ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Bingöl yolunda otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Bingöl yolunda otomobil ata çarptı: 1 ölü, 5 yaralı
Aşkale Voleybol 2. Ligde
Aşkale Voleybol 2. Ligde
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Eylül 2012 Salı - 07:43

‘Ahilik milli terbiye sistemi’

Iğdır Üniversitesi'nde, Ahilik Haftası dolayısı ile bir konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, "Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızda çok önemli bir rol oynayan ahiliğin getirdiği kazanımlar, derinlemesine incelenerek, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik refahı adına faydalanılmalıdır" dedi.

‘Ahilik milli terbiye sistemi’

BÜLENT MAVZER
IĞDIR (İHA) - Iğdır Üniversitesi'nde, Ahilik Haftası dolayısı ile bir konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, "Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızda çok önemli bir rol oynayan ahiliğin getirdiği kazanımlar, derinlemesine incelenerek, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik refahı adına faydalanılmalıdır" dedi.
Iğdır Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Ahiliğin, geçmişteki birçok kurum gibi, kendi çağının şartlarına göre en ideal seviyede faaliyet göstermiş ve misyonunu yerine getirmiş olduğunu belirtti. Köle, Ahiliğin çağlar ötesi prensiplerinin tekrar canlandırılması ve bir model olarak bugüne uyarlanmasında büyük faydalar olacağını vurguladı. Bugünün esnaf ve ticaret erbabının her zamankinden daha fazla Ahiliğin kazanımları olan kardeşlik ruhu, dayanışma, yardımlaşma, birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr Bekir Köle, "Ahi kelimesinin Arapçada 'kardeşim' anlamına geldiğinden İslam bütün inananları kardeş ilan etmiştir. Ahilik, Selçuklu devletinin yıkılmasından sonra Anadolu'daki birliğin sağlanmasında ve Osmanlı devletinin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Osmanlı devletinin temelleri atılırken Osmanlı beyliği, ahilikten ve ahi reislerinin nüfuzlarından yararlanmıştır. Osman Gazi'nin kayınpederi olan Şeyh Edebali, Ahilerin ileri gelenlerindendi. Osman Gazi, kılıcını ahi usulüne göre kuşanmış ve Orhan Gazi ise ahiliğin önemli bir savunucusu olmuştur. Ahilikte üstün kardeşlik ve dayanışma duygularının yerleşmesi aslında uzun bir süreç olarak devam eden ahlakî ve tasavvufî bir eğitimin sonucunda gerçekleşmektedir. Ahilikte meslektaşının ürünlerini kötülemek, taklit etmek ve bir diğerinin elinden pazar kapma yarışı yoktur. 'Ben siftah ettim, komşum siftah etmedi' diyerek müşterisini rakibine gönderen bir kanaatkârlık ve diğerkâmlık vardır. Ahilikte para amaç değil, araçtır” dedi.
"AHİLİĞE GEREKEN ÖNEMİ VEREREK GÜNÜMÜZE UYARLAMALIYIZ"
Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, bugün ahiliğe gereken önemin verilmediğinin altını çizerek ticaret geleneğimizin ahlaka bağlı olarak geliştiğinin en büyük örneği ahilik olduğunu herkese anlatılması gerektiğini söyleyerek, "Ahlaka dayanmayan iktisadî ve ticarî faaliyetin sağlıklı bir şekilde yürümesi ve ayakta kalması da mümkün değildir. Fütüvvet ve ahilik anlayışı, Kur'ân ve Hazreti Peygamber (sav)'in sünnetine dayandırılan ilkeleriyle İslâmî-tasavvufî düşünce ve hayat görüşünü yansıtır. Netice olarak ahilik, Osmanlı'dan günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızda çok önemli bir rol oynamıştır. Etkileri bugünkü ticari ve ekonomik hayatımızda hala sürmektedir. Bu nedenle Ahiliğin getirdiği kazanımların derinlemesine incelenmesi, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve ekonomik refahı adına önemli katkılar sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Bekir Köle, Ahilik ruhunun tekrar canlanması için yapılan çok sayıdaki ilmi ve akademik çalışmalardan uygun görülenlerin projelendirilerek uygulamaya geçirilmesi ve bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğini de ifade etti.

 
Belediyeciliğin nabzı Erzurum’da attı
 
Bir gecede 4 küçük deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atasoy başarıyı ödüllendirdi
Narman İlçesi’nde 2012-2013 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle ...
Nene Hatun’a vefa
Ege Bölgesi Erzurum Hasankaleliler Kültür ve Eğitim Derneği üyeleri, Bayraklı ...
Herefene şöleni başlıyor
Erzurumlular Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Kaymakamlıktan yardım açıklaması
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanlığı’nca Palandöken ...
Müftülükten hizmet istişaresi
Tortum Müftülüğünün 2012 Yılı Eylül ayı değerlendirme toplantısı İlçe ...
Pasinler’de Müftüler Zirvesi
Erzurum İl Müftülüğüne bağlı İlçe Müftüleri, İl Müftüsü Yakup Arslan başkanlığında ...
 
Traktörle dünya turuna çıktılar
Tarım alanındaki sorunları gündeme getirmek amacıyla traktörle dünya turuna ...
Pak dünya evine girdi
Erzurum basınının sevilen simalarından biri olan gazeteci Recai Pak, Eda ...
Bakan Günay Doğu’da
Muş, Bitlis ve Van gezisi kapsamında Muş’ta bulunan Bakan Ertuğrul Günay, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva