ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
5’inci Bölge Teşvik verileri açıklandı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
Erzurum’dan ihracatta sektörel rekabet arttı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
81 ilaç geri ödeme listesine alındı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
TESK’ten Perakende Yasası çağrısı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
Şimşek’ten enflasyonla mücadele vurgusu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Kasım 2016 Salı - 14:27

Akdağ: 'Bu yükselme hızına dünyada ulaşan ülke yok'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “13 yılı tamamladığımız sağlıkta dönüşüm programında doğumda beklenen yaşam süresi 72.5 yıldan 78 yıla yükseldi” dedi

Akdağ:  Bu yükselme hızına dünyada ulaşan ülke yok

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “13 yılı tamamladığımız sağlıkta dönüşüm programında doğumda beklenen yaşam süresi 72.5 yıldan 78 yıla yükseldi” dedi.
Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurumlarına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe sunumu yaptı. Akdağ, bugünün Dünya Diyabet Günü olduğunu hatırlatarak, ”Milletvekillerimize ve divanımıza yakalarına takmak üzere farkındalığı arttıracak malzemeler verdik. Diyabet bugün bütün dünyanın problemi. Geçmişte sadece veya daha ziyade gelişmiş ülkelerin problemi olan diyabet bugün gelişmekte olan ülkelerin de ciddi problemi haline geldi. Türkiye’de de diyabetle ilgili ciddi bir hasta, hastalık yüküyle karşı karşıyayız. 2010 yılında yaptığımız çalışmalarda Türkiye’de diyabetli hasta oranının bir çalışmada yüzde 11, diğer bir çalışmada yüzde 13 olduğunu görmüştük. Diyabetli hastaların sadece yarısı hastalığını biliyor. Dolayısıyla hem diyabete hem de diyabete yol açan, hazırlayan şişmanlık ve hareketsizliğe dikkatini çekmek istiyorum. Toplumda farkındalığı arttırmak, diyabetle ilgili her türlü koruyucu tedbirleri almak, hastalanan vatandaşlara gerekenleri yapmak açısından Plan ve Bütçe Komisyonu’na, milletvekillerimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne çok büyük ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
2017 yılında bütçesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Akdağ, “Bu sene Merkezi Yönetim Bütçesi’nden 64 milyar lira ödenek tahsisi talebiyle komisyonumuza gelmiş bulunmaktayız. Merkezi Yönetim’den 32 milyar 302 milyon TL, döner sermaye bütçesinden 31 milyar 741 milyon TL toplamda 64 milyar 43 milyon TL bütçe yaptık. Merkezi Yönetim bütçemiz yüzde 26.2 artarken, döner sermaye bütçemiz 15.21 artıyor. Merkezi Yönetim bütçesindeki artma, yatırım bütçemizdeki yüzde 94,8 artıştan kaynaklanıyor. Geçen yıllarda döner sermaye bütçesinde yer alan yatırım ödeneklerini bu yıl genel bütçeye aktarmış durumdayız” şeklinde konuştu.
Sağlıkta dönüşüm projelerine ilişkin olarak 13 yılı tamamladıklarını belirten Akdağ, şunları söyledi:
“13 yılı tamamladığımız sağlıkta dönüşüm programında doğumda beklenen yaşam süresi 72.5 yıldan 78 yıla yükseldi. Bu yükselme hızına dünyada ulaşan ülke yok. Bu sadece sağlık hizmetlerindeki ya da sağlık sistemindeki iyileştirmeden değil, topyekün ekonomideki iyileşmesinden, toplu da refahın artmasından kaynaklanıyor, Bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 31.57'den 7.67'ye gerilemiştir. Anne ölüm oranı da, yüz bin canlı doğumda 64’ten 14.7’yee gerilemiş durumdadır. Vatandaşların toplam sağlık harcamalarında cepten yaptıkları sağlık harcaması yüzde 207'lerden yüzde 18’lerin altına inmiştir. Her on bin kişide 81 hane katastrofik sağlık harcamasına maruz kalırken, bu hanelerin sayısı da on binde 31’e inmiştir. Dünya Sağlık Örgütü katastrofik sağlık harcamalarını bir hane gıda harcamaları çıkarıldıktan sonra yıllık gelirinin yüzde 40’nı veya daha fazlasını harcaması olarak tanımlıyor.”
Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri ayrılan bütçeyi 4,6 kat arttırdıklarına dikkat çeken Bakan Akdağ, “2002’de reel olarak 2 milyar 414 milyon ayrılmışken, 2016 yılında 11 milyar 80 milyon TL. Aşılama faaliyetleri açısından Türkiye ileri ülkelere dünyanın en ileri ülkeleri arasındadır. 13 ayrı aşı çeşidiyle çocuklarımızı aşılıyoruz. En geniş aşılama programını uygulayan ülkeler arasındayız. Tamamen ücretsiz biçimde yüzde 97 oranında aşılama oranını yakalamış durumundayız. Elektronik aşı takip ve soğuk zincir izleme sistemimiz var. Bütün aşı dolaplarında elektronik aygıtlar var ve bunu yakından takip edebilecek durumdayız. Yeni doğan bebeklerde tarama çalışmaları vardır. Hükümet olarak iktidara geldiğimizde bir tek hastalığa karışı tarama çeşidi vardı, yüzde 59 oranında gerçekleştirebiliyordu. Ciddi bir tarama portföyü elde etmiş durumdayız. Hamilelere ücretsiz verdiğimiz demir desteğini de 2017’de yüzde 90’lara çıkarmak istiyoruz. Yeni bir tarama programına da 2017'de başlayacağız” diye konuştu.

 
Orhan'dan çağdaş muhtarlık konsepti
 
ESKİ'den su borcu uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yakutiye'de program hedefi başarısı
Yakutiye İlçe Belediyesi, çalışma takvimini tamamlamak için pastırma yazını ...
BEAH’ta14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliği
BEAH’ta 14 Kasım Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında hastaneye gelen ...
Kaymakam Öz, Aziziye Sosyal Hizmet Merkezini denetledi
Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, ilçede faaliyetini sürdüren Aile ve Sosyal ...
 
Rizeli Balıkçıları Valiye şikayet etti
İspir ilçesinde Zeyrek mahalle muhtarı Kazım Azgün derelerinde alabalık ...
Beker’den merhamet çağrısı
M.COŞKUN-Veteriner Hekim Turhan Beker, Vatandaşların sokak hayvanlarının ...
Yakutiye GM'den örnek proje
Yakutiye Gençlik Merkezi’nin sosyal sorumluluk projesi kapsamında sokakta ...
 
Hekim Toksay uyardı
M.COŞKUN-Aile Hekimi Lokman Toksoy, Özellikle sigara kullananlarda sıkça ...
Büyükşehir’den yaban hayatına destek
Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yaban hayatını korumaya yönelik kırsalda ...
Organ naklinde Erzurum farkı
Öztürk 2004-2016 yılları arasında 160 canlı, 137 kadavradan olmak üzere ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva