ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
Hasta yakınları polise saldırdı: 3 gözaltı
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
‘Sibergöz-36’ operasyonunda 19 tutuklama
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Aynalı: 'Erzurum yeşil bir şehre dönüştü'
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurum’dan 4 ayda 11.6 milyon dolarlık ihracat
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
Erzurumspor deplasmanda galibiyet arayacak
HABERLER>EKONOMİ
10 Temmuz 2014 Perşembe - 17:43

Atalay: ‘BTE Küresel düzeyde proje’

Atalay, ‘Bakü, Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattı ve Bakü, Tiflis Erzurum doğalgaz boru hattı önemli küresel düzeyde tespit edilmiş olan bir projedir. Türkiye Azerbaycan arasındaki enerji işbirliğini geliştirmesi açısından değil, Avrupa’nın enerji tedariki açısından büyük önem arz eder. “dedi

Atalay: ‘BTE Küresel düzeyde proje’

ARZU TÜRKUÇAR - PELİN ÜZEK
ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinde gündeme gelen ekonomik ve ticari işbirliği anlaşmasına ilişkin müzakerelere biran önce başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu anlaşmanın ticaret hacmi diye hedeflediğimiz 15 milyar dolara daha kısa zamanda ulaşması ve ekonomik işbirliğimizin kardeş iki ülkeye yaraşır bir düzeye gelmesini önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum” dedi.
Türkiye ve Azerbaycan arasında 7. dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının açılışı Başbakan Yardımcısı Atalay ve Komisyonun Eşbaşkanı Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov’un katılımıyla gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda Atalay, toplantı çerçevesinde ticari ve ekonomik ilişkileri ele alacaklarını ve tüm gündem konularını birlikte değerlendireceklerini belirterek, “En son KEK Toplantımız 2011 yılı Şubat ayında gerçekleştirmiştik. Aradan geçen 3 buçuk yıllık süre zarfında ekonomik ve ticari ilişkilerimizde önemli gelişmeler kaydettik. İlgili kurumlarımız Azeri dostlarımızla sürekli temas ve istişare içinde oldu. Aynı zamanda müzakere etmek istediğimiz daha büyük projelerde ortaya çıktı” diye konuştu.
“AZERBAYCAN'IN DA ÜLKEMİZDE 4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI BULUNMAKTADIR”
Toplantıların dün başladığını kaydeden Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu görüşmeler neticesinde ikili ticaret, karşılıklı yatırımlar, ulaştırma, tarım, turizm, sanayi gibi ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin temel taşlarını oluşturan alanlarda mevcut işbirliğimizi daha da derinleştirecek kararlar alınacak ve yeni pencereler açılacaktır. Bizim Azerbaycan ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizde temel amacımız ticaret hacmimizi istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapıda geliştirmektir. Cumhuriyetimizin 100.yılını kutlayacağımız 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor ve Azeri kardeşlerimizle de ticaret hacmimizi 15 milyar dolarlara çıkarmak istiyoruz. Bu Başbakanımızla Sayın Aliyev’in birlikte koydukları hedeftir. 2013 yılında Azerbaycan ile yaklaşık 2.9 milyar dolarlık ihracat, 1.7 milyar dolarlık ithalat olmak üzere toplamda 4.6 milyar dolarlık ticaret hacmi geliştirdik. Bu rakam 2012 yılına göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artış göstermektedir. Ancak hedeflediğimiz 15 milyar dolara ulaşmak adına daha hızlı mesafe kat etmeli, işbirliğimizi derinleştirecek projeler üzerinde çalışmalı ve ikili ticaretin önündeki tüm pürüzler kaldırmalıyız. Bugün Türkiye’nin Azerbaycan’da başta enerji, telekomünikasyon ve bankacılık alanlarında olmak üzere yaklaşık 7 milyar dolar yatırımı bulunmaktadır. Aynı şekilde Azerbaycan’ın da ülkemizde 4 milyar dolarlık yatırımı bulunmaktadır.”
“AZERBAYCAN İÇİN ÖZEL SEKTÖRLERİMİZİN ÜLKEMİZDE YAPTIĞI YAPACAKLARI HER TÜRLÜ YATIRIMLARA DESTEK VERMELİ”
Son yıllarda özellikle enerji sahasında başlatılan ortak projelerle bu miktarın katlanarak artmasının beklendiğini ifade eden Atalay, “Avrasya coğrafyasında ve dünyada daha güçlü bir Türkiye ve daha güçlü bir Azerbaycan için özel sektörlerimizin ülkemizde yaptığı yapacakları her türlü yatırımlara destek vermeli. Tüm imkânlarımızı seferber etmeli. Ülkelerimizin kapılarını işadamlarımıza sonuna kadar açmalı ve onlara her aşamada rehberlik etmeliyiz. Bu çerçevede Azerbaycan işadamlarının ülkemiz işadamlarına yönelik olarak başlamasına karar verilen ve vize muafiyetinin çok önemli bir basamak olacağını düşünüyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin derinleştirilmesinde diğer önemli husus ülkelerimiz arasında tercihli ticaret imkân tanıyacak bir yapının oluşturulmasıdır. Bu çerçeve de 13 Kasım 2013 tarihinde Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinde gündeme gelen ekonomik ve ticari işbirliği anlaşmasına ilişkin müzakerelere biran önce başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Söz konusu anlaşmanın ticaret hacmi diye hedeflediğimiz 15 milyar dolara daha kısa zamanda ulaşması ve ekonomik işbirliğimizin kardeş iki ülkeye yaraşır bir düzeye gelmesini önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
“AZERBAYCAN'IN DA BATI’YA AÇILAN KAPISI TÜRKİYE’DİR”
Türkiye ve Azerbaycan arasında enerji alanında önemli stratejik ilişkilerin olduğunu kaydeden Atalay, “Artık enerji sektöründeki işbirliğimiz sadece ülkelerimizi ilgilendiren bir konu olmaktan çıkmış. Birçok ülkenin enerji ihtiyacını Türkiye üzerinden karşılanma noktasına da ulaşmıştır. Türkiye ve Azerbaycan’ın geniş Hazar havzası kaynaklarını doğrudan batı pazarlarına ulaştırma girişimleri 21.yüzyılın İpek Yolu olarak adlandırılan Doğu Batı enerji koridorunun oluşturulmasına öncülük etmiştir. Bu anlamda Bakü, Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattı ve Bakü, Tiflis Erzurum doğalgaz boru hattı önemli küresel düzeyde tespit edilmiş olan bir projedir. Türkiye Azerbaycan arasındaki enerji işbirliğini geliştirmesi açısından değil, Avrupa’nın enerji tedariki açısından büyük önem arz eder. Projelere imza atıyor, kıtalar arası enerji köprüleri kuruyoruz” diye konuştu.
Azerbaycan’ı Orta Asya’ya açılan bir kapı olarak gördüğünü ifade eden Atalay, “Aynı şekilde Azerbaycan’ın da Batı’ya açılan kapısı Türkiye’dir. Ülkelerimiz arasında her türlü ulaşım hatlarında sorunsuz bir şekilde işlemesi bir taraftan Batı’ya diğer taraftan da Orta Asya’ya açılan ülkeler arasındaki ulaşım koridorunun kesintisiz bir hale getirilmesini istiyoruz. Bugüne kadar ulaştırma ve taşımacılık alanında önemli projeleri hayata geçirdik ve işbirliğimizin geliştirilmesi amacıyla önemli kararların altına imza attık” dedi.

 
Dudak uçuklatan kaçakçılık
 
Teknik Eğitimde AB yaklaşımı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Atila ÖZDEMİR 10 Temmuz 2014 Perşembe 22:40

HEP KÜRESEL TORBASAL PROJELER BUNLARA DENK GELDİ NE ACI SON YASA TERÖRLE İLGİLİ BİRAZDA APOYA AF OYLAMASINDA ERZURUMLU VATANSEVER KİMSEYE MİLLİYETÇİLİĞİ BIRAKMAYAN HALKIN SEÇTİĞİ İKİ MİLLET VEKİLİ MUYİTİN AKSAKAL VE ADNAN YILMAZ EVET OYU KULLANDI DİĞERLERİ KATILMADI TANIYIN KİME OY VERDİKLERİNİZİ...SON TUTANAKLARDA GÖRÜNCE ŞEHİT ANNE VE BABALARININ ACILARI BİRKEZ DAH ARTMIŞTIR.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yarar’dan yürek ferahlatan açıklama
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, ‘2011’den sonra kullanılmayan ...
DOSİAD’tan faiz tepkisi
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOİSAD) Yüksek istişare Kurulu’nca ...
Dış ticaret bölge verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Ocak-Mayıs dönemi bölgesel dış ticaret ...
 
Süt Birliği’nden çiftçiye destek
M.COŞKUN-Ziraat Odası bünyesinde faaliyet gösteren Süt Birliği, üyelerine, ...
Altıparmak kamu yatırımlarını değerlendirdi
2014 Yılı 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısın Erzurum Valisi Dr. ...
Erzurum internet bankacılığında 27’inci sırada
Erzurum’da 74 bin 466 kişinin internet bankacılığından yararlandığı açıklandı. ...
 
Ülkü Ocakları’ndan Türkmenli’ne yardım
Ülkü Ocakları Genel Merkezi tarafından başlatılan yardım kampanyası doğrultusunda ...
Onlar ekonominin can damarları..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı Haziran 2014 dönemi il faal ...
Mahrukatçılarda dönüşüm süreci
MUHAMMED COŞKUN-Erzurum’da Mahrukatçılar için 2 farklı nokta da hizmet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva