ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
15 Haziran 2011 Çarşamba - 19:46

Avrupa Erzurum Kültür Günleri-1

ZEKİYE ÇOMAKLI/ ‘İstekler ve destekler bir araya gelirse başarılmayacak iş yoktur.’

Avrupa Erzurum Kültür Günleri-1

20-22 mayıs 2011 tarihleri arasında kanal avrupa televizyonu ve almanya da yaşayan
Türkler tarafından oluşturulan komitenin gayreti ile gerçekleştirilen erzurum kültür günleri oldukça renkli geçti.
 Erzurum’u tanıtmak için tertip komitesi tarafından davet edilen gazetemizin yazarlarından Zekiye Çomaklı yaptığı tanıtımlarla, Kanal Avrupa tv de katıldığı canlı yayınlarla avrupada Erzurum’u gündemde tuttu..
Çomaklı yaptığı değerlendirmede, “erzurum kültür günleri” çerçevesinde Erzurum’u temsil etmek ve tanıtmak üzere davet alınca çok memnun oldum. Bu konuda erzurum birlik ve beraberlik gecelerini düzenleyen ve bir ilki gerçekleştiren değerli büyüğümüz  Zeki Çakal beyefendiden sonra Ali Yağız, Orhan Akdeniz, Halit Simitçioğlu, Yılmaz Bülbül, Talip Altın gibi sıla hasreti çeken Erzurumlulardan oluşan bir tertip komitesinin de özellikle hem eğlence hem kültür günleri olarak hazırladıkları bu programlar uzaklarda ki yakınlarımız tarafından oldukça ilgi görüyor çünkü amaç kültürel ve sanatsal etkinliklerle dolu, eğlence ve sporu da içinde bulunduran Erzurum ve Erzurumlu yu anlatan bir etkinlik gerçekleştirmek.”dedi
Erzurum gazetesi
 
Palandöken Avrupa’ya selam de
Erzurum’a bölünmeyen kale’m de
Anam söyle babam söyle balam de
O ellerin ahvalini sor soruş
Erzurum’dan toprak getir bir avuç…
 
Değerli okurlar; yurt dışına her gidişimde mutlaka gözlemlerimi sizlerle paylaşıyorum. Bu etkinlikte de edindiğim gözlemleri, gördüklerimi, sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.
Erzurum’dan Köln’e direkt uçuş vardı ama bu sefer şansım istanbul bağlantılı olan Düseldorf havaalanına inen uçuşa denk geldi. Olsun biraz hava da kalma zamanı uzun oluyor ama ne yapacaksın ki her güzel şeyin bir sıkıntılı tarafı vardı. Bu da aslında sıkıntı sayılmaz ama kapalı yer fobisi olanlar için zor,3,5 saate yakın havada ve kapalı ortamdalar hoş bir durum değil, çok şükür öyle sıkıntılarım yok.
Köln havaalanında organizeyi yapan komiteden değerli kardeşim Orhan Akdeniz ve Yılmaz Bülbül çiçeklerle beni karşıladılar. Kalacağımız otele yerleştikten sonra program konusunda bir bilgi alışverişi yapmak ve akşam yemeği için tekrar bir araya geldik.
Duisburg- Rheinhausen’ da EİS CAFE diye şık bir kafenin önüne geldik. Masalara oturduk içerden şık giyimli bir bey bizi görünce elinde ki işi çalışanına devredip koşar adımlarla yanımıza geldi.”Ablacım sen hoş geldin, safalar getirdin” demesi yüreğinde ki vatan hasretinin çığlıkları gibiydi. Erzurum kültür günlerinin hazırlık komitesinden sevgili hemşerimiz Narmanlı Talip Altın’dı bu sevgi dolu hasret dolu gurbetçimiz. Orhan ve Yılmaz beylerle de görüştükten sonra heyecanla çocuklarını yanımıza çağırdı, ellerimizi öptürdükten sonra annelerine haber vermeleri için eve gönderdi. İspirli olan sevgili eşi Nazmiye Hanımın gelişi beş dakikayı almamıştı. “Sarılmaları, hoş geldin demeleri” bir başkaydı elin gurbet yerlerinde.
Talip bey bize kendi buluşu olan harika bir dondurma ikram etti, öyle süslü, öyle şık bir dondurmaydı ki hele bir de öksüz doyuran şekilde doldurmuştu kapları, afiyetle yedik. Bu arada benim çantamda Erzurum ketesi ve Erzurum pastası adını verdiğimiz pastadan vardı, onları çıkardım çok hoşlarına gitti afiyetle çayımızın yanında yedik.
Bu arada Talip Bey eşi Nazmiye hanımın İspirli oluşu ile bayağı böbürlendi, İspir fasulyesi diye diye bir hal oldu. Ertesi günü bize Nazmiye Hanımın pişirdiği kuru fasulyeden ikram etti.
 
Bilirsen mi gülüm burda vuruldum
Türkiye de gurum gurum guruldum
Kartal idim kanadımdan vuruldum
Kanadını kanadıma takta uç
Erzurumdan toprak getir bir avuç
 
Ev sahiplerimle kanal Avrupa’ya gittik. TV’nin sahibi Ali Paşa Bey ve kardeşi bizi çok güzel karşıladılar. Geçen yıl yaptığım programdan bahsettik, yine Erzurum’u anlatacağız inşallah..insanın memleketinde yaptığı tanıtımların heyecanı başka buralarda ki heyecan bambaşka…
Almanya acı vatan derler ya, oraya gitmeden, o sevgili gurbetçilerimizin arasında bir şeyler paylaşmadan asla bunun ne demek olduğunu anlayamazsınız. Kendilerini öyle motive etmişler ki yalnız ait oldukları şehrin tanıtımını değil, Türk örf ve adetlerinin tamamını ve Türkçeyi doğru öğretmek gibi bir misyon yüklemişler kendilerine.
Bu arada Almanya da gözüme ilişen bazı ayrıntıları da size aktarmak istiyorum. Gece evlere baktığınızda ölü bir kent izlenimi veriyor size. Evlerde kimse yaşamıyor zannediyorsunuz çünkü ya ışık yok ya da ölü gözü gibi neyse bir ışık farkediyorsunuz. Bunu hemşerilerime sorunca, Almanların elektrik konusunda çok hassas olduklarını öğreniyorum. Arada ışığı yanan bir eve raslayınca espri yaptım “bu ev kesin türklerindir, ışığı bol yanıyor” dediler ki “evet ışığı fazla yanan evler türklerin evleri”…
Bu arada Murat Balkuş ve Fuat Özalpoğlu’nun geldiğini de öğrendik ve Talip Bey onları hemen akşam yemeğine aldı. Programın organize komitesinde yer alan Yılmaz Bülbül, Halit Simitçioğlu, Orhan Akdeniz ve Talip Altın, Murat Balkuş ve Guşgana Fuat bir araya gelince sanki Erzurum’u hiç görmemişim gibi ağzım açık onları dinliyorum.
Diğer katılımcıların da yavaş yavaş geldiklerini haber alıyoruz ve gecenin heyecanı herkesi sarıyor. Hollanda’dan Ozan Çelebi, Ozan Yusuf Polatoğlu, Ozan Erol Şahiner, Ozan Yusuf Yaylacı, şiir yorumcusu Zekai Aydın, ses sanatcısı Zeki Erdem ve Aşkaleli Güler Duman geceye katılacak sanatcılardı. Bunların yanı sıra tertip komitesinde yer alan ve çok büyük bir keyifle dadaş kıyafetini giyinen şair ve şiir yorumcusu Yılmaz Bülbül de gecenin renklerindendi.
Asıl amaçları Erzurum kültürünü avrupa da yaşayan kendilerinden sonra ki nesil Türk evlatlarına tanıtmak ve unutturmamak olan bu güzel aktivite oldukça ilgi göreceğe benziyordu.

Palandöner’in sahibi, gıda toptancılığı yapan erzurumlu iş adamı Baki Felekoğlu Dortmund’da ki iş yerinden gecenin su dâhil tüm içeceklerini temin ediyordu. Yeğeni Saltuk Felekoğlu ile tanıştım ve kasalarla soda dikkatimi çekti. Üzerinde “Ilıca” yazıyordu. Orada bulunanlar hep bir ağızdan heyecanla “bu soda bizim Ilıca’dan mı” dedik.” Hayır, cevabını alınca bozuntuya vermedik ama gece boyunca herkes bizim Ilıca’nın sodasını içtiğini zannederek çok mutlu oldu. Buradan Ilıca adını değiştirmeyi akıl eden aklı evvellere ithaf olunur. Ilıca hiçbir zaman ve zeminde Aziziye olmayacak, bunu bir kenara yazın ve yıllar sonraya ölmeyip te kalanlarımız olursa hatırlayın.

DEVAM EDECEK

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 19 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selahatin bülbül 21 Eylül 2011 Çarşamba 11:08

slmeder erzurum tekman körsü köyü dedem olan hasan hamdan agayı .rahmetle anıyorum .geride kalana allah uzun ömür versin dili,yom .elazıg adana dan selamlar gönderiyorum .

Yorumu oyla      6      4  
yılmaz bülbül 17 Eylül 2011 Cumartesi 20:47

erzurumlu hasan hamdan aganın 4 kuşak toruyum hertkese saygılarımla erzurum tekman körsü köyü elazıglılara sevgiler reyhan oglu halit bülbül dedem sevgilerimle...05396031153 tel.

Yorumu oyla      6      4  
yilmaz bülbül 17 Haziran 2011 Cuma 01:45

abla ellerinden öperim yüreyi erzurum savdasiyal dolu yüreyinde erzurumun renglerini gördük kokusunu getirdin bize sagol var ol her seyinle nene hatunsun sen bas tacisin yilmaz bülbül

Yorumu oyla      6      4  
Serap Durmazpinar 16 Haziran 2011 Perşembe 18:39

Ah keske kolay olsa gurbette yasam Hasret kolumuzda kelepçedir ablam Kader boynumuza orulmus urgan misali, Gurbet'ten sila'ya vize yok ablam... Irk'çi Avrupa'da yasayan bilir, Ne ekmegi tatlidir, ne suyu içilir Insani desen hepten bitirir Imitasyonlarla yasiyoruz bir bilsen ablam... Heryerde garibiz heryerde yabanci Adimiz Avrupa'da Turk'tur, Turkiye'de olmusuz Alamanci Su sahte Dunya'da hepimiz yalanci Bir yere sigamadik gitti be ablam... Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France

Yorumu oyla      6      4  
Serap Durmazpinar 16 Haziran 2011 Perşembe 18:33

Degerli ablam, bensiz Avrupa'da gece mi duzenlenirdi? Uzuldum aranizda olamayisima. Bir dahaki gelisinde haberim olursa zevkle katilirim araniza. Degerli hemsehrilerimle tanismaktan mutluluk duyarim. Fransa'da yasadigim yerde tek Erzurum'luyum ben. Gurbetligi iliklerime kadar yasiyorum. Birde benden dinleseydin keske gurbette yasanan sila ozlemini. Bu arada ayse teyzenin ace'si gibi çantanda kete tasiyorsun ablam. )) Yolluk muydu? Kesmiyor seni uçagin ikrami anlasilan..)) Bu guzel organizasyonda emegi geçen herkese sonsuz tesekkurlerimi sunuyor ve bir dahaki organizasyonunuzda aranizda bulunmayi umit ediyorum... Hosgeldin ablam, seref verdin.. Rûzgârin Avrupa'yi bile salladi inan... Selamlarimla... Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France

Yorumu oyla      6      4  
hatmigül 15 Haziran 2011 Çarşamba 19:58

sağ olasın abla,iyi ki varsın

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu’da Tekno Kent sayısı artıyor
Erzurum Ata Tekno Kent7ten sonra bölgenin ikinci büyük bilişim merkezi ...
Zan, Tecessüs ve Gıybet; Gönül Kıran Üç Kötü Huydan Uzak Durabiliyor muyuz?
Doç. Dr. İsmail Karagöz/ “Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan sakının. ...
Aşkın Sırları-II
Abdurrahman Tarikdaroğlu/Avni mahlasıyla yazan İstanbul fatihi, ay yüzlü ...
 
1.5 aylık seçim maratonu tamamlanıyor
Siyasi parti liderleri, yaklaşık 1. 5 aydır devam eden yoğun bir o kadar ...
Aşkın Sırları-1
Abdurrahman Tarikdaroğlu /Kanadının ucunu ilk defa yaktığı zaman pervane, ...
Türkçe Olimpiyatlarına 130 ülke katılacak
Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ...
 
Son miting Erzurum'da
Siyasi parti liderleri 12 Haziran'da yapılacak genel Seçimler öncesi son ...
Kur’an ile Hayata Dönmek
Doç. Dr. Soner Gündüzöz/Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi/İslam, insanı ‘ölüm’e ...
Kültürümüzde İnançlara ve Değerlere Saygı
Doç. Dr. Fikret Karaman/ Geçmiş tecrübelere bakıldığında; tarih boyunca ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva