ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Şubat 2014 Çarşamba - 06:05

Bu soğuğa can mı dayanır

Kar yağışının durduğu Doğu Anadolu Bölgesinde kuru sağuk etkili oluyor. Erzurum’da geceleri etkisini artıran soğuk hava gündelik yaşamı da olumsuz etkiliyor.

Bu soğuğa can mı dayanır

Kar yağışının durduğu Doğu Anadolu Bölgesinde kuru sağuk etkili oluyor. Erzurum’da geceleri etkisini artıran soğuk hava gündelik yaşamı da olumsuz etkiliyor.
Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışının ardından Sibirya soğukları hüküm sürmeye başlarken, gece en düşük hava sıcaklığı Kars’ta eksi 35 derece, Erzurum’da da hissedilir derecesi eksi 36 derece olarak ölçüldü.  Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen Sibirya kökenli yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan bölgede parçalı bulutlu ve soğuk hava etkili oluyor.
 Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 35, Ağrı'da 22, Erzurum ve Ardahan'da 19, Erzincan ve Iğdır'da ise 12 derece kaydedildi. Yetkililer nemle birlikte birkaç gündür aşırı soğukların Erzurum’da daha hissedilir olduğunu belirtti. Erzurum’da hissedilir hava soğukluğunun gece saatlerinde eksi 36 derece, gündüz ise eksi 16 derece olarak belirlendiği kaydedildi.
 Öte yandan cadde ve sokakların buz tuttuğu, çok sayıda mazotlu aracın çalışmadığı Erzurum’da Atatürk Üniversitesi öğrencileri de soğuk çilesini kendi cep telefonu kameralarıyla görüntüledi.
 Öğrenci evlerinin buz tutan camlarını ve perdelerin camlara yapıştığı anları görüntüleyen öğrencilerden Uğur Gökhan Bozo, “Erzurum çok soğuk. Öğrenci olmak da zor burada. Öğrenci evlerinin camları buz tuttu. Fırınların camları da buz tutuyor. Bu kadar soğuk” dedi.
 Meteoroloji yetkilileri, yüksek kesimlerde kuvvetli, alçak kesimlerde ise doğu-kuzeydoğu yönlerinden orta kuvvette rüzgar beklendiğini, çığ tehlikesine karşı dikkatli olunmasını, bölgede sis görülebileceğini belirterek, vatandaşlara don ve buzlanmaya karşı uyardı.
ARDAHAN'DA PTT ÇALIŞANLARININ SOĞUKLA MÜCADELESİ
Ardahan'da hava sıcaklığı eksi 41 dereceyi gördü. Aşırı soğuklar aracı olanlara zor anlar yaşatıyor.
 Ardahan son yılların en soğuk kışlarından birini yaşıyor. Kar ve yağış olmamasına rağmen ayaz hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Sıcaklık değeri gündüz eksi 27, gece ise eksi 41 dereceye kadar düşüyor. Soğuk nedenle birçok kişi aracını çalıştıramadığı Ardahan'da çok sayıda araçta yolda kaldı. Çalıştırılamayan araçlar için ya çekici çağrılıyor ya da sanayi esnafından usta geliyor.
 PTT ÇALIŞANLARININ ZOR ANLARI
 Öte yandan PTT çalışanları soğuk hava nedeniyle zor anlar yaşıyor. Çalışanlar, ’’PTT şu anda felç durumda, hava sıcaklığı eksi 40 dereceyi buldu. Zemheri ayı olduğundan garajımız yok şu anda PTT’ye ait 6 araç var, dağıtıma çıkan bu araçların hepsi donmuş vaziyette. Bizde şu anda iş yapamıyoruz’’ dediler.
ÇIĞ ALTINDA KALAN 4 İRANLI İÇİN ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekelli köyünün İran sınırındaki Tanyol mezrasında çığ altında kalan 4 kişiye ulaşmak için arama çalışmaları başlatıldı.
Tekelli köyü sakinleri, köyde bulunan piyade birlikleri, Hakkari İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekibi ve köylülerin yardımıyla kayıp 4 kişiyi arama çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Köylüler, “Köyümüz İran’a yakın mesafede bulunduğu için geliş gidişlerimiz bulunmaktadır. Yakinen tanıdığımız 4 İranlı akrabamız Türkiye tarafına geliyordu ancak kendilerinden haber alamadık. Bunun üzerine önceki gün jandarma ve AFAD ekiplerini arayarak yardım talebinde bulunduk. Bölgeye piyade birlikleri ile Hakkari’den AFAD ekipleri geldi. Karla kaplı yolun açılması ile birlikte çalışmalara hemen başlandı. İranlı yakınlarımıza ait elbise parçalarına rastlandı. Bölgedeki arama çalışmalarına köylüler de destek veriyor. Elbiseler bulunduktan sonra cenazelerinin bulunması için de çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor” şeklinde konuştu.
ARAMA ÇALIŞMASINA TİPİ ENGELİ
Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekelli köyünün İran sınırındaki Tanyol mezarsında çığ altında kalan 4 kişiye ulaşmaya çalışan ekipler, yoğun tipi nedeniyle çalışmalarına ara verdi.
 Bir süre önce Türkiye-İran sınırında çığ altında kaldığı belirtilen 4 İranlının bulunması için Tekelli köyünde bulunan piyade birlikleri, Hakkari İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekibi ile köylüler tarafından başlatılan çalışmalar bugün sonuç vermedi. Köyden 2 saat mesafede bulunan dağlık alanda dondurucu soğuklar ve yoğun tipi yüzünden ara verilen arama çalışmalarının bugün de devam edeceği öğrenildi.
KARS BUZ KESTİ: EKSİ 35
Kars’ta gece ölçülen en düşük hava sıcaklığı eksi 35 oldu.   Sibirya’dan gelen soğuk hava Doğu Anadolu Bölgesini yeniden etkisi altına aldı. Soğuk havayla birlikte çok sayıda aracın yakıt deposu dondu. Sürücüler araçlarını çalıştırmakta zorlandı.
Soğuk havanın etkili olduğu Kars’ta hayat adeta durma noktasına geldi. Vatandaşlar soğuktan dolayı dışarı çıkmazken, kentte cadde ve sokaklar boş kaldı. Hava sıcaklığının eksi 35’i gördüğü Kars’ta araçlarda bulunan termometreler ise eksi 39’u gösterdi. Kars Çayı’nın akar kısımlarının aşırı soğuklardan buz tutması dikkat çekti.
 Öte yandan, Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen Sibirya kökenli yüksek basınç sisteminin etkisi altında bulunan bölgede parçalı bulutlu ve soğuk hava etkili oluyor. Gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 35, Ağrı'da 22, Erzurum ve Ardahan'da 19, Erzincan ve Iğdır'da ise 12 derece kaydedildi.
 Günün en yüksek hava sıcaklıkları da sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 16, Erzurum, Ağrı ve Ardahan'da 9, Iğdır'da 2 ve Erzincan'da 1 derece tahmin ediliyor.
 Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Kars'ta 29, Ağrı'da 24, Ardahan'da 15, Erzurum'da 9 kayak merkezlerinde ise Konaklı'da 97, Cıbıltepe'de 56, Palandöken'de 45 santimetre ölçüldü.
 Meteoroloji yetkilileri, bölgede sis görülebileceğini belirterek, vatandaşlara don ve buzlanmaya karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
 Yetkililer, yüksek kesimlerde kuvvetli, alçak kesimlerde ise doğu-kuzeydoğu yönlerinden orta kuvvette rüzgar beklendiğini, çığ tehlikesine karşı dikkatli davranılması gerektiğini kaydetti.
ÇALDIRAN BELEDİYESİ İLÇE MERKEZİNDE Kİ KARI ŞEHİR DIŞINA TAŞIYOR
Van'ın Çaldıran ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezinde biriken kar, belediye ekiplerinin hummalı çalışmasıyla şehir dışına taşındı.
Belediye Başkanı Ferman Yıldırım'ın bizzat koordine ettiği ekipler, gündüz araçların düzensiz park etmesi nedeniyle kar temizleme çalışmalarına akşam saatlerinde kaldı. Gecenin geç saatlerine kadar devam eden kar temizleme çalışmaları çok sayıda iş makinesiyle yapılan çalışmalara temizlik işçileri de yardım etti. İlçe merkezinde toplanan kar yığınları kamyonlarla şehir dışına taşındı.
Belediye Başkanı Ferman Yıldırım, ''Halkın ve esnafın kış aylarında en büyük problemleri kar yağışından dolayı yolların kapanması ve işyerleri önünde biriken kar yığınlarının alış verişlerini engellemesi. Bizim yönetimimiz boyunca halkımızın ve esnafımızın bu tür sıkıntılar yaşamaması için elimizden gelen her şeyi yaptık. Belediye devraldığımızda kar temizleme çalışmalarını rica minnet Köylere Hizmet Götürme Birliği ekiplerine yaptırıyorduk. Zira araç parkımızda bu çalışmayı yapacak iş makinemiz yoktu. Bu gün 40'a yakın araç filomuzda onlarca iş makinesi var. Artı bu tür çalışmaları kimseye minnet etmeden kendi imkanlarımızla yapabiliyoruz. Bu ilçeye hizmet etmekten başka bir isteğimiz yok'' dedi.
DAĞDA MAHSUR KALAN TÜRK TELEKOM EKİPLERİ UMKE TARAFINDAN KURTARILDI
Van'ın Özalp ilçesinde Türk Telekom'a ait radyoling vericisinin beslendiği elektrik telleri fırtınadan dolayı kopması sonrası bölgeye giden ve mahsur kalan 6 işçi, İl Sağlık Müdürlüğü'nün kar paletli ‘Smowtrack’ ambulansı ile 5 saat sonra kurtarıldı.
Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan soğuk hava Van'da da etkisini sürdürüyor. Özalp ilçesi Yünkuşak köyünde Türk Telekom'a ait radyoling vericilerini besleyen elektrik telleri aşırı fırtınadan dolayı koptu. Arızayı gidermek için bölgeye 6 kişiden oluşan bir ekip sevk edildi. Ekipler, kış şartlarına uygun kar paletli aracı ile radyoling vericisinin bulunduğu dağa tırmandığı sıra paletlerden biri kopunca bölgede mahsur kaldılar. Yetkililere haber vermesiyle telefon trafiği başladı. Bölgenin şartlarından dolayı İl Sağlık Müdürlüğünden kar paletli 'Snowtrack' ambulans talebinde bulundular. Kısa sürede paletli ambulans TIR'a yüklenerek Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile birlikte bölgeye hareket etti. Sarıköy girişinde kar paletli ambulans TIR’dan indirilerek, bölgeye hareket etti. Yoğun tipinin hakim sürdüğü ve eksi 25 derece soğuğa rağmen yaklaşık 45 dakikalık bir zamanda mahsur olan ekiplerinin yanına ulaşıldı.
Bu gün öğlen saatlerinde kar paletli araçları ile bölgeye geldiklerinde 17:30 sıralarında paletlerinin kopmasıyla mahsur kaldıkları söyleyen işçiler, radyolingteki elektrik arızasını onarmak üzere bölgeye geldiklerini ifade ettiler. Paletlerinin kopmasıyla bölgede mahsur kaldıklarını ifade eden işçiler, kendilerini kurtarmaya gelen ve emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini ifade söylediler.
 Donma tehlikesi geçiren ekipler, ambulansa alındıktan sonra köye getirilip burada hazır bekletilen Türk Telekom’a ait araçlarla Van’a götürüldüler. Arıza yapan paletli araç ise havanın düzelmesinin ardından tamiri yapılıp Van’a getirileceği belirtildi.

 
Erdoğan cevabı verdi, kafalar öne eğildi
 
Özmen EMİTT 2014’ü paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TSM Hekimleri istişare etti
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda TSM sorumlu hekimleri ...
İnanç engel tanımıyor
Hava sıcaklıklarının eksi 20 derecelere kadar düştüğü Erzurum’da buz tutan ...
BEAH’ta Tanzanyalı doktor ilgi odağı oldu
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi plastik cerrahi bölümünde ...
 
Enkaz altında yaşadıklarını paylaştı
Marmara depreminde 8 katlı çöken apartmanın enkazı altından 20 saat sonra ...
Erzurum Şubat ayı en’leri açıklandı
DİLEK BAYRAK-ÖZEL-Şubat ayına kar yağışı bakımından mevsim normalleri ...
Yasak Bölgede çığ altında kalan kayakçı kurtarıldı
Palandöken Kayak Merkezinin üst bölümünde, kayak yapılmasına kapalı olan ...
 
Asri Mezarlıkta çevre düzenlemesi
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı'na bağlı Mezarlıklar ...
Kaçmaz Ailesi’nin mutlu günü
Palandöken Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Köksal Kaçmaz’ın kızı ...
Palandöken’de kayak izdihamı
Kayakseverlerin kayak merkezine yoğun ilgi göstermesi nedeniyle, Palandöken'de ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva