ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2019 Cumartesi - 08:50

Albayrak’tan ekonomi gündemi değerlendirmesi

Albayrak, "Türkiye artık eskisi gibi üzerinden para kazanılacak bir ülke değil" dedi. Bakan Albayrak, Türkiye'nin potansiyeliyle çok daha güçlü adımlarla hem kazanacak ve paydaşlarına kazandıracak bir ülke olduğunun altını çizdi.

Albayrak’tan ekonomi gündemi değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye artık eskisi gibi üzerinden para kazanılacak bir ülke değil" dedi. Bakan Albayrak, Türkiye'nin potansiyeliyle çok daha güçlü adımlarla hem kazanacak ve paydaşlarına kazandıracak bir ülke olduğunun altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Finansal Kurumlar Birliği 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Bakan Albayrak’ın yanısıra birliğin yeni başkanının seçileceği toplantıya BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, TBB Başkanı Hüseyin Aydın da katılım gösterdi.

DEĞERLENDİRME

Bakan Albayrak burada yaptığı konuşmada finans sektörünün küresel ekonomi ve Türkiye’nin zorlu günlerden geçtiği bu dönemde önemli bir görevi bulunduğunu belirten Albayrak, “Sizlerden gelen yönlendirmeler doğrultusunda da bugüne kadar adımlarımızı attık. İçiniz rahat olsun bu günden sonra da gerekli tüm adımları atmaya devam ediyoruz. Nihai hedefimiz Türkiye’nin hak ettiği noktaya en hızlı şekilde gelmesini sağlamak. Bu yolda hiç şüpheniz olmasın” dedi.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE

“Türkiye her gün birilerinin yazdığı, çizdiği ve söylediği sorunların büyütülerek gündemde olduğu bir ülke değil” diyen Bakan Albayrak, “Türkiye her türlü sıkıntısını çok rahat aşabilecek çok büyük ve güçlü bir ülke. Son 6 yılda Türkiye’nin yaşadıklarına baktığınızda güçlü ve büyük bir ülke olduğumuzu görebiliriz. Önümüzde Türkiye’ye fırsatlar sunan 4 yıla yakın bir süre var. Bu sürede Türkiye’nin dinamik yapısına kalıcı ve istikrarlı bir şekilde kavuşacağı zemini hazırlıyoruz. Türkiye artık oluşabilecek kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edebilecek önemli tecrübeler kazandı” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK POTANSİYELİ

Türkiye’nin artık eskisi gibi üzerinden para kazanılacak bir ülke olmadığının altını çizen Bakan Albayrak, “Türkiye, birlikte potansiyeliyle çok daha güçlü adımlarla kazanacak ve paydaşlarına kazandıracak bir ülke. Yeni Ekonomi Modeli’nin odak noktası olan yeniden dengelenme olan döneminde bugünlere kadar geldik. Önceliklerimizi carı açık ve yüksek enflasyon sorunlarımızın çözümüne verdik. Bu önceliklerimizin çözümü noktasında uyguladığımız politikalar dengelenme sürecinin doğası gereği kısa vadede büyüme üzerinde bir yavaşlamaya yol açsa da yılın ikinci yarısıyla birlikte toparlanma sürecinin çok daha hızlı şekilde başlamış olduğunu söyleyebiliriz. Geldiğimiz noktada finansal piyasaların normalleşmeye başladığını, ekonomik göstergelerimizin iyileşme eğilimine girdiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK DENGE

Bakan Albayrak, Türk lirasının değer kazanması ya da kaybetmesi söylemlerinin aksine önemli olanın dengeli bir şekilde stratejik ve rekabetçi şekilde yola devam edilmesi gerektiğini, dengelenmeyi güçlü adımlarla sürdürmenin önemine vurgu yaptı.

RİSK PİRİMLERİ

Son iki haftada Türkiye’nin risk primlerinde 120 puana yakın bir düşüş gözlendiğini anımsatan Albayrak, “Piyasa göstergelerin yanında makro ekonomik göstergelerimizde de somut iyileşmeleri çok net bir şekilde görüyoruz” dedi.

ENFLASYON

Albayrak yılın ilk 6 ayında özellikle enflasyonun yüzde 25 seviyelerini gördüğü süreçten Haziran ayı itibariyle yıllık hedeflenen rakamın altında yüzde 15,7 seviyesinin görüldüğünü söyledi. Albayrak, bu gelişmelerde zamanında ve etkili şekilde alınan tedbirler ve mevsimsel etkilerden dolayı gerileyen gıda fiyatlarının önemli etkisi olduğunu belirtti.

Bakan Albayrak, “Önümüzdeki dönemde enflasyon oranının çok daha düşük seviyelere gerileyeceğini ve yılın ikinci yarısında tek haneleri seviyelere yakınsayacağını çok net bir şekilde ifade edebiliriz. 2019 yıl sonu enflasyon oranında YEP’te belirlediğimiz 15,9 seviyesinin altında gerçekleşeceğini buradan söyleyebiliriz” dedi.

DIŞ TİCARET

Dış ticaret ve turizmde kaydedilen olumlu gelişmelerle geçtiğimiz yıl Mayıs ayı itibariyle yıllık cari açığın 57.9 milyar dolar ile zirve yaptığını, en son açıklanan Nisan ayı rakamlarıyla yıllık cari açığın 8.6 milyar dolara kadar gerilediğini kaydeden Bakan Albayrak, “Bu rakam son 15 yıllık noktada baktığımızda Ocak 2014'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Haziran ayı itibariyle 17 yıllık Ak Parti döneminde ilk defa cari fazlanın verildiği bir ay olacak. Birileri dengelenmenin krizler olduğu zaman hep birlikte düştüğünü ondan dolayı cari açıkta iyileşme yaşandığını söylediğini duyuyorum. Madem öyle ben de diyorum ki 2009 yılında yaşanan küresel krize dayalı oluşan cari açıktaki iyileşme dengelenme olarak gerçekleşmedi. İhracatın 132 milyar dolardan 102 milyar dolara düştüğü buna rağmen cari dengenin eksi 11 milyar dolarlara ulaştığı bir dönemden bahsediyoruz. Şimdi ise ihracatın büyüyüp köpük ithalatın da düşmeye başladığı bir döneme girdik” şeklinde konuştu.

Albayrak “Enerjimizi verimli ve tasarruflu kullanacağız bunlarla vakit kaybetmeyeceğiz. Az konuşacağız çok iş yapacağız. Bu yılın 2’nci yarıyla birlikte büyüme ve istihdam da YEP hedeflerimizin de üzerine çıkacağız. Ekonomik büyümenin sürdürebilir ve kapsayıcı olmasında finansal kurumların etkin çalışması büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede finansal piyasalar ile reel sektör arasındaki ilişkini sağlıklı olması yönünde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” diye konuştu.

Bakan Albayrak sektörü daha ileriye taşıma noktasında desteklerin süreceğini sözlerine ekledi.

 
Erdoğan: ‘Kimse onları hatırlamıyor bile’
 
Çavuşoğlu: Her türlü karşıtlığı reddediyoruz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un bölge payı yüzde 15.5 oldu
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Bölge illeri içinde araç varlığı bakımından 3’üncü ...
Erzurum İhracatta Ezberleri Bozuyor
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - İlden yapılan ihracat bir önceki yılın haziran ayına ...
“Bozuk para üstünü almayacak kadar zengin değiliz”
Bozuk para üstlerinin 1 kuruş dahi olsa istenmesi ve alınması gerektiğini ...
 
Hak-İş’ten taşeron teşekkürü
HAK-İŞ'in 2 Temmuz da gerçekleştirilen 13. olağan başkanlar kurulundan ...
TİM Erzurum haziran verilerini paylaştı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - Türkiye İhracatçılar Meclisi Erzurum haziran ayı ihracat verilerini paylaştı.
Erzurum Haziran 2019 TÜFE’si açıklandı
MAHMUT AKDAĞ - ÖZEL - TÜİK Haziran 2019 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi TÜFE sonuçlarını açıkladı.
 
Albayrak’tan TÜFE değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyon rakamlarına ilişkin ...
Karayazı’da Sultan Sekisi gündemi
Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Sultan Sekisi toplantılarının yirmi altıncısını ...
Oltu Sivridere Sulama Barajında geri sayım
Oltu İlçesine bağlı Çamlıbel Mahallesinde yapımı tamamlanan Sivridere ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva