ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
953 terörist etkisiz hale getirildi
953 terörist etkisiz hale getirildi
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
HABERLER>GUNCEL
7 Eylül 2011 Çarşamba - 07:41

Atasever'den bilimsel uyarı

Ayı ile karşılaşanlara "Şarkı söyleyin ölü taklidi yapın" diyerek uyaran Prof. Dr. Atasever, kaçarak ayıdan kurtulmanın imkansız olduğunu hatırlattı.

Atasever den bilimsel uyarı

ERZURUM (İHA) - Ayı ile karşılaşanlara "Şarkı söyleyin ölü taklidi yapın" diyerek uyaran Prof. Dr. Mustafa Atasever, kaçarak ayıdan kurtulmanın imkansız olduğunu hatırlattı.
YA ŞARKI SÖYLEYİN YA ÖLÜ TAKLİDİ YAPIN
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, Erzurum'un İspir İlçesi'nde 2 kişinin ölümüne neden olan ayının, bundan sonra da karşısına çıkacak kişilere saldırıp öldürebileceğini söyledi. Kırsalda ayı ile karşılaşanları "Şarkı söyleyin veya ölü taklidi yapın" diyerek uyaran Prof. Dr. Atasever, kaçarak ayıdan kurtulmanın imkansız olduğunu hatırlattı.
 AYILARIN İNSANA SALDIRMA İHTİMALİ
Prof. Dr. Mustafa Atasever, ayıların insanlara saldırma olasılığının yüzde 1 dolayında olduğunu belirtti. Ayıların bulunduğu bölgelerde yaşayan ya da gezmek için o kesimlere gidenlere önerilerde bulunan Prof. Dr. Mustafa Atasever şunları söyledi:
"Ayılar akıllı hayvanlardır. Karşılaşıldığında, ayıya bir zarar vermeyeceğimizi hissettirmemiz lazım. Doğada grup olarak ya da yalnız gezerken mutlaka sesli konuşup, yüksek sesle şarkı söyleyerek ayılara varlığımızı hissettirmemiz gerek. Yanında özellikle yavruları varsa ve aniden karşısına çıkıp korkmasına neden olursanız bu durum sakıncalıdır. Ayı durup dururken insanı takip edip saldırmaz. Ayı ile aniden yüz yüze geldiğimizde ise kesinlikle korkuya kapılıp kaçmayın. Çünkü ayılar saatte 30- 40 kilometre hıza ulaşabiliyor. Kaçmamız imkansız. Ayı insanın yanına kadar gelmişse artık hiç hareket etmeden, mümkün oldukça gerçekten ölü taklidi yaparak kısmen ayıdan kurtulma şansı olabilir. Ayrıca ağacın tepesine kadar çıkmak, otomobile girmek diğer çarelerdir. Ayılar çok kilolu olduğu için ağaçların tepesine kadar çıkamazlar. Ayıları korkutmamalıyız. Çünkü korkan bir ayı çok saldırgan olur. "
 YAŞAM ALANLARI DARALDI
Vahşi hayvanların yaşam alanlarının giderek daraldığına işaret eden Prof. Dr. Mustafa Atasever, bunda özellikle ayıların yediği yaban meyve ağaçlarını kesip yakacak olarak kullanmak ve bölgede inşaatları devam eden HES'lerin etkili olduğunu anlattı. Bu nedenle birçok hayvanın yuvasız ve aç kaldığını kaydeden Prof. Dr. Atasever şöyle konuştu:
"Aç kalan hayvanlar yerleşim alanlarına inmek zorunda kaldı. Bu hayvanın saldırmış olması, onun cezalandırılması anlamına gelmiyor. Bunlar sonuçta hayvan. 'O insanlara saldırdı, biz de onu ldürelim' mantığının çok dogru olmadığını düşünüyorum. Ayılar insanlardan korkar. Saldırmışsa da mutlaka bir sebebi vardır. Hayvan aç ya da yanında yavruları olabilir. Onlara zarar gelecek diye korkar. Hayvan hasta veya kuduz olabilir. ya da insanlar bu hayvanlara zarar vermiş, yavrularını öldürmüş veya ateş açmış olabilir. Bu gibi durumlarda saldırganlık meydana gelebilir. Bu ayının uyuşturucu iğne bayıltılıp Bursa'daki rehabilitasyon merkezine gönderilmesi en uygun olanıdır. "
 YİYECEK BIRAKILMALI
Ayıların hem etçil hem de otcul bir havyan olduğunu, bu dönemde beslenmeye çok ihtiyaçları olduğunu belirten Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever sözlerini şöyle sürdürdü:
 "Ayılar şimdi yedikleri ile kışa hazırlık yaparlar. Özellikle dişiler kışın yatarken doğurur, uykudayken yavrularını emzirir. Yağ olarak depoladığı enerjiyi kış uykusunda yatarken harcar ve enerjiye dönüştürür. Dolyayısıyla bu ayılarda daha fazla beslenme ihtiyaçları vardır. Kışa yoğun bir hazırlık dönemi olduğu için, yeterli besin bulamayan sadece ayılar değil her vahşı hahvan yerleşim alanlarına kadar iner. Ormanda otlayan koyun, inek ve at gibi evcil hayvanlara da saldırabilir. Ayılar daha çok otcul bir hayvandır, meyve, bal ve sebze ile yoğun olarak beslenir. Bunun dışından etcil şeylere de ihtiyaç duyar. Bu yüzden vahşi hayvanların yaşam alanlarını tehdit edilmemesi lazım. Bu tür hayvanların yakalanıp daha geniş ormanlık alanlara nakledilmesi uygun olabilir. insanlar bu tür hayvanlardan korunmak için ekili alanların etrafını düşük voltajlı elektrikli çitlerle örebilir. Başta Orman Bakanlığı olmak üzere yöre insanı doğaya yiyecek bırakmalı ve onların tükettiği yabani meyve veren ağaçları yok etmemeliyiz. "

 
Ayı dostundan ilginç değerlendirme
 
Yılmaz’dan basına destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayı dostundan ilginç değerlendirme
Erzurum'un İspir İlçesi'nde 2 kişiyi öldüren ayının, bir kişi tarafından ...
Palandöken'e yeni vizyon
Palandöken Belediyesi tarafından ilçenin daha modern bir görüntüye kavuşturulması ...
Katil ayı aranıyor
Erzurum'un İspir ilçesi Yeşilyurt köyünde ayı saldırısı sonucu 2 kişinin ...
 
Sosyal Konut seferberliği
Şehitler Mahallesi’nde yıllardır hayalleri süsleyen ‘Gecekondu Islah ...
Engin rahmetle anıldı
Sadık Engin ölümünün 4.Yılında mezarı başında anıldı Abdurrahman Gazi ...
Bağbaşı'nda HES eylemi
Erzurum'un Tortum ilçesinde yapımı sürdürülen Hidroelektrik Santrali (HES) ...
 
Somalililer Türkiye'ye minnettar
Somalililer, son yılların en sıcak ve kurak döneminde kendilerini yalnız ...
Şüpheli pakete Mobese incelemesi
Erzurum'da 9'uncu Kolordu Komutanlığı'nın karşısına bırakılan şüpheli ...
Uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası
Erzurum'da, narkotik dedektör köpeği "Irmak" uyuşturucu kaçakçılarının korkulu rüyası oldu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva