ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>EKONOMİ
17 Ekim 2018 Çarşamba - 13:40

Azizoğlu’ndan Dünya Gıda Günü mesajı

Azizoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Azizoğlu, “Açlık ortadan kaldırılmadan, sağlıklı bireyler ve nitelikli eğitim gibi hedeflere ulaşmak mümkün değildir” dedi.

Azizoğlu’ndan Dünya Gıda Günü mesajı

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Azizoğlu, “Açlık ortadan kaldırılmadan, sağlıklı bireyler ve nitelikli eğitim gibi hedeflere ulaşmak mümkün değildir” dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim 1945’e ithafen her yıl 16 Ekim Dünya Gıda günü olarak kutlanıldığını belirten Vali Azizoğlu, “Bu günde dünya genelinde ‘’Sıfır Açlık’ hedefine ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak amacıyla FAO üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu seneki teması “Eylemlerimiz geleceğimizdir. 2030 kadar Dünya’da açlığa son vermek mümkün.” olarak belirlenmiştir.

Her gün, 800 milyonu aşkın kişi, yiyecek herhangi bir şey bulmak için mücadele ediyor ve dahası açlıktan ölme riski ile karşı karşıya. Tüm dünyada açlık çeken kişi sayısı, Endonezya, ABD ve Pakistan'ın toplam nüfusundan daha fazla!

Çatışmalar, iklim değişikliği, ekonomik sorunlar, eşitsizlik.... Dünyada açlıkla mücadeleyi zorlaştıran nedenlerden sadece birkaçı ve bu yüzden, dünyada ‘Açlığa Son’ hedefine ulaşmak artık eskisinden de güç görünüyor. Çatışmalardan etkilenen milyonlarca insan, çoğu zaman evlerini terk etmek zorunda kalıyor ve yeterli gıda kaynaklarına erişimden yoksun kalıyor. Savaşlar ya da ayaklanmalar da açlığın doğrudan bir sonucu olarak da meydana gelebiliyor.” Dedi.

“Tarihe baktığımızda açlığın her zaman var olduğunu görüyoruz. Açlığın sebepleri ise hep aynı” diyen Vali Azizoğlu mesajında şunları kaydetti; “Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen her dokuz kişiden biri kronik açlık çekmektedir. 2018’de açlık çeken kişi sayısı 820 milyonu geçmiştir. Beş yaşın altında 151 milyon çocuk yeterince gelişmemiştir. Aynı zamanda 1,9 milyar kişi aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Obezite sorunu; hastalık ve ölüm riskini arttırmaktadır. Çok fazla tüketen ya da kötü beslenen kişiler ile yeterli gıda bulamayan kişiler arasında bir denge kurulması gerekmektedir..

Çok miktarda gıda üretimi ve israfı, çevre kirliliğine de yol açmakta ve tüm dünyada insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısıyla, kötü beslenme, küresel bir sorundur. Bu sorun, nerede yaşarsak yaşayalım, hepimizi ilgilendirir.

2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında küresel olarak kabul edilen Açlığa Son hedefine ulaşmak için gıda üretimine ihtiyaç duyulan tüm doğal kaynakların, tarlalar , ormanlar ve okyanuslar gezegenimize zarar vermeyecek şekilde kullanılmalıdır. Sürdürülebilir tarım; gıda üretiminin, çevrede bulunan tüm insanlar ve hayvanlar da dâhil olmak üzere çevreye saygılı olmasını gerektirir, aksi takdirde kaynaklarımız tükenecektir!

Açlık ortadan kaldırılmadan, sağlıklı bireyler ve nitelikli eğitim gibi hedeflere ulaşmak mümkün değildir.

Mevcut deneyimler gösteriyor ki: Ülkeler, kurumlar ve bireyler hep birlikte çalıştığında, gıda güvenliği ve beslenme alanında büyük bir gelişme kaydetmek mümkündür.

Kırsal bağlantılar Gıda güvenliği hesaba katılmadığı takdirde 2030’da Açlığa Son küresel hedefine ulaşmak mümkün değildir. Dünyadaki yoksulların yüzde 70’i kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Tüm biçimleriyle dengesiz beslenmenin azaltılması, dünyadaki doğal kaynakların uzun vadede verimli şekilde muhafaza edilmesi için kırsal bölgelerde yaşayan yoksulların refahlarının korunması ve arttırılması şarttır.

Besin kaynaklarına erişmek imkânsız olduğunda, öfke patlaması yaşanması doğaldır. Dolayısıyla, besin kaynaklarına erişim sağlanması, dünyaya barışı getirmek açısından etkili bir yol olabilir.

Dünya Gıda Günü İlimizde Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından 5 okulda Dünya Gıda Gününün önemi ve teması anlatılarak broşür, liflet , balon dağıtımı ve gıda dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca şehrimizin özellikle fakir muhitlerimizde olmak üzere sokakta oynayan çocuklara meyve kek ve süt dağıtımı yapılmıştır. Farkındalığı artırmak amacıyla şehrin çeşitli yerlerine görsel materyaller asılmıştır. İlçelerimizde de İlçe Müdürlüklerimiz tarafından dünya gıda Günü çeşitli etkinliklerle kutlanılmaktadır. Tüm Halkımızın 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyorum.”

 
İŞKUR mesleki deneyim kazandırıyor
 
Bu depoda ‘sanat’ var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İŞKUR mesleki deneyim kazandırıyor
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), genç işsizliği ile mücadele kapsamında hayata ...
Zamana direniyorlar
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla beraber Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden ...
Pasinler esnafından tam destek
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığının başlatmış olduğu “Enflasyonla ...
 
İl Ekonomisinde istikrar hakimiyeti
MAHMUT AKDAĞ- ÖZEL- Eylül ayı vergi tahakkuk ve tahsilatı verileri Doğu ...
Emine Erdoğan'dan Ata tohumuna destek çağrısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ata tohumu seferberliğimizde ...
Pakdemirli: "2 bin 60 kadın çiftçi sertifika sahibi oldu"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "29 ilde 2 bin 60 kadın çiftçinin, ...
 
Selçuk: "Kadın iş gücü arttı"
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Türkiye, ...
“Artık sanayimiz için zorlu dönem geride kaldı"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2018 yılı Ağustos ayında sanayi ...
Dönmez’den enerjide verimlilik değerlendirmesi
Dönmez, Türkiye'de 54 milyon elektrik ve doğal gaz abonesi olduğunu belirterek, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva