ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’lü öğrenciler Filistin'e destek için yürüdü
ETÜ’lü öğrenciler Filistin'e destek için yürüdü
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 622'ye yükseldi
Kurtulmuş’tan Fransa’ya kınama mektubu
Kurtulmuş’tan Fransa’ya kınama mektubu
Tekin’den Proje okul değerlendirmesi
Tekin’den Proje okul değerlendirmesi
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
Tekin: 'Öğretmenlerin yüzde 80'i son 20 yılda atandı'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Kasım 2014 Pazar - 12:59

Aşıkları’dan kültür mirasına vefa

Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğinin yürüttüğü “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” projesi kapsamında, Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi salonunda geniş katılımlı bir âşıklar şenliği yapıldı.

Aşıkları’dan kültür mirasına vefa

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğinin yürüttüğü “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” projesi kapsamında, Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi salonunda geniş katılımlı bir âşıklar şenliği yapıldı.

15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneğince yürütülmeye başlanan ve 12 ay içinde tamamlanması planlanan “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” adlı kültür projesi kapsamında 29 Kasım 2014 Cumartesi günü yapılan, Gelenekten Geleceğe Âşıklar Şenliği’ne, Oltu Belediye Başkan vekili, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu mensupları, orta ve yükseköğrenim öğrencileri, Oltu ve çevre ilçelerden gelen davetlilerin yanı sıra çok sayıda âşık severler ve halk ozanı katıldı.

ETKİNLİK BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Oltu Belediyesi Efkan Ala Kültür Evi’nde yapılan programa yoğun bir katılım olurken gelen izleyicilerden bir kısmı yer olmadığından programı ayakta izledi. Saat 17.00’de başlayan program 22.30’da sona ererken davetlilerin programı büyük bir heyecanla sonuna kadar izlemesi dikkat çekti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Osman Coşkun “Kültürel değerlerimizin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, özellikle halk kültürümüzün ve âşıklık geleneğinin tanıtılıp yaşatılması konusunda Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, yürütülen projelere, geceler, şenlikler, anma programları ve organizasyonlar taktirle karşılıyoruz. Başta dernek yöneticileri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bugün düzenlenen “Gelenekten Geleceğe Âşıklar Şenliği” kültür mirasımızın tanıtılması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması bakımından ciddi bir anlam ifade etmektedir, dedi.

Proje hakkında bilgi veren dernek yönetim kurulu üyesi ve proje koordinatörü Temel Vural ise, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca Derneklere Yardım Programı kapsamında desteklenen Projenin, Oltu Halk Eğitim Müdürlüğü, Oltu Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Oltu Kültür Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği ve Oltu Gözlem Gazetesi’nin ortaklığı ile hazırlanıp uygulandığını ifade etti.

Vural, “Bir yıl içinde tamamlanacak proje kapsamında yöresel kültür değerlerimiz derlenerek üç ayrı kitap halinde basılacak. Böylece kültürel zenginliklerimizin kayıt altına alınması ve bu değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlanmış olunacaktır” dedi.

VURAL’IN AÇIKLAMASI

Basılması planlanan kitapların uzun bir hazırlık döneminin ürünü olduğunu, kitaplarla ilgili çalışmanın önemli bir kısmının tamamlanma aşamasında bulunduğunu dile getiren Vural, dernek bünyesinde hazırlanan söz konusu kitap çalışmalarında akademik çevrelerden de önemli destek aldıklarını söyledi. Vural, kültürel faaliyetlere katkılarından ve desteklerinden dolayı proje ortağı kurum ve kuruluş yöneticilerine, katkıda bulunan şahıslara ve kültürel değerlerin yaşatılması hususundaki samimi gayretlerinden dolayı Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek’e ve belediye başkan yardımcısı Osman Coşkun’a teşekkür etti.

Gecede konuşan Oltu Belediye Başkan Yardımcısı Osman Coşkun ise derneği kısıtlı imkanlarla güzel, temiz ve misafirlerin gönül rahatlığıyla ağırlanacak bir ortama kavuşturan Dernek Başkanı Kamil Çalışkan ve emeği geçenleri kutladı.

Geceye akademisyen konuşmacı olarak katılan Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halk Bilimi öğretim üyelerinden Yard. Doç.Dr Emre Dağaşan, “Halk Kültürü ve Kültürel Değerlerin Yaşatılması” konulu bir konuşma yaptı.

Dağaşan, Orta Asya’dan kopuzla başlayıp devam eden ecdat kültüründen ve Dede Korkut’tan örnekler verdi. Halk kültürü, halk şiiri ve âşıklık geleneği hakkında bilgi vererek, kültürel değerlerin yaşatılmasının gerekliliğine ve önemine vurgu yaptı. Binlerce yıllık kültür mirasımızın teknolojiye ve popüler kültüre feda edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Dağaşan, yılların ihmaliyle unutulmaya terk edilen kültürel değerlerimizin kayıt altına alınarak, kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasının milli bir görev olduğunu söyledi.

Dağaşan, proje kapsamında hazırlanacak “Ozanlarla Hasbıhal, Oltu Havzası Âşık Karşılaşmaları ve Oltu Havzası Fıkraları ve Nüktedanları” adlı kitapların bu bakımdan çok önemli ve anlamlı olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Oltu Havzası’nda âşıklık geleneğini sürdüren birçok âşık sahnedeki yerini aldı. Oltu Havzası âşıklarından Âşık Yıldırım Burhanî, Aşık Sinani ve Âşık Yener Eker Sümmani, Emrah, Reyhani gibi geleneğin usta âşıklarının eserlerinin yanı sıra kendi eserlerini de seslendirdiler. Küçük sanatçı Metehan Polat’ın babası İsmet Polat ve Âşık Mustafa’dan söylediği türküler seyirciden büyük alkış aldı.

Daha sonra programa Oltu dışından katılan Nuri Çırağî, Cemal Divani, Sıtkı Eminoğlu, Kul Nuri, Erol Ergani, Mustafa Aydın, Aşık Firkati (Mustaf Alkan), Baki Çetin, İhsan Yavuzer, İsrafil Öztürkoğlu ve Kâmil Çalışkan sahnede yerlerini aldı. Tek türkülerin okunmasından sonra atışmalara geçildi. Yapılan sazlı ve sözlü atışmalarda sevgi, inanç, milli birlik, kardeşlik ve anne baba sevgisi gibi konular işlenirken, salonu dolduran davetliler tarafından yapılan tezahürat ve alkışlar ozanları da coşturdu. Âşıkların sazlı sözlü atışmaları dinleyenler tarafından beğeniyle takip edildi.

Sahneye en son gelen sevilen sanatçı Mustafa Aydın oldu. Katılımcı âşıklara ve konuşmacı akademisyene gecenin anısına plaket ve katılım belgesi verilmesinin ardından program sona erdi. Programdan sonra davetlilere ve katılımcı âşıklara “Kültür Mirasımızı Kayıt Altına Alıyoruz” adlı proje kapsamında hazırlanmış olan kitaplar hediye edildi.

 
Küçükuğurlu Şerifsoy’u anlattı
 
Erzurumspor üç sıra geriledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadına şiddete sanatla tepki
Erzurum Barosu Kadın Hakları Kurulu tarafından kadına şiddetin önlenmesi ...
Atasever, sanat öyküsünü Codur’la paylaştı
Erzurumlu genç gazeteci Erdal Codur, Erzurumlu ünlülerle yaptığı söyleşilerini ...
Arıbahçeli çocuklar sinemayla tanıştı
Köy ilkokulunda okuyan 44 öğrenci, okullarından araçlarla alındı, üç boyutlu ...
 
Yavilioğlu yönetti, Yazarlar anlattı
24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle Erzurum Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü, ...
Hafız Faruk Kaleli eserleriyle anıldı
Pasinler Turizm ve Yaylacılık Derneği yine bir ilke imza atarak, ilçenin ...
Terziler, zamana direniyor
M.COŞKUN-Hazır giyim mağaza ve alışveriş merkezlerinin bolluğu terzilere ...
 
Okul duvarlarını çizgi filmle süslediler
Oltu Karabekir İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Bayram Arpa ve yönetim ...
Paşabey Konağı ilgi bekliyor
M.COŞKUN-Erzurum’da, birçok restorasyon bekleyen eserlerden birisi olan ...
İmza Günleri başladı
M.COŞKUN-Erzurum Kültür ve Eğitim Vakfı, 30 Kasım’a kadar ‘İmza Günleri’yle ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva