ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
28 Nisan 2016 Perşembe - 15:27

Anayasa’ya bilimsel yaklaşım

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yeni Anayasa Arayışları ve Hükümet Sistemi Tartışmaları” konulu panel Nenehatun Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Anayasa’ya bilimsel yaklaşım

Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkiye’de Yeni Anayasa Arayışları ve Hükümet Sistemi Tartışmaları” konulu panel Nenehatun Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Panele Vali Vekili Hatice Bayar Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Mehmet Takkac, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

SETA Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, SETA Siyaset Araştırmacısı Doç. Dr. Serdar Güleser, SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde anayasa oluşumları, arayışları ve hükümet sistemleri konularına değinildi.

Panelin yöneticiliğini yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, mevcut anayasanın yaşlandığını, değişime ihtiyacı olduğunu ve Anayasanın değiştirilmesinde zorluklar yaşandığını belirterek, “Her şeyde bir değişim var. Hukuk, bu değişimin altında kaldığı takdirde bir takım sıkıntıların kaynağı da oluşmaya başlıyor” dedi.

Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, siyasi açıdan önerilecek sistemin ekonomik anlamda Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği siteme nasıl bir katkı sağlayacağı konusuna değindi.

2008’DEKİ KÜRESEL KRİZDE, BAŞKANLIK SİSTEMİNİN OLDUĞU ÜLKELER ETKİLENMEDİ

Türkiye’nin son 13 yıllık ekonomik hikâyesinde kişi başına düşen gelirde bir sıçrama yaşaması gerektiğini söyleyen Karagöl “Türkiye’nin zengin ülke sınıfına girmesi gerekiyor ve bunun için geçmiş dönemlerde engel olan hukuki yapının, yabancı sermayenin gelmesini önleyen tartışmaların geçmiş dönemde özelleştirmenin yapılamaması, ortada duran yeşil sermaye, kırmızı sermaye şeklindeki ayrıcalıkların ekonomi üretimi için bu anlamdaki çelişkilerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Mesela G20 ülkelerine baktığımızda yaklaşık 9-10 tane ülkesi başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Ağırlıklı olarak baktığımızda Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen ekonomiler ya da gelişmekte olan ülkelerin başkanlık sistemi içerisinde 1 olduklarını görüyoruz. Türkiye’nin de bu grupta olan ülkeler gibi farklı mekanizmalarla farklı bir sınıfa geçmesi gerekiyor. En basit olarak 2008’deki küresel krize baktığımızda da başkanlık sisteminin olduğu ülkeler bu krizden etkilenmedi” diye konuştu.

1982 ANAYASASI HEM KURUCU HEM DE UYGULAMADA ANAYASAL ŞİDDET FORMU OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Yeni anayasaya neden ihtiyaç var ve olası planlanan bir anayasanın nasıl bir çerçeveye sahip olması gerektiği üzerine konuşan Doç. Dr. Serdar Güleser, 1982 anayasasını değerlendirdi. “1982 anayasası şiddet anayasasıdır” diyen Güleser, “Şiddetten kastım anayasal şiddet, anayasal şiddetin 2 formu var bunlardan bir tanesi anayasanın şiddet içeren araçları düzenlenmesi yani anayasanın politik alanı şiddet arenası haline getirmesi.

Bizim 1982 anayasası 3 temel saç ayağını kullanarak politik alanı kontrol mekanizmaları ile kontrol altına alıyor. Hem kurucu hem de uygulamada anayasal şiddet formu olarak karşımıza çıkıyor. Anayasa ile ilgili temelde yaşadığımız sorunlarda da bu iki konunun politik şiddet ortamından kaynaklanıyor.

Anayasanın hukuki bir çerçeveye dönüşmesi politikaların meşrulaşmasını sağlayan, politik organların paylaşım yetkilerini düzenleyen bir tekniği bize sunmaktır. Aslında siz hukuk yoluyla ki siz aynı zamanda bütün bir hukuk sitemini kuruyorsunuz anayasa ile hukuk sitemine kattığınız değerlerin genetik kodlarını siz anayasada düzenliyorsunuz ve onu bütün hukuk sisteminize empoze etmeye başlıyorsunuz. Dolayısı ile hep anayasal bir sorunla karşılaşıyoruz ama aslında bir hukuk sorunuyla da karşı karşıyayız. Anayasa hukuk yoluyla siyasi alanı kontrol ediyor” ifadelerini kullandı.

1982 ANAYASASI PARLAMENTER SİSTEM FALAN DEĞİL İDEOLOJİK YAPILANDIRILMIŞ BİR ANAYASADIR

Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş konuşmasını, Türkiye’deki siyasal sistem arayışlarını tartışırken felsefi bir yaklaşım olarak mı yoksa ihtiyaçtan ötürü mü tartışmak gerektiği noktasında şekillendirdi. “Siyasal sistem arayışında parlamenter sistemin sorunları var ki yeni bir sistem arayışını gündeme getiriyoruz” ifadesini kullanan Miş, “Türkiye tipi sistem olur mu diye tartışmalar var. Ama Türkiye’nin 1870’lerin ortasından itibaren uyguladığı parlamenter sistem klasik bir parlamenter sistem değil. Bu sistemlerde vesayet mekanizmalarının güçlü olduğu, siyasal alanın sürekli parçalandığı ve Türkiye’nin tarihsel blok diyebileceğimiz, stratejik elit blokların hizmetine sunulan bir siyasal sistem çerçevesi ortaya koyuyor.

1909’da biraz daha çerçevesi demokratikleştirilen, çoğulcu bir yapıyı ortaya koyan parlamenter sistem 1913’den 1918’e kadar tek parti otoriterliğini, 1924 Anayasası ile klasik anayasa ile parlamenterizme yaklaşsa da yine 1950’lilere kadar demokratik bir çerçeveyi sağlayamayan bir sistem. Ve tüm kurucu dinamikleri de bu dönemde oluşmuştur. 1960 Darbesi’nden sonra İngiliz klasik parlamenterizmine anayasal olarak yaklaşsak da sistemi maalesef vesayetçi yapıları mümkün kılan bir sistem. 1982 Anayasası ise, parlamenter sistem falan değil kendine özgü, Türkiye’ye özgü yazılan cumhurbaşkanına geniş yetkiler veren, sistemi kendi içerisinde denge mekanizmasını fren mekanizmasını demokratik unsur olarak değil, ideolojik yapılandırılmış bir anayasadır” şeklinde konuştu.

 
ATAÜNİ’de Erzurumspor Gündemi
 
Erzurum Kültür-Sanat Günleri başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Anneye saygıda örneği yok’
Iğdır’da, ”Veysel Karani ve Anne Sevgisi “konulu konferans verildi.
‘Müslümandan terörist olmaz’
Eğilmez, “Terörün farklı grup ve devletler dahil farklı teşkilatlar tarafından ...
Karaca: ‘Herkes kendi işini yapsın’
M.COŞKUN-Erzurum Matbaa Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet ...
 
Birincilik ödülü Erzurum’a
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Semra Kara ve Heyedullah ...
Erzurum en genç nüfuslu 21’inci il
M.AKDAĞ-İstatistiklerle Çocuk, 2015 sonuçları açıklandı. Erzurum 254 bin ...
‘Ermeniler iftira ve karalama peşinde’
ASİMED Başkanı Eğilmez, Ermenilerin her yıl 24 Nisan’da dünyanın dört ...
 
EMED vizyon büyüttü
Eğitim ve Meslek Edindirme Derneği (EMED) Başkanı Ayşe Gürcan Keleş, 9 ...
Doğu’da İNKAP gündemi
İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP) ...
Güneş Vakfı Kazakistanlı Öğrencileri ağırladı
Güneş Vakfı Gençlik Kolları Atatürk Üniversitesi’nde öğrenim gören Kazakistan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva