ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için kuvvetli yağış uyarısı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
Terör bitti, köylere geri dönüş arttı
AGF başvuru verileri açıklandı
AGF başvuru verileri açıklandı
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 568'e yükseldi
Hacı adayları dikkat
Hacı adayları dikkat
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Kasım 2009 Cumartesi - 05:58

Ali Çavuş anılarıyla tarihe ışık tuttu

Samet ÖZÜNAL/GHACumhuriyet’in ilan edilmesinden yaklaşık 1 yıl sonra ilk kez bir Cumhurbaşkanı’nın eşini misafir eden Erzurum, o tarihte, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile eşi Latife Hanım’ı boşanmanın eşiğine getiren gerginliğe de şahitlik etti.

Ali Çavuş anılarıyla tarihe ışık tuttu

Atatürk’ün sırdaşı olarak nitelendirilen emir eri Ali Çavuş’un, sonradan kitap haline getirilen hatıratında aktardığına göre, 13 Eylül 1924’te yaşanan deprem dolayısıyla Erzurum’a gelen Mustafa Kemal ve eşi Latife Hanım, aralarında geçen bir münakaşa sonucu ayrılmanın eşiğine kadar geldiler.
//ERZURUM’DAN YAZILAN MEKTUP
Ali Kılıç Çavuş, yurt gezisini sürdürdüğü sırada meydana gelen deprem dolayısıyla yönünü ‘Dadaşlar Diyarı’na doğru çeviren Atatürk’ün, eşi Latife Hanım’la birlikte 30 Eylül’de Erzurum’a vardıklarını kaydettiği hatıralarında, Gazi ile Hanımefendi arasında yaşanan tartışmaya da yer veriyor. Erzurum’da başlayan ve ardından Sarıkamış’ta devam eden gerginliğin, Gazi ile eşi Latife Hanım’ı yol ayrımına getirdiğini anlatan Ali Çavuş, Erzurum’a döner dönmez, Atatürk’ün, eşi Latife Hanım’ı Ankara’ya gönderdiğini aktarıyor. Ilıca kaplıcalarına kadar eşlik ettiği Latife Hanım’ın, Erzurum’da yazdığı ve Erzincan’daki Kolordu Komutanı Asım Paşa’ya teslim ettiği bir mektuptan da bahseden Ali Çavuş, hatıralarında yer verdiği mektupta kaydedilenleri ise, şöyle aktarıyor: “…Ben bütün kötü huylarımı, Erzurum’da felaket bölgesine gömdüm. Artık beni affet! O mutlu yuvamıza, Çankaya’ya yine birlikte, neşe ile dönelim…”
//LATİFE HINIMI UĞURLAMA GÖREVİ
Ali Çavuş’un hatıralarında, Gazi ile eşi Latife Hanım arasındaki münakaşa dolayısıyla Erzurum’da kaleme alınan mektubu şöyle aktarılıyor: “Ilıca kaplıcalarına giderken, Latife Hanım’ın yanında oturuyordum. Sürekli ağlayan Latife Hanım, bu işin çözülmesi için benden yardım etmemi istiyordu. Aramızda bir şifre kararlaştırdık. Latife Hanım, yoldayken Gazi’nin durumunu öğrenmek için bana ‘hastanın durumu nasıl?’ diye şifreli bir telgraf çekecek, ben de ona, duruma göre şifreli cevap verecektim. Bu durumu, Latife Hanım’ı uğurladıktan sonra Gazi’ye anlattım. Latife Hanım, ‘hastanın durumu nasıl?’ şeklindeki ilk telgrafı Erzincan’a varır varmaz çektirdi. Ben de, cevaben; ‘hastanın ateşi devam etmektedir’ dedim. Bu haberleşme bir s üre devam etti, Gazi de, beni her görüşünde; ‘hastanın ateşi nasıl, devam ediyor mu Ali Kılıç?’ diyerek, bana takılıyordu.”
//GAZİ’NİN MEKTUBU
Erzurum’dan 10 Ekim tarihinde Gazi ile birlikte Ankara’ya hareket ettiklerini anlatan Ali Çavuş, Erzincan’a varır varmaz kendisine teslim edilen bir mektuptan da bahsediyor. Erzincan’daki Kolordu Komutanı Asım Paşa’nın kendisine teslim ettiği bu mektubu, Latife Hanım’ın, Erzurum’dayken yazıldığını aktaran Ali Çavuş, mektupla ilgili olarak hatıralarında şunları naklediyor: “Gazi’nin asabiyeti azalmıştı. Bana hastanın durumunu sorarak, yine takıldı. Ben de keyifli olmasını fırsat bilerek, ‘Paşam, Latife Hanımefendi, size takdim edilmek üzere bana bir mektup bırakmışlar’ dedim. Mektubu cebimden çıkardım, başka bir emir vermesini beklemeden zarfı açtım ve okumaya başladım. Latife Hanım’ın mektubunda: “…Ben bütün kötü huylarımı, Erzurum’da felaket bölgesine gömdüm. Artık beni affet! O mutlu yuvamıza, Çankaya’ya yine birlikte, neşe ile dönelim…” yazıyordu. Mektup Gazi’ye memnun etmişti, bu kez ben kendisine takılarak, ‘Paşam, hastanın ateşini kaç olarak bildireyim?’ diye sordum. Verdiği cevap, beni de çok sevindirmişti. Cevabı şöyleydi: ‘hastanın durumu iyi, Kayseri’de bizi beklesinler, biz onlara yetişiriz’

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzciler Ata’yı andı
İHA/ Milli Eğitim Müdürlüğü İzci Kurulu Başkanlığı’nca Atatürk evinde ...
Sevgisini kumla işledi
Doğal taşlardan meydana gelen kumlarla dekupaj tekniği kullanılarak tablolar ...
Haydi “Nefes “almaya
Erzurum Gazetesi’nin başlattığı kampanya’ya destek yağıyor. Nefes Filmi’ni ...
 
Folklorik Bebekler artık patentli
İHA/Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, Erzurum ...
Tandır geleneğimizi sıcak tutuyoruz
GHA/Havaların giderek soğumasıyla birlikte yüzünü göstermeye başlayan ...
Çocuklar, haydi kitap okumaya..
GHA/ Her yıl 9 –15 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Dünya Çocuk Kitapları ...
 
ADT’den, Erzurum çıkarması
Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT) yapımı, "Tek Kişilik Şehir" Antalyalı, "Don ...
Vakıflardan kurban açılımı
GHA/ Yaklaşan Kurban Bayramı, Ebu İshak Vakfı’nı da harekete geçirdi. ...
Demircilik zanaati bitiyor
İHA/Sıcak demir ustası Bedirhan Gündaş 70 yıldır sürdürdüğü demircilik ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva