ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
Polis bu oyuna dur dedi
Polis bu oyuna dur dedi
Erzurum bankacılıkta lider il
Erzurum bankacılıkta lider il
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Gazze’de can kaybı 35 bin 34’e yükseldi
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
Göktaş’tan Gazze'ye destek çağrısı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
12 Haziran 2012 Salı - 10:29

Aşık Şenlik'e vefa

Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz “Dünden Yarına Kültürümüz” başlıklı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Aşık Şenlik Paneli ve Aşıklar Şöleni’ne katıldı.

Aşık Şenlik e vefa

OLGUN YILDIZ - AHMET RIFAT VURAL
ARDAHAN (İHA) - Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz “Dünden Yarına Kültürümüz” başlıklı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Aşık Şenlik Paneli ve Aşıklar Şöleni’ne katıldı.
SODES kapsamında gerçekleştirilen “Dünden Yarına Kültürümüz” isimli proje, Kalkınma Bakanlığı, Ardahan Valiliği, Ardahan Üniversitesi ve Aşık Şenlik Belediyesi işbirliğince hayata geçirildi.
Ardahan’ın en büyük değerlerinden biri olarak tanınan Aşık Şenlik ve temsil ettiği Aşıklık geleneğinin ele alındığı proje kapsamında, 08-09 Haziran 2012 tarihleri arasında Çıldır ilçesine bağlı Aşık Şenlik Beldesi’nde bir program gerçekleştirildi. Programın ilk gününde Uluslararası Aşık Şenlik paneli düzenlendi. Panelde, Aşık İsrafil Kaya, Aşık Şenlik için yazdığı şiiri okudu. Program kapsamında, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım, Aşık Şenlik Belediye Başkanı Mehmet Mülazim Karaçay ve Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün birer konuşma yaptı.
Panele ev sahipliği yapan Aşık Şenlik Belediyesi Başkanı Mehmet Mülazim Karaçay, Aşık Şenlik’in, yaşadıkları toprakların işgali sırasında bölge insanına umut verdiğini belirtti. Kars ve Ardahan’ın işgal edildiği yıllarda Aşık Şenlik’in 27-28 yaşlarında olduğunu söyleyen Karaçay, 43 yıllık işgal sürecinde Aşık Şenlik’in işgale boyun eğmeyerek, eserleriyle kurtuluş gününe sürekli vurgu yaptığına dikkat çekti.
REKTÖR KORKMAZ, ‘ AŞIK ŞENLİK BU TOPRAKLARIN RUHUDUR’
Ardahan Üniversitesi’nin de destek verdiği proje için düzenlenen panelde konuşan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, bir ülkenin değerinin para ve servetten oluşmadığını, gerçekte asıl değerin insan olduğunu vurguladı. Rektör Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Ne mutlu bu topraklara ki Aşık Şenlik gibi bu toprakların rüyasını gören, bu toprakların edebini erkânını, yiğitliğini sembolize eden bir ışık insanı yetiştirmiş. Onunla hepimiz övünüyoruz, bizden sonraki kuşaklarda Aşık Şenlik ile övünmeye devam edecekler. Aşık Şenlik, bu toprakların ruhudur. Edeb, erkân bir milleti var eden çok önemli iki değerdir. Aşık Şenlik’te bu milleti var eden bu değerlerin büyük bir temsilcisidir. Bu topraklar Aşık Şenlik gibi bir değeri çıkartarak, yaşatarak gelecek nesillere ışık tutuyor.”
‘AŞIK ŞENLİK, BAĞIMSIZLIĞIN İLHAM KAYNAĞI OLMUŞTUR’
Panelin son açılış konuşmasını yapan Ardahan Vali Yardımcısı Sedat Yıldırım ise, SODES kapsamında yapılan bu proje ile Aşık Şenlik ve Aşıklık kültürünü bu topraklarda yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti. Aşık Şenlik’in bu bölgede sazıyla, sözüyle mücadele döneminde milis kuvvetlere ilham kaynağı olduğunu belirten Yıldırım, bugün ise Ardahan Üniversitesi öncülüğünde kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB), Türkiye’nin bu son noktasında, oluşturulacak sinerji ile gelecek neslin önünü aydınlatacağını söyledi.
Açık havada gerçekleştirilmesi planlanan panel, olumsuz hava şartları nedeniyle Ardahan Üniversitesi Çıldır MYO Uygulama ve Araştırma Tesisleri’nde devam etti. Panelde Prof. Dr. Ensar Aslan (Ahi Evran Üniversitesi) “Her Yönüyle Aşık Şenlik”, Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak (Ardahan Üniversitesi) “Aşık Şenlik’in Borçalı’daki Bir Şiiri” , Yrd. Doç. Dr. Suat Vural (Ardahan Üniversitesi) “Aşık Şenlik’te Tarih Şuuru” ve Salih Turhan (Kültür Bakanlığı) “Aşık Makamları ve Havaları”, konulu bildirilerini sundular.
Programın ikinci gününde ise yurtiçi ve yurtdışından gelen 19 Aşığın katılımı ile “Aşıklar Şöleni” gerçekleştirildi. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’den gelen Aşıklar, ağıt, atışma, destan, divani, güzelleme, koçaklama, lebdeğmez gibi 20 konuda kendi eserlerini seslendirdiler. Aşıkların kendi eserlerini seslendirmeleri ve birbirleri ile yaptıkları atışmalar ilgiyle izlendi. Program, Rektör Ramazan Korkmaz ile Çıldır ve Aşık Şenlik Belediye Başkanlarının yurtdışından gelen aşıklara plaketlerini takdimi ile son buldu.

 
Gökkuşağı izleyenleri büyüledi
 
Yaşayan çocuk oyunu:Cüz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1123 yıllık şeref
İdil Volga Tatarlarının ataları olarak kabul edilen Bulgar Türklerinin ...
‘Türkçemizi perişan ediyoruz’
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bir taraftan dünyaya Türkçe'yi öğretmeye çalışırken, ...
‘Karakoç adı hafızalarımızdan silinmeyecek’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Kıymetli şair ve yazar, değerli ...
 
Başbakan’dan Karakoç’a vefa
Ünlü Türk Şairi Karakoç'un Taceddin Dergahı'na defnedilmesi yönündeki ...
ETÜ 500 öğrenci alacak
Erzurum Teknik üniversitesi 2012-2013 eğitim- öğretim yılı öğrenci kontenjanı ...
‘Müftüler, şehrin manevi mimarları’
Prof. Dr. Mehmet Görmez, din hizmeti kavramının zamanla yarıştığını ve ...
 
Anadolu Markaları yarışacak
Türkiye Finans Katılım Bankası desteğiyle düzenlenen Anadolu Markaları ...
Osmaniye şehidine ağladı
Diyarbakır'ın Lice ilçesi Tapantepe mevkiinde PKK'lıların araziye döşediği ...
Kahraman Tufan'a vefa
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Mehmet Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva