ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Kutlu’dan Süper Lig mesajı
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Balcı Erzurumspor maçını değerlendirdi
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Erzurumspor Ümraniye’den puansız ayrıldı
Kop Geçidi beyaza büründü
Kop Geçidi beyaza büründü
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
30 Mayıs 2012 Çarşamba - 04:04

Akdağ: ‘Annelere yazık oluyor’

Kürtajın Türkiye’de bir planlama yöntemi olmaktan mutlaka çıkarılması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bu hususta da annelere yazık oluyor. Bir taraftan da bir canlının hayatı sonlandırılıyor. İşin bilimsel tarafı böyle, bir de ahlaki tarafı var. Bütün dünyada bugün yaşam hakkı ve seçim hakkı diye bir kavram var" dedi.

Akdağ: ‘Annelere yazık oluyor’

İSTANBUL (İHA) - Kürtajın Türkiye’de bir planlama yöntemi olmaktan mutlaka çıkarılması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bu hususta da annelere yazık oluyor. Bir taraftan da bir canlının hayatı sonlandırılıyor. İşin bilimsel tarafı böyle, bir de ahlaki tarafı var. Bütün dünyada bugün yaşam hakkı ve seçim hakkı diye bir kavram var" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ gazete ve televizyonların yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen “Sağlıkta Hakkaniyetli Erişim” toplantısında, 21-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen 65. Dünya Sağlık Asamblesi Toplantısı'nda model ülke ilan edilen Türkiye’nin sağlık reformları tartışıldı. Basın mensuplarına kapalı gerçekleştirilen toplantıya son günlerde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın sezaryan doğum ve kürtaj konusundaki açıklamaları damga vurdu.
"BİR KADIN GERÇEKTEN SEZARYENİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLSE, BU KADAR SEZARYEN DOĞUM OLMAZ”
Toplantıdan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, toplantıda son günlerde gündemde olan sezaryen doğum ve kürtaj meseleleri üzerinde yoğunlaştırdıklarını belirterek, “3 saate yakın bir süreyle gazete ve televizyon editörleriyle Sağlıkta Dönüşüm programını ve bunun hakkaniyetli bir biçimde bütün vatandaşlarımızın sağlığa erişimi anlamında neleri sağladığını konuştuk. Aslında toplantının amacı buydu. Ama takdir edersiniz ki son günlerin tartışması olan sezaryen ve kürtaj konusu da tartışmanın önemli bir kısmını aldı. Arkadaşlarımızla ben şunu konuştum: Türkiye’de gerçekten sezaryen oranları bir ihtiyacın çok çok üstünde bir noktaya erişti. Neredeyse iki kadından biri sezaryenle çocuğunu doğurur hale geldi. Bu kadınlarımız açısından da, çocuklarımız açısından da kabul edilemez bir durum. Gerçekten bir kadın sezaryenin ne anlama geldiğini bilse, bu kadar sezaryenla doğum olmaz. Sezaryenle bir kadının karnını yarıyoruz, rahimini yaryoruz. Çocuğunu oradan çıkarıyoruz. Daha sonra rahimi ve karnı dikiyoruz. Bunun daha sonra birçok yan etkisi oluyor. Yapışıklıklara yol açabiliyor. Başka problemlere yol açabiliyor. Sezaryen sırasında kompikasyonlar var hem anne için, hem de bebek için” diye konuştu.
Sezaryenle doğumun kritik durumlarda yapılması gerektiğini ifade eden Bakan Akdağ, “Eğer annenin ve bebeğin hayatı tehlikedeyse, riskteyse o zaman elbette öyle bir ameliyat yöntemi ne başvurmak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün hesaplamalarına göre de bunun her yüz hamilelikten 15’ini geçmemesi gerekiyor. Ama bu Türkiye’de artık yüzde 50’lere dayanmış. Dolayısıyla bunun için ciddi tedbirler aldık. Almaya devam edeceğiz. Zaten bir eylem programı yapmıştık. Bu eylem programımızı devam ettireceğiz” dedi.
Kürtaj konusuna değinen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Aslında kürtaj bir çocuk planlama yöntemi olarak asla kullanılmaması gereken bir yöntemdir. Ama Türkiye’de 1983 yılından bugüne, serbest olduğu günden bugüne kadar gelen süreçte biz şunu görüyoruz: Hâlâ Türkiye’de kadınların çok önemli bir bölümü maalesef kürtajı bir aile planlaması ya da çocuk planlaması yöntemi olarak kullanıyorlar. Halbuki bugün Türkiye’de modern planlama yöntemlerine erişmek çok kolaylaştı. Sağlık Bakanlığı olarak 8 milyon kişiye yılda böyle bir hizmet vermişiz. Bu hizmeti talep ederse vatandaşımız, çok daha fazla vatandaşa verecek durumdayız. Birçok modern yönteme ulaşmak Türkiye’de çok kolay” diye konuştu.
Kürtajın Türkiye’de bir planlama yöntemi olmaktan mutlaka çıkarılması gerektiğini vurgulayan Bakan Recep Akdağ, “Bu hususta da annelere yazık oluyor. Bir taraftan da bir canlının hayatı sonlandırılıyor. İşin bilimsel tarafı böyle, bir de ahlaki tarafı var. Bütün dünyada bugün yaşam hakkı ve seçim hakkı diye bir kavram var. Evet, kürtaj bir kadının çocuğunu aldırma konusunda bir seçim hakkı olabilir. Ama öte taraftan bebeğin yaşam hakkına ne diyeceğiz? Biz AK Parti olarak ve ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı olarak yaşam hakkından yana olan bir kişiyim. Başbakanımızın açık tavrı da budur. Bu doğrultuda bir rapor hazırlığı yapıyoruz. Başbakanımız bunu talimatlandırmıştı. Bunu Bakanlar Kurulu’na götüreceğiz. Bu rapor çerçevesinde tartışacağız. Gerekenleri yapacağız” ifadelerini kullandı.
Kürtajın kaç haftayla kısıtlanacağı gibi bir durumun henüz netlik kazanmadığını belirten Bakan Akdağ, “Bir rapor çalışması yapacağız. Daha sonra Bakanlar Kurulumuz bu rapor doğrultusunda konuyu değerlendireceğiz. Kararları o zaman vereceğiz” dedi.

 
Akdağ, Alo 182’yi test etti
 
Özel Aziziye'de zeka oyunları sergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akalın sağlıklı beslenmeyi anlattı
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Sporcu Eğitim Kamp Merkezi’nde ...
ERATÜN’den nostalji çıkarması
Kuruluşunun 55`inci yılını kutlayan Erzurum Atatürk Üniversitesi, "Mezunlar ...
Salıya kadar güneş yok..
Erzurum’da yağışlı havanın hafta içinde etkisini sürdüreceği bildirildi.
 
Akdağ’dan soruşturma talimatı
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın talimatıyla BEAH’ta yaşanan, 115 ...
‘Kitapları ayıklayabiliyor muyum?’
Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan bazı kitapların artık basılmadığını ...
Açık havada resim sergisi
Oltu Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencilerinin yaptığı 135 resim, okul bahçesinde sergilendi.
 
Najam eşitliği anlattı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi ...
Hava ulaşımında Erzurum farkı
DHMİ Havalimanları Tüm uçak Trafiği Ocak-Nisan ayı sonuçlarını açıkladı. ...
Hastaların duasını alıyorlar..
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren “Evde Sağlık Hizmeti ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva