ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>TÜRKİYE
7 Kasım 2013 Perşembe - 01:22

Başbakan Erdoğan İşadamları Forumu'nda konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki temasları çerçevesinde, Türk-Fin İşadamları Forumu'na katılarak, iş dünyası temsilcilerine hitap etti.

Başbakan Erdoğan İşadamları Forumu nda konuştu

HELSİNKİ (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki temasları çerçevesinde, Türk-Fin İşadamları Forumu'na katılarak, iş dünyası temsilcilerine hitap etti.
Foruma Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fin işadamlarına Türkiye'deki yatırım imkan ve fırsatlarından bahsetti. Üç yıl aranın ardından Finlandiya'yı ikinci kez ziyaret ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "1,5 yıl kadar önce değerli dostumla Türkiye'de bir araya geldik. İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdik. İşadamlarımız bir araya geldi. O günden bu güne bazı gelişmeler var. Yeterli mi? Ben şahsen henüz yeterli bulmuyorum. İstiyorum ki iki ülke ilişkilerin de şu anki rakamların çok daha ileriye taşıyalım. Çünkü şu an burada görünen tablo bu iradeyi ortaya koyuyor" dedi.
Finlandiya'ya 196 iş adamı ile geldiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Finlandiya ile ikili ticaret hacminin 2011'de, 1.6 milyar dolar, 2012'de 1.4 milyar dolar olduğunu ancak bu rakamın yeniden bir yükseliş trendine girdiğini ifade etti.
Küresel ekonomik kriz ve Euro krizinin ticaret hacmini olumsuz etkilediğini kaydeden Erdoğan, "Ancak senenin geri kalan bölümünde geçtiğimiz yılki rakamı aşabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.
"Bu forumun özellikle üçüncü ülkelerdeki işbirliği imkanlarının araştırılması açısından önemli bir araç olduğuna inanıyorum" diyen Erdoğan, "Şu anda bu salonda Türkiye'de bulunan Fin işadamları da var. Ve ülkemizde onlarla birlikte anlamlı yatırımlar yapıyoruz" dedi. Erdoğan, "Turizm alanında ülkelerimiz arasında büyük bir potansiyel var. Geçen yıl geçtiğimiz yıl 200 bin Finlandiyalı ülkemizi ziyaret etti. 2013'de artan turist sayısı paralelinde bu sayının artmasını ümit ediyorum" dedi.
"AB'NİN VİZE UYGULAMASI BİZİ ÜZÜYOR"
AB’nin vize uygulamasını eleştiren Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Tabi burada bir Başbakan olarak, bir derdimiz var. Bu derdimiz Finlandiya ile değil, çünkü Finlandiya AB sürecinde her zaman yanımızda oldu, fakat vize muafiyeti konusunda AB hala Türkiye için bunu ortadan kaldırmış değil.
Latin Amerika ülkelerinin AB ile yakın, uzak hiçbir ilgisi, alakası yok. Buna rağmen onlara vize muafiyeti var. Türkiye, müzakereci ülke, ama Türkiye'ye hala vize var. Bu bizi üzüyor. Ve şu anda zaten 6-7 milyon vatandaşımızla aslında AB'ye girmişiz. Almanya'da 3 milyon Türk var, Fransa'da 600 bin Türk var. Yani nereye giderseniz gidin hepsinde muhakkak Türk'ü görürsünüz. Zaten burada varız. Burada sadece alınacak olan bir karar var.
50 yıldır bu kapıda Türkiye bekletiliyor. Şu anda ekonomik olarak, temel hak ve özgürlükler olarak hangi konuyu masaya yatırırsanız yatırın AB üyesi bazı ülkelerden daha ileri olduğumuzu, AB müktesebatına Türkiye'nin çok daha uygun olduğunu görecesiniz."
Ve AB üyesi ülkeler içinde Türkiye'nin Dostları Grubu, ki Finlandiya bunlardan bir tanesidir, başbakanlığım döneminde Finlandiya'yı hep yanımızda gördük. Bakın Güney Kıbrıs AB üyesidir. Fakat Güney Kıbrıs olarak değil Kıbrıs olarak. Fakat Güney Kıbrıs'ın kuzeyinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var."
AB muktesabatına göre sorunlu bir ülkenin AB'ye üye olamayacağını belirten Erdoğan, "Ama siyasi nedenlerle Güney Kıbrıs AB'ye üye yapılmıştır. Ve bu konuyla ilgili, gerek Almanya'nın eski Şansölyesi, gerek şu anki şansölyesi, hepsi de bunun Türkler'e karşı ahlaki olmadığını söylemiştirler. Bunlara rağmen biz dersimizi çalışıyoruz. Bakanlıksa bakanlık kurduk. Ve yoğun bir şekilde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
"AB TÜRKİYE'NİN BİRİKİMİNDEN İSTİFADE ETMEK İSTERSE HAZIRIZ"
Türkiye'nin küresel kriz karşısında gösterdiği sağlam ve dirençli duruş sayesinde yükselişini yüksek tempoda devam ettirdiğini söyleyen Erdoğan, "Küresel kriz döneminde AB dahil birçok ülke IMF ile stand-by anlaşması yaparken, biz tam tersine IMF'ye olan borcumuzu kapattık. 10 yıl önceki 23,5 milyar dolarlık borcumuzu Mayıs ayında tamamen sıfırladık. Şimdi IMF ile anlaşma yaptık ve buna göre de biz IMF'ye 5 milyar dolar borç verme durumundayız, istedikleri zaman bunu bizden tahsil edebilecekler. Tabi bunları yaparken mali disiplinden ve para politikalarından asla taviz vermiyoruz" ifadelerini kullandı.
“Avrupa'daki vizyon sahibi lider dostlarımız Türkiye'nin bu yükselişini görüyor ve bize destek oluyorlar" diyen Erdoğan, "Göreve geldiğimizde Merkez Bankası döviz rezervimiz 27,5 milyar dolardı. Şu an bu rakam 134 milyar dolara yükseldi. Bunlar ekonomide istikrarlı şekilde rahat adım atmamızı sağlıyor. Buna rağmen AB ile ilişkilerimizi maalesef arzu ettiğimiz hızda ilerletemiyoruz. Fin dostlarımızın bu süreçteki ilkeli desteklerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi.
Erdoğan ayrıca, "Kimlerin AB'ye gerçekte yük olduğu veya olmakta başladığı artık açıkça ortaya çıkmaya başladı. Biz önümüzdeki tüm yapay engellere rağmen yürüyüşümüze devam ediyoruz. AB, Türkiye'nin birikiminden istifa etmek isterse biz buna hazırız" şeklinde konuştu.
"FİN İŞADAMLARI ENERJİ, ÇEVRE, ORMANCILIK VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR"
Türkiye ekonomisinin gösterdiği ekonomik performansın yatırımları olumlu yönde etkilediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, hükümetin yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik teşviklerinden bahsetti. Erdoğan, "Fin işadamlarının enerji, çevre, ormancılık ve bilişim teknolojileri alanlarında yatırım yapması ilişkilerimizin daha ileri noktaya ulaşmasına katkıda bulunacaktır" dedi.
Fin iş adamlarına seslenen Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de yapacağınız yatırımların, Balkanlar'a, özellikle de Asya ve Ortadoğu'ya erişimde sizlere çok büyük katkılar sağlayacağını vurgulamak isterim. Bakınız Ankara-Helsinki 2 saat 30 dakika. Bu kadar yakınız. Yani bir hafta sonunu rahatlıkla İstanbul'da geçirmek zor bir iş değil. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hepsi için bu 3 saattir. Bu kadar yakınız. Türkiye inanıyorum ki, sizler için büyük fırsatlar sunuyor. G20 ülkeleri içerisinde Türkiye yerini alıyor ve buradaki çalışmalarda yoğun şekilde hizmete devam ediyoruz. 2015'de G20'ye ev sahipliği yapacağız" şeklinde konuştu. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:
"İki ülke arasındaki CEO toplantıları çok önemsiyorum. THY'nin Helsinki'ye olan seferlerinin daha da artırılmaıs mümkün ve çok çok ciddi adımlar atabiliriz. Çünkü Türkiye'nin hava yolu taşımacılığındaki konumu her türlü imkanları ile yolcularını rahatlatacak seviyeye geldi.
Rovio firmasını gezdik. Başarılı bir brifing aldık. Burada da ortak bazı adımlar atmamız mümkün. Helsinki Üniversitesi'nin de bir üniversitemiz ile ortak adımlar atması için gerekli talimatları vereceğiz. İlim, bilgi asla sınır tanımaz, tanımamalıdır. Bunun önünü açarak, buradaki dayanışmayı çok daha ileri standartlara taşımamız gerektiğini düşünüyorum."

ERDOĞAN FİN MECLİS BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki temasları çerçevesinde Finlandiya Meclis Başkanı Eero Heinaluoma ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Heyetler arası gerçekleşen görüşmeye, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıdı.
Başbakan Erdoğan, öğleden sonraki temasları çerçevesinde Başbakan Jyrki Katainen ile bir araya gelecek. Erdoğan, Katainen ile Türk-Fin İşadamları Forumu'na katılacak.
Erdoğan'ın Helsinki temaslarının en renkli bölümünü, dünyanın en meşhur mobil oyunlarından Angry Birds'in üreticisi Rovio şirketini ziyareti oluşturuyor. Burada Erdoğan'a, şirket yetkilileri tarafından bir sunum yapılacak.
ERDOĞAN, FİN CUMHURBAŞKANI NİİNİSTÖ İLE BİR ARAYA GELDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Helsinki temasları çerçevesinde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bir araya geldi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da hazır bulunduğu görüşme samimi bir atmosferde gerçekleşti.
Başbakan Erdoğan görüşmenin ardından Meclis Başkanı Eero Heinaluom'u ziyaret edecek. Daha sonra Başbakan Jyrki Katainen tarafından karşılanacak Erdoğan, Katainen ile Türk-Fin İş Adamları Forumu'na katılacak. Erdoğan'ın Helsinki temaslarının en renkli bölümünü ise, dünyanın en meşhur mobil oyunlarından Angry Birds'in üreticisi Rovio şirketini ziyareti oluşturuyor. Burada Erdoğan'a şirket yetkilileri tarafından bir sunum yapılacak.

TÜRKİYE İLE FİNLANDİYA ARASINDA ENERJİ ANLAŞMASI
Türkiye ile Finlandiya arasında enerji alanında anlaşma imzalandı.
Resmi temaslarda bulunmak üzere Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fin mevkidaşı Jyrki Katainen ile bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye ile Finlandiya arasında enerji alanında bir anlaşma imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına imzayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız atarken, Fin tarafından ise imzayı Sanayi Bakanı Jan Vapaavuori adına Marja Rislakki attı.

ERDOĞAN: "HALKIMIZIN ÖZEL HAYATI BİZİM TEMİNATIMIZ ALTINDADIR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "öğrenci evi" tartışmalarıyla ilgili olarak, "Halkımızın özel hayatı bizim teminatımız altındadır" dedi.
Başbakan Erdoğan, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Yabancı bir gazetecinin konuya ilişkin Türkçe olarak sorduğu soruya Erdoğan, "Birileri herhalde sizi özel olarak görevlendirmiş öyle anlıyorum. Çünkü 11 yıldır Başbakanım, 4,5 yıldır belediye başkanlığım var, kimsenin özel hayatına bugüne kadar müdahale etmiş değiliz" cevabını verdi.
"YASALAR BİZE HANGİ GÖREVİ VERİRSE O GÖREVLER ÇERÇEVESİNDE ADIM ATARIZ"
Erdoğan, "Eğer birilerinin özel hayatına müdahale etmiş bir iktidar olsaydık, Türkiye'de 2 kişiden birinin oyunu almazdık. Bu konuda en büyük teminatımız halkımızdır. Ve üç dönemdir oyları artarak yükselen bir iktidar olarak şu an geldiğimiz nokta bunun teminatıdır. Ve halkımızın özel yaşamı, özel hayatı bizim teminatımız altındadır. Meşru hayat vardır, gayrimeşru hayat vardır. Bu noktada tabii ki üzerimize düşen görevler vardır. O görevler de yasalarla bellidir. Yasalar bize hangi görevi verirse, o görevler çerçevesinde adımlarımızı atarız" ifadelerini kullandı.

 
İl ekonomisinde ‘mükellef’ damgası
 
Civil peynir satışa çıkacak, aşıklar atışacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan Erdoğan’dan başörtüsü vurgusu
Başbakan Erdoğan, “Hanım kardeşlerime sesleniyorum, kadınları başı örtülü, ...
‘Kerbela, Hüseyin’ce Yaşamaktır…’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu yıl ikincisinin düzenlendiği ...
‘Cumhuriyet, demokrasi ortak gururumuzdur’
Başbakan Erdoğan, “Ne Cumhuriyet ne Marmaray birilerinin tapulu malıdır. ...
 
Türk Dünyası Aşıklar Şöleni başladı
Kafkasya’nın en büyük halk ozanlarından biri olan Âşık Şenlik ve Türk ...
Görmez’den Muharrem Ayı vurgusu
Görmez, “Muharrem, Aşura, Kerbela denilince mezhebi, meşrebi ne olursa ...
Erdoğan Millete Hizmet Yolunda
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Millete Hizmet Yolu” konuşmasında gündemdeki ...
 
Erdoğan’dan Lojistik Köy müjdesi
Lojistik merkezlerin kurulmasına yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini ...
Erdoğan geleceğe ışık tuttu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sermayeyi renklere ayırmak, tasnif etmek, ...
Adaylar ve yeni kabine belirlenecek
AK Parti 21. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, 1-3 Kasım 2013 tarihleri ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva