ERZURUM (İHA) - Erzurum’da Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen toplantıya bölge illerin vali yardımcıları, kaymakamlar, aile mahkemesi hakimleri, savcılar, polis ve jandarma temsilcileri katıldı.
GEVREK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Programın açılış bölümünde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Kadına yönelik şiddet olaylarına, toplumsal her alanda rastlandığını belirterek, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kaldığını söyledi.
Kadına yönelik fiziksel şiddetin Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 57, Orta Anadolu'da yüzde 50, Ortadoğu Anadolu'da yüzde 47, Batı Marmara Bölgesi'nde yüzde 25, Ege Bölgesi'nde yüzde 31 olarak tespit edildiğini dile getiren Özlem Bozkurt Gevrek, ''Kadına yönelik şiddet olaylarına, her alanda rastlanmakta. Ancak en dikkat çekici durum, kadının en kutsal varlık olarak bilinen aile içinde şiddete maruz kalmasıdır. Hazırlanan kanun taslağında artık kadına yönelik şiddetin önüne geçmek adına atılması gereken her ayrıntıya yer verilmeye çalışıldı” diye konuştu.
Gevrek, yalnız şiddete maruz kalanların değil, ısrarcı bir şekilde kişiyi rahatsız eden veya taciz eden kişilerin de kanun kapsamında suçlu sayılacağına dikkat çekti.
KANUN TASARISININ İÇERİĞİ
Kanun tasarısında, kolluk kuvvetlerine acil durumlarda yetki verildiğini belirten Gevrek, “Önceden birisi bir kızcağızı telefonla, internetle veya çeşitli vasıtalarla ısrarla taciz ederse bu suç teşkil etmezdi ancak bu kanun onları da kapsıyor. Artık bir genç kıza internetten, telefondan veya başka bir yerden musallat olan yani ısrarla taciz eden kişilere de kanun kapsamında işlem yapılacak. Artık bir kişi, başka bir kişiye musallat olamayacak. Öte yandan, hakim veya mülki idare amirini uyandırmadan gecenin saat 3'ünde, acil durumlarda emniyetin ve jandarmanın yetkisi var. Kolluk kuvvetleri acil durumlarda yetkili sayılacak.” diye konuştu.
Kanun kapsamında şiddeti önleme ve izleme sistemi kurulmasının sağlanacağını dile getiren Gevrek, “Şiddete maruz kalan kişiyi izleme yöntemleri arasında, ev ve iş yeri alarm sistemi, kişinin üzerinde taşıyabileceği kolye veya bileklik görünümündeki GPS donanımlı panik butonu, telefon görünümlü mobil cihaz gibi araç ve gereçler kullanılacak. Bu cihazlar sayesinde, şiddete maruz kalan kişinin anında kolluk kuvvetlerine ulaşımı ve yerinin tespiti sağlanacak” şeklinde konuştu.
Gevrek, ayrıca önemli uygulamalardan birisisinin de elektronik bileklik olduğunu ifade ederek, şiddet uygulayan kişinin ve mağdur kişinin koluna takılacak aparat sayesinde, şiddeti uygulayan kişi mağdurun yanına belirlenen mesafeden fazla yaklaşması halinde GPS donanımlı cihaz kolluk kuvvetlerine alarm vereceğini kaydetti.