ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Kasım 2010 Perşembe - 00:09

Bakan Günay'dan açılış müjdesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne, bu yıl Semah Törenleri, Yaren Sohbetleri ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri olmak üzere üç dosyayı kabul ettirdiklerini açıkladı. Günay, 2010 yılı sonuna kadar, Yakutiye Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılışlarının yapılacağını belirtti.

Bakan Günay dan açılış müjdesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne, bu yıl Semah Törenleri, Yaren Sohbetleri ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri olmak üzere üç dosyayı kabul ettirdiklerini açıkladı. Günay, 2010 yılı sonuna kadar, Yakutiye Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi'nin açılışlarının yapılacağını belirtti.
BAKAN GÜNAY’IN DEĞERLENDİRMESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Plan Bütçe Komisyonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 2011 yılı Mali bütçesi açılış konuşması yaptı.
Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kısıtlı bütçe ile çalışmalarını yaptığının altını çizerek, "Yerel renklerimiz soldurmadan, ulusaldan evrensele taşımaya çalışarak, kendi özgürlüğümüz içinde dünyada var olamaya, kendi kimliğimizi tanınır hale getirmeye çalışıyoruz" dedi. Bakanlık olarak kültür politikalarının bu topraklarda ne varsa tek bir varlığı soldurmadan geleceğe taşımak olduğunu vurgulayan Günay, Bakanlığın taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili çalışmalarını, "koruma', "planlama', "kazı ve araştırma', "tespit', "tescilli yapılara yardım', "restorasyon-bakım-onarım-teşhir' ve "yayın' ana başlıkları altıda yürüttüğünü belirtti.
//AÇILIŞI YAPILACAK OLAN MÜZELER
Bakanlığa bağlı 189 müze ve 130 düzenlenmiş Ören yerinin bulunduğunu, yine bakanlık denetiminde 142 özel müze, bin 503 koleksiyoner ve 155 kültür varlığı işletmesinin faaliyetini yürüttüğünü söyleyerek, 2010 yılında Kırşehir-Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşaatının tamamlanarak hizmete açıldığını kaydetti. Günay, 2010 yılı sonuna kadar, genel seçimlerinden önce ise, Çorum-Alacahöyük, Çorum-Boğazköy, Konya Atatürk Evi, Samsun-Bafra Müzesi, Tokat Latifoğlu Konağı, Erzurum Türk İslam Eserleri Müzesi, Manisa Müzesi Etnoğrafya Bölümü ile Eskişehir-Eti Arkeoloji, Antalya-Elmalı, Kahramanmaraş ve İzmir-Bergama Müzesi'nin açılışlarının yapılacağını belirtti. 2011 yılında açılması planlanan Gaziantep Zeugma Müzesi'nin dünyada en fazla mozaik sergileyen müze unvanına kavuşacağını söyleyen Günay, kazı ve araştırmalar için verilen desteğin 2010 yılında DÖSİMM kaynakları da dahil olmak üzere toplam 24 milyon 906 bin 335 TL'ye yükseltildiğini ifade ederek, kültür turizmine ilgiyi arttırmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu konuda "Müzekart" uygulamasına dikkat çeken Günay, 2008 yılında hayata geçirilen Müzekart ile 2 milyona yakın vatandaşın 300 aşkın müze ve örenyerini bir yıl boyunca ziyaret ettiğini kaydetti. Müzelerdeki satış mağazalarının modernizasyon ve işletim projesinin de başarıyla devam ettiğini anlatan Günay, bin 500 kitap ve 7 bini aşkın ürünün sunulduğu satış noktalarından 200 milyon TL'lik bir gelir hedeflendiğini söyledi.
//44 ESER ÜLKEYE GERİ DÖNDÜ-
Günay, yurt dışındaki eserlerin iadesi konusunda, kaçak kazılar ve yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarından 2010 yılı Ekim ayı itibariyle 42'si Almanya ve 2'si İngiltere'den olmak üzere toplamda 44 eserin ülkeye iadesinin sağlandığını, Sırbistan'dan ele geçirilen Türkiye kökenli bin 864 sikke ve arkeolojik eserin iadesinin de protokol aşamasında olduğunu belirtti.
Günay kütüphanelerde bulunan 170 bin civarında yazma eserle ilgili Türkiye Yazma Eserler Başkanlığı'nın kurulması için yasa tasarısının hazırlandığını söyleyerek, Süleymani'ye Yazma Eserler Kütüphanesi'nin alanının 2011 yılının ilk altı ayı içinde 2 katına çıkaracaklarını açıkladı. Günay, "Edebiyat Müze Kütüphaneleri"nin de kurulmasının planlandığını kaydetti.
//SANATIN ANADOLUYA DAĞILMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ
 
Devlet Opera ve Bale ile Devlet Tiyatrolarda turne sayısını ve sahne sayısını artırmaya çalıştıklarının altını çizen Günay, sanatın sadece bir elite hapsedilmesin, Anadolu'ya dağılmasını ve halkın yararlanmasının istediklerini ifade etti. Bu amaçla köy konserleri gerçekleştirdiklerini belirten Günay, Devlet Tiyatrolarının da 2011 yılı temsillerini 24 il ve 56 sahnede vermeye devam edeceğini kaydetti.
//UNESCO'DA AĞIR DAVRANDIK-
Bakan Günay, Unesco Dünya Mirası Listesi konusunda Türkiye'nin geçmiş yıllarda "ağır' davrandığını ifade ederek, son yıllarda bu konuya önemle eğildikleri belirtti. Bu anlamda, Unesco Dünya Mirası Aday Listede, 18 kültür varlığı ile yer alan Türkiye'nin, aday listedeki yerinin 23'e çıktığını, bunu 30'a çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Günay, Selimiye Ulu Camii'ni, Alanya Kalesi'ni ve Efes Harabeleri'ni ise Unesco Dünya Mirası Listesi için teklif ettiklerini belirtti. Günay, bunlar kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin dünya miraslarının 9'dan 12'ye çıkacağını kaydetti.
Günay, Unesco Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi'ne ise bu yıl Semah Törenleri, Yaren Sohbetleri ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri olmak üzere üç dosyayı kabul ettirdiklerini duyurdu.
Günay, önümüzdeki yıl da düğün keşkeği, nazar boncuğu, aşure ve Hıdrellez için başvuruda bulunacaklarını söyledi.(ANKA)
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail 10 tv Erzurum’da belgesel çekti
İsrail de yayın yapan ulusal kanallardan 10 TV CHANNEL ekibi İpek Yolunda ...
Yıldırım İran’dan ödül aldı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nimet ...
İbrahim Hakkı anısına kültür yatırımı
İbrahim Hakkı Hazretleri’nden Alvarlı Efe’ye, Ömer Nasuhi Bilmen’den Babadereli ...
 
Merdivenaltı’nda Kurban konuşuldu
Üniversite Kitabevinin geleneksel bayram söyleşisinde Kurbanın Çağrıştırdıkları’ ...
Yakutiye, açılışı bekliyor
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında başlayan ve 15 ay sonra restorasyonu tamamlanan ...
Öğrenci sorunları anketle belirlenecek
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi'nde (AÜ) okuyan öğrencilerin sorun ve ...
 
Körfez’de Dadaşlar bayram etti
Körfez Erzurumlular Derneği Başkanı Bekir Sarıgül ve yönetimi bayram nedeniyle ...
Erzurum, Londra Turizm Fuarı’nda
Türkiye'nin Londra Turizm Fuarı'ndaki standı bu yıl destinasyon odaklı ...
A.Ü., ‘Vatansızlar’ı ağırladı
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde "Haymatloz Özgürlüğe Giden Yol" sergisi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva