ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Judo’da ETÜ farkı
Judo’da ETÜ farkı
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Atatürk Üniversitesinde 2 yeni bölüm açılıyor
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
Erzurum’da bağımsız denetim şirketi kuruldu
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
ESKİ’den su israfına karşı seferberlik
Erzurum çiftçisine makine desteği
Erzurum çiftçisine makine desteği
HABERLER>EKONOMİ
19 Kasım 2015 Perşembe - 15:32

Akgüloğlu asgari ücreti değerlendirdi

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Orhan Akgüloğlu, asgari ücret artışı ve diğer ücrette çalışan personellerin ücretlerinde oluşacak artışların işverenlerin maliyetlerini artacağını belirtti.

Akgüloğlu asgari ücreti değerlendirdi

Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Orhan Akgüloğlu, asgari ücret artışı ve diğer ücrette çalışan personellerin ücretlerinde oluşacak artışların işverenlerin maliyetlerini artacağını belirtti.

AK Parti’nin seçim vaatlerinden en önemlisi olan asgari ücret rakamının 2016 yılının ocak ayında bin 300 TL olacağını kaydeden Akgüloğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Asgari Ücret Tespit Komisyonunca her yıl Aralık ayında belirlenmektedir. Bu komisyonda işçi kesimini temsilen 5 temsilci, işvereni temsilen 5 temsilci ve devleti temsilen 5 temsilci bulunmakta ve çoğunluğun verdiği karar geçerli olmaktadır. Bu belirlemede önceki yıllarda olduğu gibi devletin oyu altın değerinde ve hükümetin belirleyeceği parametreler doğrultusunda belirlenmektedir. Hükümet bu sefer işçiden yana oyunu kullanacak ve 1 Ocak 2016 tarihinden sonra 16 yaşından büyükler için sanayi kesiminde uygulanacak asgari ücreti 2016 yılı için bin 300 TL net olarak belirleyecektir. Asgari ücret 2015 yılının 2. altı aylık döneminde 1.273.50 TL brüt, net 910.43 TL’dir. Asgari geçim indirimi ile toplam net asgari ücret 1.000.54 TL (Bekar işçi için) olmaktadır. Asgari ücret 2016 yılının ilk yarısında 1177,44 TL net agi hariç olacak, 123,53 TL (en az bekarlar için AGİ olacak) AGİ tutarı eklendiğinde 2016 yılında asgari ücret net AGİ dahil 1.300 TL olacaktır. Ülkemizde asgari ücret tutarı işverenler açısından önemli bir parametre olup, hem asgari ücret ile çalışan hem de diğer işçiler açısından asgari ücrette oluşan artış önem arz etmektedir. Bu nedenle asgari ücretin 1000.54 TL’den 1.300 TL’ye çıkması yüzde 30 oranında bir artışı öngörmektedir. Bize göre asgari ücret artışı, diğer çalışanlarının ücret artışlarını etkileyecektir. Ayrıca vergi ve sosyal güvenlik kurumu kesintileri dikkate alındığında 2015 yılı asgari ücrete göre 2016 yılında asgari ücretlerden kesilecek devletin vergi ve SGK gelirlerinde yüzde 30’luk bir artış olacaktır. İşverenlerin maliyetleri açısından değerlendirildiğinde asgari ücret artışı ve diğer ücrette çalışan personellerin ücretlerinde oluşacak artışlar işverenlerin maliyetlerini artacaktır. İşte bu artışların kısa vadede tüm ülkede fiyatların artışına bir domino etkisi yaratma riski vardır. Öte yandan Asgari ücrette oluşan yüzde 30 oranındaki artışın, çalışanların tüketimlerini arttıracağından, Türkiye ekonomisinde canlanmaya yol açacağını şimdiden öngörmek mümkündür. Bazı çevrelerce asgari ücret artışının yüksek tutulması gereksiz olduğu düşünülse de ekonomik hareketlenme sayesinde oluşacak maliyet artışları karşılanabilir düzeyde olacaktır. Ayrıca kısa vadede asgari ücretteki yüzde 30 oranındaki artış, işverenlerin maliyetlerinde yüzde 30 oranında bir yük getirecek olup, kayıt dışı istihdamı arttırması riski vardır. Bizim önerimiz, hükümet tarafından alınacak etkin denetimler ve firmalara personel istihdamını özendirmek, SGK indirimi ve teşvikleri yapılmalıdır. Böylelikle hem kayıt dışılığın önüne geçilebilir, hem de işverenlerin maliyetleri belli oranda desteklenmiş olacaktır.”

 
KUDAKA’da yeni dönem
 
İHH’dan mülteciler için yardım kampanyası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’da yeni dönem
KUDAKA kalkınma kurulu üyeleri Bayburt’ta toplandı. KUDAKA Kalkınma Kurulu ...
Erzurum 10 ayda 151 marka çıkardı
M.AKDAĞ-Erzurum’da on ayda gerçekleştirilen marka başvuru sayısı 151’e ...
Gelirde 3, giderde 2’inciyiz..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum ekim 2015 bölümünde il gelirinin gideri karşılama ...
 
Gelirin çoğu yakacağa gidiyor
Kış mevsiminin soğuk geçtiği Erzurum’da vatandaşlar, kış mevsimi öncesi ...
Erzurum’da balık tezgahları bereketlendi
Havaların iyice soğumasıyla birlikte Erzurum’da balık tezgahları hareketlendi.
DAP’tan bölgesel tarım desteği
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, meralarda hayvanların ...
 
Erzurum çekte de itibarlı il
M.AKDAĞ-TBB Risk Merkezi ibrazında ödenen çek verilerini paylaştı. Erzurum’da ...
Palandöken’de 579 konut satılacak
Erzurum Palandöken’de 3+1 niteliğinde toplam 579 sosyal konut satışa ...
Erzurum’da KOBİ Eğitim Süreci başladı
AB Türkiye Delegasyonu, AB'nin KOBİ'lerle ilgili politikalarına dikkat ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva