Erzurum’un kuş ve kelebek çeşitliliği bakımından önemli bir zenginliği barındırdığını açıkladı.

Bu zenginlik nerede var?

Tarihi, Beşeri sermayesiyle Önasya’da medeniyetlerin beşiği olan Erzurum, doğasıyla da özellikli illerin başında geliyor. Atatürk üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim Üyesi Yrd.Dç.Dr. Cemal Sevindi, Erzurum’un kuş ve kelebek çeşitliliği bakımından önemli bir zenginliği barındırdığını açıkladı.

SEVİNDİ BİLGİ VERDİ

Sevindi, Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 75’ini, kelebek türlerinin de yüzde 53’ünü Erzurum’un barındırdığı vurguladı. Sevindi, “Erzurum bu özelliğiyle tek başına İngiltere, Portekiz, Norveç, Romanya, İsviçre, Polonya, İrlanda, Belarus, Slovenya, İsveç, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde daha fazla türe sahip.” dedi

ERZURUM ÖNE ÇIKAN İL

Sevindi, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars Bölümü ile Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü,Türkiye’nin olduğu kadar, Avrupa’nın da en önemli kelebek yaşam alanları durumunda. Erzurum-Kars Bölümü’nde Erzurum, Doğu Karadeniz Bölümü’nde ise Artvin, ülkemizdeki kelebek türlerinin yaklaşık yüzde 60-70’ini barındırmaları nedeniyle öne çıkan iller.” diye konuştu.

LİSTELEME ÇALIŞMASI

Kelebeklerle alakalı biyo-coğrafya çalışmasında, Erzurum bölgesindeki 18 ilçenin kelebek türleri, endemik türleri ve endemiğe yakın türlerinin listelendiğini belirten Sevindi, “İlimizdeki kelebekler ayrıca küresel kırmızı liste statüsüne, bölgesel kırmızı liste statüsüne ve nadir bulunma durumuna göre de üç gruba ayrılarak değerlendirilmektedir. “kaydını düştü.

ERZURUM KELEBEK ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR AVANTAJA SAHİP

Erzurum’un 25 bin 66 km²’lik geniş bir yüzölçümüne sahip olması, Erzurum-Kars Bölümü, Yukarı Murat-Van Bölümü ve Doğu Karadeniz Bölümü’nde toprakları bulunması nedeniyle kelebek çeşitliliği açısından önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Sevindi, bu avantajın mevcut potansiyelin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmasını, korumaya yönelik tedbirlerin belirlenmesini ve yörenin tanıtımının yapılmasını zorunlu hale getirdiğini söyledi.

ERZURUM’DA ÖNCELİKLİ KELEBEK ALANLARI

Sevindi, Saha çalışmalarında kelebek türleri ve yaşam alanları; konum bilgileriyle kaydedildiğini, bilgilerin coğrafi bilgi sistemleri laboratuvarlarında sayısal haritalar üzerinde aktarıldığını belirterek, Kelebek zenginliğiyle tanınan Palandöken Dağları, İspir ve Uzundere dışında; Şenkaya, Oltu, Aşkale, Horasan ve Hınıs ilçelerinde henüz tanınmayan ve Öncelikli Kelebek Alanları (ÖKEA)özellikleri taşıyan 12 adet alan belirlendiğini bildirdi.

ERZURUM, AVRUPA ÜLKELERİNDE DAHA FAZLA TÜRE SAHİP

Erzurum ovasında 230, il genelinde ise 358 kuş türü tespit edildiğini belirten Sevindi, 2012’de de 207 kelebek türünün listelenerek fotoğraflandığını söyledi. Bu anlamda yaptıkları araştırmayla ilgili bilgi veren Sevindi, Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 75’inin ve kelebek türlerinin yüzde 58’inin Erzurum’un barındırdığını dile getirdi.

ERZURUM OVASI’NIN ZENGİNLİKLERİ

Sevindi, “Erzurum Ovası sulak alanlarında barınan kuşların izlenmesine yönelik olarak 2005 yılında başlayan ve Naci Eyyüpoğlu, Emre Bayraktar, Alper Aykaç, Murat Özer’le beraber yürüttüğümüz çalışmalarda, sahanın zengin biyo çeşitliliği nedeniyle 2006 yılında Erzurum İli’nin tamamına yayılmıştır. 2009 yılında ilimizdeki kelebek türlerinin, 2012 yılında ise bitki türlerinin tespiti ve haritalanmasına başlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında 21 nisan 2013 tarihi itibarıyla Erzurum Ovası’nda 230, Erzurum İli genelinde ise 358 kuş türü tespit edilerek fotoğraflanmıştır. İlimizde ayrıca 28.08.2012 tarihi itibarıyla 207 kelebek türü listelenerek fotoğraflanmıştır. Düzenli olarak yürütülen ve il geneline yayılan bu saha çalışmaları ile Türkiye’deki kuş türlerinin yüzde 75’inin ve kelebek türlerinin ise yüzde 53’ünü Erzurum’da barındırdığı belirlenmiştir. Erzurum bu özelliğiyle tek başına İngiltere, Portekiz, Norveç, Romanya, İsviçre, Polonya, İrlanda, Belarus, Slovenya, İsveç, Finlandiya gibi Avrupa ülkelerinde daha fazla türe sahiptir. Özellikle güney ilçelerimizdeki çalışmaların tamamlanması durumunda tür sayısının 250’yi aşması beklenmektedir.” dedi.

 

 

 
Hacı adaylarına üzücü haber
 
Ekonomimiz büyüyor..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hacı adaylarına üzücü haber
Suudi Arabistan’ın Kabe’nin etrafındaki genişletme çalışmalarından dolayı ...
SGK’dan bölgesel eğitim açılımı
Erzurum’da bölge illerinden yaklaşık 400 personelin katılımıyla Sosyal ...
Çayır biçim sezonu başladı
Bu yıl etkili olan ilkbahar yağmurlarının kendileri gibi tarım ve hayvancılıkla ...
 
Türkiye’de örneği yok!
Anadolu’nun yeryüzü cenneti olarak ta nitelendirilen ve Bitlis’te bulunan ...
Gezi parkı olayına bilimsel yaklaşım
Yrd.Doç.Dr.Savaş Eğilmez, Gezi Parkı’yla ilgili açıklamada bulundu. Eğilmez, ...
Eğitim dönemini tarihle tamamladılar
Karaçoban ilçesinde bulunan Karaçoban Lisesi ve Fatih Ortaokulu öğrencileri ...
 
‘Gençlerimizin kalbinde öfke olmamalı’
Son günlerde yaşanan üzücü olayları da değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı ...
Tarımda uygulamalı eğitim
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Aziziye ilçe Müdürlüğü'nce demonstrasyon ...
Doğu’da Türkçe Olimpiyatları Coşkusu
Türkçe Olimpiyatları, Bingöl Şehir Staduyumu’nda büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva